ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας Χατζηχρήστος στο Sport24.gr: "Ενα μήνα προετοιμασία για την επανεκκίνηση"

Κώστας Χατζηχρήστος στο Sport24.gr: "Ενα μήνα προετοιμασία για την επανεκκίνηση"

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Ρωσία, οι αντιδράσεις του κόσμου και η προετοιμασία των παικτών εφόσον ολοκληρωθεί η σεζόν. Ο Κώστας Χατζηχρήστος ανοίγει τα χαρτιά του στο Sport24.gr.

Θα έχουμε και πάλι δράση τη φετινή σεζόν ή θα κάνουμε… μαύρα μάτια για να απολαύσουμε στα παρκέ τις ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο; Δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα, αφού ακόμα και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Euroleague, δεν πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση την ώρα της εξάπλωσης του κορονοϊού . Βλέποντας και κάνοντας, αυτό ήταν μέσες άκρως το συμπέρασμα της συζήτησης που έγινε και άπαντες… παραμένουν στις θέσεις τους εν αναμονή διαταγών.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι ομάδες και οι παίκτες πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που κληθούν να αγωνιστούν μετά από ένα διάστημα αποχής που πιθανότητα θα έχει αγγίξει τους δύο μήνες. Αναζητώντας απαντήσεις το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Χατζηχρήστο, έναν εκ των κορυφαίων γυμναστών της Ευρώπης, που ανήκει, όπως είναι γνωστό, στο επιτελείο του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ.

Η συζήτηση βεβαίως δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη Ρωσία με τον κορονοϊό. « Η κατάσταση εδώ μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε μια κλιμάκωση. Τα μαγαζιά έχουν κλείσει. Ανοιχτά είναι κλασικά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και γενικά όσα έχουν ήδη πρώτης ανάγκης. Επίσης και τα αεροδρόμια έχουν κλείσει. Γίνονται μόνο πτήσεις για επαναπατρισμό" εξήγησε αρχικά, ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια: « Σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι χαλαρός. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουμε κάποιου είδους απαγόρευση. Ο κόσμος βγαίνει έξω βρίσκεται στα πάρκα, αλλά πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες και να κρατάει τις αποστάσεις. Η εβδομάδα που ακολουθεί θεωρώ πως θα είναι πιλότος για το τι θα ακολουθήσει. Περιμένω ότι και εδώ θα έχουμε εξάπλωση με τα κρούσματα. Μιλάμε για μια πόλη των είκοσι εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην Ελλάδα το σημαντικό είναι ότι πάρθηκαν έγκαιρα οι αποφάσεις από το κράτος και αυτό έχει βοηθήσει ώστε η κατάσταση να είναι υπό έλεγχο».

Πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τον κορονοϊό; « Δεν μπορώ να πω ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος. Έχουν πάρει τα μέτρα τους, φοράνε μάσκες και τα σχετικά. Ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει, τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εμείς μείναμε εδώ οικογενειακώς με προσωπική μας επιλογή. Βέβαια μέχρι πρόσφατα είχαμε προπονήσεις, η ομάδα λειτουργούσε κανονικά, ενώ όπως προανέφερα οι πτήσεις έχουν σταματήσει. Έχουμε, λοιπόν, αποφασίσει να μείνουμε εδώ εκτός κι αν η κατάσταση γίνει έκρυθμη. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα φύγουμε».

"ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"

Πάμε όμως και στο ζήτημα της επαναδραστηριοποίησης των παικτών αν φυσικά αποφασιστεί πως η σεζόν θα πρέπει να ολοκληρωθεί. « Το τι θα συμβεί είναι θέμα που θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι. Από εκεί και πέρα πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας προετοιμασίας σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, ώστε ο παίκτης να βρεθεί στην κατάσταση που ήταν πριν. Εξαρτάται σίγουρα και το τι κάνει ο κάθε παίκτης όλη αυτή την περίοδο. Κακά τα ψέματα, μπάλα λίγοι θα έχουν πιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν μπορείς ξαφνικά να πεις στους παίκτες ελάτε και πάμε να παίξουμε στα πλέι οφ και στο φάιναλ φορ. Μην ξεχνάμε ότι τίθεται και θέμα τραυματισμών. Όταν η προετοιμασία είναι ελλιπής γίνεται αντιληπτό ότι ο κίνδυνος τραυματισμών αυξάνεται».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ αυτό το διάστημα; « Στους αθλητές αυτού του επιπέδου που βρίσκονται σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο, ουσιαστικά το πρόγραμμα έχει τρία κομμάτια. Το πρώτο είναι αντοχής και φυσικής κατάστασης. Αν έχεις τη δυνατότητα να πας σε ένα πάρκο κάνεις κάποια προγράμματα που περιλαμβάνουν τρεξίματα. Αν είσαι στο σπίτι σκοινάκι και ανεβοκατεβάσματα στις σκάλες. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ταχύτητα, τη εκρηκτικότητα και την αλτικότητα. Επιλέγουμε πολλά άλματα, εκρηκτικές κινήσεις ακόμα και μέσα στο σπίτι. Το τρίτο έχει να κάνει με τη δύναμη. Μέχρι ένα σημείο μπορεί να γίνει δουλειά με το βάρος του σώματος. Για να γίνει όμως η προπόνηση πιο αποτελεσματική χρειάζεται και τον απαραίτητο εξοπλισμό».

ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο ο γυμναστής της ρωσικής ομάδας «παρακολουθεί» τους παίκτες. « Υπάρχει το σχετικό κυνήγι. Έχουμε μια ειδική πλατφόρμα και για εξ αποστάσεως προστάγματα. Φυσικά όλοι συμπληρώνουν τα χαρτιά τους με όλα τα δεδομένα της προπόνησης. Από εκεί και πέρα τους έχω ζητήσει να στέλνουν και τα ανάλογα βιντεάκια. Τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρες απαιτούνται για να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Μέχρι στιγμής παίρνουν 10. So far so good που λένε και οι Αμερικάνοι. Γενικά ξέρω τι να περιμένω από τον καθένα. Κάποιοι έχουν κίνητρο, κάποιοι άλλοι θέλουν κυνήγι, αλλά όλοι είναι επαγγελματίες».

Αυτό που περνάμε μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην επόμενη σεζόν σε ότι αφορά για παράδειγμα την προετοιμασία; « Δεν είναι εύκολο καθότι υπάρχουν οι περιορισμοί από την ένωση των παικτών. Πιστεύω πάντως ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις αν δεν έχουμε δράση, που προσωπικά το απεύχομαι. Οπωσδήποτε χρειάζεται ακόμα περισσότερη εγρήγορση το καλοκαίρι από τους παίκτες. Οργανωμένη δουλειά όλο το καλοκαίρι».

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ