ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φαλκάο στο Sport24.gr

Ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φαλκάο στο Sport24.gr

Ο Ζοζέ Κάρλος Νορόνια μιλά στο Sport24.gr και αποκαλύπτει το παρασκήνιο της εγχείρισης του Ραδαμέλ Φαλκάο πριν το Μουντιάλ αλλά και γιατί ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο.

Είναι ο καλύτερος ορθοπεδικός στον κόσμο, με ειδικότητα στις εγχειρίσεις στο γόνατο ένα από τα πιο συχνά σημεία τραυματισμού των ποδοσφαιριστών.

Ο Ζοζέ Κάρλος Νορόνια μιλά στο Sport24.gr από το Πόρτο, εξηγεί τη συνεργασία του με κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου, προεξάρχοντος του Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και του Ραδαμέλ Φαλκάο.

Μουρίνιο: Ο προπονητής - πρότυπο

"Στον προφεσόρ Νορόνια, τον οποίον θεωρώ Very Special με ποιότητα και ειλικρίνεια, ζητώ μόνο να συνεχίζει να με υποστηρίζει με τις ικανότητές του.", είχε πει ο τεχνικός της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, για τον επί χρόνια γιατρό της Πόρτο. Ο Ζοζέ Κάρλος Νορόνια πλέκει το εγκώμιο του συμπατριώτη του προπονητή, εξηγώντας στο Sport24.gr γιατί τον θεωρεί ιδανικό για κάθε αθλητή.

"Δεν ξέρω, εάν είμαι ο καλύτερος. Δεν το νομίζω. Είμαι 32 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, έχω ειδικευτεί στο γόνατο, προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό. Δεν είναι ευχάριστο να κάνω χειρουργεία, αλλά όταν αυτό πετύχει χαίρομαι όσο κι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.

Είναι μεγάλη τιμή αυτό που είπε ο Μουρίνιο. Πέρα από το ποιος είναι ο Μουρίνιο και το τι έχει κάνει στη ζωή του, είναι πραγματικά μία μεγάλη τιμή.

Για εμένα ο Μουρίνιο είναι ο προπονητής - πρότυπο σε αυτό που κάνει. Προσέχει πάρα πολύ τους ποδοσφαιριστές, θέτει την υγεία των, πάνω από την ομάδα. Αν δείτε και σήμερα προτιμά να χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές που είναι 100% έτοιμοι, από κάποιους καλύτερους και να ρισκάρει ένα νέο τραυματισμό.

Είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα και είναι πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές. Έχει καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και είναι από πάνω τους."

Πρώτα επαγγελματίας - μετά άνθρωπος

Ο 60άχρονος Πορτογάλος ορθοπεδικός, ειδικευμένος στους τραυματισμούς στο γόνατο, έχει δουλέψει με ποδοσφαιριστές υψίστου επιπέδου. Άντερσον, Βίλας Μπόας, Άσλεϊ Κόουλ, Κοστίνια, Ρονάλντο, Ντι Μαρία, Κοεντράο, Ντρογκμπά, Εσιέν, Λουίς Φαμπιάνο, Μανίς, Νανί, Πέπε, Πάμπλο Κοντρέρας, Βιεϊρίνια και Ρικάρδο Καρβάλιο μεταξύ άλλων. Είναι πρώτα επαγγελματίας ή άνθρωπος, μπροστά σε ένα τραυματισμό και γιατί αυτοί είναι συχνότεροι τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα;

Ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φαλκάο στο Sport24.gr

"Είμαι πρώτα και πάνω από όλα επαγγελματίας. Κι άνθρωπος είμαι, αλλά πρώτα επαγγελματίας. Εάν δεν ήμουν πρώτα αυτό, δεν θα ήταν καλά και οι ποδοσφαιριστές. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου και να προσέχω, το παραμικρό λάθος, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ποδοσφαιριστή.

Είναι αλήθεια ότι οι τραυματισμοί είναι συχνότεροι, τελευταία. Όχι μόνο τις περασμένες δεκαετίας, αλλά και χρονιά με τη χρονιά. Κύριος λόγος είναι η κούραση, εκεί εγώ εντοπίζω την αιτία. Και τα περισσότερα ματς, αλλά αυτό αμέσως συνεπάγεται την κούραση και την καταπόνηση του σώματος."

Ο Φαλκάο πήρε μόνος του την απόφαση

Ο Ζοζέ Κάρλος Νορόνια είναι ο προσωπικός γιατρός του Ραδαμέλ Φαλκάο. Μετά τον τραυματισμό του, τέλη Γενάρη του 2014, ανέλαβαν από κοινού έναν αγώνα με τον Κολομβιανό. Προσπάθησαν επί τέσσερις μήνες να προλάβουν το μεγάλο στόχο. Το Μουντιάλ και τα γήπεδα της Βραζιλίας. Τελικά, ο στόχος δεν επετεύχθη. Ποιος, όμως, πήρε την απόφαση ο Ραδαμέλ Φαλκάο να μην πάει στο Μουντιάλ; Ο Ζόζε Κάρλος Νορόνια εξηγεί στο Sport24.gr:

"Με τον Φαλκάο περάσαμε πολύ καιρό μαζί. Περάσαμε βασικά όλο το διάστημα της αποθεραπείας του. Από τη στιγμή που τραυματίστηκε, ήμουν δίπλα του. Επί καθημερινής βάσης. Ο Ραδαμέλ είναι ένας άνθρωπος που έχει πλήρη συνείδηση και ήταν αυτός που αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο Μουντιάλ.

Ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φαλκάο στο Sport24.gr
© AP

Την πήρε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής την απόφαση, δεν την πήρα εγώ. Μου είπε ότι έχει πολλά χρόνια ποδοσφαίρου μπροστά του, ότι δεν μπορεί να θυσιάσει τα πάντα σε μία μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το Μουντιάλ. Το ήθελε πολύ να πάει στη Βραζιλία, η χώρα του πήγαινε για πρώτη φορά μετά από καιρό σ' αυτή τη διοργάνωση, αλλά πήρε τη σωστή απόφαση."

Ο φρικτός τραυματισμός του Μπεμπέ

Έχει δει τα πάντα σαν γιατρός. Περιπτώσεις εύκολες και δύσκολες. Τραυματισμούς απλούς, αλλά και πιο σοβαρούς. Ο "μάγος του γονάτου", καταθέτει στο Sport24.gr τον πιο σοβαρό τραυματισμό που αντιμετώπισε στην καριέρα του αλλά και απαντά εάν έχει συναντήσει ποδοσφαιριστές που να μην ακολουθούν τις οδηγίες του.

"Η πιο δύσκολη περίπτωση που αντιμετώπισα ήταν του Μπεμπέ, όταν αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας πραγματικά, φρικτός τραυματισμός. Ένας πραγματικά πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, που στάθηκε άτυχος με αυτό τον τραυματισμό. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο δύσκολη περίπτωση που συνάντησα.

Ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φαλκάο στο Sport24.gr

Όχι προσωπικά εμένα, δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι οι αθλητές που έχω συναντήσει είναι όλοι τους ώριμοι κι ακολουθούν τις οδηγίες μου. Δεν έχω παράπονο από κανένα από τα παιδιά, με τα οποία έχω συνεργαστεί."

Γιατί ο Κριστιάνο είναι ο καλύτερος στον κόσμο

Προσωπικός γιατρός και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ζοζέ Κάρλος Νορόνια εξηγεί στο Sport24.gr γιατί ο Πορτογάλος άσος των "μερένγκες" είναι ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο. Διαβάστε γιατί, από ιατρική σκοπία:

"Ο Κριστιάνο έχει τόσους λίγους τραυματισμούς γιατί νομίζω ότι έχει το πιο ιδανικό σώμα για αθλητή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό που λέω, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγει τραυματισμούς, που κατά κανόνα πλήττουν τους αθλητές.

Ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φαλκάο στο Sport24.gr

Από την άλλη, εξίσου σημαντικό είναι και το παρακάτω, για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Ο Κριστιάνο δεν έχει καμία εξάρτηση. Δεν πίνει, δεν καπνίζει και κάνει μία πολύ προσεκτική ζωή. Είμαι ο προσωπικός του γιατρός κι έχω πλήρη γνώση της ζωής του."

Με τον Σάντος στην Εθνική

Στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής Πορτογαλία, εσχάτως υπό τον Φερνάντο Σάντος. Πόσο μπορεί να αλλάζει η εθνική την καθημερινότητα και πόσο μπορεί να δυσχεραίνει το έργο του; Τι γνώμη έχει ο καλύτερος γιατρός του κόσμου, στο συγκεκριμένο είδος τραυματισμού;

"Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι γιατρός ενός συλλόγου, από το να είσαι γιατρός της εθνικής. Τώρα είμαι στην Πορτογαλία με τον κύριο Σάντος. Στην εθνική, βλέπεις τους ποδοσφαιριστές 3-4 μέρες κάθε 3-4 μήνες. Απλά γίνεται ένας έλεγχος, δύσκολο να γίνει κάτι παραπάνω και για εμάς, και για τους ποδοσφαιριστές.

(L-R) Real Madrid¥s doctor head chief, Carlos Diez, portugal¥s national soccer team doc Henrique Jones, portuguese doc, Jose Carlos Noronha, Real Madrid¥s doc Juan Carlos Hernandez, and portuguese physiotherapist Antonio Gaspar, watch Portugal's national soccer team players during the training session at Santos Pinto stadium in Covilha, Centre of Portugal, 30 May 2010, in view of the upcoming FIFA World Cup in South Africa. ESTELA SILVA / LUSA
(L-R) Real Madrid¥s doctor head chief, Carlos Diez, portugal¥s national soccer team doc Henrique Jones, portuguese doc, Jose Carlos Noronha, Real Madrid¥s doc Juan Carlos Hernandez, and portuguese physiotherapist Antonio Gaspar, watch Portugal's national soccer team players during the training session at Santos Pinto stadium in Covilha, Centre of Portugal, 30 May 2010, in view of the upcoming FIFA World Cup in South Africa. ESTELA SILVA / LUSA LUSA

Δεν μπορώ να πω κάτι, πάνω σε αυτό. Οι ομάδες κοιτούν το δικό τους συμφέρον, οι εθνικές το δικό τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στην εθνική Πορτογαλίας, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα συγκεκριμένο."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ