ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"

Ο αναμορφωτής της Ντεπορτίβο, Βίκτορ Σάντσεθ, μιλά στο Sport24.gr για την εκπληκτική εκκίνηση στην Primera και θυμάται Ολυμπιακό, ΠΑΟ, Μίτσελ και... Σάμαρη.

Πέρυσι την έσωσε στο τέλος. Φέτος και μετά από έξι αγωνιστικές έχει μαζέψει 11 βαθμούς, ούσα από τροχιά παραμονής σε τροχιά... Ευρώπης. Η Ντεπορτίβο είναι η Ντεπορτίβο του Βίκτορ. Του πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, του πρώην βοηθού τεχνικού του Μίτσελ στον Ολυμπιακό. Του Βίκτορ Σάντσεθ.

Μετά από έξι αγωνιστικές, στην 6η θέση έχει από πάνω της μόνο τις Βιγιαρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Θέλτα κι Ατλέτικο. Η Ντεπορτίβο του Βίκτορ Σάντσεθ "πετά" στο "Ριαθόρ", "πετά" κι έξω από αυτό. Ισοπαλία εντός με Σοθιεδάδ, ισοπαλία εκτός με Βαλένθια, νίκη στο "Βαγιέκας" επί της Ράγιο, ήττα εντός από τη Σπόρτινγκ, διπλό στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" επί της Μπέτις, νίκη άνετη κιόλας (3-0) επί της Εσπανιόλ.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"

Ο Σάντσεθ ανέλαβε την Ντεπορτίβο πέρυσι και την "έσωσε". Στην πρώτη του "κανονική" σεζόν, τα πάει περίφημα. Που οφείλεται, όμως, αυτή η δυναμική της Ντεπορτίβο σύμφωνα με τον ίδιο τον "αρχιτέκτονά" της;

"Είναι η νοοτροπία νικητή που έχουμε και η ικανότητα να παλεύουμε όλα τα ματς που δεν εκπλησσόμαστε μετά από αυτά τα καλά αποτελέσματα. Ακόμη και σε ματς που δεν νικήσαμε όπως κόντρα στη Σπόρτινγκ Χιχόν, ή τη Βαλένθια, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει. Στόχος είναι να διατηρήσουμε αυτή τη νοοτροπία νικητή και να παλεύουμε το κάθε ματς, ξεχωριστά".

Με 4 βαθμούς λιγότερους από την Μπαρτσελόνα και 3 λιγότερους από τη Ρεάλ, μήπως αλλάζουν οι στόχοι; Μήπως πέραν του αυτονόητου - της παραμονής - στο πίσω μέρος του μυαλού, υπάρχει και κάτι άλλο; Ο τεχνικός της Ντεπορτίβο δεν τρέφει αυταπάτες και παραμένει προσηλωμένος στο πλάνο που έχει ο ίδιος καταστρώσει...

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"

"Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος, να παραμείνουμε στην Primera. Για να το καταφέρουμε, πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται. Δηλαδή, να προσπαθούμε να νικάμε σε κάθε παιχνίδι. Είτε παίζουμε στο "Ριαθόρ", είτε εκτός έδρας. Το σημαντικό είναι να το πετύχουμε όσο νωρίτερα γίνεται κι όχι να περιμένουμε την τελευταία ή τις τελευταίες αγωνιστικές, όπως πέρυσι. Γι' αυτό δουλεύουμε".

Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και η μπάλα που παίζει η "Ντέπορ". Ειδικά στο "Ριαθόρ". Μία Ντεπορτίβο από τα παλιά. Με ρυθμό επιβλητικό, με επιθετικότητα ασυγκράτητη. Είναι η νέα "χεναραθιόν ντε όρο" της ομάδας της Γαλικίας; Είναι η διάδοχη γενιά του Φραν, του Βελερόν, του Μάουρο Σίλβα, του Ντζαλμίνια, του Βίκτορ και του Μακάι; Πόσο ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση η παρουσία του 39χρονου, Μανουέλ Πάμπλο, παρόντος στην ομάδα από το 1998, ως συνδετικού κρίκου;

"Δεν μου αρέσει, ποτέ, να κάνω συγκρίσεις. Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες, σε ανόμοια πράγματα. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να κάνουμε συγκρίσεις, είναι να καταφύγουμε σε στατιστικά δεδομένα. Εμένα δεν μου αρέσει να κάνω συγκρίσεις.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
© AFP/GETTY IMAGES

Ο Μανουέλ είναι ένας από τους τέσσερις αρχηγούς μας, και η παρουσία του είναι σημαντική για την ομάδα, γιατί λειτουργεί, ως παράδειγμα. Παράδειγμα αθλητή, ποδοσφαιριστή, συμπαίκτη. Έχουμε την ατυχία να μην τον έχουμε πάντα μαζί μας, γιατί τραυματίστηκε την περασμένη σεζόν. Έχει επανέλθει στις προπονήσεις κι ελπίζουμε να τον έχουμε μαζί μας, να υπολογίζουμε σ' αυτόν, για το μέλλον".

Κι όμως, το "αστέρι" αυτής της ομάδας είναι κάποιος που γνωρίζουμε πολύ καλά. Η Ντεπορτίβο έδωσε "γη και ύδωρ" - όχι απαραίτητα μόνο υλικά - στον Λούκας Πέρεθ. Ο Ισπανός πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έβλεπε ως Γη της Επαγγελίας, αυτή της Γαλικίας. Με την Εσπανιόλ, ήταν ο πρωταγωνιστής. Αυτό που δίνει το ρυθμό της "ντάνθα γαλέγα" και χορεύουν οι οπαδοί της ομάδας. Ο Βίκτορ Σάντσεθ αποκαλύπτει στο Sport24.gr το "ψηστήρι" στον τότε μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ.

"Είμαστε μία μεγάλη ομάδα και οι στόχοι της ομάδας είναι πάνω από τους ατομικούς. Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες. Όπως είναι ο Λούκας, είναι και οι υπόλοιποι. Τον Λούκας τον γνωρίζω από την εποχή που ήμασταν αντίπαλοι στην Ελλάδα. Έχει, όπως και κάθε άλλος ποδοσφαιριστής της Ντεπορτίβο, ένα ρόλο στο γήπεδο. Εμένα μου προσφέρει λύσεις γιατί μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις. Επιθετικός κορυφής, πίσω από τον επιθετικό, στα πλάγια της επίθεσης.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"

Νομίζω ότι όλοι δουλέψαμε για να έρθει ο Λούκας στη Λα Κορούνια. Ο προπονητής και η διοίκηση. Βεβαίως και μίλησα με τον Λούκας για να τον πείσω, να του μεταδώσω το ενδιαφέρον. Ο Λούκας είναι, όπως είπα, πολύ σημαντικός παίκτης για την Ντεπορτίβο, σημείο αναφοράς για τους οπαδούς της και την πόλη γενικότερα. Ο ρόλος και η σημασία του, φαίνονται με την πρώτη ευκαιρία."

Πέραν των πρωταγωνιστών υπάρχουν και οι άλλοι. Ένας εξ' αυτών ήρθε τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου. Είναι ο Χονάς Γκουτιέρες. Δεν είναι ακόμη έτοιμος, αλλά σύντομα θα γίνει κι αυτό. Ο Βίκτορ Σάντσεθ εξηγεί γιατί συναίνεσε στην απόκτηση ενός "μαχητή", όπως χαρακτηρίζει τον Αργεντινό:

"Είναι ευτυχία που έχουμε μαζί μας τον Χονάς. Πρώτα, για τις αθλητικές, ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Και μετά γιατί χαρακτήρα νικητή, που τον έχει δείξει και σε άλλα γεγονότα της ζωής του. Ο συνδυασμός αυτός, ποδοσφαιρικής ποιότητας και μαχητικού πνεύματος, είναι αυτός που ήθελα και είμαι χαρούμενος που αποτελεί μέλος της ομάδας μας. Νομίζω ότι σύντομα, θα είναι έτοιμος να προσφέρει πολλά στην Ντεπορτίβο".

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
© AFP/GETTY IMAGES

Φαίνεται ότι θα είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι τα ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση της φετινής "La Liga". Αλλά η συντριβή των "μπλαουγκράνα" στο Βίγο, φαίνεται ότι προσγείωσε τους υπερβολικά σίγουρους. Πως το βλέπει, όμως, ένας προπονητής που ζει κι εργάζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα;

"Αρχικά, να πω ότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι πάντα μπροστά από τους υπόλοιπους. Όμως, πάντα, παραμονεύουν εκπλήξεις. Μεταξύ των δύο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, και το λέω αυτό γιατί έχω δει τα περισσότερο από τα ματς τους βλέπω μία ισοπαλία. Δεν ξεχωρίζει κανείς, μέχρι τώρα. Όπως, δεν ήταν φυσιολογική η συντριβή της Μπαρτσελόνα στη Θέλτα.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Θέλτα έχει πολύ καλή ομάδα, δεν ήταν φυσιολογικό. Όπως δεν είναι φυσιολογικό η Σεβίλλη να βρίσκεται τόσο χαμηλά. Έχει ικανότατο προπονητής, παίκτες υψηλού επιπέδου. Αυτό θα φανεί στην πορεία, εμείς είχαμε περίπου10 προσθήκες το καλοκαίρι και δέσαμε. Άλλοι δεν το έχουν καταφέρει. Οι συγκυρίες παίζουν το δικό τους ρόλο".

Ο Βίκτορ Σάντσεθ είναι, χωρίς αμφιβολία, από τους πιο εξελίξιμους Ισπανούς τεχνικούς της γενιάς του. Ποιον έχει, όμως, ως ίνδαλμα; Ποιον θεωρεί καλύτερο αυτή τη στιγμή; Και ποιος πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος προπονητής της χώρας;

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
© EPA

"Δεν έχω ινδάλματα. Μου αρέσω να μελετώ τη δουλειά άλλων προπονητών. Μου αρέσει να μαθαίνω συνέχεια, το έκανα ως ποδοσφαιριστής, το κάνω κι ως προπονητής. Ο προπονητής αντιπροσωπευτικός της Ισπανίας, που δόξασε σ' αυτόν τον τομέα τη χώρα μας κι εξέλιξε το επάγγελμα, ήταν για μένα χωρίς αμφιβολία ο Λουίς Αραγονές. Νομίζω ότι είχε περάσει τη φιλοσοφία του, και σε όσους ποδοσφαιριστές συνεργάστηκαν μαζί του. Από το τωρινό ποδόσφαιρο, νομίζω ότι αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Τσόλο Σιμεόνε.

Είναι θέμα συγκρίσεων, όπως σου είπα. Το να πεις ποιος είναι καλύτερος, ο Πεπ ή ο Ράφα, είναι να τους συγκρίνεις. Δεν θέλω να το κάνω. Εμένα στόχος μου είναι να δουλεύω, να δουλεύω πιο πολύ, να γίνω καλός και μετά να ξεχωρίσω στο επάγγελμά μου".

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
INTIME SPORTS

Δούλεψε στον Ολυμπιακό, ως βοηθός του Μίτσελ Γκονθάλεθ. Πήρε από τον ΠΑΟΚ τον Λούκας Πέρεθ. Συνεχίζει ακόμη να βλέπει ελληνικό πρωτάθλημα; Ποιος είναι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στο ποδόσφαιρο της Ισπανίας, συγκρινόμενος με αυτόν στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας;

"Σίγουρα παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά δεν έχω χρόνο να δω ολόκληρο ματς. Λόγω της δουλειάς. Έχω δει μερικά ματς του Ολυμπιακού, αλλά λόγω της δουλειάς το πρόγραμμά μου είναι βεβαρημένο.

Θέλω να πω ότι η κρίση στην Ισπανία δεν επηρέασε τόσο πολύ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας. Η Λίγκα έγινε πιο επαγγελματική κι "έχτισε" ένα στέρεο, συμπαγές, τείχος. Τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις για τηλεοπτικά, υπάρχει το fair-play, ώστε να υπάρχει μια πιο ίση κατανομή μεταξύ των ομάδων."

Και ξανά... Ολυμπιακός, και ξανά Μίτσελ. Γράφτηκαν, ειπώθηκαν πολλά. Αλήθειες και ψέμματα. Τι πραγματικά ισχύει; Ο Βίκτορ Σάντσεθ απαντά:

"Το μόνο που έχω να πω, είναι ένα ευχαριστώ στον κόσμο του Ολυμπιακού, στην οικογένεια του Ολυμπιακού, η οποία μου φέρθηκε τόσο καλά. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πω. Έχουν γραφτεί πολλά, δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα, ωστόσο έχει περάσει πολύς καιρός. Έτσι είναι στη ζωή, κάποτε χωρίζουν οι δρόμοι.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
INTIME SPORTS

Δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα. Δεν παρακολουθώ την πορεία του γιατί δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Είμαι αφοσιωμένος στην Ντεπορτίβο, στην ανάλυση των ματς, των αντιπάλων, οπότε δεν περισσεύει χρόνος".

Από τον Παναθηναϊκό (ως ποδοσφαιριστής), στον Ολυμπιακό (ως βοηθός προπονητή). Πόσο φυσιολογικό είναι, δεδομένης της "αιώνιας" αντιπαλότητας των δύο ομάδων; Στο τέλος της ερώτησης του ζητήσαμε να περιγράψει με μόνο δύο - τρεις λέξεις σε έναν Ισπανό την αντιπαλότητα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Η απάντησή του, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

"Για εμένα, ήταν απολύτως φυσιολογικό. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου τόσο στον Παναθηναϊκό, στον οποίο αγωνίστηκα ως ποδοσφαιριστής όσο και στον Ολυμπιακό, στον οποίο δούλεψα ως προπονητής. Και τα δύο μεγάλα αυτά ελληνικά κλαμπ, με μεταχειρίστηκαν πολύ καλά.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
INTIME SPORTS

Εγώ, προσωπικά, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι να μην μπερδεύουμε την αντιπαλότητα με τη βία, και πράξεις που κινούνται εκτός αθλητικού πλαισίου. Η λεκτική βία δεν είναι κατώτερη από τη φυσική. Πρέπει να το προστατέψουμε εδώ.

Πάθος χωρίς όρια, αυτό είναι το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός"

Η χρονιά που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό δεν κύλησε ομαλά για τον Βίκτορ Σάντσεθ, λόγω των διαδοχικών τραυματισμών που είχε. Ο ίδιος το παραδέχεται. Αλλά εκείνη τη σεζόν, "πετάχτηκε" κι ο Σωτήρης Νίνης, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Βίκτορ στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο φίλο του, Σωτήρη, και είναι βέβαιος γι' αυτόν.

"Με τον Παναθηναϊκό είχα πολλούς τραυματισμούς κι αυτή ήταν, ναι, η κυριότερη αιτία για την οποία δεν αγωνίστηκα και δεν απέδωσα τα αναμενόμενα. Ήταν μία δύσκολη χρονιά για μένα. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον, δυστυχώς, δεν αγωνίστηκα με τον Παναθηναϊκό και την επόμενη χρονιά που είχα συμβόλαιο. Δούλεψα πολύ και το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού αλλά και με της Ρεάλ, το οποίο γνώριζα προσωπικά. Η αποκατάσταση πήρε πολύ χρόνο.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
INTIME SPORTS

Ο Σωτήρης είναι ποδοσφαιριστής πολύ υψηλού επιπέδου. Πρώτα από όλα έξυπνος. Είναι πολύ ποιοτικός, στον επιθετικό τομέα. Είχε ένα σημαντικό τραυματισμό που ανέκοψε την πορεία του. Αλλά, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Σωτήρη ότι θα ανακάμψει και θα ξαναδώσει χαρά στους Έλληνες φιλάθλους. Είναι μαχητής, τον θυμάμαι από τα πρώτα του βήματα".

Αγωνίστηκε δίπλα σε ποδοσφαιριστές υψηλοτάτου επιπέδου σε Ρεάλ, Σανταντέρ, Ντεπορτίβο, Παναθηναϊκό κι Έλτσε. Προπόνησε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές στον Ολυμπιακό. Ποιον ξεχωρίζει από συμπαίκτη και ποιον από παίκτη που προπόνησε;

"Ο ποδοσφαιριστής που με εξέπληξε τόσο από την πρώτη στιγμή, όσο και στη διάρκεια του χρόνο είναι ο Χουάν Κάρλος Βαλερόν. Για το μυαλό του, την ποιότητά του. Ποιότητα αγωνιστική, αλλά και ως άνθρωπος. Μάγος. Το παρατσούκλι που ταιριάζει απόλυτα στον Χουάν Κάρλος.

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"

Όπως έχεις καταλάβει, μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Αλλά, αληθινά, αυτός που με εξέπληξε από την πρώτη στιγμή ήταν ο Ανδρέας Σάμαρης. Από την πρώτη προπόνηση που είχα με τον Ανδρέα στον Ολυμπιακό, κατάλαβα ότι αυτός ο παίκτης θα είχε μεγάλη καριέρα. Κατάλαβα ότι ο Ανδρέας έχει πολύ μέλλον μπροστά του, αλλά κι ότι θα ηγηθεί κάποια στιγμή της Εθνικής Ελλάδας".

Βίκτορ: "Η δική μου Ντεπορτίβο, η Ελλάδα κι ο Σάμαρης"
INTIME SPORTS

Τώρα είναι την Ντεπορτίβο, αλλά η Ελλάδα είναι πάντα στο μυαλό του. Άραγε θα επιστρέψει στη χώρα μας, ως πρώτος προπονητής στο μέλλον; Ο ίδιος δεν απαντά κατηγορηματικά πως...

"Είχα ένα πρώτο στάδιο στην Ελλάδα ως ποδοσφαιριστής, ένα δεύτερο ως δεύτερος προπονητής. Στην Ισπανία λέμε πως ο,τι γίνεται μία και δύο φορές, θα γίνει και τρίτη. Πιθανώς, να έχω και τρίτο στάδιο ως πρώτος προπονητής. Θα ήθελα να επιστρέψω, έχω μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Το ίδιο νιώθει και η οικογένεια μου, μας φέρθηκαν όλοι με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα όμως έχω μια δουλειά στην Ντεπορτίβο και το μυαλό μου είναι μόνο σ' αυτό".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ