ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παναγιώτης Τριάδης: Παίζοντας μπάλα για 1,5 δις ανθρώπους στην Ινδία

Παναγιώτης Τριάδης: Παίζοντας μπάλα για 1,5 δις ανθρώπους στην Ινδία

Ο Παναγιώτης Τριάδης, ο οποίος ύστερα από 6,5 σεζόν στην Ελλάδα πήρε μεταγραφή στη North East United της Ινδίας, περιγράφει στο Sport24.gr τη ζωή και το ποδόσφαιρο στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως.

Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ο Παναγιώτης Τριάδης αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση της North East United. Ο 26χρονος εξτρέμ θα συνέχιζε την καριέρα του στο πρωτάθλημα της Ινδίας. Έχοντας εξασφαλίσει πλουσιοπάροχο συμβόλαιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα αποχωρούσε από το ελληνικό πρωτάθλημα (Super League) για πρώτη φορά από το 2012 (έξι χρόνια στην Ξάνθη, μισή σεζόν στον Απόλλωνα Σμύρνης).

Ο διεθνής με την Εθνική Νέων ποδοσφαιριστής, που έχει καταγράψει τέσσερις συμμετοχές και έχει προλάβει να πάρει μία φορά το βραβείο του MVP για την εμφάνιση στο παιχνίδι με τους Delhi Dynamos (1-1), μίλησε στο Sport24.gr και περιέγραψε πώς είναι η ζωή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στην Ινδία.

Ο καιρός, το φαγητό, οι άνθρωποι, η νυχτερινή ζωή, οι εγκαταστάσεις, οι οπαδοί. Οι μεγάλες αποστάσεις στη χώρα των 1,5 δις κατοίκων, αλλά και ο διάσημος ηθοποιός Τζον Άμπραχαμ, ιδιοκτήτης της ομάδας στην οποία αγωνίζεται ο Παναγιώτης Τριάδης. Πάμε να δούμε όσα μας λέει ο γερμανοθρεμένος εξτρέμ...

Βρίσκεσαι στην Ινδία τον τελευταίο μήνα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

"Η χώρα είναι τεράστια. Σαν να βρίσκεσαι σε Ήπειρο. Το καταλαβαίνεις όταν πηγαίνεις σε εκτός έδρας παιχνίδια, όταν χρειάζεται να πετάξεις μέχρι και τέσσερις ώρες για να φτάσεις στον προορισμό σου. Ο κόσμος είναι εγκάρδιος. Δεν έχει κακία μέσα του, ούτε ζήλια. Επίσης είναι φιλόξενος. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους που το έχουν ανάγκη. Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει όσο καιρό βρίσκομαι στην Ινδία".

Πώς είναι ο καιρός; Τι θερμοκρασία έχει αυτόν τον καιρό;

"Η πόλη στην οποία βρίσκεται η ομάδα μου είναι το Guwahati. Είναι στο βορειοανατολικό κομμάτι της Ινδίας. Το Κράτος λέγεται Assam. Η NorthEast United εκπροσωπεί όλο το βορειοανατολικό κομμάτι της Ινδίας, στο οποίο ζει ένας υπερήφανος λαός. Το ποδόσφαιρο στην Ινδία γεννήθηκε εδώ, στο κράτος του Assam".

Πώς συνηθίζουν να περνούν τις μέρες τους οι άνθρωποι στη χώρα, τουλάχιστον στην πόλη που ζεις εσύ;

"Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σαφή εικόνα. Έχω πάει 1-2 φορές. Αυτό που έχω δει είναι ότι υπάρχει τόσος πολύ κόσμος και υπάρχει υπερβολική κίνηση. Για να καταλάβεις, η πόλη από το ξενοδοχείο απέχει 15 χιλιόμετρα και για να μεταβείς εκεί χρειάζεσαι 45 λεπτά με μία ώρα".

Κάθε δύο δευτερόλεπτα ακούς κόρνα

Εκτός από το μποτιλιάρισμα, πατάνε τις κόρνες όπως συμβαίνει στη χώρα μας;

"Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει. Χάος. Τόσες κόρνες δεν έχω ακούσει ξανά στη ζωή μου. Κάθε δύο δευτερόλεπτα ακούς κόρνα. Την πατάνε όλη την ώρα, όχι όπως στην Ελλάδα που γίνεται μόνο όταν συμβαίνει κάτι. Στην πόλη που ζω, παρατηρώ περισσότερη κίνηση από το κέντρο της Αθήνας. Στην Αθήνα μπορεί να υπάρχει κίνηση, αλλά τουλάχιστον οι δρόμοι είναι δομημένοι. Στην Ινδία δεν ξέρεις από πού έρχονται. Δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω...".

Το φαγητό πώς είναι; Έχεις δοκιμάσει; Ξέρεις ποια είναι η σπεσιαλιτέ;

"Είναι πολύ διαφορετικό από το ελληνικό. Είναι καυτό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά. Έχουν ένα ψωμί, όπως τη δική μας πίτα, που λέγεται Naan. Είναι καταπληκτικό. Επίσης τρώνε πολύ κοτόπουλο. Όχι μοσχάρι. Δεν τρώει κανείς. Ωραίο το φαγητό, αλλά πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα".

Έχει τουρισμό η χώρα; Έχεις παρατηρήσει κόσμο από άλλες χώρες;

"Έχει περισσότερο τουρισμό από ό,τι περίμενα. Έχω δει Άγγλους και Αμερικάνους. Οι περισσότεροι που έρχονται, όμως, είναι από την Αγγλία".

Νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει; Βγαίνει ο κόσμος;

"Δεν μπορώ να στο πω με βεβαιότητα, γιατί δεν έχω βγει αρκετά τα βράδια. Οι συμπαίκτες μου όμως μου έχουν πει ότι τα κλαμπ κλείνουν στις 00.30. Πας, δηλαδή, στις 19.00 ή 20.00 και φεύγεις στις 00.30".

Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αγάπη για το ποδόσφαιρο

Πώς ντύνονται οι ντόπιοι; Τι συνηθίζουν να φοράνε;

"Οι γυναίκες φοράνε παραδοσιακά φορέματα. Οι άνδρες πιο νορμάλ ρούχα. Ίσως αν πάνε σε κάποιο γάμο ντύνονται διαφορετικά. Παρατηρείς όμως το βάψιμο στο πρόσωπο, που είναι μέρος του ινδικού πολιτισμού. Το πιο γνωστό είδος μακιγιάζ στον Ινδικό πολιτισμό είναι το “bindi”, δηλαδή η κόκκινη τελεία που βάζουν οι γυναίκες στο μέτωπο τους. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει την τιμή, την αγάπη και την ευημερία".

Ο κόσμος ασχολείται με το ποδόσφαιρο; Οι καφετέριες και τα μαγαζιά δείχνουν μπάλα;

"Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ ασχολούνται. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αγάπη για το ποδόσφαιρο. Φαντάσου, για παράδειγμα, ολόκληρη η Ευρώπη να ασχολείται με ένα πρωτάθλημα. Να μην υπήρχε δηλαδή η Μπουντεσλίγκα, η Premier League, η Super League. Όλα αυτά να ήταν ένα πρωτάθλημα. Όλος ο κόσμος εδώ, 1,5 - 2 δις, βλέπουν ένα πρωτάθλημα. Γίνεται πανικός για το ποδόσφαιρο, είναι καταπληκτικό. Υπάρχουν κανάλια που δείχνουν ποδόσφαιρο συνεχώς".

Παναγιώτης Τριάδης: Παίζοντας μπάλα για 1,5 δις ανθρώπους στην Ινδία

Σε κοιτάζει περίεργα ο κόσμος επειδή κατάγεσαι από άλλη χώρα;

"Δεν θα το έλεγα. Ο κόσμος με κοιτάζει διαφορετικά επειδή ξέρει ποιος είμαι. Έχουν τέτοια αγάπη για το ποδόσφαιρο και γίνεται τέτοια διαφήμιση στους παίκτες, που θέλεις δεν θέλεις, σε ξέρει ο κόσμος. Έρχονται και τρέχουν κατά πάνω μου και φωνάζουν το όνομά μου. Μου ζητάνε να βγούμε μια φωτογραφία. Για να πάμε στην πόλη, έχουμε άνδρες ασφάλειας. Έχω δεχτεί μεγάλη αγάπη".

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχει κάποιος σχετικά με το ποδόσφαιρο στην Ινδία είναι το επίπεδο που υπάρχει σε όλους τους τομείς. Ο Παναγιώτης Τριάδης ήταν ξεκάθαρος σε αυτό, αφού όπως τόνισε έχει εντυπωσιαστεί από αυτά που έχει αντικρίσει. Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα που επικρατεί στους αγώνες μας τόνισε ότι ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο βλέπει τα ματς ως μία γιορτή και ότι δεν υπάρχει κόντρα ή έχθρα ανάμεσα στους οπαδούς.

Την ίδια ώρα έχει μείνει εντυπωσιασμένος από τις συνθήκες που έχει συναντήσει. Οι ομάδες έχουν εντυπωσιακά προπονητικά κέντρα, ενώ η North East United έχει το δικό της αεροσκάφος, με το οποίο ταξιδεύουν μονο τα μέλη της και οι οικογένειες των παικτών.

Πώς διεξάγεται το πρωτάθλημα; Υπάρχει οργάνωση;

"Το πρωτάθλημα και η οργάνωση είναι σε άλλο επίπεδο. Είναι δέκα φορές μπροστά σε σχέση με το ελληνικό. Μπορεί σε πολλά πράγματα η Ινδία να βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω, αλλά στα θέματα του ποδοσφαίρου είναι χρόνια μπροστά. Τρομερή οργάνωση. Βγαίνεις από το λεωφορείο και υπάρχουν 15 κάμερες που σε τραβάνε και κόσμος να σε αποθεώσει".

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου πώς είναι; Σε σχέση με το ελληνικό, ας πούμε...

"Με βάση αυτό που έχω ζήσει και αυτό που έχω δει από την τηλεόραση, η δική μου ομάδα θα τερμάτιζε στην Ελλάδα μέσα στην πεντάδα. Αν εξαιρέσουμε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που θα ήταν καλύτερη από αυτές που έχω δει εδώ".

Άρα λοιπόν ο κόσμος πηγαίνει στα παιχνίδια και στηρίζει τις ομάδες...

"Υπάρχει τρέλα για το ποδόσφαιρο. Σε κάθε γήπεδο από 10.000 θεατές μέχρι και 60.000. Εξαρτάται για ποια ομάδα μιλάμε".

Πώς σε αντιμετώπισαν τις πρώτες μέρες διοίκηση και συμπαίκτες;

"Με υποδέχτηκαν με ανοιχτές τις αγκάλες. Έχω πολύ καλή, κοντινή σχέση με το προπονητικό τιμ. Μιλάω με όλους καλά, όλοι με βοηθάνε. Με έχουν προσέξει πάρα πολύ. Επίσης ό,τι μου υποσχέθηκαν πριν υπογράψω, έχει γίνει και με το παραπάνω".

Στην ομάδα σου υπάρχει ένας ή και περισσότεροι που βάζουν χρήματα;

"Υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες. Ένας πασίγνωστος ηθοποιός, ο Τζον Άμπραχμ, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς παγκοσμίως. Ο δεύτερος είναι ένας επιχειρηματίας και τον τρίτο δεν τον έχω γνωρίσει ακόμα".

Δίνονται πολλά λεφτά στο ποδόσφαιρο;

"Ναι, πάρα πολλά. Σε κάθε παιχνίδι έχεις καινούργιες φανέλες, καινούργια σορτς, νέες κάλτσες. Οι εγκαταστάσεις είναι καταπληκτικές. Τα προπονητικά γήπεδα είναι αξιοζήλευτα. Η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων είναι σε τρομερό επίπεδο. Έχω εντυπωσιαστεί από το επίπεδο και από τα χρήματα που πέφτουν στο ποδόσφαιρο της Ινδίας".

Τι σκέφτηκες όταν σου έγινε η πρόταση;

"Μόλις ήρθε η πρόταση έπαθα σοκ για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή μου είπε ο μάνατζέρ μου ότι έχει πρόταση από Ινδία και δεύτερον για τα χρήματα που μου έδιναν. Στην αρχή δεν ήξερα τι θα συναντούσα, ήταν κάτι άγνωστο για εμένα. Μου έδειξαν ότι με ήθελαν πολύ, μου έδειξαν αγάπη και δεν το σκέφτηκα πολύ. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια να υπογράψω".

Άρα δεν έχεις μετανιώσει για την απόφαση που πήρες;

"Καθόλου, μα καθόλου. Το ποδόσφαιρο που παίζουμε είναι εξαιρετικό. Κάνουμε ευκαιρίες, βάζουμε γκολ. Όλα είναι σούπερ. Είναι η καλύτερη επαγγελματική απόφαση που έχω πάρει".

Έχοντας πάει σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα, σε άλλη χώρα και Ήπειρο, τι σκέψεις κάνεις για το ελληνικό πρωτάθλημα;

"Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να το... βγάλει. Δυστυχώς... κολλάει. Στην Ινδία υπάρχουν πέντε ξένοι. Οι έξι είναι υποχρεωτικά Ινδοί. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει και η Ελλάδα. Θα βοηθούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δες τι γινόταν στην προηγούμενη ομάδα μου, τον Απόλλωνα. Ήμασταν με διαφορά τελευταίοι και μπορεί να έπαιζαν δύο ή τρεις Έλληνες. Όλοι οι άλλοι ξένοι".

Επεισόδια συναντάς στα γήπεδα της Ινδίας; Υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους οπαδούς;

"Καθόλου. Μόνο αγάπη. Το γήπεδο σε κάθε ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι μια γιορτή αγάπης. Ο κόσμος έρχεται, χορεύει, τραγουδάει. Δεν υπάρχει κόντρα ή έχθρα ανάμεσα στους οπαδούς".

Η διαιτησία βρίσκεται στο επίκεντρο; Υπάρχει γκρίνια;

"Όπως δεν υπάρχει έχθρα, κόντρες και επεισόδια, έτσι δεν υπάρχει ούτε γκρίνια για τη διαιτησία".

Πώς κρίνεις το επίπεδο των Ινδών διαιτητών;

"Ας πούμε ότι προσπαθούν για το καλύτερο που μπορούν. Η ευρωπαϊκή διαιτησία είναι καλύτερη".

Τα στάδια είναι μεγάλα;

"Ναι, κάθε γήπεδο χωράει 40.000 με 50.000 θεατές. Τουλάχιστον το 50% γεμίζει σε κάθε παιχνίδι. Νιώθεις λες και σε παίζεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στην Ινδία, πίσω από το κρίκετ. Φαντάσου ότι 1,5 δις βλέπει ένα πρωτάθλημα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΜΕ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Δίχως αμφιβολία ένα από τα πολλά πράγματα που είναι διαφορετικά για τον Παναγιώτη Τριάδη είναι η καθημερινότητα του. Όπως παραδέχτηκε ένα από τα βασικά του προβλήματα είναι το φαγητό, αφού δεν μπορεί να βρει τίποτα άλλο πέρα από ινδικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν περνάει καλά. Ο 26χρονος εξτρέμ μας τόνισε ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην Ινδία, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει σε σαφάρι με ρινόκερους, ελέφαντες, καμηλοπάρδαλεις, λιοντάρια, σε ναούς, mall, αλλά και σε μία υπέροχη λίμνη, σε ένα από τα πιο μικρά νησιά του κόσμου

Θα μπορούσες να μείνεις για χρόνια στην Ινδία;

"Είναι δύσκολο να σου απαντήσω, αλλά θα μπορούσα να μείνω άνετα. Ο κόσμος μου έχει φερθεί πολύ σωστά, με αγάπη. Οι συμπαίκτες, η διοίκηση, το προπονητικό τιμ, όλοι με έχουν αγαπήσει εδώ. Κάνουν... θαύματα για εμένα. Ό,τι τους έχω ζητήσει, προσφέρουν τα διπλάσια. Δεν έχω κανένα παράπονο. Δεν θα άλλαζα τίποτα".

Υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να συνηθίσεις μέχρι τώρα;

"Θα σου έλεγα το φαγητό. Η ελληνική κουζίνα είναι φανταστική. Η διαφορά της Αθήνας με το Guwahati, είναι ότι στην Αθήνα μπορώ να επιλέξω όποια κουζίνα θελήσω. Μπορώ να διαλέξω ιταλικό φαγητό, σούσι ή οτιδήποτε άλλο. Εδώ στο Guwahati δεν έχω αυτές τις επιλογές".

Πώς περνάς μια καθημερινή σου μέρα στην Ινδία;

"Όλη η ομάδα μένει σε ένα ξενοδοχείο, που απέχει περίπου 45 λεπτά από την πόλη. Απέχει 15 λεπτά από τα προπονητικά γήπεδα. Ξυπνάω το πρωί, πάω για πρωινό, μετά για προπόνηση, επιστρέφω, κάνω θεραπείες (τζακούζι, παγοθεραπεία, σάουνα). Συνήθως μετά πάω για ύπνο. Όταν ξυπνήσω, θα μιλήσω με τους φίλους και την οικογένειά μου στη Γερμανία. Επίσης, πολλές ώρες περνάνε στα ταξίδια πριν από τα παιχνίδια. Αν για παράδειγμα παίζεις ημέρα Τετάρτη, φεύγεις από Δευτέρα. Δηλαδή 2-3 μέρες νωρίτερα. Προ ημερών ταξιδέψαμε στο Μπανγκαλόρ, μια εκπληκτική πόλη 20 εκατ. κατοίκων. Επίσης ταξιδέψαμε στη Μουμπάι, όπου μείναμε για τέσσερις μέρες. Η ομάδα έχει το δικό της αεροσκάφος, με το οποίο ταξιδεύουν μονο τα μέλη της και οι οικογένειες των παικτών".

Βρίσκεσαι μόνος στην Ινδία ή έχεις κάποιον δικό σου;

"Έχω εδώ την κοπέλα μου και μαζί κάνουμε διάφορες δραστηριότητες. Μπορεί να πάμε βόλτα στην πόλη ή να πάμε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Στον ελεύθερο χρόνο είμαστε την περισσότερη ώρα στο ξενοδοχείο. Δεν είναι ξενοδοχείο όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Είναι κόμπλεξ, σαν μια μικρή πόλη. Έχουμε πάει σε σαφάρι με ρινόκερους, ελέφαντες, καμηλοπάρδαλεις, λιοντάρια. Έχουμε πάει σε ναούς, mall, αλλά και σε μία υπέροχη λίμνη, σε ένα από τα πιο μικρά νησιά του κόσμου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις".

Είναι θρήσκοι οι Ινδοί;

"Ναι, πάρα πολύ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι προσεύχονται κάθε φορά πριν από την προπόνηση".

* H North East United βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας 27 βαθμούς. Πρώτη είναι η Goa με 31 και δεύτερη η Bengaluru, με τους ίδιους βαθμούς, αλλά υστερεί στην ισοβαθμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παναγιώτης Τριάδης: Μεταγραφή στη North East United της Ινδίας
TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ