ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαυροκεφαλίδης: "Οι γύρω από τον Αγγελόπουλο δεν είναι ό,τι καλύτερο για συμβουλές"

Μαυροκεφαλίδης: "Οι γύρω από τον Αγγελόπουλο δεν είναι ό,τι καλύτερο για συμβουλές"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr συνάντησε τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο Βίλνιους και μίλησε μαζί του για την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την Εθνική ομάδα και την περιπέτειά του σε Κίνα και Λιθουανία.

Για μία ακόμη φορά στην καριέρα του, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης βγάζει το "ψωμί" του στο εξωτερικό. Μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία και την Κίνα ήρθε η σειρά της Λιθουανίας να αποτελέσει επαγγελματικό προορισμό για τον 33χρονο φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Λιέτουβος Ρίτας. Εκεί, συνάντησε έναν πρώην συμπαίκτη του, τον Λίνας Κλέιζα που εκτελεί χρέη Τεχνικού Διευθυντή στον σύλλογο, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της αναδόμησης του οικοδομήματος του ιστορικού συλλόγου.

Το Sport24.gr συνάντησε τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο Βίλνιους, το οποίο τον φιλοξενεί από τον Οκτώβριο, και μίλησε μαζί του για κομμάτια της καριέρας του τα οποία τον σημάδεψαν. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, με την οποία η σχέση του δοκιμάστηκε, αλλά αυτή την στιγμή είναι εξαιρετική. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Εθνική ομάδα, η πόρτα της οποίας -έχει αντιληφθεί κι ο ίδιος ότι- έχει κλείσει πλέον.

- Τι σε έφερε στη Λιθουανία; Δεν είναι κι ο πιο συνηθισμένος προορισμός για παίκτες από την Ελλάδα.

"Αναγκαστικά ήρθα εδώ. Περίμενα κάποια καλύτερη πρόταση, που δεν ήρθε. Η μοναδική πρόταση που είχα ήταν από την ΑΕΚ, που για διάφορους λόγους δεν προχώρησε σε συμφωνία. Περίμενα για αρκετό καιρό, δεν βρήκα κάτι, ε και μετά δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση της Λιέτουβος Ρίτας. Ήθελα να περιμένω κι άλλο, αλλά η πρόταση ήταν καλή οικονομικά κι οι συνθήκες είναι εξαιρετικές. Η ομάδα κάνει μια νέα προσπάθεια, με τον Λίνας Κλέιζα σε έναν διαφορετικό ρόλο, με έναν πολύ καλό προπονητή, τον Ρίμας Κουρτινάιτις, και καλό υλικό".

- Να υποθέσω πως η παρουσία του Λίνας Κλέιζα στην ομάδα (σ.σ.: είναι Τεχνικός Διευθυντής) έπαιξε επίσης τον ρόλο της στο να πεις το "ναι";

"Ναι, φυσικά. Είχαμε τον ίδιο ατζέντη για χρόνια, παίξαμε μια χρονιά μαζί στον Ολυμπιακό, οπότε γνωριζόμαστε καλά. Μίλησε εκείνος με τον ατζέντη μου, τον Νίκο Σπανό, και προχώρησαν τη δουλειά. Μετά μιλήσαμε μαζί. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ ιδιαίτερα. Έπαιξε μεγάλο ρόλο η παρουσία του στην ομάδα για να πω το "ναι". Είναι πολύ φιλόδοξος, ήταν από τα χρόνια που βρισκόταν στα παρκέ. Κατάλαβα από την αρχή ότι θέλει να κάνει κάτι καλό, όχι απλά να τη διοικεί".

Όλοι σούζα στον Κλέιζα

- Μπορείς να τον περιγράψεις λίγο ως παράγοντα; Γιατί η εικόνα που μας έχει μείνει από τη χρονιά που έπαιξε στον Ολυμπιακό αφορά σε έναν πολύ νευρικό και οξύθυμο άνθρωπο.

"Έχει βάλει λίγο πίσω τον αθλητή - εαυτό του. Ξέρει πότε να μιλήσει πιο σκληρά, πότε να είναι πιο ήρεμος. Ξέρει καλά την ψυχολογία των αθλητών, της ομάδας. Για παράδειγμα, μετά από δύο άσχημα αποτελέσματα, ήρθε στα αποδυτήρια και μας μίλησε. Περίμενα να φωνάξει και να μας κράξει, αλλά έκανε το αντίθετο. Μας ηρέμησε, μας μίλησε ωραία και μας βοήθησε στο να πάμε παρακάτω. Αυτό λειτούργησε πολύ ευεργετικά. Ήμασταν όλοι αγχωμένοι, αλλά μετά από αυτό όλα πήγαν καλύτερα. Τον ακούμε και τον σεβόμαστε όλοι. Είναι μεγάλη προσωπικότητα. Είμαστε όλοι σούζα μπροστά του". (γελάει)

- Επικοινωνείτε μεταξύ σας με την πιο γνωστή ελληνική λέξη να υποθέσω; Τη θυμάται;

(γελάει ) "Ε, τον λέω "μαλ@@@", που και που, όπως κι αυτός. Εντάξει, ξέρει τη σημασία της λέξης και δεν παρεξηγείται. Κι αυτός έτσι με φωνάζει, οπότε όλα καλά".

- Στην ομάδα, τι κατάσταση αντιμετώπισες όταν ήρθες;

"Όσες φορές είχα πάει σε μια ομάδα μεσούσης της σεζόν, προσαρμόστηκα γρήγορα. Το ίδιο θεωρώ πως έκανα κι εδώ. Οι παίκτες και ο προπονητής είναι έξυπνοι, μπόρεσα να μπω πολύ γρήγορα στη φιλοσοφία. Μετά από δύο μήνες θα έλεγα πως είμαι πολύ καλά εδώ. Είμαι έμπειρος, ξέρω τι ζητούν από μένα, τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Είναι πιο εύκολα για μένα πλέον".

Μαυροκεφαλίδης: "Οι γύρω από τον Αγγελόπουλο δεν είναι ό,τι καλύτερο για συμβουλές"

- Το επίπεδο της LKL είναι αυτό που περίμενες;

"Η Ζάλγκιρις, η Νεπτούνας, η Λιετκαμπέλις κι η Λιέτουβος Ρίτας είναι σε καλό επίπεδο. Από εκεί και κάτω, υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Δεν είναι τόσο κακό το επίπεδο πάντως, όσο περίμενα πριν έρθω".

- Η ζωή στο Βίλνιους πως είναι; Δεν έχει πολύ ήλιο να υποθέσω.

"Δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν έχει σχέση με την Αθήνα. Πολύ κρύο, βροχή, χιόνι, λίγος ήλιος. Είναι όμορφη πόλη πάντως το Βίλνιους, ειδικά στο κέντρο. Είναι μια ιστορική πόλη, που έχει λίγα και καλά".

Το γύρω γύρω της ΑΕΚ είναι πολύ περίεργο

- Να σε πάω λίγο πίσω; Με την ΑΕΚ τι έγινε το καλοκαίρι και δεν ανανέωσες το συμβόλαιό σου;

"Υπήρχε επίσημη πρόταση, την οποία δεν ήθελα να αποδεχθώ. Μετά περίμενα κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Δεν ήρθε, οπότε περίμενα για αρκετό καιρό μέχρι να έρθει η πρόταση της Λιέτουβος. Γενικά, θα έλεγα πως η σχέση μου με την ΑΕΚ είναι κάπως περίεργη. Καταρχάς, να σου πω ότι σέβομαι απεριόριστα τον πρόεδρο, τον κ. Μάκη Αγγελόπουλο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Το γύρω γύρω της ΑΕΚ είναι πολύ περίεργο".

- Όταν λες "το γύρω γύρω" τι εννοείς;

"Δεν αναφέρομαι στο οπαδικό. Μιλάω για αυτούς που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο. Δεν θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο για συμβουλές. Πιστεύω πως τώρα έχει αποκτήσει κάποια σχετική εμπειρία για να διαχωρίζει κάποιες καταστάσεις και να αντιλαμβάνεται καλύτερα κάποια πράγματα. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στην ομάδα, κι αυτό φέρνει πολύ μεγαλύτερη πίεση απ ότι θα περίμενε κανείς. Βλέπουμε πάλι, η ομάδα πήγε στον τελικό του Κυπέλλου, παρόλ' αυτά γίνονται αλλαγές σε παίκτες και προπονητή. Κι αυτό είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, αν το σκεφτείς. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη υπομονή, για να προχωρήσει η ομάδα. Δεν μπορείς να κάνεις τρεις - τέσσερις αλλαγές παικτών μέσα σε μία σεζόν. Δεν είναι δουλειά μου αυτό, απλά σου λέω πως το βλέπω και πως το έχω ζήσει κι εγώ ο ίδιος μέσα στην ομάδα".

- Πέρσι το καλοκαίρι δοκιμάστηκε η σχέση σου με την ΑΕΚ, υπήρξε μάλιστα παρανόηση σχετικά με το αν είσαι καλά ή όχι. Τι συνέβη;

"Ο γιατρός της ΑΕΚ έκανε μεγάλο λάθος, οπότε η ευθύνη πάει σε αυτόν. Στη διάγνωση αναφέρομαι. Δεν άφησα να με χειρουργήσει εκείνος, αλλά ένας δικός μου γιατρός. Εκεί κάπου χάλασε η σχέση μας με την ομάδα. Ο γιατρός έλεγε πως δεν μπορώ να παίξω, όπως έπαιζα. Είδαμε ότι πέρσι έπαιξα όλη τη χρονιά, χωρίς να χάσω παιχνίδι ή προπόνηση. Τελικά, αποδείχθηκε ότι είμαι καλά".

- Κι ένα απόγευμα διαβάζουμε πως υπέγραψες στην Κίνα.

"Ναι, ήταν πολύ ξαφνικό! Δεν ήθελα καν να πάω, στην αρχή. Δεν ήθελα να σκεφτώ ότι θα φύγω, ενώ περίμενα να γεννηθεί η κόρη μου, πόσω μάλλον τόσο μακριά. Ήρθε πολύ ξαφνικά αυτή η πρόταση. Όλοι μου μετέφεραν ότι πρέπει να την αποδεχθώ, τόσο αγωνιστικά γιατί ήμουν εκτός όσο και οικονομικά. Σε οικονομικό επίπεδο, δεν μπορούσα να βρω κάτι τόσο μεγάλο".

- Εκεί κι αν ήταν δύσκολη η ζωή, ε;

"Δεν υπάρχει καμία σχέση με την Ευρώπη. Η ζωή είναι δύσκολη, διαφορετικός πολιτισμός, διαφορετική κουλτούρα. Συνδυάστηκε η μεταγραφή με τη γέννηση της κόρης μου. Δύο φορές ήμουν έτοιμος να πάρω τα πράγματά μου και να φύγω. Δυσκολεύτηκα αρκετά σε αυτό. Μπορεί να ήταν μικρό το χρονικό διάστημα, μόλις τρεις μήνες, αλλά σε μένα φαινόταν πολύ μεγαλύτερο. Αιώνας".

BASKET LEAGUE / 4ïò ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 4ïò ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

- Με τον Γιάννη Μπουρούση μίλησες καθόλου όταν του έγινε η πρόταση από τη Zhejiang; Του έδωσες κάποιες οδηγίες;

"Μιλούσαμε πριν πάρει την απόφαση. Κι εγώ περίμενα κάποια πρόταση από εκεί, που δεν ήρθε τελικά. Του είπα τι ισχύει και τι όχι. Με τον Χάρη Μαρκόπουλο μιλούσαμε επίσης. Τους εξήγησα ότι στην Κίνα, οι άνθρωποι είναι πολύ δύσκολοι. Θέλουν μόνο τη νίκη. Είναι πολύ ιδιότροποι".

- Πως θα χαρακτήριζες το πέρασμά σου από το CBA; Το μετάνιωσες καθόλου;

"Όχι, σε καμία περίπτωση. Οικονομικά σίγουρα νιώθω καλά και δικαιωμένος. Με βοήθησε κι αγωνιστικά να βρω ρυθμό, γιατί εκεί παίζουμε τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Παίζεις ένα μέσο όρο 30+ λεπτά κάθε παιχνίδι, γιατί οι ξένοι είναι μόνο δύο. Πέρα από τους ξένους, που είναι πολύ καλοί, το υπόλοιπο επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό".

- Κι από την Κίνα, πάλι στην ΑΕΚ. Δεν θα έλεγα πως ήταν κι ο πιο προβλεπόμενος προορισμός για σένα, αν κρίνω από αυτά που είπες νωρίτερα.

"Γύρισα γιατί σέβομαι και εκτιμώ τον πρόεδρο. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που σου μιλάει. Γύρισα γιατί ήθελα μία σίγουρη λύση, μία γνώριμη κατάσταση. Ήταν ο Γιούρι (Ζντοβτς) εκεί, οπότε δεν θα είχα πρόβλημα με προσαρμογή. Το σπίτι μου είναι δέκα λεπτά από το ΟΑΚΑ, οπότε όλα ήταν πιο απλά για μένα πλέον για να τελειώσω κάπου τη σεζόν".

Στην Ελλάδα δεν σεβόμαστε κανέναν

- Παραμένει δηλαδή η ΑΕΚ μία επιλογή για σένα στο εγγύς μέλλον;

"Εννοείται πως υπάρχει η διάθεση να επιστρέψω κάποια στιγμή. Παρακολουθώ πολύ την ομάδα, γιατί τη νοιάζομαι. Έχω ανθρώπους εκεί που τους εκτιμώ πολύ. Φυσικά, κι η πόρτα μου είναι ανοιχτή για την ΑΕΚ, αν κι η ομάδα θελήσει να με προσεγγίσει εκ νέου. Υπάρχει μια γλυκόπικρη γεύση γενικά. Για τον κόσμο μπορώ να σου πω, ότι ένιωσα πολλή μεγάλη αγάπη. Ειδικά τον πρώτο χρόνο".

- Θα σε πάω σε κάτι πιο συγκεκριμένο, τον Γιούρι Ζντοβτς. Τον έχεις ζήσει τόσο στη Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης όσο και στην ΑΕΚ, οπότε τον ξέρεις καλά. Ως εξωτερικός παρατηρητής, μπορώ να σου πω ότι πολλές φορές έμοιαζε σαν να μην έχει αποβάλλει το έντονο ταπεραμέντο του παίκτη και αυτό να δυσκολεύει τη δουλειά του ως προπονητή. Εσύ πως τον έζησες;

"Το είπες μόνος σου. Είναι εξαιρετικός προπονητής, αλλά δεν μπόρεσε να αποβάλλει από μέσα του κάποια πράγματα. Ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης της εποχής του, αναζητούσε πάντα το τέλειο. Αυτό πέρασε κι ως προπονητική φιλοσοφία και κουλτούρα. Θέλει το "10", δεν υπάρχει ούτε το "9" ούτε το "8". Θέλει μόνο το τέλειο. Πολλοί παίκτες δεν το αντιλαμβάνονταν αυτό, τον έβλεπαν να μουτρώνει ή να εκνευρίζεται για παράδειγμα και δεν καταλάβαιναν ακριβώς τον λόγο, αλλά ήταν αυτό που σου λέω. Ήθελε τα πάντα στην τελειότητα, την παραμικρή λεπτομέρεια. Έχει ιδέες και γνώσεις, που λίγοι διαθέτουν. Ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο. Βλέπουμε όμως ότι αυτό δεν είναι το παν. Οι παίκτες πρέπει να νιώθουν λίγο πιο άνετα με τον προπονητή τους. Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα με την ΑΕΚ".

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

- Οι τσακωμοί που είχε κάθε λίγο και λιγάκι με τους ξένους έπαιξε πάντως τον ρόλο του στο να φύγει από την ΑΕΚ.

"Το πλήρωσε όλο αυτό. Το είδαμε με τις αντιδράσεις του κόσμου και όσα προέκυψαν. Έτσι είναι όμως, ο Γιούρι. Αν ακολουθείς πιστά αυτά που λέει, σε απογειώνει ως παίκτη και ομάδα. Ίσως δεν είχε η ομάδα το επίπεδο παικτών που ακριβώς ήθελε για να περάσει τη φιλοσοφία του".

- Κι όσο έντονα αμφισβητήθηκε ο Γιούρι Ζντοβτς, το ίδιο -αν όχι περισσότερο- αμφισβητήθηκε κι ο Ντράγκαν Σάκοτα.

"Είναι αρκετά παρεξηγημένος κι αυτός. Στην Ελλάδα κρίνουμε τους πάντες και δεν σεβόμαστε κανέναν. Μιλάμε για έναν προπονητή με ιστορία, με μεγάλη καριέρα και βαρύ βιογραφικό. Αν δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, έτσι είναι".

ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

- Από την στιγμή που έφυγες από τον Παναθηναϊκό, υπήρξαν ποτέ ξανά επαφές σου με την ομάδα για να γυρίσεις;

"Αρκετές φορές υπήρχαν επαφές με τον Παναθηναϊκό. Ακόμη κι όταν ήμουν στην Κίνα, είχα κάποιες επαφές με τον Παναθηναϊκό. Ήταν φιλολογικό το ενδιαφέρον, αλλά εγώ είχα δώσει την υπόσχεσή μου στην ΑΕΚ ότι θα γυρίσω για εκείνη στην Ελλάδα. Είχα δώσει τον λόγο μου. Οι σχέσεις μου με τον Παναθηναϊκό ήταν εξαιρετικές, αλλά είχα δώσει τον λόγο μου και δεν ήθελα να το αθετήσω".

- Ναι, αλλά για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2013 όλοι περίμεναν να επιστρέψεις στον Ολυμπιακό, αλλά εσύ επέλεξες τελικά τον Παναθηναϊκό.

"Το καλοκαίρι του 2013 μιλούσα με τον Ολυμπιακό, αλλά σε ένα βράδυ πήρα την απόφαση να παίξω στον Παναθηναϊκό".

- Ποιο ήταν το παρασκήνιο της υπόθεσης;

"Μιλούσα για μέρες με τον Ολυμπιακό, αλλά εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός κι έπρεπε να απαντήσω σε μία μέρα. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έπαιξε η ομάδα την πρώτη χρονιά του Αργύρη Πεδουλάκη, θεώρησα ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ κι εμένα, το παιχνίδι μου. Για μένα, ο "Άρτζι" αυτές τις λεπτομέρειες που σου δίνει και τις γνώσεις που έχει, τον βάζουν πολύ ψηλά. Αυτά έπαιξαν ρόλο, δεν ήθελα να γυρίσω στον Ολυμπιακό. Ήθελα να μείνω στο εξωτερικό, αλλά είχα δύο προτάσεις από την Ελλάδα, για να προτιμήσω τον Παναθηναϊκό. Πίστευα ότι με τον Παναθηναϊκό θα πετύχαινα περισσότερα".

- Ποια η γεύση που σου αφήνει η διετής παρουσία σου στον Παναθηναϊκό;

"Από την πρώτη χρονιά θα έλεγα ότι νιώθω δικαιωμένος. Από τη δεύτερη, έτσι κι έτσι. Είχαμε πολλά προβλήματα με τραυματισμούς και δεν μπορέσαμε να πάμε ψηλά. Την επόμενη δεν έμεινα, γιατί ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ήθελε να επενδύσει σε άλλα παιδιά. Ήθελα να μείνω στον Παναθηναϊκό εκείνο το καλοκαίρι. Στο μυαλό μου τότε ήταν να τελειώσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό. Πίστευα θα ανανεώσω και θα μείνω για αρκετά χρόνια. Κάποιες φορές όμως αυτά που σκέφτεσαι και ονειρεύεσαι, δεν γίνονται".

Μαυροκεφαλίδης: "Οι γύρω από τον Αγγελόπουλο δεν είναι ό,τι καλύτερο για συμβουλές"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Να υποθέσω, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια σου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν ο τέταρτος τελικός το 2013-'14, όταν κάνατε το μπρέικ στο μπρέικ, ε;

"Ναι, μπορώ να σου πω ότι οι χαρακτήρες κράτησαν την ομάδα τότε. Είχαμε μεγάλους παίκτες, μεγάλες προσωπικότητες και ανθρώπους που ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Δεν έπαιζε ρόλο πόσους χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού είχαμε απέναντί μας. Ο Ολυμπιακός είχε αρκετό άγχος σε αυτό το παιχνίδι, γιατί είχε προηγηθεί τη "σκούπα" στους τελικούς της προηγούμενης σεζόν".

- Κι όλοι έλεγαν "με προπονητή τον Φραγκίσκο Αλβέρτη";

"Ναι, το θυμάμαι. Τότε, όπως και τώρα, έλεγα το ίδιο πράγμα. Ναι, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, γιατί όχι; Είχαμε πολύ καλούς βοηθούς. Κι ο Φραγκίσκος μπορώ να σου πω ότι έχει πολύ ωραίες ιδέες για το άθλημα. Ξέρει πως να μιλήσει στους παίκτες".

- Κι από την άλλη, μερικούς μήνες μετά ήρθε ο προημιτελικός με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Εκεί κι αν δεν περίμενε κανείς να κερδίσετε.

"Κανένας δεν περίμενε ότι θα κερδίσουμε. Κι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς μπορεί να έλεγε διάφορα, αλλά μέσα του το ήξερε κι αυτός ότι δεν είχαμε πολλές πιθανότητες. Ίσως έπαιξε ρόλο το ΟΑΚΑ τότε, γιατί ο Ολυμπιακός κάθε φορά που ανέβαινε στο ΟΑΚΑ είχε πολύ μεγάλο άγχος και πίεση να διαχειριστεί. Κάναμε εξαιρετικό παιχνίδι και πήραμε τη νίκη. Σίγουρα, είναι κατακριτέα όσα ακολούθησαν και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Τι να πεις;".

Έχει τελειώσει για μένα η Εθνική

- Για το τέλος, αφήνω ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην καριέρα σου. Την Εθνική.

"Έχει τελειώσει για μένα, κυρίως ηλικιακά. Δεν έχω κάτι να δώσω παραπάνω. Υπάρχουν πολλά παιδιά από πίσω, για να προσφέρουν. Δυστυχώς η πορεία μου στην Εθνική δεν πήγε, όπως ονειρευόμουν και ήθελα. Κάποιοι άνθρωποι δεν σέβονται κάποια πράγματα. Βλέπεις, πόσες χώρες στην Ευρώπη έχουν για πρόεδρο της ομοσπονδίας, παίκτες που έχουν γράψει ιστορία. Έχουν ανανεωθεί, κι εμείς μένουμε με την ίδια κατάσταση. Ακόμη και το ΝΒΑ, που είναι τόσο επιτυχημένο, άλλαξε κομισάριο. Έφυγε ο Ντέιβιντ Στερν, παρότι υπήρχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήθελαν φρέσκες ιδέες, νέα πράγματα".

- Περίμενες να κληθείς στα "παράθυρα" του Νοεμβρίου;

"Όχι, δεν με ενόχλησε κιόλας. Έχω να παίξω από το καλοκαίρι του 2013. Μετά, δύο χρονιές είχα προβλήματα τραυματισμών και δεν μπόρεσα να βοηθήσω, όπως θα ήθελα".

- Κάτι τελευταίο: πριν από μερικές εβδομάδες είδαμε μια συνέντευξή σου σε λιθουανική ιστοσελίδα, όπου ξεχώρισε η ατάκα "δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτούς", αναφερόμενος στους ανθρώπους της ΕΟΚ. Είναι κάτι που -να υποθέσω ότι- συνεχίζεις να πιστεύεις;

"Εννοείται αυτό! Δεν σεβάστηκαν κάποια πράγματα. Για μένα αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, όταν δεν σέβονται. Ειδικά κάποια ευαίσθητα προσωπικά θέματα. Μόνο που το σκέφτομαι πάλι όλο αυτό, εκνευρίζομαι. Προσπαθώ όσο γίνεται να μην τα θυμάμαι".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ