ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καλντερόν στο Sport24.gr: "Οι τέσσερις άξονες για την επανεκκίνηση του ΝΒΑ"

Detroit Pistons guard Jose Calderon warms up before the start of an NBA basketball game against the New York Knicks, Wednesday, April 10, 2019, at Madison Square Garden in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)
Detroit Pistons guard Jose Calderon warms up before the start of an NBA basketball game against the New York Knicks, Wednesday, April 10, 2019, at Madison Square Garden in New York. (AP Photo/Mary Altaffer) AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ο Special Assistant της Ένωσης Παικτών του ΝΒΑ, Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν, μιλάει στο Sport24.gr για τους τέσσερις άξονες που θα καθορίσουν το πότε και το πώς θα συνεχιστεί η σεζόν στο ΝΒΑ.

Το ΝΒΑ συνεχίζει να διερευνά κάθε πιθανό ενδεχόμενο για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, ένα μήνα μετά τη διακοπή του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη. Το βράδυ της 11ης Μαρτίου ο Ρούντι Γκομπέρ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό κι έκτοτε «πάγωσαν» όλα . Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι πολλά, όπως άλλωστε έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Μοιάζει να αποτελεί επιθυμία του Άνταμ Σίλβερ να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται τη συγκέντρωση όλων των ομάδων σε μία τοποθεσία ( όπως για παράδειγμα στο Λας Βέγκας ) και τον περιορισμό της σειράς των αγώνων των playoffs.

Από την άλλη, ειδήσεις όπως ο θάνατος της μητέρας του Καρλ Άντονι Τάουνς από κορονοϊό είναι λογικό να δημιουργούν δεύτερες σκέψεις και να υπενθυμίζουν σε όλους πως δεν μπορεί να υπάρξει βιασύνη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι το οποίο έχει εκφραστεί και από άλλα πρωταθλήματα. Για την ώρα ο Κομισάριος του ΝΒΑ τηρεί στάση αναμονής για τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είχε τονίσει άλλωστε πριν από μερικές ημέρες, στη συνέντευξη που έδωσε μέσω Twitter, αυτοί που επί της ουσίας θα αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τη φετινή σεζόν είναι οι επιστήμονες και οι γιατροί. Πριν αποφανθούν ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά (στον βαθμό του δυνατού), το ΝΒΑ δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα θέσει σε ρίσκο την υγεία των αθλητών, των προπονητών και όλων των εμπλεκομένων.

Η δυνατότητα υποβολής διαγωνιστικών τεστ που θα δίνουν ακριβές αποτέλεσμα εντός δεκαπέντε λεπτών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες επιστροφής στην δράση, ξανά όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη και καταφατική απάντηση από τους γιατρούς, πριν άπαντες πατήσουν ξανά στα παρκέ. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (με ή χωρίς κόσμο, σε ένα μέρος κλπ).

Η Ένωση Παικτών συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Άνταμ Σίλβερ και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Λίγκας, έχοντας αποσαφηνίσει από την πρώτη στιγμή πως τίποτα δεν πρέπει να αφήσει -έστω και λίγο- εκτεθειμένους τους παίκτες στον κορονοϊό. Κοινώς, μιλάμε για κοινή γραμμή ανάμεσα σε ΝΒΑ και NBPA, πάνω σε αυτό το ζήτημα (την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τους μισθούς, με τους παίκτες πάντως να λαμβάνουν κανονικά τον μισθό που τους αναλογεί για το διάστημα έως τις 15 Απριλίου).

Από τη θέση του Special Assistant της NBPA, ο Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν τηρεί την ίδια στάση. Είναι αδιάλλακτος σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών, τονίζοντας στο Sport24.gr πως κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

« Νομίζω πως τα πράγματα είναι αρκετά σαφή πάνω σε αυτό το ζήτημα, μιλάμε για τέσσερις βασικές συνισταμένες: την υγεία, την ασφάλεια, τις αποφάσεις των Αρχών και τις πιθανότητες» ανέφερε αρχικά ο Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν, πριν προσθέσει: « Το βασικότερο όλων είναι η υγεία όλων, όχι μόνο των αθλητών, αλλά όλων όσων εμπλέκονται στις ομάδες και είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των αγώνων. Μετά ακολουθεί η ασφάλειά τους. Το τρίτο έχει να κάνει με την στάση που τηρούν οι Αρχές και το χρονοδιάγραμμα που θα μας δώσουν αναφορικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεδομένων των τριών αυτών στοιχείων, έπεται η εξέταση κάθε πιθανότητας ή πλάνου για το πώς θα επιστρέψουμε στα γήπεδα».

Τι εννοεί με αυτό; « Κοίτα, εξαρτάται από το πότε θα παρθεί αυτή η απόφαση και τι χρονικά περιθώρια θα έχουμε για να τελειώσει η σεζόν, σε ποια ημερομηνία μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση και πώς θα είναι αυτή η επιστροφή στην δράση» προσθέτει, θέλοντας να περιγράψει όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά το περίγραμμα πριν από τη λήψη αποφάσεων.

"ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ"

Από εκεί και πέρα, ο Special Assistant της Ένωσης Παικτών επεσήμανε τα εξής: « Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανότητα και εναλλακτικό πλάνο. Δεδομένα μπορώ να σου πω ότι όλοι ελπίζουμε πως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη σεζόν όταν ο κόσμος αρχίσει να είναι καλύτερα, όταν θα υπάρχει εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης (το περίφημο "flatten the curve") και όλα θα είναι ελεγχόμενα, στον βαθμό του δυνατού. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα νιώθουν ασφαλείς».

Όσο για το συμπέρασμα που βγαίνει από τα λόγια του; Την στιγμή που στην Ευρώπη μοιάζει να έχει ξεκινήσει η πτώση της καμπύλης των κρουσμάτων και των θανάτων (ιδίως σε Ισπανία και Ιταλία), στις ΗΠΑ βλέπουν αυτή να ανεβαίνει σταδιακά και επικίνδυνα. Γι’ αυτό κιόλας κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει με ασφάλεια και να δώσει ακριβείς ημερομηνίες για το οτιδήποτε. Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην επικοινωνία που είχε πριν από μερικές ημέρες με τον Άνταμ Σίλβερ και τους Κομισάριους των υπόλοιπων «μεγάλων» αθλημάτων της χώρας να έκανε λόγο για επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα τον Σεπτέμβριο, το ΝΒΑ και η ΝBPA όμως δεν βιάζονται να θέσουν στόχους. Περιμένουν, αναλύουν μέρα με τη μέρα τα δεδομένα και αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους, ανάλογα τις συνθήκες.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ