ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λάσμε: "Αγαπώ την Θύρα 13, δεν κλείνω την πόρτα στον Ολυμπιακό"

Λάσμε: "Αγαπώ την Θύρα 13, δεν κλείνω την πόρτα στον Ολυμπιακό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στεφάν Λάσμε παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr και είπε πολλά. Παραδέχθηκε ότι του λείπει ο Παναθηναϊκός και η Θύρα 13, δεν έκλεισε όμως την πόρτα στον Ολυμπιακό, ενώ μίλησε και για την περσινή τιμωρία του, τονίζοντας ότι τον βοήθησε να βρει τον εαυτό του.

Ο Στεφάν Λάσμε δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση ανθρώπου. Εν έτει 2017, δεν είναι εύκολο να συζητήσεις με έναν άνθρωπο που δεν διστάζει να παραδεχθεί τα λάθη του, αλλά και να αυτοσαρκαστεί για αυτά, και ταυτόχρονα να πει ό,τι σκέφτεται, χωρίς φίλτρο.

Ο Γκαμπονέζος σέντερ είναι πιθανότατα ένα από τα καλύτερα – και σίγουρα πιο δημοσιογραφικά – παιδιά που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Και το επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά αυτό σε μία μεγάλη συνέντευξη στο Sport24.gr, όπου απάντησε σε όποια ερώτηση και αν του τέθηκε, όσο δύσκολη και αν ήταν αυτή.

Ο Λάσμε μίλησε για τον Παναθηναίκό, τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακο, τον Γκιστ, τον Διαμαντίδη και, κυρίως, την τιμωρία του επειδή πιάστηκε ντοπέ πριν από έναν χρόνο . Ένα γεγονός που τον σημάδεψε, αλλά δεν θέλει να κρυφτεί πίσω από αυτό, δεχόμενος τις συνέπειες των πράξεών του, γιατί, όπως λέει “ φίλε... shit happens. Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο”.

Στεφάν Λάσμε λοιπόν, χωρίς φίλτρο. Έτσι όμως του αρέσει. Απολαύστε τον.

“Μου λείπει ο Παναθηναϊκός, δεν θα πω όμως ότι δεν θα πάω στον Ολυμπιακό”

Λάσμε: "Αγαπώ την Θύρα 13, δεν κλείνω την πόρτα στον Ολυμπιακό"

Η κουβέντα ξεκίνησε απολύτως λογικά από τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται εξάλλου για τη μοναδική ομάδα στην καριέρα του στην οποία έμεινε για δύο σεζόν. Ο σέντερ της Ούνικς παραδέχθηκε ότι του λείπει η Ελλάδα και οι φίλοι του στην Θύρα 13, τόνισε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ντέρμπι σαν τα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και άφησε ανοιχτή την πόρτα επιστροφής, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κλείσει καμία πόρτα. Ούτε καν αυτή του Ολυμπιακού, αφού αυτό που προέχει είναι η οικογένειά του.

Σου λείπει ο Παναθηναϊκός; Είναι εξάλλου η μόνη ομάδα στην επαγγελματική σου καριέρα στην οποία έμεινες για δεύτερη σεζόν.

Μου λείπει η Αθήνα, οι άνθρωποι, οι υπάλληλοι της ΚΑΕ και φυσικά ο Τζέιμς Γκιστ, γιατί απόλαυσα κάθε στιγμή που έπαιξα μαζί του. Δεν είναι το ίδιο βέβαια πια. Ακόμα και αν επιστρέψω δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε που έφυγα. Τότε ας πούμε είχαμε τον Διαμαντίδη, τώρα στο ρόστερ υπάρχουν άλλοι παίκτες. Είμαι σιγουρος ότι και οι παίκτες που έχει ο Παναθηναϊκός στο τωρινό ρόστερ του είναι σπουδαίοι. Μπορώ να πω ότι μου λείπουν οι αγώνες της EuroLeague, οι φίλαθλοι της ομάδας, η Θύρα 13. Μάλλον η Θύρα 13 είναι αυτή που μου λείπει περισσότερο”.

Να υποθέσω ότι λόγω του δεσίματος που είχες με τον κόσμο του Παναθηναϊκού δεν θα ερχόσουν ποτέ στον Ολυμπιακό;

Μεγάλη ερώτηση. Ξέρεις κάτι φίλε, δεν θέλω να δείξω ασέβεια προς τον Ολυμπιακό λέγοντας ότι δεν θα ερχόμουν ποτέ στην ομάδα του, αλλά ούτε και στους φίλους μου στην Θύρα 13 λέγοντας ότι θα πήγαινα στον Ολυμπιακό. Στο τέλος της ημέρας όλα είναι business ξέρεις. Αν υπάρχει κάτι που έμαθα από την τιμωρία που μου επιβλήθηκε είναι ότι κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε για το πώς θα φάει η οικογένειά μου εκτός από εμένα. Είναι business και θα πρέπει να σκεφτώ την οικογένειά μου πριν πάρω κάποια απόφαση. Αν τεθεί ποτέ δίλημμα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όλοι ξέρουν πού θα βρίσκεται η καρδιά μου, αλλά είναι business”.

Λάσμε: "Αγαπώ την Θύρα 13, δεν κλείνω την πόρτα στον Ολυμπιακό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όποτε μιλάς για τον Διαμαντίδη και τον Γκιστ το πρόσωπό σου λάμπει.

Ο Δημήτρης (Διαμαντίδης) και ο Τζέιμς (Γκιστ) είναι οι καλύτεροι συμπαίκτες που είχα ποτέ. Περάσαμε πολλά μαζί, διαφωνούσαμε συνεχώς και τσακωνόμασταν κι ας μην το ξέρει ο κόσμος. Είμαστε όμως φίλοι μέχρι σήμερα. Ο Δημήτρης είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που μπορεί να ζητήσει κάποιος, ενώ ο Τζέιμς είναι αδελφός μου και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται να το αλλάξω με τίποτα”.

Μίας λοιπόν και πήγε η κουβέντα στον καλύτερο συμπαίκτη πρέπει να ρωτήσω και ποιος είναι ο αντίπαλος που σε έχει παιδέψει περισσότερο στην καριέρα σου.

Πιο δυσκολος αντίπαλος που είχα ποτέ ήταν ο Ματίας Σμόντις. Φίλε, ο τύπος με σκότωνε με κάθε τρόπο που μπορείς να σκεφτείς. Μπορούσε να σουτάρει, να ποστάρει, έπαιζε το Πικ εν Ρολ, το Πικ εν Ποπ, με ταλαιπώρησε πολύ όταν τον αντιμετώπισα με την Παρτιζάν στα πλέι-οφ της EuroLeague το 2009. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη και αυτός ήταν ο πρώτος παίκτης που δεν ήξερα πώς να τον αντιμετωπίσω όταν βρέθηκα απέναντί του”.

Έχεις ζήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Ευρώπη. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας, Γαλατάσαραϊ-Φενέρμπαχτσε. Σε ποιο από αυτά τα ντέρμπι αισθάνθηκες ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και φανατισμός;

Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι το πιο τρελό ντέρμπι στην Ευρώπη φίλε. Αν μπορείς βασικά να βάλεις τους οπαδούς και των δύο στο ίδιο γήπεδο (γέλια). Κάτι που πλέον δεν γίνεται. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Θυμάμαι όταν παίξαμε τον τελικό στο Ελληνικό. Όταν βάζεις τους οπαδούς αυτών των δύο ομάδων μαζί σε ένα γήπεδο είναι ό,τι πιο τρελό μπορείς να δεις. Έχω δει ανθρώπους σχεδόν να πεθάνουν στην Σερβία, επειδή κι εκεί παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά, αλλά το ίδιο σοβαρά τα παίρνουν τα πράγματα και εδώ. Είναι τρέλα”.

“Έμαθα πολλά από την τιμωρία μου”

Λάσμε: "Αγαπώ την Θύρα 13, δεν κλείνω την πόρτα στον Ολυμπιακό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όπου και αν έπαιξε ο Λάσμε έκανε μόνο φίλους. Στην Παρτιζάν, τον Παναθηναϊκό, την Γαλατάσαραϊ, παντού τον λάτρεψαν. Και ο ίδιος πάντα ανταπέδιδε την συμπάθεια του κόσμου. Από εκεί ξεκίνησε και η κουβέντα λοιπόν, αν και γρήγορα πήγε στην περσινή περιπέτειά του, όταν έμεινε εκτός παρκέ για την μισή σεζόν εξαιτίας της τιμωρίας του επειδή απέτυχε να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ όταν αγωνιζόταν στην Γαλατάσαραϊ, γεγονός που δεν διστάζει να συζητήσει ανοιχτά.

Στην Γαλατάσαραϊ και στην Παρτιζάν σε αγάπησαν. Στον Παναθηναϊκό σε λάτρεψαν. Είναι οι φίλοι της Ούνικς οι επόμενοι στη λίστα; Πώς αλήθεια καταφέρνεις να σε λατρεύουν όπου παίζεις;

Για να είμαι ειλικρινής προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι όλα αυτά, γιατί από ένα σημείο και μετά σε επηρεάζουν και νομιζεις ότι είσαι σούπερ σταρ. Προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι αυτά και να μένω ταπεινός. Σε κάθε πόλη και ομάδα που έπαιξα, μου συνέβαινε πολύ συχνά, όπου και αν βρισκόμουν, είτε στο αεροδρόμιο είτε σε κάποιο εστιατόριο, να με αναγνωρίζει ο κόσμος και να θέλει να μου μιλήσει και το εκτιμώ αυτό. Νιώθεις καλά όταν βλέπεις ότι εκτιμάει ο κόσμος απλώς το γεγονός ότι δουλεύεις σκληρά. Δεν έκανα κάτι ασυνήθιστο, αλλά ο κόσμος απλώς εκτιμάει αυτό που κάνω και το λατρεύω”.

Δεδομένης και της λατρείας που σου είχε ο κόσμος σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ρωτήσω: Τι απόλαυσες περισσότερο; Τα πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό ή το Eurocup με την Γαλατάσαραϊ;

Τα απόλαυσα και τα δύο. Βασικά απολαμβάνω πολλά πράγματα (γέλια). Υπάρχουν πολλά. Πάντα θα θυμάμαι το πρωτάθλημα που κερδίσαμε με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στο τελευταίο μου παιχνίδι, επειδή αυτό το συναίσθημα ήταν απίστευτο (σ.σ την σεζόν 2013/14), λόγω και της επιστροφής από το 2-1 σε 3-2. Το γεγονός ότι κερδίσαμε όμως και το Eurocup με την Γαλατάσαραϊ ήταν καταπληκτικό. Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου, επειδή δεν είχα κερδίσει κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο μέχρι τότε, οπότε θα πω ότι αυτός ο τίτλος ήταν ο αγαπημένος μου, αν και τα πρωταθλήματα που κατέκτησα με τον Παναθηναϊκό έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Πάντα θα έχουν.”.

Χρησιμοποιείς αρκετές φορές την λέξη “ταπεινός”. Είχες μία δύσκολη σεζόν πέρυσι με την τιμωρία σου. Πώς σε βοήθησε αυτή η κατάσταση για να ξεχωρίσεις τους πραγματικούς σου φίλους; Γιατί θυμάμαι ότι είχες “ανεβάσει” ένα τρομερό post στο Instagram όπου άνοιξες την καρδια σου.

Η σεζόν που πέρασε με έκανε να σκεφτώ πολύ για το πού βρίσκομαι στην καριέρα μου και πώς θέλω να την τελειώσω. Μετά το τέλος της σεζόν με την Γαλατάσαραϊ ήμουν κουρασμένος, επειδή ακολουθούσα ακόμα την ίδια ρουτίνα. Φέτος όμως αναζωογονήθηκα. Ξέρω τι μου αρέσει και τι έχω κάνει στην ζωή μου και οδήγησε στην τιμωρία μου. Ξέρω τι χρειάστηκε να κάνω για να φτάσω μέχρι εδώ που έφτασα και θέλω περισσότερα. Δεν είμαι έτοιμος να τα παρατήσω ακόμα, δεν θέλω να αποσυρθώ ακόμα. Θέλω να χαρώ την φετινή χρονιά, αλλά και να κατακτήσω μερικά ακόμα πρωταθλήματα”.

“Αν μετανιώνω για κάτι; Που απέτυχα στο ντόπινγκ κοντρόλ!”

Λάσμε: "Αγαπώ την Θύρα 13, δεν κλείνω την πόρτα στον Ολυμπιακό"

Όπως γίνεται σαφές, ο Λάσμε δεν φοβάται να μιλήσει για το γεγονός ότι τιμωρήθηκε λόγω ντόπινγκ. Ξέρει ότι έκανε λάθος. Δεν κρύβεται. Και για αυτό ακριβώς έχει φτάσει στο σημείο να αυτοσαρκάζεται κιόλας. Για αυτό και όταν η κουβέντα πάει στα λάθη που έχει κάνει στην ζωή του, είναι ξεκάθαρος: Εύχεται να μην είχε κάνει ποτέ το λάθος να πιαστεί ντοπαρισμένος.

Έχεις μετανιώσει για κάτι στην ζωή σου; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Σίγουρα εύχομαι να μην είχα αποτύχει να περάσω το ντόπινγκ τεστ όταν ήμουν στην Γαλατάσαραϊ. Αυτό είναι πιθανότατα το μόνο που μπορώ να σκεφτώ. Έχω κάνει πολλά λάθη στην ζωή μου, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνω. Μακάρι να μην είχα βάλει τον εαυτό μου σε αυτή την θέση, αλλά τι να κάνεις. Όλοι κάποια στιγμή κάνουν λάθη και... shit happens. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Είμαι 34 χρονών, ξεκουράστηκα για έναν χρόνο και πλέον τα πόδια μου είναι πιο φρέσκα. Υποθέτω λοιπόν πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο τελικά”.

Για πόσο καιρό ακόμα θα σε βλέπουμε στα παρκέ;

Θα παίζω μέχρι να με κλωτσήσουν έξω από το γήπεδο. Μέχρι να μου πει κάποιος ότι δε μπορώ να παίξω άλλο και ότι έχει βαρεθεί να με βλέπει! Τότε θα τα παρατήσω. Ο στόχος μου είναι να παίζω και μετά τα 40 μου χρόνια. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Ξέρω ότι φροντίζω καλά το σώμα μου, κι ας πιστεύει ο κόσμος ότι δεν το κάνω και νομίζουν ότι είμαι τρελός (γέλια). Ξέρω όμως πώς να είμαι επαγγελματίας και πρέπει να το εφαρμόσω”.

Πώς θέλεις να σε θυμούνται;

Ως έναν πολύ ανταγωνιστικό παίκτη και κάποιον που τα άφηνε όλα στο παρκέ. Κάποιον που μπορούσε να κάνει τα πάντα. Θεωρώ τον εαυτό μου τέρας και πιστεύω ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα στο παρκέ. Θέλω απλώς να βοηθάω την ομάδα μου με όποιον τρόπο μπορώ. Ο κόσμος θέλω να με θυμάται ως έναν παίκτη που τα έδινε όλα. Ξέρω ότι ο κόσμος με θυμάται στον Παναθηναϊκό να κάνω πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ήρθα στον Παναθηναϊκό και έπαιζα όπως ακριβώς μου ζητήθηκε για να βοηθήσω. Σε κάθε ομάδα που πήγα ήταν διαφορετικά και μου ζητάνε διαφορετικά πράγματα. Εγώ απλώς προσπαθώ να κάνω ό,τι μου ζητάει ο προπονητής. Στον Παναθηναϊκό παίζαμε πολύ Πικ εν Ρολ, επειδή είχαμε τον Διαμαντίδη, στον οποίο έπρεπε να δίνεις γερά σκριν και μετά σίγουρα θα σε έβρισκε. Αυτό ήταν το πλάνο. Ο Λάσμε όμως δεν είναι μόνο αυτό. Μπορώ να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα και ελπίζω ο κόσμος να το δει αυτό φέτος στην Ούνικς”.

“Να κερδίσω ένα τρόπαιο με την Ούνικς”

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ / ΛΑΣΜΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ / ΛΑΣΜΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ούνικς Καζάν είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του. Μία ομάδα με γεμάτο ρόστερ, η οποία αγωνίζεται σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές Λίγκες στην Ευρώπη,την VTB League, παρέα με μεγαθήρια όπως η ΤΣΣΚΑ και η Χίμκι. Αυτό ωστόσο δεν φοβίζει τον Λάσμε, ο οποίος δεν διστάζει να μιλήσει ακόμα και για τίτλους!

Οι πρώτες σκέψεις για την Ούνικς Καζάν;

Είμαστε καλή ομάδα. Το προπονητικό επιτελείο και οι παίκτες είναι καλοί και ήδη έχουμε αποκτήσει καλή χημεία. Αισθάνομαι ήδη άνετα”.

Φαντάζομαι ότι και η παρουσία του Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο έχει παίξει ρόλο σε αυτό, αφού έχετε συνεργαστεί και στον Παναθηναϊκό.

Σίγουρα. Τον ξέρω από την κοινή μας παρουσία στον Παναθηναϊκό. Κερδίσαμε ένα πρωτάθλημα μαζί, οπότε υπάρχει αυτό το συναισθηματικό δέσιμο και με σέβεται και τον σέβομαι πολύ”.

Τι πρέπει να περιμένουμε από την Ούνικς φέτος; Παίζει σε μία ανταγωνιστική Λίγκα όπως η VTB League, με ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και η Χίμκι. Τι να περιμένουμε από εσάς;

Δεν έχω παίξει ποτέ στην VTB League, αλλά το ίδιο ίσχυε και πριν έρθω να παίξω στην Ελλάδα ή πάω στην Τουρκία, αλλά παρόλα αυτά κατάφερα με τις ομάδες μου πράγματα που ο κόσμος νόμιζε ότι δεν γινόταν να γίνουν. Εγώ θέλω απλώς να κερδίζω τρόπαια. Το λατρεύω. Αν κερδίσουμε ένα τρόπαιο θα είναι σπουδαίο, αν κερδίσουμε δύο τρόπαια ακόμα καλύτερα. Εγώ θα προσπαθώ απλώς να κερδίζω σε κάθε αγώνα. Δε με νοιάζουν οι κανονισμοί κάθε Λίγκας ή ποια είναι τα δεδομένα. Εγώ θέλω απλώς να κερδίζω. Αν χάνουμε θα μαθαίνουμε από αυτό αλλά εγώ θέλω να κερδίζω”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ