ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος παρουσιάζει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος παρουσιάζει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε στο Sport24.gr για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Το περσινό δίδαγμα, το στυλ μπάσκετ που θα παίξει η ομάδα, η ενίσχυση στο ρόστερ και οι παίκτες που έφυγαν.

Για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν μίλησε στο Sport24.gr ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, τονίζοντας πως το φετινό ρόστερ διαθέτει μεγαλύτερη βάθος και ποιότητα, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν. Το περσινό δίδαγμα που αποκόμισε για να διαχειριστεί καλύτερα την χρονιά, η διάθεση να αξιοποιηθούν περισσότεροι παίκτες στην επίθεση, ώστε οι Πειραιώτες να μην παρουσιάζονται προβλέψιμοι, αλλά και το σχόλιο του για τους αθλητές που αποχώρησαν.

-Τι δίδαξε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο η περσινή σεζόν; Πως πρέπει να συμπεριφερθεί φέτος η ομάδας για να διατηρήσει την φρεσκάδα της μέχρι το τέλος;

"Καταρχάς, αυτό που έχω να πω, είναι πως ό,τι και αν μας δίδαξε η περσινή σεζόν, για να φτάσεις μέχρι το τέλος της διαδρομής, έως και τον τελικό του Final Four στην EuroLeague, πάει να πει πως τα πράγματα που κάναμε ήταν σωστά. Επομένως πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια διαχείριση. Το πιο σημαντικό είναι πως πρέπει να προλαβαίνουμε τους τραυματισμούς. Να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι και έτοιμοι, όσο μπορούμε φυσικά σε αυτό το κομμάτι. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι τραυματισμοί που μπορείς να τους προλάβεις. Δεν λέω τραυματισμούς από ατύχημα, αλλά κυρίως από κούραση. Για αυτό είναι σημαντική η σωστή αποθεραπεία, η ξεκούραση, η αποκατάσταση, πράγματα που θα μας βοηθήσουν ώστε να γλιτώσουμε τραυματισμούς. Έχουμε μιλήσει με το ιατρικό-τιμ και φέτος θα είμαστε καλύτεροι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο έτοιμοι, έχοντας μεθόδους αποκατάστασης.

Είναι σημαντικά πράγματα η ξεκούραση, η σωστή διατροφή, ο σωστός τρόπος ζωής από τους αθλητές. Αν στο παρελθόν πρόσεχαν στο 100%, πλέον πρέπει να προσέχουν στο 150% για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Πρέπει, λοιπόν, όλοι τους να είναι προσεκτικοί και συνεπείς. Αυτά τα έχουν καταλάβει οι παίκτες και ξέρουν πως κάνουν καλό σε εκείνους αν τα ακολουθήσουν. Πρέπει να υπάρχει σχολαστικότητα, στις αποθεραπείες, στις διατάσεις.

Αυτό μας δίδαξε περισσότερο για να έχεις διάρκεια μέσα στην σεζόν. Που σαν ομάδα είχαμε μεγάλη διάρκεια και σταθερότητα μέσα στην σεζόν. Τα σκαμπανεβάσματα μας ήταν μικρά. Για να παίξεις καλό μπάσκετ για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχεις πολυφωνία, αλλά και ένα βαθύ ρόστερ, το οποίος και φέτος το έχουμε! Πιστεύω πως φέτος έχουμε μεγαλύτερη ποιότητα και βάθος στο ρόστερ μας σε σχέση με πέρσι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχουμε καλή διαχείριση του υλικού, σε θέματα καταπόνησης και χρήσης. Αυτό είναι που κυρίως μας μένει από την πρώτη χρονιά σαν εμπειρία".

-Τι στυλ μπάσκετ θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός φέτος; Είναι λάθος η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί πως φέτος οι Πειραιώτες θέλουν να τρέξουν περισσότερο, αλλά και να επιδείξουν μία βελτίωση σε επίθεση και δημιουργία; Είναι στόχος της ομάδας να ανεβάσει τον μέσο όρο της στο σκοράρισμα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι;

"Δεν μπορώ να πω πως έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επίθεση, αφήνοντας δηλαδή σε δεύτερη μοίρα την άμυνα μας. Και το λέω αυτό γιατί είναι αρχή μου και φιλοσοφία μου, πως η άμυνα είναι αυτή που σου δίνει τις μεγάλες νίκες. Το είδαμε και χαρακτηριστικά στο φιλικό στην Κρήτη απέναντι στην Μακάμπι. Στο δεύτερο ημίχρονο δεχτήκαμε μόλις 33 πόντους και πήραμε το παιχνίδι, γιατί στο πρώτο μέρος είχαμε παθητικό 49 πόντους.

Στην επίθεση φέτος θέλουμε να αναδείξουμε την ποιότητα που έχουμε και να την εκμεταλλευτούμε, αξιοποιώντας όλους τους παίκτες μας. Φέτος, ο Ολυμπιακός έχει περισσότερους παίκτες στο ρόστερ του, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν και να σκοράρουν. Επίσης, όλοι οι ψηλοί μας μπορούν να σκοράρουν και να απειλήσουν. Θέλουμε να τους βάλουμε όλους στο πνεύμα της ομάδας και μέσα από την συνεργασία, ο καθένας να βάζει το ταλέντο του, για να μπορούμε να έχουμε και άλλους τρόπους επιθετικά, τόσο για να δημιουργήσουμε, όσο και για να εκτελέσουμε, αλλά και να χτυπήσουμε τον αντίπαλο μέσα στην ρακέτα. Στην επίθεση, ναι, πιστεύω θα είμαστε πιο καλοί, αλλά πρέπει να προσέξουμε και την άμυνα μας".

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος παρουσιάζει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν

-Είστε ικανοποιημένος από τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν; Ποια κατεύθυνση είχατε όταν επιλέξατε τον καθένα ξεχωριστά;

"Έχουμε ενισχύσει το ρόστερ μας με παίκτες, οι οποίοι μας δίνουν την δυνατότητα να επιτεθούμε με αρκετούς τρόπους, ώστε να μην είμαστε μονόπλευροι, προβλέψιμοι και στατικοί. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία σταθερά στην ομάδα μας, όπως είναι ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος είναι ο ηγέτης μας, ενώ έχουμε και έναν κορυφαίο πάουερ-φόργουορντ, όπως τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος μπορεί να τελειώσει τις φάσεις, τόσο με πρόσωπο, όσο και με πλάτη στον καλάθι στο χαμηλό ποστ.

Πήραμε, λοιπόν, παίκτες, που έχουν την δυνατότητα να απειλήσουν, να σκοράρουν και να δημιουργήσουν περισσότερο. Αυτή ήταν η κατεύθυνση μας όταν αποκτήσαμε τον καθένα ξεχωριστά. Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να κάνουμε καλό σύνολο, γιατί ναι μεν έχουμε έναν σπουδαίο γηγενή κορμό, αλλά έχουμε αλλάξει και αρκετούς ξένους. Βέβαια, το καλό είναι το γεγονός πως οι παίκτες που αποκτήθηκαν, με εξαίρεση τον Τόμπσον, έχουν εμπειρία σε επίπεδο EuroLeague και αυτό θα τους βοηθήσει να προσαρμοστούν. Το σημαντικό είναι ο καθένας να βρει τον ρόλο του και να συγχρονιστεί ο καθένας μέσα στην ομάδα. Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο και παιχνίδια στα πόδια μας για να βρούμε την χημεία μας.

Θα ήθελα να τονίσω πως όλοι οι παίκτες που πήραμε, ήταν οι παίκτες που θέλαμε και θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση του Ολυμπιακού και τους προέδρους μας που μέσα από τις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο κράτησαν παίκτες που ήταν ήδη στο ρόστερ μας, αλλά και που έφεραν τους αθλητές που ξεχωρίσαμε. Πιστεύω, τόσο εγώ, όσο και το επιτελείο μου, πως οι παίκτες που ήρθαν θα μας δώσουν αυτά που μας έλειψαν την περσινή σεζόν. Και ένας από τα βασικά στοιχεία που ψάχναμε ώστε να διαλέξουμε τον καθένα, ήταν να έρθουν παίκτες που πέρα από την ποιότητα και τις δυνατότητες τους, θα έχουν και εμπειρία σε επίπεδο EuroLeague, ώστε να γνωρίζουν τόσο τις απαιτήσεις της EuroLeague, όσο και το μέγεθος του ονόματος του Ολυμπιακού, αλλά και για να προσαρμοστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ομάδα μας. Η μόνη εξαίρεση είναι ο Τόμπσον, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, έχει ποιότητα και είμαι σίγουρος πως θα μας βοηθήσει. Θέλει όμως λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματα του και να προσαρμοστεί, καθώς θα αγωνιστεί στην Ευρώπη για πρώτη φορά".

-Μείνατε απογοητευμένος από τους παίκτες που αποχώρησαν; Θα θέλατε να κρατήσετε κάποιον από αυτούς;

"Σίγουρα στεναχωρεθήκαμε που αποχώρησαν κάποιοι παίκτες, αλλά το πρώτο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το καλό και η πρόοδο της ομάδας. Τόσο ο Ντάνιελ Χάκετ, όσο και ο Ματ Λοτζέσκι, δεν συνέχισαν μαζί μας λόγω ιατρικού... εμποδίου αν μπορώ να το πω έτσι. Υπήρχε μεγάλη αμφιβολία και δεν ήμασταν σίγουροι αν θα καταφέρουν να επανέλθουν σε καλή αγωνιστική και φυσική κατάσταση. Υπήρχε μία ανασφάλεια με τις περιπτώσεις τους. Δεν ήταν θέμα αγωνιστικό η συμπεριφοράς.

Αμφότεροι μας έλειψαν στην περσινή σεζόν και ειδικά προς το τέλος της χρονιάς, στα μεγάλα παιχνίδια. Ήταν σημαντικές απώλειες για εμάς, αλλά προσπαθήσαμε και μάθαμε να ζούμε δίχως εκείνους. Οι αντικαταστάτες τους, αλλά και αυτοί που αποκτήθηκαν φέτος, πιστεύω πως μας δίνουν την ποιότητα που χρειαζόμαστε. Και σε συνδυασμό με τους παίκτες που υπήρχαν από πριν, πιστεύω πως φέτος θα φτιάξουμε μία επίσης καλή και ισχυρή ομάδα, η οποία θα διεκδικήσει όλους τους τίτλους μέχρι το τέλος. Αν ο Χάκετ δεν τραυματιζόταν, θα έμενε στην ομάδα. Οι εισηγήσεις που έγιναν, έδειξαν πως υπήρχε πιθανότητα για εμφάνιση νέου προβλήματος. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε. Πέρσι την... πάθαμε. Ήταν μία σκληρή απόφαση, αλλά έγινε με ιατρικά κριτήρια. Το ίδιο ισχύει και για τον Λοτζέσκι".

-Στο φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ήταν ιδιαίτερη συγκινητική η στιγμή που κάνατε κάλεσμα στον Ντούσαν Ίβκοβιτς να έρθει στον πάγκο του Ολυμπιακού στα τελευταία λεπτά. Τι σημαίνει για εσάς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς;

"Είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών. Ένας θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ. Πήρα την πρωτοβουλία να κάνω αυτή την κίνηση και ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για εκείνον. Είναι μέρος της ζωντανής ιστορίας της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Θεώρησα πως ήταν καλό να προπονήσει την ομάδα μας στα τελευταία λεπτά και ο χρόνος της αναμέτρησης να σταματήσει, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού, στην ομάδα με την οποία συνδέθηκε περισσότερο. Έχει αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό μπάσκετ και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό ώστε το σπορ στην χώρα μας να εξελιχθεί. Ήταν όντως μία συγκινητική στιγμή, και για εμένα, και για τους παίκτες και χαίρομαι που άρεσε και στον κόσμο. Είναι ένας άνθρωπος, αλλά και ένας προπονητής, που έχει τον σεβασμό όλων μας".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ