ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αυγενάκης: "Τιμώ τον Βασιλακόπουλο, αλλά είναι σε πίεση"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η μεγάλη συνέντευξη του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Sport24.gr για τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, τη βία και την καχυποψία, τι απαντά στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τι λέει για τις θητείες των Ομοσπονδιών και τον αθλητικό νόμο.

Το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Πολλά τα ανοικτά μέτωπα που καλείται να κλείσει ο εκάστοτε υφυπουργός, λεπτές οι ισορροπίες, μια Λερναία Ύδρα προβλημάτων, όπου όλοι απαιτούν, ενώ την ίδια στιγμή το κλίμα είναι μονίμως τεταμένο και οι παράγοντες παλεύουν πρωτίστως για "τα του οίκου τους".

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε την "καυτή πατάτα" μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και η αλήθεια είναι πως είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Το αν θα τα καταφέρει, θα φανεί στο τέλος της θητείας του. Προς το παρόν, προσπαθεί να αφήσει το δικό του αποτύπωμα, την δική του προσωπική σφραγίδα και η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον δεν είναι και το πλέον υγιές.

Στο ποδόσφαιρο το κλίμα είναι νοσηρό παρά την έλευση του VAR που υποτίθεται ότι περιόριζε την καχυποψία και τις φωνές, το μπάσκετ δεν βιώνει και τις καλύτερες στιγμές του, ενώ το νέο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως στο ζήτημα των θητειών των Ομοσπονδιών. Ο ίδιος επιμένει πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα το στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο υφυπουργός αθλητισμού, μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr και απάντησε σε όλα. Για τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, για τα ζητήματα βίας, απάντησε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος του επιτέθηκε, ανέλυσε τους πυλώνες του αθλητικού νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Παράλληλα, μίλησε και για το ζήτημα των ακραίων σχολιασμών, που, όπως αναφέρει ο ίδιος, πυροβολούν τα πόδια του ποδοσφαίρου και δεν το βοηθούν. Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει, ούτε είχε τίποτα προσωπικό με κανέναν ή καμία ομάδα.

Επιθυμία μου είναι να λειτουργήσω δίκαια, αντικειμενικά και αποτελεσματικά

Κύριε υπουργέ, είθισται ο κάθε υφυπουργός αθλητισμού στην Ελλάδα να είναι περισσότερο υφυπουργός ποδοσφαίρου, διότι αυτή είναι η "βιτρίνα", με αυτό ασχολούνται οι περισσότερο και έχει βέβαια και τις μεγαλύτερες παθογένειες. Ισχύει αυτό; Το βιώνετε στην καθημερινότητά σας;

"Όχι... Ο υφυπουργός αθλητισμού οφείλει να είναι για όλα τα αθλήματα και με χαρά ειλικρινά συναντήθηκα με το μεγαλύτερο αριθμό των Ελλήνων Ολυμπιονικών. Και αφού τους ζήτησα συγγνώμη που καθυστέρησα να πραγματοποιήσω αυτή τη συνάντηση, με ενημέρωσαν και εξεπλάγην ότι είναι η πρώτη φορά που τους καλεί ο υφυπουργός για να ειπωθούν πράγματα, να ακουστούν προβλήματα, παρατηρήσεις και ανησυχίες. Ο υφυπουργός αθλητισμού δεν είναι, λοιπόν, μονάχα ποδοσφαίρου και δη του επαγγελματικού ή και κάποιων μεγάλων ομάδων. Όχι, το ξεκαθαρίζω και το λέω σε όλους τους τόνους. Επιθυμία μου είναι να λειτουργήσω δίκαια, αντικειμενικά και αποτελεσματικά με όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες και όλα τα αθλήματα, Ολυμπιακά και μη".

Ποια είναι η άποψή σας για τους Έλληνες ποδοσφαιρικούς παράγοντες; Τους ζείτε τρεις μήνες τώρα, τους συναναστρέφεστε, ανταλλάσσετε απόψεις μαζί τους. Τι συμπέρασμα έχετε βγάλει;

"Μιλάω με όλους, δεν κάνω καμία διάκριση. Γνωρίζετε όλοι οι δημοσιογράφοι κάθε μέρα το τι συναντήσεις έχω να κάνω και δεν έχω κρύψω το παραμικρό. Άρα, θα συνεχίσω να μιλάω με όλους και η πλειονότητα των παραγόντων και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι άνθρωποι που έχουν ανησυχία, προβληματισμούς και αντίληψη ότι το πράγμα έχει πέσει πολύ χαμηλά και πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δε σας κρύβω, νιώθω ότι υπάρχει στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι εντολή του ελληνικού λαού να καθαρίσουμε τη χώρα από την παρακμή και είναι συνολική εντολή. Αφορά και τον αθλητισμό και αυτή την εντολή εκτελώ, πάντα με σεβασμό στους νόμους και στο πρόγραμμα του κόμματός μας".

Αφού όπως λέτε, έχουν ανησυχίες, τι τους απαγορεύει να δουν πρώτα απ' όλα το προϊόν και μετά την ομάδα τους; Γιατί το πρώτο και κύριο μέλημα είναι το δικό τους συμφέρον και έχουν σε δεύτερη μοίρα το κοινό καλό;

"Αυτό το ερώτημα πρέπει να το κάνετε σε εκείνους και όχι σε μένα. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί κάποιοι βάζουν άλλες προτεραιότητες. Δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Βέβαια, έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα, αλλά υποχρέωσή μου δεν είναι να συμπεραίνω, αλλά να παράγω έργο. Και γι' αυτό έχουμε να απαντήσουμε με το έργο μας σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό ως απάντηση και σε ερώτηση ορισμένων 'πού είναι ο Αυγενάκης και τι έχει κάνει μέχρι τώρα;'. Απαντώ, λοιπόν. Πρώτα απ' όλα έχουμε ήδη το πρώτο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Δεύτερον, πήραμε πρωτοβουλίες και έχουμε έρθει κοντά και με τη FIFA και με την UEFA. Ήδη έχει υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο της UEFA και έχω κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ποδόσφαιρο και για διοργανώσεις που μπορεί να κυνηγήσει η χώρα μας. Θα παρθούν πρωτοβουλίες για τη βία και τα στημένα σε συνεργασία με στελέχη της FIFA και της UEFA που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία.

Προχωρήσαμε τους Παράκτιους Αγώνες, μια διοργάνωση που παραλάβαμε στα τάρταρα. Και όμως καταφέραμε με πολύ σκληρή δουλειά, με μεγάλη αυτοθυσία των μελών της οργανωτικής επιτροπής, με ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών, να σώσουμε την παρτίδα και οι Αγώνες να γίνουν και στο τέλος να ακούμε μονάχα καλά σχόλια. Είχαμε περίπου 800 αθλητές από 26 διαφορετικές χώρες και 1.500 συνοδούς.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις για το θέμα του VAR, το οποίο πριν καν λειτουργήσει, ακούγαμε σχόλια, κριτικές, αναλύσεις, αρνητικά δημοσιεύματα. Πήραμε πρωτοβουλίες, σεβόμενοι πάντοτε τα όρια, ποιου δηλαδή είναι η ευθύνη. Της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, με την εποπτεία FIFA-UEFA. Το κάναμε, σεβόμενοι πάντα τα όρια. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και χαίρομαι πάρα πολύ που 16 Οκτωβρίου θα γίνει ένα δεύτερο μεγάλο σεμινάριο για το VAR και την ενημέρωσή του. Υπάρχουν ακόμα πολλές απορίες από παράγοντες. Φανταστείτε, τι απορίες έχει ο κόσμος γι' αυτή την εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία όπως είναι το VAR".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Μπήκε το VAR, υποτίθεται ότι θα περιόριζε την καχυποψία και τις φωνές, ότι θα ασχολούμασταν περισσότερο με το ποδόσφαιρο και λιγότερο με όλα τ' άλλα. Στην πράξη αυτό δεν το βλέπουμε όμως. Τι μπορεί να γίνει πρακτικά, ώστε να επέλθει επιτέλους μια ομαλότητα και ηρεμία.

"Χαίρομαι, διότι υπήρξε μια αύξηση των οικογενειών που προσέρχονται στα γήπεδα, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είδε με καλό μάτι το δόγμα μηδενικής ανοχής της βίας από την αστυνομία, τον έκανε να αισθάνεται πιο άνετα και προσέρχεται πιο εύκολα στους αγωνιστικούς χώρους, για να παρακολουθήσει ακόμα και ντέρμπι. Δειλά δειλά, ξεκινήσαμε και εμείς να παροτρύνουμε την παρουσία μεμονωμένων φιλάθλων φιλοξενούμενων ομάδων για να εγκαινιάσουμε ένα νέο πνεύμα, για να καταλήξουμε κάποια στιγμή να μην φοβόμαστε ακραία περιστατικά. Δουλέψαμε πολύ εντατικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα "Φιλόδημος" Δημιουργήσαμε έναν κουμπαρά που λειτουργεί με την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν αθλητικές υποδομές στους τόπους τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να βοηθηθούν όλες οι ομάδες, τα σωματεία, που φιλοξενούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις".

Κάποια Μέσα Ενημέρωσης δεν λειτουργούν υπέρ του αθλητισμού, αλλά υπέρ του οπαδισμού

Αν βλέπατε ότι δεν πήγαινε άλλο, ότι η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο, θα τολμούσατε να παρέμβετε ακόμα και στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου με ό,τι συνέπειες και αν έχει αυτό, προκειμένου να σταματήσετε την κατηφόρα;

"Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΠΟ, με τους οποίους συνεργάζομαι, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Γι' αυτό το λόγο και σε συνεργασία που είχαμε τον Αύγουστο με αφορμή την ψήφιση του πειθαρχικού κώδικα από πλευράς ΕΠΟ, έδειξαν να κατανοούν τα επιχειρήματά μας, τις ενστάσεις μας. Ένα μεγάλο μέρος από τις παρατηρήσεις μας, τις υιοθέτησαν. Κάποιες άλλες δεν τις υιοθέτησαν. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της επιμονής τους τα βλέπουμε και τώρα που περιορίζεται η τιμωρία σε πρόστιμα και όχι σε αφαίρεση βαθμών για κάποιες συμπεριφορές που είναι επιλήψιμες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι καλώς έγινε αυτή η συνεργασία, έφερε αποτελέσματα, έδειξε μια ωριμότητα, μένει όμως με την πάροδο του χρόνου αυτό να αυξηθεί, να ενταθεί και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι, κανένας υπουργός δεν θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να βοηθήσουν οι παράγοντες, οι αθλητές, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Παρακαλέσαμε και την ΕΣΗΕΑ και τον ΠΣΑΤ να συμβάλουν και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο για τίτλους και δηλώσεις λιγότερο αιχμηρές, λιγότερο ακραίες. Για να βοηθήσουν στην περιγραφή, στο σχολιασμό και όχι στην πόλωση, όχι στην ένταση, όπως γίνεται από κάποια μεμονωμένα Μέσα Ενημέρωσης που δεν λειτουργούν υπέρ του αθλητισμού, αλλά υπέρ του οπαδισμού που δεν είναι ωφέλιμος".

Μέχρι πότε θα έχουμε τον "μπαμπούλα" των ξένων συνομοσπονδιών πάνω από το κεφάλι μας; Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή θα ισχύσει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού";

"Το χρονοδιάγραμμα έχει μπει και είναι μέχρι το τέλος της θητείας αυτής. Ωστόσο, η συνεργασία μας και με τους προϊσταμένους της FIFA και της UEFA είναι άριστη, γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα και συμμεριζόμαστε την αγωνία για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν μας ενοχλεί να συνεργαζόμαστε, άλλωστε οι Ομοσπονδίες υπάγονται στις δομές της FIFA και της UEFA. Και εμείς ως Πολιτεία βάζουμε κανόνες και φυσικά ψηφίζουμε τους νόμους για να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με τον οποιονδήποτε, δεν το βλέπω ως μπαμπούλα, αλλά ως συνεργάτη στην προσπάθεια που κάνουμε. Σαφώς και δεν είναι κανονικότητα, αλλά δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με αξιωματούχους που έχουμε να κερδίσουμε πράγματα από την τεχνογνωσία τους. Η συνεργασία γίνεται σε καλό πλαίσιο, με καλούς όρους και ειλικρινή και έντιμο διάλογο".

Δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι ΟΦΗ. Γελάω πραγματικά όταν με χρεώνουν από 'δω και από 'κει

Ας μην κρυβόμαστε, από την ημέρα που αναλάβετε υφυπουργός αθλητισμού, υπήρξαν φωνές εναντίον σας, αρκετοί ήταν αυτοί που σας "χρέωσαν" σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Θα θέλαμε το σχόλιό σας...

"Για καλή μου τύχη, από μικρό παιδί είχα πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην ομάδα μου. Είναι ασπρόμαυρη, είναι ομάδα του Ηρακλείου, που παρεμπιπτόντως κάνει μια εξαιρετική πορεία. Δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι ΟΦΗ και το γνωρίζουν όλοι, ειδικά όσοι έχουν επαφές στο νομό Ηρακλείου. Όταν ο άλλος ενοχλείται για μια ήττα, για μια περίεργη πορεία της ομάδας του, να ψάχνει υπαίτιους, που δεν είναι υγιές, αλλά αρρωστημένο. Ας ψάξει ο κάθε παράγοντας τι πραγματικά φταίει με την ομάδα του και ας μην ψάχνει φαντάσματα. Δεν έχω κανένα λόγο να παίξω το παιχνίδι κανενός και μάλιστα πρόσφατα είχα πει ότι γελάω πραγματικά όταν με χρεώνουν από 'δω και από 'κει. Είναι αστειότητα. Και αυτή την κουβέντα την έχω πει σε όλους τους παράγοντες. Μη με χρεώνετε, τσάμπα προσπάθεια κάνετε, δέστε πώς θα βοηθήσουμε την κατάσταση και αφήστε αυτού του είδους την τακτική που μόνο ζημιά κάνει και μόνο χρόνο χάνετε".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Θέλουμε την άποψή σας για την ΕΡΤ και την εμπλοκή της στις επαγγελματικές κατηγορίες. Οι περσινές συμφωνίες δεν ίσχυσαν φέτος παρά την αναδιάρθρωση και βλέπουμε ότι η Super League 2 είναι μετέωρη. Είστε υπέρ ή κατά της δημόσιας κάλυψης του ποδοσφαίρου, που πιθανότατα θα έκανε την ΕΡΤ εμπορικά πιο ανταγωνιστική λόγω και της υψηλότερης τηλεθέασης.

"Ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Είδαμε ότι την προηγούμενη περίοδο, παρά τα χρήματα που εδόθησαν στο ποδόσφαιρο, η ΕΡΤ είχε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό προσέλκυσης διαφημίσεων. Ήταν σχεδόν μονοψήφιο το νούμερο, αναλογικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Τα περίπου 63 εκατ. ευρώ που ήταν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα σε Super League 1, Super League 2 και στο μπάσκετ είναι υπερβολικά μεγάλο νούμερο, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η ΕΡΤ. Δεν έχω αρμοδιότητα να μοιράσω λεφτά της ΕΡΤ και κακώς έκανε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση τάχα μου ο κ. Βασιλειάδης την προηγούμενη περίοδο, διότι δεν είναι δουλειά του. Είναι ταμείο της ΕΡΤ, ευθύνη της ΕΡΤ. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει μια στήριξη, αλλά μην πάμε στο άλλο άκρο. Είναι επίσης σημαντικό, η κάθε ομάδα και η κάθε Λίγκα να αποφασίζει ομαδικά και οργανωμένα πού μπορεί να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και να έχει τα περισσότερα οφέλη για τα μέλη της. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και βρίσκονται λύσεις κάτω από συνθήκες πίεσης. Λύσεις που κατέληξαν σε συμφωνία για τη Super League 1 επωφελείς για όλες τις πλευρές και κάτι τέτοιο εκτιμώ προσωπικά στα πλαίσια της ανάμιξής μου ότι θα συμβεί και για τη Super League 2 τις επόμενες ημέρες".

Θέλουμε λίγο να μας αναλύσετε τι θα γίνει με τη μείωση της φορολογίας στα επαγγελματικά συμβόλαια. Είναι κάτι που έχετε αναφέρει και σε άλλες δηλώσεις σας. Οι ομάδες πληρώνουν δυο φορές και περισσότερο το ποσό που συμφωνούν με κάθε αθλητή και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά και στο να έρθουν παίκτες αξίας. "Ματώνουν" οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ περισσότερο σε σχέση με άλλες του εξωτερικού.

"Έτσι ακριβώς. Τρία πράγματα έχουμε προτείνει στο επιτελείο του υπουργείου οικονομικών και έχω ενημερώσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρώτον, η μείωση φορολογίας στις μεταγραφές επαγγελματιών αθλητών ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Σήμερα δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Το ύψος της φορολόγησης φτάνει στο 55% και ενισχύει την φοροκλοπή, την φοροδιαφυγή και αποτρέπει κάποιους σοβαρούς αθλητές να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση εργαλείων φοροδιαφυγής. Το δεύτερο που έχουμε ζητήσει, είναι τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα γεγονότα ψυχαγωγίας. Το τρίτο είναι οι φοροελαφρύνσεις και τα φοροκίνητρα που μπορούν να δοθούν σε χορηγούς ή σε εταιρείες που θέλουν να κάνουν δωρεές σε αθλητικά σωματεία ή σε αθλητές που κάνουν διαδρομή πρωταθλητισμού με διακρίσεις και στόχο το Τόκιο του χρόνου. Εμείς επιμένουμε, έχουμε επιχειρηματολογήσει και για τα τρία και είμαστε σε αναμονή στο τι θα δώσει προτεραιότητα το οικονομικό επιτελείο".

Οι δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου έγιναν κάτω από πίεση, όπως είναι ξεκάθαρο

Πάμε λίγο και στο μπάσκετ κύριε υπουργέ. Ο κ. Βασιλακόπουλος έκρινε ως ανήθικο και αντισυνταγματικό το άρθρο για τις θητείες των ομοσπονδιών στο νέο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο. Εσείς τι απαντάτε;

"Τον τιμώ, τον σέβομαι, τον έχω παρακολουθήσει από μικρό παιδί στα γήπεδα από διάφορες θέσεις και τον θαυμάζω. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του, που καταλαβαίνω ότι είναι κάτω από πίεση και φυσικά δεν εκπροσωπούν τον Βασιλακόπουλο που γνωρίσαμε και που έχουμε στην καρδιά μας...".

Μεταξύ άλλων, είπε ότι με εξαίρεση τον Γιώργο Ορφανό, όλοι οι άλλοι υφυπουργοί είναι άσχετοι με το αντικείμενο. Θέλετε να το σχολιάσετε;

"Τον τιμώ, τον σέβομαι, δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω δηλώσεις που έγιναν κάτω από πίεση, όπως είναι ξεκάθαρο".

Θεωρείτε ότι ο δρόμος που έχει πάρει το ελληνικό μπάσκετ και ο τρόπος που διοικείται, θα πρέπει να αλλάξει; Πιστεύετε σε κάτι διαφορετικό απ' αυτό που ισχύει σήμερα;

"Έχω πει ξεκάθαρα και θα το επαναλάβω και τώρα ότι χρειάζεται μια διοικητική αναζωογόνηση με δημοκρατικό τρόπο και με σεβασμό στο σύνταγμα και στη νομοθεσία. Σε αυτή την προσπάθεια πολλαπλασιάζονται οι υποστηρικτές και χαίρομαι πάρα πολύ που όλοι οι Ολυμπιονίκες στη συνάντησή μας είχαν να πουν κάτι θετικό για τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες και την ανάγκη ανανέωσης των περισσοτέρων Ομοσπονδιών. Ωστόσο όμως εμείς σεβόμαστε τα όριά μας, δεν παρεμβαίνουμε, νομοθετούμε και τον τελευταίο λόγο τον έχει το εκλεκτορικό σώμα. Δεν προκαλούμε εντάσεις και ανησυχίες λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εννοώ το άρθρο για τις θητείες των Ομοσπονδιών. Το κάνουμε ένα χρόνο πριν, έτσι ώστε μετά το πέρας των Αγώνων θα έρθει η ώρα των εκλογών στις Ομοσπονδίες, ξέροντας εκ των προτέρων ποιοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές. Θα μπορούσε να έρθει η διάταξη αυτή στο μεγάλο αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά δεν θέλαμε να ξαφνιάσουμε και να αιφνιδιάσουμε τους αθλητικούς παράγοντες των Ομοσπονδιών".

Είχατε αναφέρει σε άλλη συνέντευξή σας ότι για την αποτυχία της Εθνικής στο Παγκόσμιο υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα και δεν είναι οι παίκτες υπεύθυνοι. Θα θέλατε να μας διευκρινίσετε τι εννοούσατε;

"Νομίζω ότι έχει εξαντληθεί αυτή η συζήτηση. Η πλειονότητα των φιλάθλων που πίστεψε σε αυτό το εκπληκτικό έμψυχο δυναμικό της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Εγώ ένα έχω να σας πω, ότι είμαι πολύ συγκινημένος που γνώρισα ένα προς ένα αυτά τα παιδιά. Παίκτες σοβαροί, ώριμοι, με καταπληκτικό κλίμα μεταξύ τους, σχέση που έχουν χρόνια να δουν άνθρωποι του αθλήματος και θύμισε την ομάδα του 2005. Όλοι είχαμε μια ελπίδα ότι θα ζούσαμε παρόμοιες στιγμές και συγκινήσεις. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με αν. Η ιστορία είναι αυτή και πρέπει να τη δεχτούμε όπως είναι, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και την αξιολόγησή μας. Ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Εγώ πήρα το δικό μου ως ηγεσία του υπουργείου αθλητισμού και παίρνω άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελπίζω να δείξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι την ανάλογη ωριμότητα, να κατανοήσουν όλοι το δικό τους μέρος ευθύνης και η Εθνική Ελλάδας να διακριθεί και στο μέλλον".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το επαγγελματικό μπάσκετ χωρίς τον Ολυμπιακό στη μεγάλη κατηγορία και με τα έσοδα να είναι πενιχρά, μπορεί να επιβιώσει και να παραμείνει σε καλό επίπεδο; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

"Αυτή η ιστορία έχει τελειώσει. Έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οπότε πάμε μπροστά και δεν χρειάζεται να συζητάμε για κάτι που έχει ήδη ξεπεραστεί και ο καθένας έχει αναλάβει τις ευθύνες του".

Δεν είναι η δουλειά μου να κάνω τον ενδιάμεσο να λύσω εντάσεις μεταξύ επενδυτών

Υπάρχει δεδομένο πρόβλημα μεταξύ Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλου. Γιατί δεν τους καλείτε στο ίδιο τραπέζι;

"Δεν έχω τέτοια αρμοδιότητα να λύνω προβλήματα μεταξύ δυο επενδυτών κορυφαίων ομάδων. Με τον κ. Γιαννακόπουλο έχω συναντηθεί, έχω συναναστραφεί, έχω μιλήσει με ειλικρίνεια όπως και με συνεργάτες του. Με τους κ.κ. Αγγελόπουλους δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί η δυνατότητα. Έχω συναντηθεί όμως με στελέχη της ΚΑΕ και έχουμε λύσει διάφορα θέματα. Δεν έχω καμία προκατάληψη και κανένα πρόβλημα να συναντηθώ και να συνεργαστώ με οποιονδήποτε. Αλλά όμως δεν είναι η δουλειά μου να κάνω τον ενδιάμεσο να λύσω εντάσεις μεταξύ επενδυτών".

Ποια είναι τα δεδομένα με το κλειστό μπάσκετ στα Λιόσια για την ΑΕΚ. Είχατε και μια συνάντηση με τον κ. Μάκη Αγγελόπουλο.

"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πρόθεση της ΚΑΕ ΑΕΚ και του κ. Αγγελόπουλου μπορεί να αποτελέσει ένα πυλωτικό μοντέλο αξιοποίησης και άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης αυτής της αθλητικής εγκατάστασης, είχαμε ήδη και σήμερα συνεργασία με τον δήμαρχο Φυλής, τον Χρήστο Παππού, σε καλό κλίμα, με ρυθμό γρήγορο και εκείνος συμβάλλει, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχουμε λύσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα που απαιτούνται. Στόχος είναι να υπάρξει μια επικερδής συμφωνία και για τα δυο μέρη και πάντοτε σε συνεργασία με τους αθλητές και τα σωματεία που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό. Δεν θα γίνει τίποτα ερήμην τους και δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν. Βήμα βήμα για καλύτερη, πιο σύγχρονη και ασφαλή εγκατάσταση που θα εξυπηρετεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες του μπάσκετ, την ΑΕΚ, αλλά και έναν επενδυτή που ενδιαφέρεται, όπως είναι ο κ. Αγγελόπουλος. Θέλει το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει στις εργασίες για το νέο γήπεδο της ομάδας του.

Γίνεται πάντως προσπάθεια για νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις από παράγοντες ομάδων...

Έχουμε πει και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και δη ποδοσφαιρικών. Άρα χαιρετίζουμε αυτό το οποίο εξελίσσεται με πολύ γοργό ρυθμό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφτούμε το εργοτάξιο. Χαιρετίζουμε και χαιρόμαστε με την πρόθεση του Παναθηναϊκού για τις νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Είμαστε υπέρ της νέας αθλητικής εγκατάστασης του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και οτιδήποτε οι ομάδες θέλουν να κάνουν, θα μας βρουν συμμάχους και θα βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο στην κατεύθυνση αυτή".

Υπάρχουν σημεία του νομοσχεδίου που κατά τη γνώμη σας χρίζουν βελτίωσης και αλλαγών; Σκέφτεστε κάτι τέτοιο;

"Μα αν ήμασταν τόσο απόλυτοι, θα καταργούσαμε τη διαβούλευση και θα λέγαμε αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς προχωρήσαμε στη δημόσια διαβούλευση, έχουμε συγκεντρώσει πολλές παρατηρήσεις, εύστοχες, όπως και με την ΕΟΕ που έχουμε μιλήσει, όπως και με τον πρόεδρο της ΔΟΕ που βρεθήκαμε. Είχε και εκείνος ορισμένες παρατηρήσεις να κάνει. Να πούμε και πως στη ΔΟΕ υπάρχει όριο θητειών στη θέση του προέδρου, τρεις συγκεκριμένα, ενώ είναι δυο οι θητείες για οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση. Μάλιστα, μέχρι 70 ετών, αυτό είναι το όριο της ΔΟΕ. Γενικότερα, η κάθε συναναστροφή με άνθρωπο του αθλητισμού προσθέτει πράγματα και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας. Θα έχω επαφές και με το ΚΙΝΑΛ και με τον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες, αλλά και με εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων".

Υπάρχουν προτάσεις για τη βία, τα στημένα, για την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και πολλά ακόμη. Ξέρετε τι λέει ο πολύς κόσμος; Τίποτα δεν θα γίνει. Όλο νομοθετούν, λένε ότι υπάρχει βούληση και στην πράξη δεν γίνονται. Οτι δεν είναι ότι έχουμε έλλειμμα νόμων, αλλά αδυναμία εφαρμογής τους.

Όταν κάνεις παρεμβάσεις και πρέπει να σπάσεις αυγά, μπορεί να ενοχλήσεις και το φίλο σου

"Και τώρα που εφάρμοσα το νόμο που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, ακούω γκρίνιες. Αναφέρομαι σε ένα περιστατικό που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλα περιστατικά. Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων τόσο ώστε να μην ακουμπούν το κατώφλι του σπιτιού μας. Όταν κάνεις παρεμβάσεις και πρέπει να σπάσεις αυγά, μπορεί να ενοχλήσεις και το φίλο σου. Αλλά δεν διοικείς με όρους φιλίας, αλλά με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας".

Έχετε κάνει ήδη έναν κύκλο επαφών με τις περισσότερες Ομοσπονδίες. Πολλές Ομοσπονδίες προτάσσουν δύο θέματα. Το πρώτο είναι τα χρήματα των επιχορηγήσεων μιας και μπαίνουμε σε προολυμπιακή χρονιά και το δεύτερο αφορά το κομμάτι των εγκαταστάσεων. Από αυτά που ακούσατε και από την εικόνα που έχετε ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρείτε ότι έχει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα μας και με δεδομένα τα οικονομικά θέματα της χωράς τι αλλαγές μπορούν να γίνουν προς αυτές τις κατευθύνσεις;

"Όσον αφορά στο πρώτο, χρήματα δεν θα υπάρξουν περισσότερα. Όχι ότι δεν θέλουμε, αλλά δεν έχουμε ως χώρα. Και επειδή δεν είμαστε υπέρ του κρατικοδίαιτου μοντέλου του αθλητισμού, γι' αυτό έχουμε σκοπό να τα μοιράσουμε με δικαιοσύνη και αξιολόγηση. Με βάση αυτό θα γίνει η χρηματοδότηση με βάση και τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα δούμε το τι σωματεία εκπροσωπεί η κάθε Ομοσπονδία, τι περιστατικά ντόπινγ και βίας έχουν καταγραφεί, τι διακρίσεις έχουν φέρει, τι διοργανώσεις έχουν φέρει. Το δεύτερο που έχω να πω, είναι κάναμε προσπάθεια να συνδέσουμε τον αθλητισμό με την τοπική οικονομία, το ιδιωτικό επιχειρείν. Δουλεύουμε πάνω σε αυτή τη βάση, ώστε να αλλάξουμε και την κουλτούρα που υπάρχει και λέει ότι ο ιδιώτης δεν πρέπει να εμπλέκεται και να δίνει χρήματα. Είναι λάθος αυτή η νοοτροπία.

Κάτι άλλο που δουλεύουμε, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε λεπτομέρειες, είναι αν πρέπει να δούμε πέρα από τον σωματειακό αθλητισμό και τον σχολικό αθλητισμό. Όσο για τις εγκαταστάσεις τις δημοτικές, έχουμε το πρόγραμμα Φιλόδημος που ανέφερα πριν. Όσο για τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στη γενική γραμματεία αθλητισμού, κάνουμε μια σειρά ενεργειών, ώστε να βρούμε τρόπους είτε με προγράμματα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα), είτε με επενδυτές που θα αποφασίσουν με όρους διαφάνειας να επενδύσουν ή να μισθώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και με στόχο να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις μας. Οι εγκαταστάσεις που έχουμε, είναι πολλές και γερασμένες και όταν βάζουμε μπροστά για νέα αθλητική εγκατάσταση, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν αφήνουμε πίσω μια ακόμα παλιά εγκατάσταση και ενισχύουμε το 'νεκροταφείο' γερασμένων και παρατημένων εγκαταστάσεων".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ένα από τα αθλήματα που γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια είναι το τένις. Έχει ανακοινωθεί ότι γίνονται προσπάθειες για τη διεξαγωγή ενός τουρνουά τένις της ATP στην Ελλάδα. Σε τι σημείο βρισκόμαστε και εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

"Αλήθεια είναι αυτό και θα σας ενημερώσουμε, όταν έχουμε κάποια εξέλιξη. Γίνεται πάντως προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση".

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει δυσανάλογες αθλητικές επιτυχίες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Με δεδομένη και τη συνάντησή σας με το σύλλογο των Ελλήνων Ολυμπιονικών, έχετε σκεφτεί κάποιες δράσεις, ώστε να φέρετε τα παιδιά ακόμα πιο κοντά στον αθλητισμό και να “εκμεταλλευτείτε” τους πρωταθλητές του χτες και του σήμερα για να χτίσετε αυτούς του αύριο;

"Για εμάς οι Ολυμπιονίκες είναι επίσημοι συνομιλητές, αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής μας ιστορίας, οι πρεσβευτές μας. Σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς, κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση".

Κλείνοντας, όταν κάποια στιγμή αποχωρήσετε από αυτό εδώ το υπουργείο, με τι θα είστε ικανοποιημένος αν το έχετε επιτύχει; Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος;

"Ας μείνουμε σε αυτά που έχουμε βάλει μπροστά και ελπίζω η ώρα αυτή να μην έρθει γρήγορα, για να έχω το χρόνο να υλοποιήσω αυτά που έχω στο μυαλό μου και μερικά απ' αυτά τα έχει ήδη καταγράψει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αυγενάκης: "Οι ακραίοι σχολιασμοί δεν βοηθούν το ποδόσφαιρο"

Photo Credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου (Tourette Photography)

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ