ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Έλληνας τερματοφύλακας στην "κόλαση" του Μπέργκαμο

Ο Έλληνας τερματοφύλακας στην "κόλαση" του Μπέργκαμο

Ο νεαρός Έλληνας τερματοφύλακας, Αλέξανδρος Σαφαρίκας, που αγωνίζεται στη Serie C με τη Λέκο, παραμένει εγκλωβισμένος σε προάστιο του Μπέργκαμο και μεταφέρει μέσω του Sport24.gr όσα ζει καθημερινά, σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εκτός ελέγχου, καθώς καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, προχωρώντας σε απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων, μαγαζιών, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι τραγική.

Σε αθλητικό επίπεδο, τα πρωταθλήματα έχουν σταματήσει εδώ κι αρκετό καιρό, με πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές να επιστρέφουν στην πατρίδα το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τον Αλέξανδρο Σαφαρίκα, ο οποίος αγωνίζεται στη Serie C με τη φανέλα της Λέκο και παραμένει εγκλωβισμένος στην ιταλική πόλη που είναι προάστιο του Μπέργκαμο. Μίας περιοχής που ήταν από τις πρώτες που επλήγησαν από τον φονικό κορονοϊό και μετράει χιλιάδες θύματα.

Ο 20χρονος τερματοφύλακας παραμένει ψύχραιμος, δεν χάνει την αισιοδοξία του και μεταφέρει μέσω του Sport24.gr όλα όσα έχει ζήσει αυτό το διάστημα και τα οποία, όπως δηλώνει, θα θυμάται για μια ζωή και θα τα διηγείται στα παιδιά του. Η λάθος διαχείριση από τις ιταλικές αρχές, οι ομάδες που είναι με "δεμένα χέρια", το μέλλον στο ποδόσφαιρο που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρόν ή το παρελθόν και οι προσωπικοί στόχοι του.

"ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΙΩΣΗ"

Καταρχάς, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία έπαιξε ρόλο και η ατυχία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αφού ήταν " η πρώτη χώρα που επηρεάστηκε από τον κορονοϊό. Έτσι, μην έχοντας τη γνώση περί τίνος πρόκειται, δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει και τα σωστά μέτρα προφύλαξης. Να φανταστείς, στην αρχή μας έλεγαν πως δεν υπάρχει φόβος και είναι μία απλή ίωση.

Βέβαια, περνώντας ο καιρός και βλέποντας τα αποτελέσματα με τους πάρα πολλούς θανάτους, ήρθε η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο όλων των μαγαζιών κλπ. Αλλά, όπως αποδείχθηκε, ήταν ήδη αργά γιατί το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού είχε προσβληθεί ήδη από τον ιό".

Η καθημερινότητά του, όπως είναι λογικό, είναι "σπίτι, σπίτι, σπίτι", ενώ ακολουθεί "και τα προγράμματα που μας έχουν δώσει οι γυμναστές της ομάδας. Την υπόλοιπη ημέρα βλέπω τηλεόραση και παίζω Play Station. Δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις".

Ο ίδιος βρίσκεται στην Ιταλία τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2018, λίγες ημέρες αφότου αποχώρησε από την ΑΕΛ, ήρθε σε συμφωνία με τη Λέκο που αγωνιζόταν τότε στην 4η κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, υποστηρίζει πως "ήταν μία απόφαση που δεν σκέφτηκα πολύ. Είχα λύσει μόλις το συμβόλαιό μου με την ΑΕΛ και αναζητούσα τον επόμενο σταθμό της καριέρας μου. Ήρθε η προοπτική της Ιταλίας, ακόμα και σε ομάδα μικρότερης κατηγορίας, και μου άρεσε ως ιδέα, καθώς ήθελα να αρχίσω από χαμηλά σε μία ξένη χώρα και σιγά-σιγά να ανελιχθώ και να φτάσω όσο ψηλότερα γίνεται. Ρώτησα και ποδοσφαιριστές που είχαν παίξει παλαιότερα, μου είπαν θετικά πράγματα, οπότε συμφώνησα".

Ο Έλληνας τερματοφύλακας στην "κόλαση" του Μπέργκαμο

Θέμα της εφημερίδας "La Provincia di Lecco" στον Σαφαρίκα

Η κατάσταση, προ κορονοϊού, ήταν χειρότερη ή καλύτερη απ' ό,τι περίμενε;

"Τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι τα περίμενα. Ξεκίνησα από ομάδα που έπαιζε στην 4η εθνική κατηγορία της Ιταλίας, αλλά είχε ως στόχο τη γρήγορη άνοδο. Το επίπεδο ήταν ανεβασμένο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας. Είναι μία πολύ οργανωμένη ομάδα. Σκέψου πως κατακτήσαμε το περσινό πρωτάθλημα με 27 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.

Φέτος, το επίπεδο της Serie C, που είναι κι επαγγελματική κατηγορία, είναι υψηλό. Πιστεύω υψηλότερο συγκριτικά ακόμα κι από τη Β' Εθνική στην Ελλάδα. Είναι ένα μείγμα παικτών που έπαιζαν για πολλά χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο του ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά πλέον μεγάλωσαν ηλικιακά, παικτών που είναι πολλά χρόνια στην κατηγορία και έχουν εμπειρία, αλλά και νεαρών και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα".

"ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Άραγε, είδε διαφορές στον τρόπο προπόνησης και αντιμετώπισης των αγώνων; Γιατί οι Ιταλοί φημίζονται για την καλή αμυντική λειτουργία, αλλά και τους καλούς τερματοφύλακες.

"Παρατήρησα διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης των αγώνων. Δηλαδή, στην προετοιμασία του αγώνα και στην ανάλυση του αντιπάλου. Επειδή έχω βρεθεί σε ομάδες στη Super League, όπως ήταν η Βέροια και η ΑΕΛ, δεν είχαμε τέτοια ανάλυση και προετοιμασία αγώνων. Υπάρχει πάντα video για ανάλυση του αντιπάλου σε θέμα τακτικής, αλλά και γενικότερα. Ακόμα και για εμάς τους τερματοφύλακες, υπάρχει προπονητής τερματοφυλάκων που μας αναλύει τα πάντα μέσω video. Λάθη, σωστά πριν και μετά από κάθε αγώνα. Επίσης, βιντεοσκοπεί τις προπονήσεις για να μας δείχνει μετά τα λάθη μας. Δίνουν μεγάλη βάση στο συγκεκριμένο τομέα".

Ο Έλληνας τερματοφύλακας στην "κόλαση" του Μπέργκαμο
MATTEO BONACINA

Ο Αλέξανδρος Σαφαρίκας με τη φανέλα της Λέκο

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι τι συνέβη και δεν κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο Σαφαρίκας δίνει την εξήγησή σου.

"Στην αρχή δεν μπορούσα να επιστρέψω γιατί δεν ξέραμε ακόμα τι θα γίνει. Προχώρησαν αρχικά σε διακοπή των προπονήσεων για μία εβδομάδα, μετά για δύο εβδομάδες, ενώ τώρα υπάρχει απαγόρευση μέχρι και τις 3 Απριλίου. Αλλά είναι δεδομένο πως θα τραβήξει κι άλλο. Η ομάδα έχει απαγορεύσει να επιστρέψουμε στη χώρα μας επειδή δεν έχει κάποια ξεκάθαρη ενημέρωση από την Ομοσπονδία. Αν η Ομοσπονδία δεν πάρει μία απόφαση για να πει αν θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα και τι θα γίνει γενικά, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε.

Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν πάρουν απόφαση ότι σταματούν τα πρωταθλήματα και έχουμε το ελεύθερο να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι οι πτήσεις από και προς Ιταλία έχουν σταματήσει, τα σύνορα είναι παντού κλειστά και ο επαναπατρισμός, όπως άκουσα να λέει και ο κ. Χαρδαλιάς, γίνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Οπότε, είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ.

Η ομάδα είναι αυτή την στιγμή με δεμένα τα χέρια. Αν η Ομοσπονδία δεν πάρει αποφάσεις για το τι θα συμβεί με το μέλλον των πρωταθλημάτων, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Αυτό που κάνει το τεχνικό τιμ είναι να μας δίνει προγράμματα για το σπίτι προκειμένου να κάνουμε ατομικές προπονήσεις, ο καθένας στον χώρο του. Το θετικό είναι πως έχω καθημερινή επικοινωνία με την οικογένειά μου, λέμε τα νέα μας και τους επισημαίνω να τηρούν 100% τα μέτρα, τα οποία πήρε νωρίτερα η Ελλάδα και δείχνει να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα την κατάσταση".

"ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΡΙΓΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΚΟΜΒΟΪ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ"

Όπως είναι λογικό, οι ποδοσφαιριστές δεν γίνεται να μην επηρεάζονται από μία πρωτόγνωρη κατάσταση, με τον 20χρονο γκολκίπερ να αποκαλύπτει πως "μεταξύ των συμπαικτών μου υπάρχει αναστάτωση. Ειδικά όσοι έχουν οικογένειες με παιδιά και μένουν μακριά τους. Είναι δύσκολη κατάσταση. Επίσης, υπάρχει φόβος για τους δικούς τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι λογικό όταν βλέπουν τόσους θανάτους κάθε μέρα".

Η εικόνα με τα στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο, τα οποία μετέφεραν νεκρούς, στροβιλίζει στο μυαλό όλων μας. Ο Σαφαρίκας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

"Πραγματικά, όταν είδα το κομβόι με τα στρατιωτικά οχήματα που είχαν μέσα νεκρούς, με έπιασε ένα ρίγος. Πιστεύω πως τέτοια θνητότητα δεν υπήρξε ούτε σε πολέμους. Κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους 800-900 άτομα. Είναι τραγικό.

Ο Έλληνας τερματοφύλακας στην "κόλαση" του Μπέργκαμο

Κομβόι στρατιωτικών οχημάτων με νεκρούς από τον κορονοϊό στο Μπέργκαμο

Είναι βέβαιο πως θα θυμάμαι όλη την κατάσταση σε όλη μου τη ζωή. Είναι κάτι που θα διηγούμαστε στα παιδιά μας. Όλος αυτός ο κόσμος που πεθαίνει καθημερινά, ο εγκλεισμός στο σπίτι... Είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Ακόμα κι όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα".

Βλέποντας τους λάθους χειρισμούς στην Ιταλία, ο νεαρός γκολκίπερ έχει μία καλύτερη εικόνα και για την κατάσταση και τη διαχείριση του θέματος στην Ελλάδα.

"Η Ελλάδα, από τη μία πλευρά, ήταν τυχερή γιατί ήταν από τις χώρες που άργησε να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση ήταν και ικανή να θέσει γρήγορα και αυστηρά μέτρα προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση του ιού. Δεν περίμενε, δηλαδή, να εξαπλωθεί ο ιός και στη συνέχεια να πάρει δραστικά μέτρα, όπως συνέβη στην Ιταλία. Έτσι, λοιπόν, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να το σεβαστεί, να μείνει σπίτι και να ακολουθήσει τους κανόνες. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα το περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται".

"ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ"

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως μετά την πανδημία, το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα θα αλλάξει και δεν θα είναι όπως τον ξέραμε.

"Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Η οικονομία καταστρέφεται και σίγουρα αυτό θα επηρεάσει και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ήδη διαβάζουμε για περικοπές στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Θα μου πεις πως έχει μία λογική επειδή οι ομάδες δεν έχουν έσοδα. Αλλά έχει μία λογική για ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο και παίρνουν εκατομμύρια. Αντίθετα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές σε μικρότερες κατηγορίες που ζουν με ένα μισθό, όπως κάθε άλλος εργαζόμενος. Εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν οικογένειες από πίσω, δάνεια που πρέπει να πληρωθούν...

Ο Έλληνας τερματοφύλακας στην "κόλαση" του Μπέργκαμο

Ο Σαφαρίκας με τον τίτλο του πρωταθλητή στη Lega Nazionale Dilettanti

Γι' αυτό το λόγο, πιστεύω πως το κάθε κράτος πρέπει να βοηθήσει τις ομάδες μικρότερων κατηγοριών προκειμένου να σταθούν όρθιες. Τώρα, όσον αφορά στη Λέκο, μέχρι στιγμής πληρωνόμαστε κανονικά. Δόξα τω Θεώ. Αλλά υπάρχουν ομάδες στην κατηγορία που έχουν σταματήσει τις πληρωμές εδώ κι αρκετά καιρό. Είναι δύσκολα τα πράγματα παντού. Από τον απλό κόσμο, μέχρι τον κόσμο του ποδοσφαίρου".

Τέλος, προκειμένου να κλείσουμε με μία θετική νότα τη συζήτηση, τον ρωτήσαμε τι θα ήθελε να του φέρει το μέλλον, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και ποδοσφαίρου.

"Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω κάθε χρόνο να υπάρχει βελτίωση. Να ανεβαίνω σιγά-σιγά τα σκαλοπάτια ώστε να φτάσω στο υψηλότερο και συγκεκριμένα στη Serie A. Επίσης, θα ήθελα να γίνω μέλος των εθνικών ομάδων. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ιταλία: "Δεν πήραμε στα σοβαρά την κατάσταση εξ αρχής"
Αλέξανδρος Ταμπάκης: "Γίνεται χαμός σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ