ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεοφάνης: "Μόνο τερματοφύλακας δεν είχε παίξει ο Λουκανίδης"

Θεοφάνης: "Μόνο τερματοφύλακας δεν είχε παίξει ο Λουκανίδης"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο παλιός συμπαίκτης του Τάκη Λουκανίδη στον Παναθηναϊκό, Λώρης Θεοφάνης, μίλησε στο Sport24.gr για τον άνθρωπο και τον ποδοσφαιριστή που γνώρισε.

Ο Τάκης Λουκανίδης ήταν μέλος μιας φουρνιάς σπουδαίων παικτών, σε μία αλλιώτικη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 το άθλημα είχε διαφορετική μορφή από σήμερα και οι πιο γνωστοί ποδοσφαιριστές δεν είχαν σχέση με τους τωρινούς σταρ.

Πολλές δεκαετίες αργότερα, είναι δύσκολο για έναν σημερινό φίλαθλο να φανταστεί τις διαφορές. Κυρίως, επειδή οι μεγάλοι του σπορ "φεύγουν" και πλέον τα κατορθώματα τους περνάνε στη σφαίρα της ιστορίας. Ο Τάκης Λουκανίδης, o οποίος απεβίωσε την Πέμπτη (11/01) σε ηλικία 81 ετών, είναι μία τέτοια περίπτωση και ένας από τους εν ζωή συμπαίκτες του στον Παναθηναϊκό, ο Λώρης (Δημήτρης) Θεοφάνης, ανέλαβε να τον περιγράψει στο Sport24.gr.

"Ο ΤΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Θεοφάνης: "Μόνο τερματοφύλακας δεν είχε παίξει ο Λουκανίδης"

Ο Θεοφάνης, μέλος του πανίσχυρου Παναθηναϊκού των αρχών της δεκαετίας του '60, άρχισε τη διήγηση του από τον χαρακτήρα του Τάκη Λουκανίδη: "Πρώτα απ' όλα, ο Τάκης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας, ευγενικός και αληθινός φίλος. Κάναμε παρέα πολλές δεκαετίες και αισθάνομαι ένα μεγάλο κενό. Όσοι τον ήξεραν και τον ζούσαν καθημερινά, καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Σπάνια οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα όση είχε ο Λουκανίδης, παραμένουν απλοί. Ο Λουκανίδης δεν είχε ποτέ αλαζονεία, παρότι όλοι τον αναγνώριζαν και τον εγκωμίαζαν για το ταλέντο και τις ικανότητες του".

Το μεγάλο προσόν του Λουκανίδη ήταν ότι στην κυριολεξία, έπαιζε παντού: "Ο Λουκανίδης ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των δεκαετιών του '50 και του '60. Δεν θέλω να πω αν ήταν ο καλύτερος ή να τον συγκρίνω με άλλους, γιατί δεν έχει νόημα. Σίγουρα, ήταν ο πιο πολυσύνθετος. Μπορούσε να παίξει σε κάθε θέση και οι προπονητές τον εμπιστεύονταν. Συνήθως, τα πολυεργαλεία είναι μέτριοι παίκτες, που τα κάνουν όλα σε καλό βαθμό. Ο Τάκης έκανε τα πάντα και τα έκανε πολύ καλά. Αυτό τον διέκρινε".

Θεοφάνης: "Μόνο τερματοφύλακας δεν είχε παίξει ο Λουκανίδης"

Ο Λώρης Θεοφάνης

Εντάξει, παντού εκτός γκολκίπερ, όπως παραδέχτηκε ο Θεοφάνης: "Είμαι μύθος ότι έπαιξε και τερματοφύλακας. Απλώς, τα έβγαζε πέρα σε κάθε θέση στο γήπεδο, που όλοι άρχισαν να λένε ότι ο Λουκανίδης θα τα κατάφερνε και στο τέρμα. Αλλά δεν χρειάστηκε να το αποδείξει ποτέ".

Ο Λουκανίδης ξεχώρισε στην εποχή του γιατί ήταν ένας πολύ γυμνασμένος αθλητής: "Ο Λουκανίδης είχε σωματικά προσόντα και ήταν γυμνασμένος, στοιχεία που τον ξεχώριζαν στην εποχή του. Τότε, οι πιο πολλοί παίκτες στηρίζονταν στο ταλέντο τους, αλλά ο Λουκανίδης φρόντιζε το σώμα του. Είχε τη σωστή νοοτροπία και έκανε σκληρές προπονήσεις, για να κάνει τη διαφορά. Βέβαια, ήταν προικισμένος από τη φύση. Είχε τεράστιο άλμα και έπαιρνε κεφαλιές από ψηλότερους παίκτες. Θα έλεγα ότι σήμερα, που οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι πρωτίστως αθλητές, ο Τάκης θα μπορούσε σίγουρα να παίξει. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους πιο πολλούς της γενιάς μας".

"ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ"

Ο Θεοφάνης θυμήθηκε ένα περιστατικό με πρωταγωνιστές τον Λουκανίδη και τον Μαντζαβελάκη, σε ένα ταξίδι του Παναθηναϊκού στην Αμερική: "Ήμασταν μία παρέα παικτών στον Παναθηναϊκό, που μας άρεσε να παίζουμε χαρτιά. Εγώ, ο Λουκανίδης, ο Πανάκης, ο Χολέβας, ο Παναγιωτίδης, περνάγαμε ώρες μαζί και στις αποστολές, κάναμε την πλάκα μας. Ο Παναθηναϊκός είχε πάει ένα ταξίδι στην Αμερική, για να δώσει φιλικά και να επισκεφτεί την ομογένεια. Τότε οι ομάδες έκαναν τέτοια ταξίδια, για να βγάλουν χρήματα.

Λίγες ώρες πριν από ένα φιλικό παιχνίδι με έναν τοπικό αντίπαλο, εμείς αρχίσαμε το χαρτί. Η ώρα περνούσε, το ματς πλησίαζε, αλλά εμείς δεν κόβαμε. Περίμενε το λεωφορείο να μας πάει στο γήπεδο, αλλά εμείς καθυστερούσαμε. Τότε, ήρθε πρώτος να μας μαζέψει ο Ιωάννης Μοάτσος, ο πρόεδρος, ένας αριστοκράτης και ευγενής άνθρωπος. Αλλά εμείς, δεν παίρναμε χαμπάρι. Αφού ο Μοάτσος δεν τα κατάφερε, ακολούθησε ο Αντώνης Μαντζαβελάκης, που όλοι τον τρέμαμε. Όλοι σηκωθήκαμε αμέσως, εκτός από τον Τάκη που του ζήτησε να μας αφήσει να τελειώσουμε! Ο Μαντζαβελάκης έβαλε τα γέλια και μας έδωσε πέντε λεπτά προθεσμία".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Επίσης, ο Θεοφάνης μίλησε για τη συνεργασία που είχαν σε ένα ματς της Εθνικής Ελλάδας: "Έπαιζε ένα ματς η Ελλάδα με τη Δανία, δεν θυμάμαι τη χρονιά. Ήμασταν και οι δύο στην ενδεκάδα. Τότε ο Λουκανίδης μου είπε: θα σου ανοίξω δεξιά τη μπάλα και να κάνεις τη σέντρα στο πέναλτι, θα είμαι εκεί. Όπως έγινε. Εγώ έκανα εκεί σέντρες και αυτός έπαιρνε τις κεφαλιές. Δύο γκολ είχε βάλει εκείνη τη μέρα".

Καταλήγοντας, ο Θεοφάνης τόνισε για τον Λουκανίδη: "Ο Τάκης πέρασε πολλά στη ζωή του. Είχε και το συμβάν με τον γιο του, που τον κλόνισε. Όμως, ήταν ζωντανός άνθρωπος και είχε αντοχές. Για αυτό άντεξε και προχώρησε. Αγάπησε πολύ τον Παναθηναϊκό και στεναχωριόταν που βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση. Θα ήθελε να τον βοηθήσει, αλλά δεν μπόρεσε".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ