ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

"Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα, πολλά τα οκτώ χρόνια χωρίς τον Ηρακλή στην Α1"

"Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα, πολλά τα οκτώ χρόνια χωρίς τον Ηρακλή στην Α1"
EUROKINISSI

Έπειτα από 8 χρόνια μακριά από τη μεγάλη κατηγορία, ο Ηρακλής επιστρέφει στη Basket League. Ο head coach της ομάδας, Κώστας Μέξας, μίλησε στο Sport24.gr για την επιτυχία του Γηραιού, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που υπήρξαν μέσα στη σεζόν, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κρίση στο ελληνικό μπάσκετ.

Το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2010-11 βρήκε δύο ιστορικές ομάδες να υποβιβάζονται από την Α1. Ήταν η χρονιά που έπεσε η ΑΕΚ κι ο Ηρακλής. Για τον Γηραιό, τα προβλήματα και οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες σεζόν. Μέχρι που φτάσαμε στο απόγευμα της Τετάρτης 23/05/2019. Ο Ηρακλής επικρατεί της Καστοριάς με 84-61 στο Ιβανώφειο , κάνει το 3-0 στη σειρά που έκρινε την άνοδο και οι παίκτες μαζί με τον κόσμο γίνονται ένα κουβάρι για να πανηγυρίσουν την επιστροφή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία έπειτα από 8 χρόνια!

Οι στιγμές που ακολούθησαν τη νίκη επί της Καστοριάς ήταν μοναδικές. Η διαδρομή, όμως, μέχρι εκεί δεν ήταν εύκολη... Ο Ηρακλής ξεκίνησε τη χρονιά με φιλοδοξίες. Βλέπετε, δημιούργησε ένα πολύ ανταγωνιστικό ρόστερ, με τους Πολυτάρχου, Αγγελακόπουλο, Αθανασούλα, Σοκ, Ρουτκάουσκας, Κακαρούδη, Αποστολίδη, Καλαϊτζίδη και Γιαννακίδη να συνδυάζουν ποιότητα κι εμπειρία. Το γεμάτο ρόστερ ήταν ο βασικός λόγος που άπαντες θεωρούσαν τον Ηρακλή από την αρχή της σεζόν φαβορί για την άνοδο.

Χρειάστηκε, όμως, ένα σοκ για να μπορέσει η ομάδα να βρει τον δρόμο της, να παίξει το μπάσκετ που όλοι ήθελαν και ταυτόχρονα να πάρει τις νίκες που θα την οδηγήσουν στη Basket League. Το σοκ αυτό ήρθε στις 29 Οκτωβρίου 2018, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον Κώστα Μέξα. Ο έμπειρος τεχνικός αντικατέστησε τον Λευτέρη Χατζηκυριακίδη και τελικά οδήγησε τον Γηραιό στην επίτευξη του στόχου του. Λίγο μετά την άνοδο του Ηρακλή, το Sport24.gr μίλησε με τον coach Μέξα, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη φετινή σεζόν, στις δύσκολες στιγμές που υπήρξαν, αλλά και στα όσα θα ακολουθήσουν.

"Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα, πολλά τα οκτώ χρόνια χωρίς τον Ηρακλή στην Α1"
EUROKINISSI

Η κουβέντα ξεκίνησε από το ματς "τελικό" απέναντι στην Καστοριά: "Ήταν ένας τελικός για εμάς. Θεωρητικά, θα είχαμε κι άλλες ευκαιρίες για να την άνοδο, αλλά δεν θέλαμε να δώσουμε δικαίωμα στους αντιπάλους μας να πιστέψουν πως μπορούν να μειώσουν το σκορ. Γι' αυτό αντιμετωπίσαμε το ματς σαν τελικό. Από την προηγούμενη Παρασκευή ξεκινήσαμε μία δυνατή προετοιμασία κι όταν μάθαμε τον αντίπαλο δουλέψαμε ακόμα περισσότερο. Δεν θέλαμε να αφήσουμε περιθώρια στην Καστοριά και τα καταφέραμε. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν ιδανικά από τα πρώτα λεπτά του αγώνα και για να πω την αλήθεια κερδίσαμε πιο εύκολα απ' ότι περίμενα. Κι αυτό διότι η Καστοριά είναι μία καλή ομάδα, δουλεμένη εξαιρετικά από τον προπονητή της. Εμείς, όμως, δείξαμε χαρακτήρα και ποιότητα".

Ο κόσμος είναι έξτρα κίνητρο στις μεγάλες ομάδες

Έπειτα ζητήσαμε από τον coach του Ηρακλή να μας περιγράψει τα όσα ακολούθησαν: "Τέτοιες στιγμές είναι δύσκολο να τις περιγράψει κανείς. Υπήρχε μεγάλη δίψα στον κόσμο του Ηρακλή για την άνοδο και τη διάκριση. Οκτώ χρόνια ήταν πολλά για το μέγεθος του Ηρακλή να απέχει από τη Basket League. Ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για εμάς ότι καταφέραμε αγωνιστικά να πετύχουμε τον στόχο μας και παράλληλα δώσαμε χαρά στον κόσμο της ομάδας". Ο Έλληνας τεχνικός είπε ακόμα: "Είναι γεγονός πως σε όλες τις μεγάλες ομάδες, ο κόσμος αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τον καθένα να πετύχει. Το θετικό για εμάς είναι πως η πλειοψηφία των φίλων του Ηρακλή μας πίστεψε, μας στήριξε και ήταν κοντά μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που υπήρξαν. Και στο τέλος δικαιώθηκαν όλοι. Κι εμείς για τη δουλειά μας, και η διοίκηση αλλά και ο κόσμος που βρέθηκε στο πλευρό μας".

Πώς κατάφερε ο Ηρακλής να φτάσει στην άνοδο; "Τα πάντα ξεκινούν από τους παίκτες. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε. Κι εμείς είχαμε την τύχη να διαθέτουμε ρόστερ με παιδιά που συνδυάζουν ποιότητα κι εμπειρία και έχουν κάνει ξανά πρωταθλητισμό. Αυτό σίγουρα μας βοήθησε, ενώ από εκεί και πέρα ήταν σημαντικό πως καταφέραμε να βρούμε γρήγορα χημεία από τότε που ήρθα εγώ στην ομάδα. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ καλά, ανταποκρίθηκαν στα όσα τους ζητήσαμε κι ακολούθησαν τον τρόπο δουλειάς που θέλαμε", απάντησε ο coach Μέξας για να συνεχίσει λέγοντας: "Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα. Η εμπειρία μας βοήθησε σε αυτές τις στιγμές που τα πράγματα δεν ήταν ιδανικά. Όπως είπα, είχαμε παίκτες που ξέρουν από πρωταθλητισμό και ήξεραν πολύ καλά τι θυσίες πρέπει να γίνουν από όλους για να πετύχουμε. Δεν είναι πάντα έτσι, γι' αυτό το υπογραμμίζω ξανά. Εμείς, όμως, τα καταφέραμε".

Γεμίσαμε αυτοπεποίθηση από τις σερί νίκες

Υπήρξε κάποιο διάστημα ανησυχίας ή ακόμα και φόβου μήπως χαθεί η άνοδος μέσα στη σεζόν; "Το διάστημα που τραυματίστηκαν ο Σοκ κι ο Πολυτάρχου ήταν δύσκολο. Διότι ήταν ένα θέμα πως θα αντιδράσει η ομάδα. Λόγω ηλικίας κιόλας, φοβηθήκαμε για νέους τραυματισμούς και γενικότερα για την κατάσταση των παικτών. Όλοι, όμως, αντέδρασαν ιδανικά. Το ιατρικό τιμ ανταποκρίθηκε απόλυτα στις απαιτήσεις που είχε η φετινή χρονιά, ενώ και η διοίκηση έκανε το καθήκον της με την έλευση του Λιάπη, ο οποίος μας έδωσε λύσεις. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα δεν κοιτάξαμε πίσω. Πήραμε σερί νίκες, γεμίσαμε αυτοπεποίθηση και δείξαμε στο παρκέ πως μαζί με τον Ιωνικό είμαστε οι καλύτερες ομάδες. Και δείξαμε πως εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς αν θα τα καταφέρουμε ή όχι", ήταν η απάντηση του τεχνικού του Ηρακλή.

"Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα, πολλά τα οκτώ χρόνια χωρίς τον Ηρακλή στην Α1"
EUROKINISSI

Όσο για το τι θα ακολουθήσει, ο Κώστας Μέξας ξεκαθάρισε πως: "Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για τη συνέχεια. Υπάρχει συμβόλαιο που προβλέπει αυτόματη ανανέωση σε περίπτωση ανόδου, όπως και έγινε, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε με τη διοίκηση. Να δούμε πως θα λειτουργήσουμε, γιατί είναι διαφορετικό πρωτάθλημα η Α2 και τελείως διαφορετική υπόθεση της Basket League. Θα πρέπει να δούμε τι μπάτζετ θα υπάρχει και από εκεί και πέρα θα πάρουμε αποφάσεις για το πως θα κινηθούμε".

Η συζήτηση με τον coach Μέξα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις του αναφορικά με την κρίση στο μπάσκετ. Βλέπετε, πέρα από την εμπειρία που έχει ο ίδιος, θέλαμε να δούμε πως σκέφτεται κάποιος που ετοιμάζεται να δουλέψει στην Basket League των πολλών προβλημάτων. "Ελπίζω μέσα από την κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις όλους. Είναι γεγονός πως έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Φταίμε όλοι. Κανείς δεν πρέπει να βγάζει τον εαυτό του απέξω. Κι όλοι μαζί, με διάθεση βελτίωσης του μπάσκετ, πρέπει να κάτσουμε κάτω και να δούμε πως θα αλλάξουμε την κατάσταση. Πρέπει να έχουμε διάθεση να βελτιώσουμε το προϊόν. Όποιος έχει άλλη διάθεση ή κοιτάζει αλλού, η γνώμη μου είναι πως το κάνει για προσωπικά συμφέροντα".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ