ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τέλης Καραγιαννίδης: Η καρδιά του πολεμιστή

Τέλης Καραγιαννίδης: Η καρδιά του πολεμιστή

Επί τέσσερα χρόνια έμαθε να ζει με πρόβλημα στην καρδιά, ώσπου υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις στο Βέλγιο για να καυτηριαστούν οι ουλές. Η εξομολόγηση του 29χρονου Γιαννιώτη αμυντικού, Τέλη Καραγιαννίδη, στο Sport24.gr.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Τέλης Καραγιαννίδης έμαθε να ζει με ένα πρόβλημα στην καρδιά: Ταχυκαρδία, αρρυθμία. Καθημερινά. Ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να βρει σε τι μπορεί να οφείλεται, δίχως να τα καταφέρει. Οι γιατροί που επισκέφθηκε ο Γιαννιώτης κεντρικός αμυντικός αδυνατούσαν να εντοπίσουν τη ρίζα του προβλήματος.

Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αποφάσισε να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο γιατρό στο Βέλγιο, ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. Ο 29χρονος στόπερ εξιστορεί λεπτομερώς στο Sport24.gr την περιπέτεια με την υγεία του, έχοντας ακούσει πολλά:

Από το γεγονός ότι πρέπει να σταματήσει το ποδόσφαιρο, μέχρι ότι έχει μια σπάνια ασθένεια που του καταστρέφει την καρδιά. Οι επιπλοκές του μετά την πρώτη επέμβαση, τα πνευμόνια του που μίκρυναν τεχνητά για να περάσουν τα καλώδια από τη βουβωνική χώρα και να φτάσουν στην καρδιά και ο απινιδωτής που ίσως να χρειαστεί να βάλει όταν μεγαλώσει.

Έχει πλέον ξεπεράσει το πρόβλημά του, είναι έτοιμος για επιστροφή στη δράση και στέλνει το μήνυμα πως "με πίστη και αισιοδοξία ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του προκύπτουν".

Διαγνώστηκα με ουλές στην καρδιά, κατεστραμμένα σημεία που έστελναν το αίμα σε αντίθετη κατεύθυνση

"Εδώ και τέσσερα χρόνια αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα που με ταλαιπωρούσε και δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω σε τι οφείλεται. Οι γιατροί τους οποίους επισκέφθηκα δεν ήταν σε θέση να βρουν ακριβώς πού οφείλεται η ταχυκαρδία και η αρρυθμία που έχω. Στην καθημερινότητά μου είχα μάθει να ζω με αυτό. Πολλοί μου έλεγαν ότι έχει να κάνει με το άγχος, ζούσα με αυτό. Πολλές φορές προβληματιζόμουν, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Είχα ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου, ο οποίος με βοήθησε να το διαχειρίζομαι κάπως καλύτερα, αλλά τελικά υπήρχε πρόβλημα υγείας.

Τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια προπόνησης με τον Καραϊσκάκη, είχα ταχυκαρδία για αρκετή ώρα, μέχρι που πήγα στο νοσοκομείο. Εκεί μου είπαν ότι αποκλείεται να οφείλεται στο άγχος. Μου έβγαλαν μια διάγνωση ότι έχω δύο ουλές στην καρδιά, οι οποίες είχαν προέλθει από μία ίωση που αντιμετώπισα πριν από τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι αρρυθμίες. Αυτές οι ουλές είναι κατεστραμμένα σημεία στην καρδιά και αυτό μου δίνει λάθος σήματα. Ενώ η καρδιά λειτουργεί σωστά, υπάρχει ένα σημείο που δίνει λάθος σήματα. Μπορεί δηλαδή να στέλνει το αίμα στην αντίθετη κατεύθυνση και να προκαλέσει αρρυθμία στην υπόλοιπη καρδιά, διότι δεν αιματώνεται σωστά.

Μου πέρασαν καλώδια από τη βουβωνική χώρα, μου μίκρυναν τεχνητά τα πνευμόνια

Ψάχτηκα σε αρκετούς γιατρούς στην Ελλάδα, αλλά επρόκειτο για μια δύσκολη περίπτωση, την οποία δεν γνώριζαν καλά. Επισκέφθηκα έναν γιατρό στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, που θεωρείται ο καταλληλότερος στον κόσμο σχετικά με τις αρρυθμίες. Μου είπε ότι η λύση θα ήταν να κάνουμε καυτηριασμό. Το έκανα τον Ιανουάριο. Ήταν μια επέμβαση που πήγε σχετικά καλά, γιατί μου μείωσε σε μεγάλο βαθμό τις αρρυθμίες της καρδιάς. Συνέχισα όμως να έχω παρόμοια συμπτώματα και για να λυθεί εντελώς το πρόβλημα, πήγα να κάνω και δεύτερη επέμβαση. Η δύσκολη επέμβαση ήταν η πρώτη, διότι μου έκαναν μια πολύ μικρή τομή στη βουβωνική χώρα, από την οποία πέρασαν καλώδια και ανέβηκαν μέχρι επάνω στην καρδιά, όπου υπήρχε το πρόβλημα.

Τέλης Καραγιαννίδης: Η καρδιά του πολεμιστή

Μου μίκρυναν τεχνητά τα πνευμόνια για να περάσουν τα καλώδια. Είχα κάποιες επιπλοκές, διότι μάζευα υγρό στα πνευμόνια. Είχα μείνει εκτός επί δύο μήνες, δεν μπορούσα να αναπνεύσω καλά. Ήταν δύσκολη η αποκατάσταση. Στη δεύτερη επέμβαση τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, περισσότερο ρουτίνα μπορώ να σου πω. Στη δεύτερη επέμβαση ήμουν ξύπνιος και με νάρκωσαν μόλις μου βρήκαν την ταχυκαρδία. Στην πρώτη επέμβαση με νάρκωσαν από την αρχή γιατί ήταν πιο δύσκολη και κράτησε πέντε ώρες. Για την αποκατάσταση μου είπαν ότι στην αρχή πρέπει να κάνω ασκήσεις αναπνοής, μετά σιγά - σιγά περπάτημα και γενικά αερόβια καρδιοαναπνευστική προπόνηση για να μεγαλώσουν πάλι τα πνευμόνια και να φτάσουν στο επίπεδο που ήταν πριν. Είχα όμως επιπλοκές όπως σου είπα μετά την πρώτη επέμβαση που έκανα και αναγκάστηκα να μπω πάλι στο νοσοκομείο, στα Γιάννινα.

Άκουσα ότι πρέπει να σταματήσω το ποδόσφαιρο, ότι έχω μια σπάνια ασθένεια που καταστρέφει την καρδιά

Μετά από πολλές μελέτες που έκαναν με την περίπτωσή μου, μού είπαν ότι η καρδιά μου αντέχει σε αυτού του είδους την αρρυθμία. Πιθανότατα μετά και την τελευταία επέμβαση που έκανα, να μην το ξανανιώσω. Ακόμα και αν συνεχίσει, τώρα που είμαι αθλητής και είναι δυνατή η καρδιά μου, θα είμαι εντάξει, παρά μόνο όταν μεγαλώσω, που ίσως να πρέπει να βάλω έναν απινιδωτή, το μηχάνημα που βάζεις στην καρδιά, για να με προφυλάσσει από τυχόν αρρυθμίες, γιατί τότε ίσως να είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα αν με ρωτήσεις τι έχω ακούσει σχετικά με το πρόβλημα μου, θα σου πω τα πάντα. Ότι πρέπει να σταματήσω το ποδόσφαιρο, ότι έχω μια σπάνια ασθένεια που καταστρέφει την καρδιά... Η τελευταία διάγνωση στο Βέλγιο, όμως, είναι ότι αντέχει η καρδιά μου. Μπορώ να συνεχίσω να κάνω προπονήσεις και σιγά - σιγά να ξαναβρώ τον εαυτό μου.

Είχαμε όλοι άγχος στην οικογένειά μου, ήταν δύσκολη η κατάσταση, αλλά το αντιμετωπίσαμε με πίστη και πιστεύαμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ήμασταν αισιόδοξοι και αυτό με βοήθησε πολύ τόσο ως άνθρωπο όσο και ως αθλητή. Θυμάμαι όταν έγινα αλλαγή σε ένα παιχνίδι επειδή δεν ένιωθα καλά, αλλά μετά από κάποιο διάστημα έπαιξα ξανά. Οι δικοί μου με στήριζαν και ο γιατρός που με παρακολουθεί στα Γιάννινα ήταν στο πλευρό μου και με στήριζε.

Ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι άνθρωπος μόνο όταν παίζει ποδόσφαιρο, αλλά και όταν δεν παίζει

Στην πρώτη επέμβαση με βοήθησε ο ΠΣΑΠ και η ομάδα μου με ένα αξιοσέβαστο ποσό. Στη δεύτερη φορά ήταν πιο μετέωρα τα πράγματα, καθώς είχαν ολοκληρωθεί και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι πως ήθελα να το κάνω περισσότερο για τον εαυτό μου, για να εξαλειφθεί μια και καλή το πρόβλημα. Τα παιδιά από τον ΠΣΑΠ με κάλεσαν, με πήρε ο Γιώργος Μπαντής, όταν έμαθαν πως θα ξαναπάω για επέμβαση στο Βέλγιο.

Μου είπαν ότι θα είναι στο πλευρό μου. Μου εξήγησαν ότι θα με στηρίξουν. Ήταν δίπλα μου και τα παιδιά της προηγούμενης διοίκησης και της τωρινής. Δέχτηκα πολλές ευχές από συμπαίκτες μου, από αντιπάλους και τους ευχαριστώ όλους. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι εμείς οι ποδοσφαιριστές δεν είμαστε καλυμμένοι με το θέμα της ασφάλειας. Ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι άνθρωπος μόνο όταν παίζει ποδόσφαιρο, αλλά και όταν δεν παίζει, όταν του προκύπτει ένα πρόβλημα. Με πίστη και αισιοδοξία ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του προκύπτουν. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες".

* Ο Καραγιαννίδης γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1990 στα Γιάννινα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ανατολή Ιωαννίνων και ακολούθησαν Αιγάλεω, Δόξα Κρανούλας, Ρόδος, Ρούβας, Τηλυκράτης Λευκάδας, Κέρκυρα, Πιερικός, ενώ την τελευταία τριετία έπαιζε στον Καραϊσκάκη Άρτας (τα δύο τελευταία χρόνια στη Football League).

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ