ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σάκκαρη: "Όνειρό μου το Τοπ-10"

Maria Sakkari, of Greece, returns a shot from Kiki Bertens, of Netherlands, during the first round of the U.S. Open tennis tournament, Monday, Aug. 28, 2017, in New York. (AP Photo/Michael Noble)
Maria Sakkari, of Greece, returns a shot from Kiki Bertens, of Netherlands, during the first round of the U.S. Open tennis tournament, Monday, Aug. 28, 2017, in New York. (AP Photo/Michael Noble) AP

Η Μαρία Σάκκαρη μίλησε στο Sport24.gr για την πορεία της μέχρι το Νο48 του κόσμου, την αγωνιστικότητα της, το νέο της προπονητή και το ρόλο που έχει παίξει στο παιχνίδι της καθώς και για το όνειρο του Tοπ-10.

Το 2017 θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρονιά της καθιέρωσης για τη Μαρία Σάκκαρη. Στα 22της χρόνια η Ελληνίδα τενίστρια έκανε την πιο εντυπωσιακή της σεζόν και άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον με τις εμφανίσεις της.

Το τέλος του 2016 τη βρήκε εντός της πρώτης κατοστάδας στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο στις εννέα Οκτωβρίου κατάφερε να σπάσει το φράγμα και της πενηντάδας φτάνοντας μέχρι το Νο48. Η νέα χρονιά θα τη βρει στο Νο 52 και πλέον το... ταβάνι της ολοένα και μεγαλώνει.

Πως αλλιώς μπορεί να μεταφράσει κανείς ότι πριν από τρία χρόνια ονειρευόταν κάποια στιγμή να φτάσει στην 50άδα στην καριέρα της και τώρα όντας μόλις στα 22της να έχει καταφέρει να το πετύχει ήδη; Η ίδια πάντως με το γνωστό χαμόγελο στα χείλη μίλησε στο Sport24.gr για τους νέους της στόχους, την πορεία της μέχρι εδώ και ευχήθηκε να καταφέρει να παίξει κάποια στιγμή μπροστά στο ελληνικό κοινό.

Εμείς βρεθήκαμε στα στούντιο της COSMOTE TV και λίγο πριν μιλήσει στην εκπομπή "TOPSPIN" που προβλήθηκε τη Δευτέρα (30/10) είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της και να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Σάκκαρη: "Όνειρό μου το Τοπ-10"

Το "ραντεβού" της Μαρίας Σάκκαρη με το τένις έμοιαζε καταδικαστικό να συμβεί. Η Ελληνίδα τενίστρια μεγάλωσε μέσα σε μία οικογένεια άκρως τενιστική. Το μακρινό 1948 ο παππούς της Μαρίας, Δημήτρης Κανελλόπουλος, είχε την πρώτη του επαφή με το τένις, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα προστέθηκε και η Αγγελική Κανελλοπούλου στην εξίσωση αφού και εκείνη αποφάσισε να ασχοληθεί με την αντισφαίριση.

Μάλιστα, μέχρι και σήμερα είναι η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών αφού κατάφερε να φτάσει μέχρι το 43 της παγκόσμιας κατάταξης και φυσικά ήταν η πρώτη που κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά πριν την περάσει η Λένα Δανιηλίδου. Τώρα ετοιμάζεται να την περάσει και το τρίτο μέλος της οικογενείας, η Μαρία Σάκκαρη. Αν κάποιος νομίσει πως αυτό σημαίνει ότι η Μαρία είχε τις ευλογίες της οικογένειας της να ασχοληθεί με το τένις κάνει λάθος αφού ειδικά η μητέρα της δεν ήθελε κανένα από τα τρία παιδιά της να ασχοληθεί με το τένις και ευτυχώς δεν τα κατάφερε.

"Όταν ήμουν 12 αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Έτσι, πήγα και είπα στη μητέρα μου ότι θέλω να κάνω προπονήσεις για να κάνω το επόμενο βήμα. Μπορεί η οικογένεια μου στην αρχή να μην ήθελε να ασχοληθώ με το τένις, όμως στη συνέχεια είδαν και εκείνοι πόσο το ήθελα. Μετά την αλλαγή στο κομμάτι των προπονήσεων είδα ότι πήγαινα καλά στους αγώνες στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησαν εκείνοι στο εξωτερικό. Εκεί που πήρα την οριστική απόφαση ότι θα ασχοληθώ με αυτό ήταν στα 16 μου" παραδέχτηκε η Μαρία Σάκκαρη για τα πρώτα της βήματα στο τένις.

Ο δυναμικός της χαρακτήρας και το γεγονός ότι υπήρξε ατίθαση την έφεραν κοντά στο να τα παρατήσει όλα όταν ήταν στην εφηβεία, αλλά ευτυχώς αυτή η σκέψη κράτησε για λίγο: "Μία φορά αν θυμάμαι καλά όταν ήμουν 14 ή 15 είπα ότι θέλω να σταματήσω το τένις. Τελικά δεν κράτησε αυτό αφού μετά από δύο ημέρες είπα ότι θέλω να κάνω ξανά προπόνηση". Στην παραμονή της στο άθλημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι επιτυχίες οι οποίες δεν άργησαν να έρθουν: "Όταν ξεκίνησα να αγωνίζομαι σε τουρνουά των 10.000 δολαρίων στην Ελλάδα και είδα ότι παρά το γεγονός πως δεν είχα ranking μπορούσα να κοντράρω και νικήσω αθλήτριες που ήταν κοντά στο 400 της παγκόσμιας κατάταξης κατάλαβα ότι μπορούσα να πετύχω σημαντικά πράγματα. Έτσι, εκεί περίπου στα 16 μου πίστεψα περισσότερο στο όνειρο μου".

Maria Sakkari, of Greece, returns a shot from Kiki Bertens, of Netherlands, during the first round of the U.S. Open tennis tournament, Monday, Aug. 28, 2017, in New York. (AP Photo/Michael Noble)
Maria Sakkari, of Greece, returns a shot from Kiki Bertens, of Netherlands, during the first round of the U.S. Open tennis tournament, Monday, Aug. 28, 2017, in New York. (AP Photo/Michael Noble) AP

Photo credits: AP Photo/Michael Noble

Για να κυνηγήσει αυτό το όνειρο της έφυγε σε ηλικία 18 ετών και εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη όπου και έκανε τις προπονήσεις της για να ανέβει επίπεδο. Πως είναι όμως για ένα κορίτσι 18 ετών να ξενιτεύεται; "Το τένις είναι από τη φύση του ένα μοναχικό άθλημα. Αυτό έκανε ίσως λίγο πιο εύκολο το να πάρω την απόφαση να φύγω και να πάω στη Βαρκελώνη. Δεδομένα, ήταν αρκετά δύσκολο όμως είχε και κάτι το ωραίο".

Κοντά σε όλα της τα βήματα ήταν πάντοτε η Αγγελική Κανελλοπούλου η οποία της έδωσε και την καλύτερη συμβουλή που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα: "Γενικότερα μου έχουν δώσει πάρα πολλές συμβουλές. Εκείνη που μου έχει μείνει εμένα περισσότερο είναι αυτή που μου έχει δώσει η μητέρα μου να διασκεδάζω και πάντοτε να δίνω το 100% του εαυτού μου σε κάθε αγώνα. Είναι κάτι που ακολουθώ μέχρι και σήμερα".

Στο εξωτερικό όλοι μιλούν για τη μαχητικότητα που βγάζει μέσα στο κορτ ανεξάρτητα με ποια παίκτρια έχει απέναντι της με την ίδια να συμφωνεί ότι είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της: "Η αγωνιστικότητα μου είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο κλειδί για να μπορέσω να κερδίζω περισσότερα ματς και να καταφέρνω μεγάλες ανατροπές μέσα στο γήπεδο. Είναι αυτό που είπες και εσύ. Δεν τα παρατάω ποτέ", άλλωστε όπως παραδέχεται: "Το συναίσθημα του να κερδίζεις ένα παιχνίδι είναι εντυπωσιακό. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα".

Από μικρή συνήθιζε να βλέπει τένις μανιωδώς και για στους άνδρες θαύμαζε πάντοτε τόσο τον Ράφα Ναδάλ όσο και τον Ρότζερ Φέντερερ, ενώ από τις γυναίκες πρότυπο της είναι η μητέρα της. Πως είναι όμως να παίζει μέσα στο κορτ απέναντι σε τενίστριες που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρακολουθούσε στην τηλεόραση; "Ήταν λίγο περίεργο το συναίσθημα ειδικά στην αρχή. Όταν όμως μπαίνω μέσα στο κορτ αλλάζει ο τρόπος που τις κοιτάζω. Δεν σκέφτομαι ότι αυτή την αθλήτρια την έβλεπα στην τηλεόραση. Τις βλέπω σαν μία ακόμη αντίπαλο που πρέπει να αντιμετωπίσω".

Το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στις 52 καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο δεν σημαίνει ότι επαναπαύεται. Ίσα ίσα που θέλει να βελτιώσει πολλά πράγματα στο παιχνίδι της: "Το σερβίς μου είναι σίγουρα κάτι που θέλω να το βελτιώσω. Πρέπει να αλλάξω εντελώς τον τρόπο προσέγγισης μου σε αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα θέλει δουλειά και το παιχνίδι στο φιλέ και πολλά άλλα πράγματα. Ποτέ δεν πρέπει να σταματάμε να βελτιωνόμαστε".

Ειδικά στο τουρνουά της Γουχάν φάνηκε η αγωνιστική της άνοδος με εκείνο το σημείο που έχει αλλάξει καθοριστικά να είναι η αποφασιστικότητα της. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αλλαγή προπονητή με έναν εξαιρετικό παλαίμαχο τενίστα να έχει αναλάβει πλέον την καθοδήγηση της: "Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ η αλλαγή προπονητή. Πιστεύω ότι αυτό φαίνεται και στο παιχνίδι μου. Παίζω με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο Τόμας Γιόχανσον υπήρξε ένας σπουδαίος αθλητής και πιστεύω ότι θα μου δώσει και άλλα στο μέλλον".

Η αγωνιστική της άνοδος έχει αλλάξει βέβαια και τους στόχους της, αφού το όνειρο του Τοπ 50 έχει ήδη πραγματοποιηθεί τώρα οι στόχοι της μεγαλώνουν: "Τώρα το όνειρο μου είναι να φτάσω μέχρι το Τοπ10".

Greece's Maria Sakkari takes a selfie with supporters after she defeated France's Alize Cornet in their second round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 19, 2017. (AP Photo/Dita Alangkara)
Greece's Maria Sakkari takes a selfie with supporters after she defeated France's Alize Cornet in their second round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 19, 2017. (AP Photo/Dita Alangkara) AP

Σκηνές όπως αυτή στην Αυστραλία θέλει να ζήσει και στην Ελλάδα η Μαρία Σάκκαρη. (AP Photo/Dita Alangkara)

Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης μας η συζήτηση πήγε στο ελληνικό τένις. Εκείνη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποτελούν τους δύο αθλητές που έβαλαν ξανά την Ελλάδα στο χάρτη του τένις και αυτό είναι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. "Σίγουρα το ότι ακουγόμαστε τώρα όλο και περισσότεροι τενίστες βοηθά το να προωθηθεί το άθλημα. Αναπτύσσεται το άθλημα. Αυτό είναι ένας από τους στόχους μας. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα παιδιά να έρχονται στο τένις και αυτό είναι ευχάριστο".

Για το τέλος της επιλέξαμε να τη ρωτήσουμε για κάτι που αποτελεί όνειρο όλων των φίλων του τένις και που υπάρχει πρόθεση να συμβεί, δηλαδή ένα τουρνουά τένις στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ υπάρχουν και θα γίνουν προσπάθειες σύντομα να φιλοξενήσει η χώρα μας ένα τέτοιο τουρνουά με την κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια να δηλώνει πως: "Θα ήταν φανταστικό να παίξω κάποια στιγμή μπροστά στο ελληνικό κοινό. Όχι μόνο για εμένα αλλά θεωρώ για όλους τους Έλληνες αθλητές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μαρία Σάκκαρη: TheNext Generation
Sakk(ari) attack
TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ