ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Μπογκάρντε θυμήθηκε Δώνη και Παναθηναϊκό (VIDEO)

Ο Μπογκάρντε θυμήθηκε Δώνη και Παναθηναϊκό (VIDEO)

Ο Oυίνστον Μπογκάρντε θυμάται στο Sport24.gr τη διπλή μονομαχία του Άγιαξ με τον Παναθηναϊκό πριν από 23 χρόνια και τη νίκη του Τριφυλλιού στο Άμστερνταμ με την κούρσα του Γιώργου Δώνη και το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα.

Μία ημέρα (νύχτα για την ακρίβεια) σαν και τη σημερινή πριν από 23 χρόνια, ο Παναθηναϊκός έφευγε με το διπλό (0-1) από το Άμστερνταμ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Απριλίου του 1996 όταν το Τριφύλλι πανηγύριζε την εκτός έδρας νίκη (0-1) επί του Αίαντα για τον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων ημιτελικό του Champions League χάρη σε γκολ του Κριστόφ Βαζέχα μετά από απίστευτη κούρσα κι ασίστ του νυν τεχνικού της ομάδας, Γιώργου Δώνη.

H ομάδα της ολλανδικής πρωτεύουσας νίκησε 3-0 τους πράσινους στην Αθήνα, η ευκαιρία για πρόκριση στον τελικό χάθηκε για την ελληνική ομάδα, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του "Έπους του Άμστερνταμ".

Ηταν στα 26 του το 1996 ο Ουίνστον Μπογκάρντε. Στα καλύτερά του ως στόπερ με τον Αγιαξ, όπου έμεινε μέχρι το 1997. Η πορεία του μετά; Πτωτική.

Ελάχιστες συμμετοχές στη Μίλαν για έναν χρόνο, μικρό χρόνο συμμετοχής στη Μπαρτσελόνα τα επόμενα δύο, ολοκλήρωση της καριέρας του με μόλις 9 συμμετοχές σε τέσσερις σεζόν στην Τσέλσι η οποία ήθελε κάθε χρόνο μα δεν μπορούσε να "σπάσει" το παχυλό συμβόλαιό του. Το Sport24.gr μίλησε με τον 48χρονο σήμερα Ολλανδό στόπερ. Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε παρά να είχε αναφορά στο γκολ εκείνο του Βαζέχα:

" Το αποτέλεσμα στο Άμστερνταμ, όσο έκπληξη ήταν για εσάς, ήταν και για εμάς. Εκείνη τη σεζόν χάσαμε ελάχιστα ματς, οπότε η νίκη του Παναθηναϊκού αποκτά μεγαλύτερη σημασία από αυτό και μόνο. Μας αιφνιδίασε η μαχητικότητα των Ελλήνων, δεν θα έλεγα ότι τους υποτιμήσαμε, απλά αιφνιδιαστήκαμε σίγουρα. Ο Παναθηναϊκός είχε μία πολύ καλή ομάδα σε όλες τις γραμμές. Ο Δώνης, ξεχώριζε με την ταχύτητά του. Το να μας κερδίσει ο Παναθηναϊκός, ήταν μία μεγάλη έκπληξη"

O "Αίαντας" δεν πτοήθηκε από την ήττα στην έδρα του και στην Αθήνα με το 3-0 εξασφάλισε την πρόκριση στον τελικό, χάνοντας εν συνεχεία το τρόπαιο από τη Γιουβέντους. Ο Ουίνστον Μπογκάρντε θυμάται την πίστη των Ολλανδών, αλλά και τις οδηγίες που είχε λάβει από τον Λουί φαν Χάαλ για το μαρκάρισμα στον νυν τεχνικό του Παναθηναϊκού, Γιώργο Δώνη.

"Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι αποκλειστήκαμε. Είχαμε κι άλλα δύσκολα ματς εκείνη τη σεζόν, και σε όλα η αντίδραση ήταν η ίδια. Είπαμε μετά την ήττα ότι θα πάμε στην Αθήνα να νικήσουμε και να προκριθούμε. Ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα, αλλά πιστεύαμε στα πόδια μας.

Ο Φαν Χάαλ είχε μία ιδιαίτερη συνομιλία μαζί μου. Συνήθιζε να μιλά με τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Ειδικά, πριν τα δύσκολα ματς. Μου είπε στην Αθήνα να προσέχω τον Δώνη. Θεωρούσε ότι με την ταχύτητα που είχε θα δημιουργούσε κινδύνους. Η οδηγία ήταν να μην του αφήσω χώρο να τρέξει.

Θυμάμαι όλη εκείνη την ατμόσφαιρα στην Αθήνα. Είχαμε παίξει και σε άλλα γεμάτα γήπεδα, αλλά ήταν μία ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Το γήπεδο γεμάτο. Όλοι ήθελαν την πρόκριση.

Η τελευταία οδηγία του Φαν Χάαλ ήταν απλή πριν βγούμε στο γήπεδο. Μας είπε μην έχετε άγχος αν δεχθούμε γκολ, απλά πρέπει να βάλουμε ένα παραπάνω. Οπότε, μην φοβάστε να ρισκάρετε. Αυτό είχαμε στο μυαλό μας, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό."

*Το αρχικό κείμενο δημοσιεύθηκε το 2016

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ