ΣΤΗΛΕΣ

Ο προπονητής πλαγίων άουτ της Λίβερπουλ στο Sport24.gr: "Μάθε Σαλάχ μου... πλάγιο"

Ο προπονητής πλαγίων άουτ της Λίβερπουλ στο Sport24.gr: "Μάθε Σαλάχ μου... πλάγιο"

Διαβάστε στο Sport24.gr τη συνέντευξη του ανθρώπου που εμπιστεύεται ο Γιούργκεν Κλοπ για να μαθαίνει στους ποδοσφαιριστές του πως να εκτελούν πλάγια άουτ με επιστημονική ακρίβεια! Ναι, υπάρχει και τέτοιος στους "reds"!

Εντάξει, είναι αλήθεια πως όταν η αγαπημένη σου ομάδα κερδίζει ένα πλάγιο άουτ, δεν σηκώνεσαι από τον καναπέ ή από το κάθισμά σου στο γήπεδο, γεμάτος αγωνία για την εκτέλεση. Πολλοί θεωρούν ότι το πλάγιο στο ποδόσφαιρο, υπάρχει απλά για να υπάρχει...

Στη Λίβερπουλ, πάντως, τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισαν να εντάξουν τις εκτελέσεις πλαγίων άουτ στη βασική τακτική της άμυνας και της επίθεσης. Ο Γιούργκεν Κλοπ θέλησε η δουλειά να γίνει σε επιστημονικό επίπεδο και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο είναι ο Δανός Τόμας Γκρόνεμαρκ.

Ο προπονητής πλαγίων άουτ της Λίβερπουλ στο Sport24.gr: "Μάθε Σαλάχ μου... πλάγιο"

Το Sport24.gr μίλησε με τον 42χρονο κόουτς και θα επιχειρήσει να σας βάλει στο... Μέλγουντ (σ.σ. το προπονητικό κέντρο των "reds"), εκεί όπου ο Γκρόνεμαρκ θα προσπαθήσει να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ένα πλάγιο μπορεί να γίνει η αιτία να χαθεί ένα ματς ή να νικηθεί ακόμη και όταν η ομάδα δεν είναι στην καλύτερή της ημέρα...

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΛΑΓΙΩΝ ΑΟΥΤ

Ο Τόμας Γκρόνεμαρκ, εκτός από προπονητής πλαγίων άουτ, είναι και ο μοναδικός στον κόσμο, που δουλεύει στο υψηλότερο επίπεδο. Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, ποια είναι η δουλειά του. Να μάθει στους παίκτες να εκτελούν αποκλειστικά μακρινά πλάγια σαν να επιχειρούν μια σέντρα; "Βασικά, δεν επικεντρωνόμαστε στις μακρινές εκτελέσεις πλαγίων στη Λίβερπουλ. Μας ενδιαφέρουν τα γρήγορα και έξυπνα πλάγια. Προσφάτως έχω 'ανεβάσει' στο διαδίκτυο ένα video και θα σας κάνει να καταλάβετε με εικόνα τι συμβαίνει...".

Θελήσαμε να μάθουμε αν επικεντρώνεται την ώρα τις προπόνησης στο πού θα καταλήξει ένα πλάγιο. Στοχεύει να μπει η μπάλα στην περιοχή απευθείας ή μέσω του πλαγίου να καταλήξει αυτή σε αμαρκάριστο παίκτη και έπειτα στο κουτί; "Εγώ δουλεύω τα πλάγια σε όλο το γήπεδο, επίθεση και άμυνα. Σε νορμάλ συνθήκες σ' ένα ματς εκτελούνται 40 με 50 πλάγια ή και περισσότερα, οπότε κοιτάμε να αναπτύξουμε την τακτική και στις δύο συνθήκες που μπορεί να βρεθούμε".

ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΣΑΛΑΧ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

Αλήθεια, πόσο σοβαρά παίρνει ένας ποδοσφαιριστής τον προπονητή που υπέγραψε συμβόλαιο για να τον μάθει ουσιαστικά να εκτελεί σωστά πλάγια; Η Λίβερπουλ δεν είναι μία όποια κι όποια ομάδα, άλλα ένα κλαμπ που δαπανά τεράστια ποσά για να έχει παίκτες όπως ο Σαλάχ, ο Φαν Ντάικ, ο Φιρμίνο, "Με έκαναν να νιώσω πολύ άνετα όλοι τους, ήμουν καλοδεχούμενος από την αρχή" λέει ο Γκρόνεμαρκ.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ "ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ"

"Τους εξήγησα ότι δεν ήρθα για να τους κάνω 'Στόουκ 2', αλλά πως οι περισσότερες ομάδες χάνουν την κατοχή της μπάλας πάνω από 50% εξαιτίας των πλαγίων που εκτελούνται υπό πίεση. Από την πρώτη μέρα οι παίκτες της Λίβερπουλ ήταν θετικοί για την προπόνησή μου."

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Γκρόνεμαρκ έφερε ως παράδειγμα στους ποδοσφαιριστές τη Λίβερπουλ τη Στόουκ, καθώς εκεί αγωνιζόταν ο Ρόρι Ντέλαπ, ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που φημιζόταν για τις δυνατές εκτελέσεις πλαγίων άουτ που διέθετε.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ...

Όταν έγινε γνωστό πως ο Κλοπ έδωσε το "ok" για την πρόσληψη του Γκρόνεμαρκ, κυρίως ο Άντι Γκρέι (σ.σ. πρώην ποδοσφαιριστής της Έβερτον και νυν παρουσιαστής στο beIN Sports) χλεύασε δημόσια την επιλογή. Ο Δανός κόουτς, όμως, δεν δείχνει να νοιάζεται ιδιαίτερα: "Δεν με προβληματίζει... Γνωρίζω πολλά πράγματα που αυτοί που με χλευάζουν δεν τα ξέρουν. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να γίνουν πιο περίεργοι. Το πιο βασικό για μένα είναι που ο Γιούργκεν, το επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές, είναι ικανοποιημένοι".

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ

Ο Τόμας Γκρόνεμαρκ ανανέωσε πρόσφατα τη συνεργασία του με τη Λίβερπουλ μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ο Γιούργκεν Κλοπ, έδωσε τις ευλογίες του για να προχωρήσει η συμφωνία και δεν γινόταν να μην ρωτήσουμε πώς είναι να δουλεύεις στο πλευρό ενός τόσο πετυχημένου κόουτς:

"Είναι φανταστικό το να δουλεύεις μαζί του. Φιλικός, ταλαντούχος. Τι να σας πω; Είναι ένας καλός άνθρωπος! Από την πρώτη στιγμή, μου έδειξε ότι είναι ανοιχτόμυαλος, Με κάλεσε ο ίδιος και με υποστηρίζει πολύ. Λέει πολλά καλά για μένα και την προπονητική μου στις συνεντεύξεις Τύπου."

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΓΙΩΝ

Μάθαμε, επίσης, πώς γίνεται η προπόνηση πλαγίων άουτ. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό, είναι ενσωματωμένο σε όλο το πρόγραμμα: "Κάθε μέρα δουλεύουμε τα πλάγια. Κι όχι μόνο τα μακρινά. Ίσως γνωρίζετε πως κατέχω το ρεκόρ γκίνες με εκτέλεση στα 51 μέτρα και 33 εκατοστά. Όπως σας ανέφερα, όμως, και παραπάνω δουλεύουμε τα έξυπνα και γρήγορα πλάγια."

DREAM JOB, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ

Είσαι ο μοναδικός προπονητής πλαγιών άουτ στον κόσμο, έχεις αποκτήσει μεγάλη φήμη και προπονείς τη Λίβερπουλ. Χρειάζεσαι κάτι άλλο; Ο Τόμας Γκρόνεμαρκ, εκτός από μοναδικός στο είδος του είναι και τυχερός όπως εξομολογείται στο Sport24.gr: "Σε επίπεδο κλαμπ δεν υπάρχει κάτι ανώτερο για μένα, είμαι οπαδός της Λίβερπουλ, οπότε είναι μία dream job (με απλά ελληνικά, η δουλειά των ονείρων του). Θα ήταν ωραίο, ίσως, κάποια στιγμή να βρεθώ σε μία από τις μεγάλες εθνικές ομάδες."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ