ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαυροειδής στο Sport24: "Επανεκκίνηση στο ελληνικό μπάσκετ, με νέους όρους, πιο καθαρούς"

Μαυροειδής στο Sport24: "Επανεκκίνηση στο ελληνικό μπάσκετ, με νέους όρους, πιο καθαρούς"
EUROKINISSI

Ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ, Δημήτρης Μαυροειδής, μίλησε στο Sport24.gr για όλα τα θέματα που καίνε στο ελληνικό μπάσκετ: Τις συζητήσεις με τις ομάδες, τα συμβόλαια, το θέμα επιβίωσης που τίθεται για κάποιους παίκτες, τη μείωση των ξένων και το στοίχημα.

Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται – όπως σχεδόν όλος ο αθλητισμός – σε παύση. Ο κορονοϊός έχει παγώσει τα πάντα, οι παίκτες βρίσκονται (και αυτοί) σε αναμονή, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Στην ΕΚΟ Basket League έχει αποφασιστεί η οριστική διακοπή. Κάπως έτσι, τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα, με πρώτο αυτό των μισθών, όχι μόνο των παικτών, αλλά και όλων των εργαζομένων των ΚΑΕ. Και δεν ήταν το μόνο θέμα που τέθηκε. Ίσα-ίσα, που αυτή η διακοπή αποτέλεσε μία καλή αφορμή για να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, η οποία κάθε άλλο παρά ονειρεμένη δε μοιάζει.

Τα συμβόλαια των παικτών, η δεδομένη μείωση των (ήδη μειωμένων) μπάτζετ των ομάδων στη μετά κορονοϊό εποχή, ο αριθμός και η ποιότητα των ξένων που αγωνίζονται στην ΕKO Basket League, η σκιά του στοιχήματος που υπάρχει πάνω από το ελληνικό μπάσκετ, είναι απλώς μερικά από τα θέματα που συζητάει ο κόσμος, αφού – μεταξύ άλλων – δεν... έχει και κάτι άλλο να κάνει αφού δεν υπάρχουν αγώνες.

Για αυτά τα θέματα και για μερικά ακόμα μίλησε στο Sport24.gr ο Δημήτρης Μαυροειδής, ο οποίος όμως δεν μίλησε απλώς ως παίκτης της ΑΕΚ. Μίλησε ως Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών), σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο που υπάρχει πλέον στο ελληνικό μπάσκετ. Και ήταν χειμαρρώδης.

Ξεκινώντας από τα βασικά: Τι ακριβώς έγινε στην τηλεδιάσκεψη με τους ιδιοκτήτες; Ισχύει ότι οι ιδιοκτήτες πρότειναν να σας δώσουν το 70% του υπόλοιπου των συμβολαίων σας κι εσείς ζητήσατε το 80%;

Δεν ανέφερε κάποιος ιδιοκτήτης το 70%. Εμείς ως σύνδεσμος , αφού μιλήσουμε με όλους τους αρχηγούς των ομάδων, κάναμε μία πρόταση αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση. Για να μην υπάρχουν αντιδικίες, προτείναμε να πάρουν οι παίκτες το 80% του υπόλοιπου των συμβολαίων και να καλυφθούν εξ ολοκλήρου τα συμβόλαια των παικτών που προβλέπουν συνολικές αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ.

Προσπαθούμε να βρούμε μία συμβιβαστική λύση, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση όλων. Ένας παίκτης για παράδειγμα λόγω των συνθηκών μπορεί να πληρώθηκε τον Φλεβάρη και να ξαναπληρωθεί τον Οκτώβρη”.

Ποια ήταν η αντίδραση των προέδρων;

Κάποιοι πρόεδροι δεν συμφώνησαν με αυτή την πρόταση. Δεν δεσμεύτηκαν επίσης για τα χαμηλά συμβόλαια. Ο καθένας είπε ότι θα τακτοποιήσει το θέμα όπως και όποτε θέλει, ανάλογα με τα έσοδα που θα έχει. Εμείς καταθέσαμε τα συγκεκριμένα αιτήματα για να δημιουργήσουμε έναν βασικό πυρήνα. Για να κάνουμε την κατάσταση πιο εύκολη. Η αλήθεια είναι ότι το BAT της FIBA μας δικαίωσε με την απόφασή του να μην μειωθούν τα μικρά συμβόλαια και να γίνει συζήτηση σε άλλη βάση για τα μεγαλύτερα συμβόλαια. Για αυτό και η δική μας πρόταση έγινε με βάση παλιές υποθέσεις του ΒΑΤ”.

Δεν σας δόθηκε όμως λίγο η εντύπωση ότι το BAT νίπτει τας χείρας του όταν είπε πως απλώς προτείνει αυτά τα μέτρα και κάθε ομάδα πρέπει να μιλήσει ξεχωριστά με τους παίκτες της;

Το ΒΑΤ προσπαθεί να είναι συμβιβαστικό. Θελει να καταλάβουν οι παίκτες και οι ιδιοκτήτες πώς έχει η κατάσταση και να μοιραστούν τις απώλειες. Έμεναν 4 μήνες μέχρι να τελειώσει η σεζόν όταν ήρθε η διακοπή. Εμείς προτείναμε να μοιραστούν οι απώλειες στους παίκτες και τους ιδιοκτήτες. Αυτό κάνει και το ΒΑΤ για να μην βρεθεί ξαφνικά με εκατομμύρια υποθέσεις τον Σεπτέμβριο. Για αυτό έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες και είπε ότι η εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης που θα του τεθεί θα λειτουργήσει ως δεδικασμένο”.

“ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΕΖΟΝ”

Ειπώθηκε και στην συνέντευξη του Βασίλη Ξανθόπουλου στην LIVE Sport ότι αρκετές ομάδες μπορεί να έχουν δώσει 3 από τους 7 μισθούς. Πώς το διαχειρίζεστε αυτό ως σύνδεσμος; Και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ομάδες που χρωστάνε 4 μισθούς θα πραγματοποιήσουν τις όποιες δεσμεύσεις τους;

Πολλές ομάδες χρωστάνε. Έχουν πολλά χρέη από προηγούμενες σεζόν, αλλά παρόλα αυτά μπορούν και παίζουν. Για αυτό και έχουμε φτάσει εδώ. Ζητάμε λοιπόν η διακοπή να λειτουργήσει ως καλό για να γίνει μία καινούρια αρχή. Να κάνουμε ένα reset. Με νέους όρους, πιο αυστηρούς και καθαρούς, για να είναι έτοιμο το πρωτάθλημα για την επόμενη σεζόν”.

Μαυροειδής στο Sport24: "Επανεκκίνηση στο ελληνικό μπάσκετ, με νέους όρους, πιο καθαρούς"
EUROKINISSI

Εδώ είναι που αρκετοί εκφράζουν μία απορία όταν όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά: Γιατί δε μιλάτε με ονόματα; Γιατί δεν λέτε ποιες ομάδες χρωστάνε όταν αρκετά συχνά υπάρχουν Αμερικανοί παίκτες που σε συνεντεύξεις τους καταγγέλλουν τις ελληνικές ομάδες;

Επειδή δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε κάποιον. Για αυτό ζητάμε αυστηρότερους τους ελέγχους. Ζητάμε ελεγκτικά όργανα. Να μην κυνηγάμε εμείς τις ομάδες”.

Έχετε αναφέρει όμως τα συγκεκριμένα ζητήματα με τις καθυστερήσεις μισθών ως Σύνδεσμος στην Πολιτεία ή στον ΕΣΑΚΕ;

Πολλές φορές λέγαμε για διάφορα θέματα που συνέβαιναν, αλλά δε μας ακούγανε. Για αυτό προσπαθούμε να περάσουμε τώρα κάποια πράγματα για να μας ακούν. Μέχρι πρόσφατα για παράδειγμα δεν ζητούσαν καν την γνώμη μας στον ΕΣΑΚΕ, ενώ τώρα συμμετείχαμε στην τηλεδιάσκεψη. Αυτό το γεγονός ήταν μεγάλη νίκη για εμάς τους παίκτες”.

Μία άλλη ερώτηση που γίνεται συχνά είναι γιατί ένας παίκτης υπογράφει σε μία ομάδα που ξέρει ότι δεν θα πληρώσει; Δεν έχει λάβει σχετική προειδοποίηση;

Το κάνει γιατί πρακτικά δεν έχει επιλογή. Αναγκαστικά πρέπει να πάει σε κάποια ομάδα όταν έχει φτάσει Αύγουστος και δεν έχει απορροφηθεί από κάποια άλλη. Η δουλειά ενός παίκτη είναι να παίζει μπάσκετ, δεν έχει να κάνει κάτι άλλο. Είναι περιορισμένες οι επιλογές του. Υπογράφει λοιπόν και ελπίζει στο καλύτερο”.

“ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ”

Και μέσα σε όλα, για να μην κρυβόμαστε, υπάρχει και η σκιά του στοιχήματος. Ανά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα πράγματα, που πλήγουν την εικόνα της λίγκας.

Όταν ξεκίνησα εγώ ήταν πολύ πιο αγνό το μπάσκετ. Παλιά δεν σκεφτόμασταν με τέτοιο τρόπο. Δεν σκεφτόμασταν ότι κάποιος προσπαθεί να χάσει. Ακούω και διαβάζω σε social media πως “εκατσε κι έχασε για το στοίχημα”. Κανένας δεν σκέφτεται αγνά πλέον. Ίσως επειδή αρκετές ομάδες έχουν χορηγούς εταιρίες στοιχηματισμού να σκέφτεται ο κόσμος έτσι. Έχουν διαφθείρει το μυαλό του κόσμου και πολλοί σκέφτονται το χειρότερο όταν δουν ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αποβάλλουμε αυτή τη σκέψη”.

Πώς θα γίνει όμως αυτό; Τι ενέργειες μπορούν να γίνουν;

Αν κάποιος στοιχηματίζει σε παιχνίδια (παίκτης, παράγοντας, προπονητής), πρέπει τόσο αυτός όσο και η ομάδα να τιμωρούνται παραδειγματικά. Καταλαβαίνω όμως ότι είναι δύσκολο να το αποδείξεις, όσο και αν βλέποντας έναν αγώνα ξαφνικά κάτι σου φαίνεται ύποπτο. Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος όμως να φύγουν οι όποιες σκιές από το ελληνικό μπάσκετ”.

Έχει έρθει ποτέ ένας παίκτης να πει στον Σύνδεσμό ότι έλαβε εντολή να χάσει;

Προσωπικά δε μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο στην καριέρα μου. Δεν ξέρω αν έχει τύχει σε κάποιο παιδί, Έλληνα ή ξένο, και να φοβάται να το πει. Στα 15 χρόνια που βρίσκομαι στον επαγγελματικό αθλητισμό ωστόσο, ειλικρινά εμένα δε μου έχουν πει κάτι”.

“ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ”

Οι καθυστερήσεις στους μισθούς, οι καταγγελίες των ξένων, όλες αυτές οι σκιές με το στοίχημα. Δεν πλήττουν όλα αυτά την εικόνα της λίγκας;

Κάνει κακό στο πρωτάθλημα και στην εικόνα της λίγκας και για αυτό δεν έρχονται παίκτες του επιπέδου που ήταν παλαιότερα. Πλέον έρχονται παίκτες που βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους ή είναι ρούκι που θέλουν να ανέβουν. Αυτό όμως κάνει κακό σε όλους. Γιατί όταν έρθει ένας καλός Αμερικάνος θα βοηθήσει και τον Έλληνα, όπως γινόταν παλαιότερα. Όπως και οι Έλληνες προπονητές έμαθαν από τους Σέρβους. Οι ομάδες φέρνουν παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής και επειδή είναι φτηνοί και τους αλλάζουν εύκολα”.

Τι μπορεί να γίνει όμως για να αλλάξουν όλα αυτά;

Μπορούν να γίνουν μια σειρά από ενέργειες για να διασφαλιστούν κάποια πράγματα. Εμείς ως ΠΣΑΚ ζητάμε να μπουν αυστηρότεροι κανόνες. Όπως το ύψος της εγγυητικής. Να θέσουμε ένα μίνιμουμ συμβόλαιο για τους παίκτες ανάλογα με την ηλικία τους, αφού υπάρχουν ομάδες που κάνουν στους παίκτες συμβόλαια που προβλέπουν αποδοχές 600 ευρώ. Θα θέλαμε να υπάρχει ένας ενιαίος εσωτερικός κανονισμός για τις ομάδες, για να μη επιβάλλει κάθε ομάδα ό,τι ποινή θέλει σε κάποιον παίκτη. Να βγουν τροπολογίες, με νόμο του κράτους, πως αν δεν τηρηθούν κάποια πράγματα να υποβιβάζεται η ομάδα ή να μην συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Θέλουμε να μειωθεί και ο αριθμός των ξένων”.

Το τελευταίο ζήτημα είναι βέβαια αρκετά πολύπλοκο.

Νομίζω ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει και από ανάγκη λόγω της νέας οικονομικής κατάστασης που θα υπάρχει στον κόσμο. Οι ομάδες θα αναγκαστούν πάλι να στηριχθούν σε Έλληνες. Τα έξοδα που καλούνται να καλύψουν για τους ξένους είναι μεγαλύτερα αν συνυπολογίσουμε τις παροχές που πρέπει να τους δώσουν (ενοίκιο σπιτιού, αυτοκίνητο, εισιτήρια). Είναι μεγάλο ποσό. Αναγκαστικά θα το κάνουν.

Δε μπορούμε να ζητήσουμε σε ομάδα που παίζει Ευρώπη να έχει λιγότερους από 6 ξένους γιατί θα δημιουργηθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με τους αντιπάλους τους, αλλά αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, ώστε οι Έλληνες να έχουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Μπορεί να εφαρμοστεί όμως άμεσα ένα τέτοιο μέτρο;

Αυτό δε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι γνωστό ότι πλέον έχουμε και πρόβλημα στο αναπτυξιακό κομμάτι της χώρας. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις, να υπάρξει ένα πλάνο”.

Επειδή θέτονται αρκετά ζητήματα, πρέπει να γίνει αυτή η ερώτηση: Πριν από μερικά χρόνια ο Λάζαρος Παπαδόπουλος βγήκε μπροστά για τους Έλληνες παίκτες, θίγοντας πολλά θέματα, όπως εκείνο της ασφάλισης, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί. Σας φοβίζει αυτό εσάς; Σκέφτεστε ότι ίσως έχετε έναν ρόλο Δον Κιχώτη σε όλη αυτή την ιστορία;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις ως Σύνδεσμος και έχουμε πετύχει πράγματα, όπως το να επιτρέπεται η μεταγραφή Έλληνα παίκτη μεσούσης της σεζόν από τη μία ομάδα στην άλλη. Δεν θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό. Τότε ο Λάζαρος είχε ζητήσει 10 πράγματα και ήθελε και τα 10. Εμείς ζητάμε κάποια πράγματα κάθε φορά και παίρνουμε 1-2 από αυτά. Ίσως είναι μία ευκαιρία τώρα που έχουν παγώσει όλα να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αν πετύχουμε τη μείωση ξένων θα είναι μεγάλη νίκη για εμάς. Θα γίνει μία επανεκκίνηση για το ελληνικό μπάσκετ. Δεν θέλουμε ρήξη, ίσα-ίσα που έχουμε ανοίξει επικοινωνία με τον ΕΣΑΚΕ, την ΕΟΚ και τον Υπουργό. Για χρόνια είχαμε παράπονο ότι δεν ακουγόμαστε. Το γεγονός ότι συμμετέχουμε στην κουβέντα είναι μία μεγάλη νίκη για εμάς. Απλώς θέλουμε αυτό να έχει μία συνέχεια” .

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 600 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ 3 ΜΗΝΕΣ”

Κάποιος θα πει ότι οι παίκτες είναι εκατομμυριούχοι και διαμαρτύρονται αντί να σκέφτονται ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα χάσουν την δουλειά τους. Ποια μπορεί να είναι η δική σας απάντηση;

Καταλαβαίνουμε γιατί ίσως υπάρχει αυτή η σκέψη. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι μικρότερο από το 1% των παικτών παίρνει πολλά λεφτά. Δεν υπάρχουν τα λεφτά που έπαιρναν παλαιότερα οι παίκτες. Οι περισσότεροι παίζουν πράγματι μπάσκετ για να ζήσουν και όχι για να κάνουν αποταμίευση. Είναι θέμα επιβίωσης. Υπάρχουν παιδιά που έχουν συμβόλαιο με αποδοχές 600 και 700 ευρώ το μήνα και έχουν πληρωθεί μόνο τρεις μήνες”.

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλαδή έγινε και η κίνηση για το επίδομα των 800 ευρώ;

Ακριβώς. Για κάποιους ήταν ο μισθός τους. Και αυτό δεν αφορούσε μόνο τους μπασκετμπολίστες αλλά όλους τους εργαζομένους των ομάδων. Αυτό ήταν το επίδομα ήταν για όλη την λειτουργία των ομάδων.

Κι ας αφήσουμε στην άκρη τις μεγάλες ομάδες. Οι παίκτες και οι εργαζόμενοι κάποιων ομάδων, τόσα λεφτά παίρνουν. Εγώ το λέω συνέχεια στα νέα παιδιά ότι κάνουν λάθος που ασχολούνται μόνο με το μπασκετ, αφήνοντας πίσω τις σπουδές τους και το μέλλον τους σε ένα άλλο επάγγελμα και περιμένουν με 20.000 το χρόνο που θα βγάλουν να βάλουν όλη την υπόλοιπη ζωή τους πίσω. Δεν αξίζει για αυτά τα λεφτά να ασχοληθείς με το μπάσκετ. Θα χαλάσεις το σώμα σου, θα μείνεις πίσω στις σπουδές σου.

Αυτός είναι ο λόγος που πάνε όλο και λιγότεροι στον αθλητισμό. Αν εμένα ο γιος μου θελήσει να παίξει μπάσκετ θα του έλεγα να το δει σαν χόμπι, όπως ξεκίνησα εγώ. Να διαβάσει, να μορφωθεί και να εξαρτάται από τον εαυτό του και όχι από το μπάσκετ, όπου παίζουν ρόλο έναν σωρό παράγοντες για την εξέλιξή σου, από τραυματισμούς μέχρι και τύχη”.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο οι παίκτες, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι κάθε ΚΑΕ.

Σωστά. Οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν θα είναι χιλιάδες. Είναι πολύ πιθανό να μειωθούν οι θέσεις εργασίας. Αν για παράδειγμα δεν υπάρχει κόσμος στο γήπεδο, μπορεί να μην χρειάζονται πέντε υπεύθυνοι ασφαλείας. Θα εκτοξευτεί η ανεργία. Θα περάσει δύσκολα όλος ο κόσμος, για αυτό και θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική ύφεση και το κράτος πρέπει να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν περισσότερο”.

Σας φοβίζει την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό;

Σίγουρα. Δεν ξέρουμε καλά-καλά αν και πότε θα έχουμε φιλάθλους. Μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα για παράδειγμα, αφού σημαντικό μέρος των εσόδων έρχεται από τα εισιτήρια. Και δεν λέμε καν για τηλεοπτικά και χορηγούς. Αμέσως είσαι 30% κάτω. Μπορεί και κάθε μπάτζετ να πέσει 50%. Για αυτό ίσως ανεβεί ο αριθμός των Ελλήνων, αφού τα έξοδα για έναν ξένο είναι περισσότερα.

Σκεφτόμαστε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τα λεφτά δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε και θα υπάρχει και μείωση. Τα συμβόλαια ήταν ήδη χαμηλωμένα τα τελευταία χρόνια. Η ζωή ενός μπασκετιμπολίστα είναι μέχρι τα 35-38 χρονών. Σταματάει το μπάσκετ και από πλευράς υποδομής, σπουδών δεν έχει κάνει τίποτα. Πρέπει να ζήσει με αυτά που έχει βγάλει”.

Κλείνοντας. Η διακοπή του πρωταθλήματος έχει αποφασιστεί, ωστόσο η ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι αρκετά συγκεκριμένη: Οι παίκτες θα γυρίζατε πίσω αν σας το ζητούσαν, ίσως και για να εξασφαλίζατε το 100% του συμβολαίου;

Θα θέλαμε να ξαναπαίξουμε, αυτή είναι η δουλειά μας και την αγαπάμε. Αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους. Από άποψη υγείας κυρίως, αλλά και για τεχνικούς λόγους, αφού έχουμε παίκτες που είναι σε ξένη χώρα, που πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν έρθουν. Ίσως στις πιο χαμηλές κατηγορίες, επειδή δεν έχουν ξένους, να μπορούσαν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, πάντα θεωρητικά, αλλά ενδεχομένως το ρίσκο να ήταν μεγάλο. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Όλα πλέον θα είναι διαφορετικά”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ