ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σερέλης: "Ούτε σαν τρελό όνειρο η νίκη επί της ΑΕΚ και η 4η θέση"

Σερέλης: "Ούτε σαν τρελό όνειρο η νίκη επί της ΑΕΚ και η 4η θέση"
EUROKINISSI

Το Λαύριο έριξε στο καναβάτσο την ΑΕΚ (80-72) κι ο Χρήστος Σερέλης, head coach των νικητών, μίλησε στο Sport24.gr για τη σπουδαία νίκη της ομάδας του και την εντυπωσιακή πορεία που πραγματοποιεί στη Stoiximan.gr Basket League.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο 15 χρόνια πίσω, και πούμε στον Χρήστο Σερέλη ότι θα έρθει η στιγμή που επικρατήσει της ΑΕΚ ως προπονητής του Λαυρίου και θα είναι στην 4η θέση της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ, προφανώς θα γελούσε μαζί μας! Κι όμως. Στις 03/12/2017 το Λαύριο πανηγύρισε το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Ένωση ( 80-72 ) και φιγουράρει στην πρώτη τετράδα της Stoiximan.gr Basket League.

Το 5-2 του Λαυρίου μόνο τυχαίο δεν είναι. Η ομάδα έχει πάρει εντυπωσιακές νίκες στο Ρέθυμνο (95-73) και στην έδρα του Κόροιβου (91-67), έριξε στο καναβάτσο τον Κολοσσό Ρόδου (80-62), επικράτησε της ανώτερης ποιοτικά ΑΕΚ και συνολικά μετράει πάνω από 80 πόντους ενεργητικό κατά μέσο όρο.

Ο σύλλογος παρουσιάζεται ακόμα πιο δυνατός στην 3η του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Την αγωνιστική περίοδο 2015-16 -όπου πήρε την άνοδο ελέω της αδυναμίας συμμετοχής του ΚΑΟΔ στη Basket League- τερμάτισε με ρεκόρ 9-17 και σώθηκε… οριακά. Πέρυσι ο απολογισμός του Λαυρίου ανέβηκε στο 11-15 και η ομάδα μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα playoffs. Φέτος; Η πορεία του είναι ακόμα καλύτερη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ταβάνι της ομάδας...

Το Sport24.gr μίλησε με τον head coach του Λαυρίου, Χρήστο Σερέλη, ο οποίος έχει συμπληρώσει 15 χρόνια στην ομάδα κι όπως παραδέχτηκε, δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε σαν τρελό όνειρο αυτό που έγινε χθες το απόγευμα. Παράλληλα, μας μίλησε για το μπάσκετ που παίζει η ομάδα του, για τη βελτίωση που παρουσιάζει εκτός έδρας τη φετινή χρονιά, όπως και για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η σταθερή διοίκηση.

Coach αρχικά, μίλησε μας για τη χθεσινή σπουδαία νίκη. Πού θεωρείς ότι κρίθηκε το ματς;

" Το βασικό είναι πως βγάλαμε ενέργεια. Τους κοντράραμε στη φυσική τους δύναμη, που είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Θεωρούσα ότι για να κερδίσεις την ΑΕΚ μόνο έτσι μπορείς να έχεις ελπίδες. Πήγαμε σε κάθε φάση πολύ δυνατά, δεν αφήσαμε καμία κατοχή να χαθεί αβίαστα δίχως να παλέψουμε".

Σερέλης: "Ούτε σαν τρελό όνειρο η νίκη επί της ΑΕΚ και η 4η θέση"
EUROKINISSI

Μετά το 5-2, υπάρχει αλλαγή στους στόχους σας για τη φετινή σεζόν;

" Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Οι εμφανίσεις είναι πολύ καλές κι έχουμε πάει πάρα πολύ καλά. Θεωρώ, όμως, ότι για να πεις ότι αλλάζεις στόχους πρέπει να παίρνεις παιχνίδια όπως αυτό που έρχεται με τον Πανιώνιο. Πρέπει να τα κερδίζεις αυτά τα παιχνίδια. Αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε προσηλωμένοι στα παιχνίδια που ακολουθούν αυτές τις μεγάλες νίκες. Είναι λίγο δύσκολο να πεις ότι αλλάζεις στόχους, αλλά είναι δεδομένο ότι πάντα κοιτάζουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Για τη δική μας ομάδα, όμως, ο βασικός στόχος είναι να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό".

Είδαμε πως με την ΑΕΚ είχατε το προβάδισμα από νωρίς. Γενικότερα, το Λαύριο παίζει ωραίο μπάσκετ -με πάνω από 80 πόντους κατά μέσο όρο- και οι νίκες έρχονται με εμφατικό τρόπο. Είναι κι αυτός ένας στόχος σας; Να παίξετε δηλαδή όμορφο μπάσκετ, πέρα από τις νίκες που πρέπει να πάρετε;

" Κάθε ομάδα θέλει να παίξει καλό μπάσκετ. Προφανώς ο πρώτος στόχος είναι η νίκη, διότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που μετράνε. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος αλλά αν τα θετικά αποτελέσματα συνδυάζονται με καλές εμφανίσεις είναι κάτι ακόμα καλύτερο διότι ανεβαίνει η ψυχολογία, βελτιώνεται και το κλίμα στα αποδυτήρια. Παίρνει παράλληλα χαρά κι ο κόσμος αλλά κι όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν την ομάδα. Μας αρέσει ο τρόπος που αυτή την περίοδο έχουμε κάνει τις νίκες. Ομολογώ ότι μας αρέσει και το γεγονός πως σκοράρουμε 80 πόντους δίχως να είμαστε ιδιαίτερα εύστοχοι από μακριά. Ακόμα και χθες, με την ΑΕΚ, βάλαμε 80 πόντους με 5 τρίποντα. Αυτό δείχνει ότι η ομάδα ψάχνει μέσα στο ματς τρόπους να σκοράρει ακόμα κι όταν κάτι δεν πάει καλά. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Η έδρα είναι σημαντική, αλλά φέτος η ομάδα κερδίζει κι εκτός έδρας. Πρόπερυσι έκανε 2 νίκες συνολικά μακριά από το Λαύριο, πέρυσι 4 και φέτος είναι ήδη στο 2-1 μετά από 7 αγωνιστικές… Έχει αλλάξει κάτι;

" Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ότι είμαστε τρίτη χρονιά στη Stoiximan.gr Basket League. Έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία ως ομάδα, έχουμε δει τις έδρες που παίζουμε και ξέρουμε κάποια πράγματα παραπάνω για τις ομάδες που αντιμετωπίζουμε και τον τρόπο που παίζουν εντός έδρας, ειδικά όταν έχουν κρατήσει τον ίδιο προπονητή και το ίδιο σχήμα. Μας έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι μπήκαμε πέρυσι στα playoffs. Μας έχει δώσει παραπάνω αυτοπεποίθηση. Είμαστε πιο προσηλωμένοι, μπαίνουμε πιο αποφασιστικά στα ματς και κοιτάμε πιο συγκεντρωμένα τις πιθανότητες νίκης που έχουμε".

Η ομάδα βασίζεται εν πολλοίς στους ξένους της. Κορυφαίο παράδειγμα ο Μουρ, που κάνει τα… πάντα στο παρκέ (15.7 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ). Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και οι Έλληνες που δίνουν λύσεις. Αυτό το “μείγμα” είναι… κλειδί για την έως τώρα εξαιρετική πορεία;

" Οι ξένοι υπάρχουν γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο. Θεωρητικά, όταν έχει δικαίωμα να αποκτήσεις έναν αριθμό ξένων, αυτοί πρέπει να είναι καλύτεροι από τους Έλληνες. Ειδικά σε ομάδες όπως το Λαύριο. Από την άλλη, εμείς πάντα θέλουμε έναν κορμό Ελλήνων, που να μπορεί να μας δώσει λύσεις, με παίκτες που θα έχουν ρόλο στην ομάδα. Προσπαθούμε πάρα πολύ να δείξουμε ότι ο καθένας είναι σημαντικός κι ακόμα κι ένα λεπτό κι αν παίξει, θα έχει κομβικό ρόλο για την ομάδα μας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Άλλες φορές το καταφέρνουμε, άλλες φορές δεν τα πηγαίνουμε τόσο καλά, αλλά νομίζω ότι είναι καθοριστικό πως όλα τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι είναι σημαντικοί για το Λαύριο. Κι αυτό έχει οδηγήσει στο ότι δίνουν το 100% ανεξάρτητα από το πόσο μένουν στο παρκέ".

Πήρατε την άνοδο από… σπόντα, επειδή δεν τα κατάφερε ο ΚΑΟΔ. Ο στόχος της καθιέρωσης στη μεγάλη κατηγορία είναι φυσικά το πιο σημαντικό. Υπάρχει, όμως, στο μυαλό σας και το βήμα παραπάνω, δηλαδή η Ευρώπη;

" Είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Είμαστε μόλις τρία χρόνια στη Stoiximan.gr Basket League. Σίγουρα η καθιέρωση είναι πολύ σημαντική, όπως σημαντικό είναι και το γεγονός κάθε χρόνο να είμαστε βελτιωμένοι. Αλλά κομβικό για εμάς είναι να κερδίζουμε με έναν τρόπο που οι αντίπαλοι και ο κόσμος να μας παραδέχονται πως παίζουμε ωραίο και σωστό μπάσκετ. Τώρα, από εκεί και πέρα, ό,τι έρθει θα είναι πολύ καλό. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι τα άλματα δεν είναι πάντα καλά. Μπορεί από 9ος να ανέβεις 5ος και να νομίζεις ότι κατάφερες τα πάντα. Προσωπικά, νομίζω ότι πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά σιγά σιγά και με σταθερά βήματα".

Σερέλης: "Ούτε σαν τρελό όνειρο η νίκη επί της ΑΕΚ και η 4η θέση"
EUROKINISSI

Η υγεία που βγάζει το Λαύριο στο παρκέ, είναι -μεταξύ άλλων- απόρροια της σταθερής διοίκησης η οποία βρίσκεται κοντά στην ομάδα;

" Πάνω από τα πάντα, είναι αυτό που ακριβώς λες. Υπάρχει μία διοίκηση σταθερή, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε την ομάδα, άνθρωποι που βάζουν λεφτά, που στενοχωριούνται στις ήττες και χαίρονται σαν μικρά παιδιά στις νίκες. Και το σημαντικό είναι πως δεν το βλέπουν όλο αυτό σαν προβολή αλλά σαν χόμπι για την αγάπη τους προς την ομάδα αλλά και την πόλη γενικότερα. Όλο αυτό βγαίνει προς τα έξω κι ακόμα κι οι ξένοι που πάνω από όλα είναι επαγγελματίες, δένονται με την ομάδα, με τον κόσμο και με όλο τον οργανισμό. Βγάζουμε μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα, η οποία γίνεται αντιληπτή κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια, αλλά και στα εκτός όπου έρχεται αρκετός κόσμος μας. Αυτό μας δίνει ένα έξτρα κίνητρο αλλά παράλληλα είναι ένα έξτρα κίνητρο για την ομάδα μας".

Κλείνοντας, μία προσωπική ερώτηση. Είσαι στην ομάδα 15 περίπου χρόνια, την ανέλαβε από τα χαμηλά και το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου του 2017 πανηγύριζες νίκη επί της ΑΕΚ. Το φανταζόσουν αυτό; Επίσης, μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου κάπου αλλού πέρα από την ομάδα του Λαυρίου;

" Εντάξει ούτε σαν τρελό όνειρο δεν μπορούσα να το φανταστώ όταν ανέλαβα ότι θα φτάσει το απόγευμα που θα νικήσουμε την ΑΕΚ και θα είμαστε στην 4η θέση του πρωταθλήματος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ακόμα είναι 7η αγωνιστική. Χρόνο με το χρόνο όμως η ομάδα έδειξε να βελτιώνεται, έδειχνε μία δυναμική και μας σεβόντουσαν σε όλες τις κατηγορίες. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση που φτάσαμε εδώ. Ικανοποίηση και σε προσωπικό επίπεδο φυσικά, αλλά και όλων των ανθρώπων που είμαστε αυτά τα χρόνια μαζί. Κι εννοείται ότι δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό που κάπου αλλού. Ειδικά τώρα που είμαστε στην καλύτερη φάση. Είμαστε στην καλύτερη στιγμή του Λαυρίου!"

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ