ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Χρήστος Αλμπάνης πάλεψε και έγινε σημαντικός

Ο Χρήστος Αλμπάνης πάλεψε και έγινε σημαντικός
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Σοβαρός τραυματισμός, έλλειψη εμπιστοσύνης, μάχη για αποδείξεις και τελικά "αναγέννηση" με Μάσιμο Καρέρα. Ο Χρήστος Αλμπάνης διηγείται μέσα από το Sport24.gr την πορεία του στην ΑΕΚ, αλλά και την ευθύνη που έχουν οι αθλητές απέναντι στα παιδιά.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Χρήστος Αλμπάνης έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών ετών με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ύστερα από μία απόλυτα επιτυχημένη τριετία στον Απόλλωνα Σμύρνης.

Στο πρόσωπο του Αλμπάνη, οι διοικούντες την Ένωση έβλεπαν έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που είναι ικανός να κάνει τη διαφορά, να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο της ομάδας και παράλληλα να αποδειχθεί μία αξιόλογη επιλογή για την επιθετική γραμμή. Το "πακέτο" του διεθνή με την Ελπίδων ήταν ξεχωριστό και συνάμα ενδιαφέρον.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά την πρώτη σεζόν για τον 25χρονο μεσοεπιθετικό, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός στην αρχή της σεζόν τον άφησε εκτός δράσης για περίπου τρεις μήνες, ενώ στη συνέχεια οι λιγοστές ευκαιρίες που πήρε, δεν του επέτρεψαν να δείξει την αξία του. Ουσιαστικά, χρειάστηκε να περάσει μία μεταβατική περίοδο μέχρι να βρει τα πατήματά του.

ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, υπήρξαν σκέψεις των ανθρώπων της ΑΕΚ να δοθεί δανεικός σε κάποια ομάδα προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής και να επιστρέψει... δριμύτερος. Όμως ο ίδιος δεν ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πίστευε στις δυνατότητές του. Η ιστορία τον δικαίωσε, αφού με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο, ο Αλμπάνης θυμίζει και πάλι τον ποδοσφαιριστή που θαυμάσαμε με τη φανέλα του Απόλλωνα.

Ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός εμφανίζεται -ειδικά τον τελευταίο μήνα- ιδιαίτερα ανεβασμένος, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του να πάρει σημαντικά αποτελέσματα. Αποκορύφωμα, το γκολ μέσα στο "Κλ. Βικελίδης" το οποίο χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ του επί του Άρη, αλλά και στον ίδιο αυτοπεποίθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Απόδειξη της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, το γεγονός πως σκόραρε για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι, διαμορφώνοντας το 3-0 στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό, 18 λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Αλμπάνης χαίρεται και πάλι το ποδόσφαιρο, έχει αφήσει πίσω τους τραυματισμούς και δείχνει έτοιμος να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΑΕΚ.

Το Sport24.gr συνάντησε τον Χρήστο Αλμπάνη στη μικτή ζώνη μετά τη νίκη-πρόκριση της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού, με τον 25χρονο μεσοεπιθετικό να σχολιάζει αρχικά την εμφάνιση της ομάδας του. Ο Αλμπάνης τόνισε πως "η νίκη δεν ήρθε τόσο εύκολα όσα δείχνει το τελικό σκορ. Ο Παναιτωλικός έχει μία αξιόμαχη ομάδα, η οποία επιθετικά είναι αρκετά επικίνδυνη. Ήμασταν συγκεντρωμένοι, αναπτύξαμε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού μας και ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα".

Η φάση του γκολ του Αλμπάνη αρχίζει από ένα εξαιρετικό κλέψιμο του Σέρχιο Αραούχο πάνω στην τελική γραμμή, με τον Αργεντινό στη συνέχεια να προσφέρει την ασίστ στον συμπαίκτη του, με τον Αλμπάνη να σχολιάζει πως "ο Αραούχο δεν χρειάζεται τη δική μου μνεία προκειμένου να γίνει γνωστή η αξία του. Πρόκειται για έναν ποιοτικό και ευυπόληπτο ποδοσφαιριστή. Έχει δώσει πνοή, έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα. Κάθε ποδοσφαιριστής, όμως, είναι σημαντικός για την ομάδα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το επίτευγμα του προπονητή μας. Όσον αφορά στο γκολ, θεωρώ πως η φάση του ανήκει ξεκάθαρα".

Ο ΑΡΑΟΥΧΟ, ΤΟ VAR ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Για να επικυρωθεί το γκολ, ωστόσο, χρειάστηκε να γίνει χρήση του VAR για πιθανό επιθετικό φάουλ του Αραούχο πάνω στον αντίπαλό του, Ράσμους Σίεστεντ. Η απόφαση δεν άλλαξε, το γκολ μέτρησε κανονικά και ο 25χρονος μεσοεπιθετικός τάσσεται υπέρ του VAR, υποστηρίζοντας πως "το ποδόσφαιρο γίνεται πιο αξιοκρατικό με την ύπαρξη του VAR. Βέβαια, υπάρχει μία αναμονή σε κάποιες επίμαχες φάσεις, αλλά από εκεί και πέρα δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιο άλλο μελανό σημείο. Πιστεύω πως θα λειτουργήσει καλύτερα στο μέλλον, αλλά είναι δεδομένο πως πρόκειται για ένα εργαλείο που το χρειάζεται το ποδόσφαιρο".

Μέχρι τον ερχομό του Μάσιμο Καρέρα, ο Αλμπάνης μετρούσε μόλις ένα γκολ σε 28 αγώνες. Πλέον, με τον Ιταλό να του δείχνει διαρκώς πόσο πολύ πιστεύει στις δυνατότητές του, ο "Άλμπα" έχει τέσσερα τέρματα σε 10 αναμετρήσεις. Άραγε, τι διαφορετικό του έχει προσφέρει ο 55χρονος τεχνικός σε σχέση με τους προκατόχους του;

"Νομίζω πως έχει να κάνει με τη σημαντικότητα που έχει δώσει σε κάθε παίκτη ο κ. Καρέρα. Μας έχει κάνει να νιώθουμε όλοι σημαντικοί και χρήσιμοι. Αυτό είναι σπουδαίο για την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση ενός ποδοσφαιριστή. Προσωπικά, δεν μου έχει πει κάτι συγκεκριμένα. Δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο".

Ο σοβαρός τραυματισμός που είχε πέρυσι, τον κράτησε πίσω. Ωστόσο, την εφετινή σεζόν τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά: "Η αλήθεια είναι πως πέρυσι δεν υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί, αλλά ένας μακροχρόνιος. Φέτος δεν έχω χάσει ούτε μία προπόνηση, ούτε έναν αγώνα. Πέρυσι, από ένα σημείο και ύστερα, ήταν επιλογή των προπονητών να μην αγωνίζομαι. Φέτος, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, προσπαθώ να το απολαμβάνω και να δίνω το καλύτερο δυνατό για την ομάδα".

"ΑΝ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ"

Πολλή κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως υπάρχει μεγάλη σκοπιμότητα, με αποτέλεσμα να χάνεται το θέαμα. Ωστόσο, ο Αλμπάνης έχει διαφορετική άποψη: "Η αλήθεια είναι πως αν μπορεί μία ομάδα να συνδυάσει το θέαμα με τα αποτελέσματα, θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Η ομάδα έχει αποκτήσει ένα μέταλλο νικητή και καταφέρνει, ακόμη και στη κακή της μέρα, να παίρνει τα παιχνίδια. Ένα στοιχείο που μας έλειπε ως ομάδα. Προσωπικά, θα ήθελα να είμαι όσο πιο σημαντικός γίνεται για την ομάδα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της".

Ο Αλμπάνης, πέρα από πολύ καλός ποδοσφαιριστής, είναι κι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, έχει δυναμική παρουσία στον ΠΣΑΠ και επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τους συναδέλφους του.

"Ο ΠΣΑΠ κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ενεργοποιήσει τον ποδοσφαιριστή σε όλο το φάσμα του. Διότι έχουμε ξεχάσει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι ο πρωταγωνιστής και εκείνος από τον οποίο ζει το άθλημα. Έχουν γίνει αρκετές ενέργειες από τον Σύνδεσμο και έχουν ευαισθητοποιηθεί πολλά παιδιά. Το βλέπω κι εγώ από την πλευρά μου. Ελπίζω στο μέλλον περισσότεροι ποδοσφαιριστές να ευαισθητοποιηθούν, να κινητοποιηθούν και να δείξουμε επιτέλους το καθαρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου".

Ο Χρήστος Αλμπάνης πάλεψε και έγινε σημαντικός

Ένας αθλητής, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα ενός παιδιού που τον έχει ως ίνδαλμα. Από την πλευρά του, ο Αλμπάνης δείχνει συνειδητοποιημένος, αλλά και προσγειωμένος: "Αν σωθεί το παιδί, υπάρχει ελπίδα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Για τα παιδιά αποτελούμε πηγή έμπνευσης και είμαστε οι ήρωές τους. Πρόκειται για το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας και θα πρέπει να το εμπνεύσουμε με το πιο ρομαντικό και αθώο τρόπο. Θυμάμαι, όταν ο Γκάλης μπήκε στο Hall Of Fame, δεν έκανα καμία αναφορά στους τίτλους και τα κατορθώματά του. Προτίμησε να πει μία ιστορία για μία γυναίκα που τον σταμάτησε στον δρόμο και τον ευχαρίστησε γιατί έσωσε το παιδί του από τα ναρκωτικά, μέσω του αθλητισμού".

Τελειώνοντας τη συζήτησή μας και γνωρίζοντας πως πρόκειται για μέγα βιβλιοφάγο, αναρωτηθήκαμε τι βιβλία διαβάζει αυτό το διάστημα: "Κυρίως διαβάζω λογοτεχνία, ελληνική ή ξένη. Αρέσκομαι σ' αυτό, αλλά δεν σημαίνει πως δεν διαβάζω κι άλλων ειδών βιβλία".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κλήρωση: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, ΑΕΚ - Άρης τα ζευγάρια των ημιτελικών
Λιβάγια - Ολιβέιρα - Αραούχο, το πρώτο αίμα
ΑΕΚ: Ο Κρίστισιτς που περίμενε ένα χρόνο
TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ