ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τρεις κούπες, τρεις αρχηγοί

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Oι προηγούμενοι αρχηγοί του ΠΑΟΚ που πανηγύρισαν πρωτάθλημα, Κούλης Αποστολίδης και Κώστας Ιωσηφίδης, αποθεώνουν στο Sport24.gr τον Βιεϊρίνια ενώ αναφέρουν ομοιότητες και διαφορές της σημερινής με τις δυο προηγούμενες πρωταθλήτριες ομάδες.

Ο Βιεϊρίνια έγινε ο πρώτος κάπταιν του "δικεφάλου" που σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή μετά από 34 ολόκληρα χρόνια. Πριν από αυτόν είχαν προηγηθεί ο Κούλης Αποστολίδης το 1976 και ο Κώστας Ιωσηφίδης το 1985, οι δυο προηγούμενοι Πρωταθληματικοί κάπτεν στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Μιλώντας και οι δύο στο Sport24.gr συμφώνησαν ότι ο Πορτογάλος είναι άξιος αρχηγός και δίκαια πήρε αυτός τη σκυτάλη.

Πολλοί κυρίως οι νεότεροι, δικαιολογημένα μπορεί να αναρωτηθούν γιατί δεν ήταν ο Γιώργος Κούδας, ο Μεγαλέξανδρος του ΠΑΟΚ, ο ποδοσφαιριστής που σήκωσε πρώτος ως αρχηγός εκείνης της πολύ μεγάλης ομάδας του Γκιούλα Λόραντ την κούπα του πρωταθλητή. Μετά από τόσα χρόνια ακόμη και για τον Κούλη Αποστολίδη είναι δύσκολο να θυμηθεί πως ήταν εκείνος που πήρε πρώτος στα χέρια του το τρόπαιο.

"Για να πω την αλήθεια όσο και ιστορικές να ήταν εκείνες οι στιγμές δεν είναι εύκολο να θυμάται κανείς κάθε λεπτομέρεια. Με το Γιώργο (σσ: Κούδα) ήμασταν αρχηγοί εκ περιτροπής. Μία φορούσε αυτός το περιβραχιόνιο σε ένα παιχνίδι, στο άλλο το έπαιρνα εγώ. Έτσι και αλλιώς τότε το περιβραχιόνιο ήταν μια γάζα που τη δέναμε στο μπράτσο.

Μην νομίσετε ότι είχε διοργανωθεί κάποια φιέστα για το πρωτάθλημα όπως αυτές που γίνονται σήμερα. Θυμάμαι ότι μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος γλεντήσαμε τον τίτλο στα μπουζούκια, στη "Θεσσαλονικιά" αν δεν κάνω λάθος, όπου ο σύλλογος μας μοίρασε αναμνηστικά. Επίσης, έγινε μια τελετή στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και εκεί μας τίμησε ο Δήμαρχος Μιχάλης Παπαδόπουλος. Η απονομή έγινε μετέπειτα σε έναν αγώνα προετοιμασίας νομίζω για την επόμενη σεζόν και ήμουν εγώ πάλι ο αρχηγός σε εκείνο το παιχνίδι".

- Μετά από πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ πήρε ένα ακόμη πρωτάθλημα και στη δική σας θέση βρέθηκε ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, παρότι τραυματίας. Συμφωνείται ότι ήταν δίκαιο αυτό;

"Για τον ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της κατάκτησης του πρωταθλήματος και αν τελικά σηκώσει και το κύπελλο, πετυχαίνοντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του θα είναι το τέλειο.

Τους τίτλους τους κατακτά πάντα ολόκληρη η ομάδα, όλοι οι παίκτες μαζί συνολικά. Πάντα όμως υπάρχουν και κάποιοι ιδιαίτεροι που ξεχωρίζουν αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο. Αυτό έχει κάνει ο Βιεϊρίνια.

Τρεις κούπες, τρεις αρχηγοί

Για μένα αυτό το παιδί έδειξε πως είναι πραγματικός αρχηγός του ΠΑΟΚ στα δύσκολα. Στη δική μου συνείδηση καθιερώθηκε ως ηγέτης με την στάση του στο περυσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ. Όταν μόνο αυτός έδρασε ως αρχηγός την ώρα που ο πρόεδρος της ομάδας Ιβάν Σαββίδης έξω φρενών, ζήτησε από την ομάδα να αποχωρήσει και αυτός με ένα νεύμα αντέδρασε και το απέτρεψε.

Γενικότερα με τη στάση σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές απέδειξε ότι έχει όλα τα στοιχεία που απαιτεί ο ρόλος του αρχηγού του ΠΑΟΚ και αυτά τα στοιχεία τα έδειξε και με την αγωνιστική του συμπεριφορά στο φετινό πρωτάθλημα".

- Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια έχει κατακτήσει ήδη ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, ισοφαρίζοντας τη συγκομιδή της δικής σας μεγάλης ομάδας στη δεκαετία του '70. Πιστεύεται ότι έχουν αντιληφθεί όλοι στον ΠΑΟΚ τις ιστορικές στιγμές που ζει η ομάδα τους;

"Πρώτα από όλα όλοι χαιρόμαστε με τις επιτυχίες αυτές. Και εμείς που ήμασταν μέλη εκείνου του μεγάλου, όπως τον χαρακτηρίζουν ΠΑΟΚ.

Η ομάδα αυτή γράφει Ιστορία και εύχομαι να κατακτήσει και το κύπελλο και να φτάσει στο νταμπλ που είναι το μόνο που μας λείπει.

Αυτή θα πρέπει να είναι η εξέλιξη του ΠΑΟΚ και η επιβεβαίωση της ανοδικής πορείας της ομάδας . Οτιδήποτε φέρνει μια ανατροπή, μια επανάσταση, όπως τα ρεκόρ που πετυχαίνει αυτή η ομάδα είναι ιστορικό".

- Εσείς το αντιλαμβάνεστε όλο αυτό που συμβαίνει;

"Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο ΠΑΟΚ αναπτύσσεται και αυτό είναι το σημαντικό. Από πέρυσι έχω καταλάβει ότι πλέον στην ομάδα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Με την ισχυρή οικονομικά διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη, την οργάνωση που έχει επιφέρει αυτή στο σύλλογο τη δυναμική που ούτως ή άλλως διαθέτει ο ΠΑΟΚ νομίζω ότι όλα αυτά τα ιστορικά επιτεύγματα που πετυχαίνει η ομάδα είναι φυσιολογικά. Και πιστεύω ότι το επόμενο βήμα θα είναι πλέον εκτός συνόρων, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπου και εκεί ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αναζητήσει μεγάλες διακρίσεις".

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ: "ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ»

Ο Κώστας Ιωσηφίδης έχει καταφέρει ήδη κάτι ιστορικό στην ποδοσφαιρική του καριέρα στον ΠΑΟΚ. Και αυτό ήταν η παρουσία του και στους τέσσερις πρώτους τίτλους που κατέκτησε ο Δικέφαλος. Παρών στα κύπελλα του 1972 και του 1974, παρών στο πρώτο πρωτάθλημα το 1976 αλλά και σε εκείνο του 1985. Στο τελευταίο μάλιστα ήταν ο αρχηγός του ΠΑΟΚ που πήρε πρώτος από όλους τους συμπαίκτες του, στα χέρια του, το Κύπελλο του πρωταθλητή στη φιέστα που διοργανώθηκε στις 16 Ιουνίου 1985.

"Το να σηκώσω ως αρχηγός το πρωτάθλημα του '85 ήταν για μένα μεγάλη συγκίνηση, μεγάλη χαρά και πάνω από όλα μεγάλη τιμή. Δεν ήταν κάτι που το πετυχαίνει κανείς μόνος του, ήταν όλη η ομάδα, η διοίκηση και ο κόσμος που το κατέκτησε τότε, είναι και πάλι η διοίκηση με τον Ιβάν Σαββίδη και ο κόσμος που βοήθησαν την ομάδα να πετύχει αυτό τον άθλο και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές".

Τότε ήταν ένας αριστερός μπακ που σήκωσε το πρωτάθλημα και 34 χρόνια μετά, πάλι ένα παίκτης που έπαιζε σε όλη τη σεζόν στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Βιεϊρίνια, το σήκωσε. Δεν είναι μόνο δίκαιο, είναι και ταιριαστό. Δε συμφωνείτε;

"Φυσικά και συμφωνώ. Του ταιριάζει πολύ αυτό το επίτευγμα και μπράβο του και του εύχομαι να βγει γερός και δυνατός από την ατυχία που του έτυχε με τον σοβαρό τραυματισμό του. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει την περιπέτεια που τον βρήκε και θα παίξει και πάλι αποδίδοντας σε κορυφαίο επίπεδο.

Τρεις κούπες, τρεις αρχηγοί

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και σε μένα. Ρήξη χιαστών στα 32 μου χρόνια και επέστρεψα. Ας είναι καλά ο Χανς Χέερ, που με έστειλε να ταξιδέψω και να χειρουργηθώ από τον γιατρό της Εθνικής Γερμανίας τότε που με βοήθησε πολύ στη θεραπεία μου".

- Ο Βιειρινία είναι πλέον ένας από τους μεγάλους αρχηγούς του ΠΑΟΚ. Τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό;

"Πρώτα από όλα είναι ξεχωριστό ως άνθρωπος. Πρόκειται για ένα πολύ καλό παιδί, σεμνό, ταπεινό χωρίς καμία έπαρση. Και φυσικά το πόσο σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι μέσα στο γήπεδο, με δυνατότητα να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, αριστερό και δεξί και να παίζει σε πάρα πολλές θέσεις. Ξεκίνησε αγωνιζόμενος μπροστά, γύρισε στην άμυνα και είναι το ίδιο καλός και σημαντικός για την ομάδα του".

- Αυτή η ομάδα που κλείνει ένα κύκλο με το πρωτάθλημα, μετράει δύο κύπελλα, το πρωτάθλημα και χωρίς να υπολογίζουμε το ενδεχόμενο να κατακτήσει και το νταμπλ, πήρε όσα τρόπαια είχε και η μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ της οποίας ήσασταν μέλος. Συγκρίνεται αυτή η ομάδα με το μεγάλο ΠΑΟΚ του '70;

"Πρώτα από όλα εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάρει το νταμπλ και μπορεί να το πετύχει. Άλλωστε φέτος ο ΠΑΟΚ σπάει το ένα αγωνιστικό ρεκόρ μετά το άλλο. Όσο για τις συγκρίσεις θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

Συνήθως πλέον οι ομάδες κλείνουν τον κύκλο τους μέσα σε ένα διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων. Εμείς τότε υπογράφαμε ένα συμβόλαιο με ορίζοντα αρχικά οκταετίας και μετά δωδεκαετίας. Πιστεύω ότι ο τωρινός ΠΑΟΚ μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα και στο μέλλον.

Αν το ρόστερ παραμείνει ως έχει και προστεθούν σε αυτό και δυο τρεις ακόμη ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, θεωρώ ότι και του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να κάνει και μεγάλα βήματα στην Ευρώπη".

- Για τον Κώστα Ιωσηφίδη τι σημαίνει το φετινό πρωτάθλημα;

"Είμαι υπερήφανος για όσα πέτυχε αυτή η ομάδα. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να είναι πολύ ψηλά, πολεμώντας μόνος του κάτω από δύσκολες συνθήκες καταφέρνει να πρωταγωνιστεί και να κατακτά τίτλους . Αυτό δείχνει ότι είμαστε πολύ μεγάλη ομάδα που θα πρέπει κάθε αντίπαλος αν μη τι άλλο να τη σέβεται".

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ