ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαράκης: Ο Έλληνας της Μαδέιρα που έκανε ντεμπούτο με τον Μαρτίνς

Μαράκης: Ο Έλληνας της Μαδέιρα που έκανε ντεμπούτο με τον Μαρτίνς

Ο μέσος της Νασιονάλ Μαδέιρα, Σέρζιο Μαράκης, μιλά στο Sport24.gr για την ελληνική καταγωγή του, θυμάται το ντεμπούτο του με τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς και πλέκει το εγκώμιο των Ντανιέλ Ποντένσε και Ζοζέ Σα.

Σέρζιο Μαράκης. Ένα ελληνικό επώνυμο, δίπλα σε αυτά των Οδυσσέα Βλαχοδήμου, Ανδρέα Σάμαρη κι εσχάτως Νίκου Ιωαννίδη στην Primeira Liga.

Το Sport24.gr έψαξε να βρει τον 27χρονο αμυντικό μέσο της Νασιονάλ. Η πρώτη σκέψη ήταν η ελληνικότητα του ονόματος. Μέσα πέσατε! Ναι, έχει ελληνικές ρίζες. Ο Σέρζιο εξηγεί την ελληνική καταγωγή του και πώς από το Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκε στη Λισαβόνα και ύστερα στη... Μαδέιρα.

"Ο πατέρας μου είναι Έλληνας. Ζω στο νησί της Μαδέιρα. Ο πατέρας μου γνώρισε τη μητέρα μου στη Νότια Αφρική. Ο παππούς και η γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου είναι Πορτογάλοι. Όταν οι γονείς μου έφυγαν από τη Νότιο Αφρική πήγαν να ζήσουν στην Πορτογαλία.

Πήγα αρχικά στις ακαδημίες της Μπενφίκα, ύστερα της Σπόρτινγκ. Πήγα και στην Αγγλία να δοκιμαστώ. Γύρισα στη Μαρίτιμο. Στη Μαρίτιμο, άλλωστε, έγινα επαγγελματίας. Πέρασα τη μισή μου ζωή στη Μαδέιρα και την άλλη μισή στη Λισαβόνα".

Παρά την ελληνική καταγωγή του, δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί όμως, παρά να ξέρει τα βασικά. Το παραδέχεται κι ο ίδιος. Λίγο ο πατέρας του, λίγο η γιαγιά από την Κρήτη. Το παρατσούκλι, δε, μάλλον αναπόφευκτο...

"Μιλάω λίγο την ελληνική γλώσσα. Μιλάω με τον πατέρα μου, με την γιαγιά μου όταν μιλάμε στο τηλέφωνο. Επισκέπτομαι συχνά στην Ελλάδα. Εδώ, λόγω επωνύμου, μου έχουν κολλήσει το "παρατσούκλι"... Έλληνας. Όταν έχω διακοπές, δηλαδή, προσπαθώ να το κάνω. Ο πατέρας μου να φανταστείς είναι ακόμη διακοπές στην Ελλάδα".

Ο Σέρζιο Μαράκης εκφράζει μέσα από το Sport24.gr την επιθυμία του ν' αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και θυμάται την "τρελή" εμπειρία που έζησε στην Κύπρο με τη φανέλα του Ερμή Αραδίππου.

"Διανύω τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου με τη Νασιονάλ και σου εξομολογούμαι ότι θα ήθελα να συνεχίσω σε μια ελληνική ομάδα, να γνωρίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπω με τον πατέρα μου αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος από το ίντερνετ.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχα πρόταση. Αγωνίστηκα, βέβαια, στην Κύπρο. Αλλά, ήταν μια περίεργη ιστορία. Φόρεσα τη φανέλα του Ερμή Αραδίππου, αλλά αλλάξαμε τρεις προπονητές σε τρεις μήνες. Ήταν πραγματικά τρελό".

Benfica's Ola John, from the Netherlands, challenges Maritimo's Nuno "Briguel" Sousa, right, and Sergio Marakis, left, during their Portuguese League soccer match at Maritimo's Barreiros stadium in Funchal, on the Portuguese island of Madeira, Monday April 29, 2013. (AP Photo/Helder Santos)
Benfica's Ola John, from the Netherlands, challenges Maritimo's Nuno "Briguel" Sousa, right, and Sergio Marakis, left, during their Portuguese League soccer match at Maritimo's Barreiros stadium in Funchal, on the Portuguese island of Madeira, Monday April 29, 2013. (AP Photo/Helder Santos) AP

H Νασιονάλ δεν έχει ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημα, έχοντας μετά από τέσσερις αγωνιστικές μία νίκη και τρεις ήττες. Ωστόσο, παραδοσιακά, πάντα στο νησί είναι δύσκολη αντίπαλος ακόμη και για τους "μεγάλους". Ο 27χρονος μέσος δεν διστάζει να συγκρίνει τη δυναμικότητα ανάμεσα στην Primeira Liga και τη Super League.

"Πάντα στο νησί τα πράγματα είναι δύσκολα για κάθε ομάδα. Τόσο η Νασιονάλ, όσο και η Μαρίτιμο είναι ομάδες που δυσκολεύουν παραδοσιακά την Πόρτο, την Μπενφίκα και τη Σπόρτινγκ.

Πιστεύω ότι οι "μεγάλοι" της Πορτογαλίας είναι στο ίδιο επίπεδο με τους "μεγάλους" της Ελλάδας. Είδα και τα δύο ματς της Μπενφίκα με τον ΠΑΟΚ. Αλλά, είχε και τύχη κατά τη γνώμη μου".

Να, ακόμη μία σύνδεση με την Ελλάδα. Με ποιον έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο ο Σέρζιο; Με τον Πέδρο Μαρτίνς στη Μαρίτιμο. Μας μιλά για τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού, αλλά και τους επίσης "ερυθρόλευκους" Ντανιέλ Ποντένσε και Ζοζέ Σα.

"Υποστηρίζω τον Ολυμπιακό, γιατί εκεί δουλεύει ο πρώην προπονητής μου στη Μαρίτιμο. Αυτός με έκανε επαγγελματία στη Μαρίτιμο. Με αυτόν έκανα το πρώτο επίσημο ματς. Μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός, σε όλη την οικογένεια της Μαρτίμο. Ο Πέδρο θα δείτε ότι μπορεί ν' αναδείξει νέους παίκτες. Αυτό το έκανε με επιτυχία σε όλη την καριέρα του.

Γνωρίζω τον Ποντένσε, παίξαμε αντίπαλοι. Είναι πολύ γρήγορος, από μικρός ξεχώριζε - από τα τμήματα υποδομής - γι' αυτό και η Σπόρτινγκ τον είχε ως το νέο μεγάλο ταλέντο που έβγαινε. Έπαιξε και με τον Ζοζέ Σα. Κι αυτόν τον γνωρίζω καλά. Μπορεί να μην το ξέρετε στην Ελλάδα. Δεν ξέρω ποιον έχει ο Ολυμπιακός γκολκίπερ, αλλά ο Σα μπορεί να παίξει βασικός".

Benfica's Rodrigo, right, from Spain, fights for the ball with Maritimo's Sergio Marakis during the Portuguese league soccer match between Benfica and Maritimo at Benfica's Luz stadium in Lisbon, Sunday, Jan. 19, 2014. (AP Photo/Francisco Seco)
Benfica's Rodrigo, right, from Spain, fights for the ball with Maritimo's Sergio Marakis during the Portuguese league soccer match between Benfica and Maritimo at Benfica's Luz stadium in Lisbon, Sunday, Jan. 19, 2014. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Ο Ζέκα διάλεξε την Εθνική Ελλάδας. Κατά καιρούς, έχουμε δει δημοσιεύματα που φέρουν και τον Αντρέ Σιμόες να εξετάζει τον ίδιο δρόμο. Ο ίδιος που έχει την ελληνική, νοτιοαφρικάνικη και πορτογαλική υπηκοότητα, πώς αισθάνεται;

"Νομίζω ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικαίωμα να επιλέξει την ομάδα που βρίσκεται στην καρδιά του. Ο Ζέκα αισθάνθηκε καλύτερα με την Εθνική Ελλάδας και πάντα είμαι με το μέρος του ποδοσφαιριστή. Δεν τον αδικώ, έτσι ένιωσε και καλώς έπραξε".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ