ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οκκάς για Κωστή: "Αντίληψη και ταχύτητα"

Οκκάς για Κωστή: "Αντίληψη και ταχύτητα"

Ο πρώην "ερυθρόλευκος" Κύπριος επιθετικός και νυν βοηθός προπονητή στην Εθνική Ανδρών της Κύπρου, Γιάννης Οκκάς, ακτινογραφεί για λογαριασμό του Sport24.gr το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού από τη Μεγαλόνησο, Ιωάννη Κωστή.

Γιάννος ο ένας, Ιωάννης ο άλλος. Το μικρό όνομα, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό πράγμα που συνδέει τον Οκκά με τον Κωστή. Ο Κύπριος πρώην διεθνής άσος του Ολυμπιακού και ο... επόμενος, γνωρίζονται πολύ καλά. Όχι μόνο από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Μεγαλονήσου, αλλά και από τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα. Αμφότεροι ξεκίνησαν την καριέρα τους από την ίδια ομάδα.

Τη Νέα Σαλαμίνα. Ο Κωστή ανήκει εκεί μέχρι σήμερα. Για να ακριβολογούμε θα ανήκει μέχρι να τεθεί σε ισχύ το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Ο Οκκάς ξέρει τον Κωστή από πρώτο χέρι. Είναι από εκείνους που διέκριναν το ταλέντο του και τον... έσπρωξαν προς τα επάνω. Ήταν ο πρώτος προπονητής που τον κάλεσε ως εκλέκτορας της Κ17 στην αντίστοιχη ομάδα της Κύπρου. Πλέον ως βοηθός προπονητή στην ομάδα των Ανδρών, τον υποδέχθηκε στους μεγάλους και περιμένει πολλά περισσότερα, τόσο με το εθνόσημο, όσο και με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το Sport24.gr μίλησε με τον Γιάννο Οκκά, ο οποίος είχε πολλά να πει, όχι μόνο να θυμηθεί, αλλά και να εκτιμήσει για τον 20χρονο άσο που μπήκε από το καλοκαίρι στο “ερυθρόλευκο” ρεπορτάζ. "Αν με ρωτάς τι κάνει τον Ιωάννη να ξεχωρίζει, θα σου έλεγα η αντίληψή του μέσα στο γήπεδο. Είχε μυαλό ξυράφι, ξέρει ανά πάσα στιγμή τι να κάνει με τη μπάλα στα πόδια, αλλά και χωρίς αυτήν. Πως να κινηθεί, πως να πασάρει, πως να εκτελέσει. Είναι ένα πολύ μοντέρνο 10άρι που μπορεί να παίξει και ως 8άρι.

Γρήγορος και στο μυαλό και στα πόδια, δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την ηλικία έχει φτάσει στην Εθνική Ανδρών της Κύπρου και ως βασική μονάδα", ήταν τα πρώτα λόγια του42χρονου σήμερα Οκκά, ο οποίος από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του, ασχολήθηκε με την προπονητική και πλέον είναι νούμερο δύο στην Εθνική της Κύπρου πίσω από τον Ισραηλινό Μπεν Σίμον.

"Χαίρομαι πραγματικά για τον Κωστή και θα σου εξηγήσω το γιατί. Αυτό το παιδί μου θυμίζει το δικό μου θράσος όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, χωρίς διάθεση να φανεί εγωιστικό αυτό που λέω. Βλέπω στο πρόσωπό του, την ίδια δίψα, την ίδια επιθυμία. Ίσως γι' αυτό τον ξεχώρισα από πιτσιρικά και τον κάλεσα στην Κ17. Άλλοι προπονητές δεν το είχαν αποφασίσει, ίσως επειδή είναι μικρόσωμος. Αυτή είναι και η αδυναμία του, αν πρέπει να βρω και μια τέτοια. Προσωπικά και λόγω... ύψους (σ.σ. γελάει), ποτέ δεν με απασχόλησε αυτό το θέμα. Ο Κωστή είναι εξαιρετικό παιδί, δουλευταράς, έπαιζε συνεχώς με μεγαλύτερους, επειδή μπορούσε να το κάνει, βελτιώνεται συνεχώς. Και κάτι ακόμη. Δεν τα βγήκε όλα έτοιμα στη ζωή του. Πάλεψε και παλεύει κάθε μέρα να γίνει καλύτερος. Χαμηλών τόνων παιδί, μιλάει λίγο, ακούει πολύ...".

Cyprus' Ioannis Costi, left, tries to block a shot from Russia's Aleksandr Golovin during the Euro 2020 group I qualifying soccer match between Cyprus and Russia at GSP stadium in Nicosia, Cyprus, Sunday, Oct. 13, 2019. (AP Photo/Petros Karadjias)
Cyprus' Ioannis Costi, left, tries to block a shot from Russia's Aleksandr Golovin during the Euro 2020 group I qualifying soccer match between Cyprus and Russia at GSP stadium in Nicosia, Cyprus, Sunday, Oct. 13, 2019. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Ο Γιάννος Οκκάς στην πορεία της συζήτησής μας, προσπάθησε να τοποθετήσει τον Κωστή στο γεμάτο ρόστερ του Ολυμπιακού και στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς: "Στη διάρκεια της προετοιμασίας, στο πρώτο στάδιο, είχα έρθει στην Αθήνα κι έζησα από κοντά τον τρόπο δουλειάς του κ. Μαρτίνς. Εξαιρετικός προπονητής, δουλεύει με πλάνο, οι παίκτες τον σέβονται και τον υπακούν, ήταν για μένα μεγάλο σχολείο. Δεν πρόκειται να σου πω ότι ο Ιωάννης θα έχει εύκολη δουλειά στον Ολυμπιακό. Ξέρω, όμως, ότι θα αφομοιώσει γρήγορα όσα του ζητά καθημερινά ο κ. Μαρτίνς και εκτιμώ πως θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα πάρει. Όσο για μένα, θα προσπαθήσω ξανά να βρεθώ δίπλα στον προπονητή του Ολυμπιακού το συντομότερο, καθώς η γνώση που αντλεί κανείς δίπλα του, είναι ανεξάντλητη".

Δεν χάσαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε την άποψη του Γιάννη Οκκά για τον Κωστή, συγκριτικά με το άλλο μεγάλο αστέρι της Κύπρου στην ίδια περίπου ηλικία, τον Γρηγόρη Κάστανο, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια ανήκει στη Γιουβέντους και φέτος παίζει ως δανεικός στην Πεσκάρα. " Ο Γρηγόρης είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος. Στην ίδια ηλικία με τον Κωστή έκανε απίθανα πράγματα με τη μπάλα. Μπορούσε να περάσει και 3-4 αντιπάλους. Όχι ότι ο Κωστή δεν μπορεί κάτι τέτοιο, αλλά έχει μάθει να παίζει πιο απλά. Να μην κουράζει τη μπάλα στα πόδια του. Αυτοί οι δύο παίκτες μαζί με τον Μιχάλη Ιωάννου της Ανόρθωσης (σ.σ. ας κρατήσουμε αυτό το όνομα επειδή σύντομα μπορεί να μας απασχολήσει...), είναι για μένα ό,τι καλύτερο διαθέτει η Κύπρος στην ηλικία τους. Από πίσω, όμως, έρχονται κι άλλα παιδιά με ταλέντο. Θα με θυμηθείτε στο μέλλον...".

Ευκαιρίας δοθείσης ρωτήσαμε τον Γιάννη Οκκά, για τον ρόλο που έχει ο Ιωάννης Κωστή στην Εθνική της Κύπρου, με τη φανέλα της οποίας μετράει ήδη 6 συμμετοχές: "Ο Ιωάννης στον αγώνα με το Καζακστάν έπαιξε πίσω από τον φορ (Πιέρρος Σωτηρίου) στο πρώτο ημίχρονο. Η διάταξη της ομάδας ήταν 5-2-2-1. Έπαιξε δεξιά πίσω από τον επιθετικό. Στο δεύτερο ημίχρονο που το σύστημα άλλαξε σε 5-3-2, έπαιξε ως δεξιός εσωτερικός χαφ (σ.σ. η κουβέντα μας με τον Οκκά έγινε πριν από την κυριακάτικη εντός έδρας αναμέτρηση της Κύπρου με τη Ρωσία, ματς που, επίσης, ο Κωστή ήταν βασικός).

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τον Κωστή να ξεχωρίζει και το θεωρώ σημαντικό είναι η απόκρισή του στο transition. Είναι δεκάρι και τρέχει πρώτος για να καλύψει στην άμυνα, στοιχείο πολύ απαραίτητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Επίσης, έχει καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, ξέρει πότε να πατήσει περιοχή, ερχόμενος από πίσω για να βρει μπροστά του τη μπάλα και να εκτελέσει. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο μέλλον, αλλά αν συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο, είμαι σίγουρος ότι θα κάνει αξιοπρόσεκτη καριέρα...".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ολυμπιακός: Στην Αθήνα για να υπογράψει ο Κωστή

Photo credits: protathlima.com

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ