ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκι Παπαβασιλείου: Ο Κύπριος "μάγος" της Μπρατισλάβα

Na snímke tréner futbalistov Slovana Nikki Papavasiliou poas zápasu 6. kola futbalovej Fortuna ligy medzi K Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava 25. augusta 2015 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Na snímke tréner futbalistov Slovana Nikki Papavasiliou poas zápasu 6. kola futbalovej Fortuna ligy medzi K Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava 25. augusta 2015 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann TASR

Ο Κύπριος τεχνικός, Νίκι Παπαβασιλείου, ο οποίος έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Σλοβακίας με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα μιλά στο Sport24.gr για την εμπειρία του από το ποδόσφαιρο της Κεντρικής Ευρώπης.

Σε ηλικία 45 ετών, ο Νίκι Παπαβασιλείου έχει "ανοίξει" τα φτερά του για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Κύπριος τεχνικός, πρώην του ΟΦΗ (τόσο ως προπονητής όσο κι ως ποδοσφαιριστής) έφθασε με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα στον τελικό του σλοβακικού Κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα με 1-3 από την Τρέντσιν, και αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο αξιόπιστους εκπροσώπους του ελληνικού και κυπριακού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό.

Για την εμπειρία του στην Μπρατισλάβα, αυτή στην Αγγλία ως ποδοσφαιριστής και scout, αλλά και την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία μίλησε στο Sport24.gr.

- Η Σλόβαν έφθασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Τι έφταιξε;

"Νομίζω, το γεγονός ότι χάσαμε πολλές ευκαιρίες μετά το γκολ, το ένα γκολ της Τρέντσιν ήταν οφσάιντ και μέτρησε αντικανονικά. Αλλά, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Συνεχίζουμε στη μάχη που δίνουμε στο πρωτάθλημα".

- Είσαι ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας;

"Σαφώς και είμαι ικανοποιημένος, όταν ανέβαλα την ομάδα ήμασταν έβδομοι κάναμε φανταστική πορεία, φθάσαμε στη δεύτερη θέση παλεύοντας και δίνοντας σημαντικά ματς, όταν νικήσαμε την Τρέντσιν και μειώσαμε στους 4 βαθμούς αλλά και η Τρέντσιν δεν μπορώ να πω ότι έκανε λάθος, έχει πολύ καλή κι αποτελεσματική ομάδα και φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούμε για την πρώτη θέση".

- Πέρασαν δεύτερες σκέψεις από το μυαλό σου, όταν ήρθε η πρόταση;

"Όταν ο μάνατζέρ μου ανέλυσε το πρότζεκτ, κατάλαβα ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Στη συνάντηση που είχαμε ανέλυσα κι εγώ τη δικιά μου φιλοσοφία και το πρότζεκτ και η ομάδα και ο πρόεδρος από αυτά που μου είπαν φάνηκε ότι μπορούμε να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο και εγώ το είδα σαν μεγάλη πρόκληση. Εκ των υστέρων βλέπω ότι ήταν μια πολύ σωστή απόφαση.

Νίκι Παπαβασιλείου: Ο Κύπριος "μάγος" της Μπρατισλάβα

Ο,τι συζητήσαμε με τον πρόεδρο έχει γίνει. Υπάρχει ένα πρόγραμμα και τηρείται. Υπάρχουν γεύματα, διατροφολόγος, ψυχολόγος, βιντεοσκοπουμε την προπόνηση, βλέπουμε την ένταση για κάθε παίκτη και για κάθε προπόνηση. Δουλεύουμε, όπως στα μεγάλα πρωταθλήματα".

- Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο έχει πολλά οικονομικά προβλήματα, τι γίνεται με το σλοβακικό;

"Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει και στην Κύπρο και στην Ελλάδα ήμουν στο ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής για πάρα πολλά χρόνια και όταν πήρα το δίπλωμα στην Αγγλία και στην UEFA όλα αυτά τα χρόνια πάντα ήθελα να δουλέψω στο εξωτερικό με τον τρόπο που εγώ ήθελα και τα κατάφερα. Δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε υπομονή, δεν μπορείς να κρίνεσαι από ένα αποτέλεσμα, αυτό σαν φιλοσοφία δεν οδηγεί πουθενά.

Εδώ υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων εκτός από εμάς που έχουμε βάλει ένα πλάνο και φιλοσοφία το έχουν κάνει κι άλλοι κι έχουν επιτυχία, μπορεί η δική μας φιλοσοφία να είναι διαφορετική από άλλων ομάδων, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχει όραμα. Εδώ υπάρχει υγεία στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν με νέα παιδιά, υπάρχουν ομάδες που έχουν λειτουργήσει μοντέλο παραγωγής και μεταπώλησης παικτών όπως η Τρέντσιν που δουλεύει εδώ κι 8 χρόνια και τα τελευταία 3 χρόνια έχει πάρει 20.000.000 ευρώ.

Αυτή η φιλοσοφία υπάρχει σε όλες τις χώρες, Γαλλία, Ολλανδία. Παντού, δεν μπορείς από τη μία στιγμή στην άλλη να πουλάς παίκτες, πρέπει να δημιουργήσεις, να τους πωλήσεις, ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή, να ξέρεις που να βαδίζεις χρειάζεται καλό σκάουτινγκ και ο προπονητής πρέπει να έχει την τόλμη να βάλει ένα παιδί σε νεαρή ηλικία, αλλά πρέπει να έχει και την άνεση η οποία προκύπτει από τη στήριξη στη διοίκηση. Eίναι συνδυασμός πραγμάτων, δεν μπορούμε να έχουμε τη θηλιά στον προπονητή και να περιμένουμε να βάλει ένα παιδί 17 ετών, όταν ο προπονητής κρίνεται από ένα αποτέλεσμα, από ένα ματς".

Νίκι Παπαβασιλείου: Ο Κύπριος "μάγος" της Μπρατισλάβα

- Σε τι επίπεδο είναι το πρωτάθλημα της Σλοβακίας;

"Είναι ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα από φυσικής κατάστασης, έχουμε φέρει παιδιά που ήταν από υψηλά πρωταθλήματα κι έχουν εικόνες και δυσκολεύονται, είναι πολύ physical κι έχει ψηλό ρυθμό, εμείς η Ζίλινα και η Τρέντσιν στο ελληνικό πρωτάθλημα θα ήμασταν σίγουρα σε υψηλές θέσης, είναι διαφορετικά πρωταθλήματα, η σύγκριση μπορεί να γίνει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Ζίλινα νίκησε την Μπιλμπάο, η Σλόβαν έχει συμμετάσχει σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, η Τρέντσιν κι αυτή. Η εθνική Σλοβακίας θα είναι στο Euro 2016, υπάρχει ταλέντο, γίνονται βήματα μπροστά, γίνονται καινούρια γήπεδα σε όλες τις ομάδες, υπάρχει βοήθεια από το κράτος. Είσαι στην κεντρική Ευρώπη, είναι εύκολα αυτά τα πράγματα.

Υπάρχουν πολλοί τεχνίτες ποδοσφαιριστές κι όχι μόνο της Σλόβαν, και η Τρέντσιν και η Τέρναβα και η Ζίλιαν έχουν αξιόλογους παίκτες".

- Στα ντέρμπι των μεγάλων ομάδων της χώρας υπάρχει φανατισμός; Έχεις παρατηρήσει σκηνικά βίας;

"Υπάρχει φανατισμός, όχι όπως στην Ελλάδα. Είναι ντέρμπι, υπάρχει πάθος, αλλά όχι σαν το φανατισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν έχω δει σκηνικά βίας, όσο είμαι εδώ.

- Δούλεψες στην Αγγλία, την ξέρεις πολύ καλά. Τη νοοτροπία, το ποδόσφαιρό της. Πώς εξηγείς αυτό που έκανε φέτος η Λέστερ;

"Η Αγγλία μου έδωσε πάρα πολλά, καταρχήν με είδαν στην εθνική Κύπρου, εκείνη την εποχή με ήθελαν και στη Νιούκαστλ και στη Μονακό, προτίμησα να πάω εκεί. Μου έδωσε πολλά σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά κι όταν τελείωσα το ποδόσφαιρο και ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική, ήθελα να το κάνω καλά. Να το σπουδάσω, στο πιο υψηλό επίπεδο. Όλη αυτή η τριβή και ως scout της Μπόλτον, αλλά και κάποια σεμινάρια ως καθηγητής της UEFA, με μορφώνουν και με κάνουν καλύτερο.

Νίκι Παπαβασιλείου: Ο Κύπριος "μάγος" της Μπρατισλάβα

Είναι άλλη η κουλτούρα στην Αγγλία, είναι κάτι διαφορετικό. Γι' αυτό και μια Λέστερ κάνει αυτό το μικρό θαύμα. Σώθηκε στο παραπέντε και την επόμενη χρονιά είναι μια ανάσα από το πρωτάθλημα, μπροστά από ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ. Είναι καλό για το ποδόσφαιρο, στην Αγγλία ο οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε. Δίνει ελπίδα και στους μικρούς, ότι μπορεί με σωστή δουλειά να φθάσουν ψηλά."

- Στην Μπρατισλάβα είσαι με άλλους δύο Έλληνες. Τον Νίκο τον Κουνενάκη και τον Βασίλη τον Πλιάτσικα...

"Με βοηθά η παρουσία του βοηθού μου, Νίκου Κουνενάκη, που έχει εμπειρία από το MLS. Ο Βασίλης (σ.σ Πλιάτσικας) είναι ένας παίκτης που πιστεύουμε πάρα πολύ, θέλουμε να χτίσουμε γύρω από αυτόν."

- Η εθνική Σλοβακίας είναι στη Γαλλία, στο Euro 2016. Η Εθνική Ελλάδας, όχι. Πώς βλέπουν τη δική μας αποτυχία;

"Οι Σλοβάκοι ασχολούνται με την εθνική ομάδα, ειδικά τώρα που πλησιάζει το Euro. Βλέπουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη θετικά. Δεν διαγράφονται αυτά που έχει κάνει η Εθνική Ελλάδας. Το πρόβλημα ότι εμείς σε αυτή την επιτυχία δεν χτίσαμε. Οι Έλληνες παίκτες που παίζουν στον εξωτερικό είναι πολλοί και σε πολλές ομάδες".

- Παρακολουθείς ελληνικό ποδόσφαιρο, τις ελληνικές ομάδες; Ίσως τον ΟΦΗ, στον οποίον δούλεψες τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο κι ως προπονητής;

"Γενικά δεν υπάρχει χρόνος να παρακολουθήσω ελληνικό πρωτάθλημα. Έχω δει τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα στα ευρωπαϊκά ματς. Γνωρίζω για τον ΟΦΗ και την περιπέτεια που πέρασε, τώρα είναι στα καλά χέρια του Νίκου (σ.σ Νιόπλια), ένα παιδί που ξέρει κι αγαπά την ομάδα και θα πάει καλά.

Πρέπει βέβαια κι ο κόσμος να στηρίξει την ομάδα, δεν μπορεί ο ΟΦΗ να αλλάζει 3-4 προπονητές τη χρονιά, ο Νίκος είναι ένα παιδί που έχει και τη γνώση κι αγαπά πολύ την ομάδα. Είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη εγγύηση. Έχει εμπειρία σε Παναθηναϊκό κι Ατρόμητο, πρέπει να του δώσουμε το χρόνου".

- Έχεις δεχθεί κρούση από κάποια ελληνική ομάδα όσο είσαι στη Σλόβαν; Είναι ο επόμενος στόχος να δουλέψεις σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα;

"Όχι, δεν έχω δεχθεί. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν έχεις τίποτα δεδομένο. Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι η Σλόβαν, έχω δυόμιση χρόνια συμβόλαιο, είμαι αφοσιωμένος στο πλάνο. Πάντα υπάρχει η φιλοδοξία να δουλέψω σε πιο υψηλό επίπεδο. Έχω μάθει στη ζωή μου να βάζω μικρούς στόχους, με μικρούς στόχους μερικές φορές πετυχαίνεις και μεγαλύτερους. Το θέμα είναι η φιλοσοφία που έχεις εσύ ως προπονητής, αυτό έχει σημασία. Αυτό το βάζω σε κάθε ομάδα που προπονώ".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ