ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γκούγκα: "Ο ΠΑΟΚ ένα κλικ πιο πάνω από τον Ολυμπιακό"

Γκούγκα: "Ο ΠΑΟΚ ένα κλικ πιο πάνω από τον Ολυμπιακό"

Ο 21χρονος μέσος του Παναιτωλικού, Γκούγκα, μιλά στο Sport24.gr για την προσπάθεια εξόδου στην Ευρώπη, την Μπενφίκα και τους Έλληνές της, Σάμαρη και Βλαχοδήμου, και προβλέπει ότι ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού, Ζοζέ Σα θα γίνει και βασικός της εθνικής Πορτογαλίας.

Στις 9 Ιανουαρίου ο Παναιτωλικός ανακοίνωσε την απόκτηση των Πορτογάλων, Γκούγκα και Πέδρο Αμαράλ, με τη μορφή δανεισμού από την Μπενφίκα.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η ομάδα του Αγρινίου με την αντίστοιχη της πορτογαλικής πρωτεύουσας αποδίδει καρπούς. Πλέον και σε έμψυχα ανταλλάγματα.

Αμφότεροι έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής από τον Τραϊανό Δέλλα - μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι εκπροσωπούνται από τον συμπατριώτη τους πανίσχυρο ατζέντη, Ζόρζε Μέντες - αλλά εάν κάποιος από τους δύο έχει καλύτερο όνομα στην Πορτογαλία αυτός είναι ο Γκούγκα (9 συμμετοχές, οι 4 στο αρχικό σχήμα).

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr επικοινώνησε μαζί του. Μας μίλησε για τις συστάσεις που πήρε από τον Ανδρέα Σάμαρη, τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, τη γνώμη του για το ελληνικό πρωτάθλημα και την προσπάθεια του Παναιτωλικού για την πεντάδα παρά το δύσκολο πρόγραμμα, αρχής γενομένης από το ματς με τον ΠΑΟΚ (16/3, 19:00).

Τον φίλο του Ζοζέ Σα, για τον οποίον προβλέπει ότι στο μέλλον θα είναι ο βασικός γκολκίπερ της εθνικής Πορτογαλίας, την αγάπη του για τα κατοικίδια, αλλά και το φαγητό που έμαθε στην Ελλάδα.

- Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του Παναιτωλικού;

"Από το Νοέμβριο που είχαν πει από την Μπενφίκα ότι υπάρχει μια ελληνική ομάδα που ενδιαφέρεται για μένα. Στην αρχή δεν ήμουν ενθουσιασμένος. Τον Δεκέμβριο ο Παναιτωλικός επέμεινε. Είδα ότι είναι μια ομάδα που παλεύει να βγει στο Europa League και είπα ας δοκιμάσω".

- Μίλησες με κάποιον για να πάρεις πληροφορίες για την ομάδα;

"Μίλησα με τον Σάμαρη. Μου είπε να έρθω γιατί είναι μια ομάδα που παίζει πολύ καλά και κυρίως έχει έναν προπονητή ανοιχτόμυαλο".

- Αισθάνεσαι δικαιωμένος από την επιλογή σου;

"Ναι, ασφαλώς. Όλοι με υποδέχθηκαν πολύ καλά. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα αυτήν την απόφαση".

- Ο Παναιτωλικός έχει μαθηματικές ελπίδες για την κατάκτηση της πέμπτης θέσης. Έχει όμως και τρία δύσκολα ματς με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό στη σειρά. Προλαβαίνει το ευρωπαϊκό όνειρο;

"Συνεχίζουμε να το πιστεύουμε. Τα πράγματα έγιναν δύσκολα μετά την ήττα στη Λιβαδειά. Είναι δύσκολα τα ματς αυτά, αλλά έχουμε κι ένα ιδιαίτερο κίνητρο να τα κερδίσουμε. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους".

- Ο Παναιτωλικός τι θέση θα είχε, ποια ομάδα θα ήταν στην Πορτογαλία;

"Σε επίπεδο εγκαταστάσεων είναι καλύτερα από πολλές ομάδες της Πορτογαλίας. Θα ήταν στις πρώτες έξι - επτά ομάδες της Primeira Liga".

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI) ΕUROKINISSI

- Ποια θεωρείς την καλύτερη ελληνική ομάδα;

"Από όσο έχω δει ο ΠΑΟΚ είναι ένα κλικ πιο πάνω από τον Ολυμπιακό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι δεύτερος έκανε καλή σεζόν, ειδικά στην Ευρώπη".

- Στην Ελλάδα αγωνίζονται πολλοί Πορτογάλοι, διατηρείς επαφή με κάποιους από αυτούς;

"Τους ξέρω όλους, αλλά προσωπική επαφή έχω με τον Ζοζέ Σα και τον Ζιλ Ντίας".

- Η γνώμη σου για τον προπονητή, Πέδρο Μαρτίνς;

"Ο Ολυμπιακός παίζει καλή μπάλα από ό,τι έχω δει. Αλλά, δεν με εκπλήσσει. Και η πρώην ομάδα του Μαρτίνς, Βιτόρια Γκιμαράες, έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Κι αυτό λέει πολλά για τον προπονητή".

- Μίλησες για τον Ζοζέ Σα. Κλήθηκε κιόλας στην εθνική Πορτογαλίας; Είναι ο επόμενος προπονητής της εθνικής σου ομάδας;

"Είναι ο βασικός γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Τώρα ίσως είναι η τρίτη επιλογή. Στο μέλλον, όμως, έχει όλες τις δυνατότητες να είναι ο βασικός μας τερματοφύλακας στη "σελεσάο"".

- Στην Ελλάδα αναμένουμε την εφαρμογή του VAR. Στην πατρίδα σου εφαρμόζεται, αλλά και πάλι υπάρχουν παράπονα...

"Είμαι υπέρ του VAR γιατί θα βελτιώσει την κατάσταση. Στην Πορτογαλία υπάρχει αυτή η σπέκουλα, γιατί τα λάθη δεν εξαφανίζονται. Άλλωστε, άνθρωπος κάνει τον έλεγχο της φάσης. Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το γεγονός ότι αποδίδεται περισσότερη δικαιοσύνη".

- Μόλις άλλαξε ο προπονητής της Μπενφίκα, πολλοί συμπαίκτες σου από τη δεύτερη ομάδα πήραν προαγωγή για την πρώτη. Ο Μπρούνο Λάζε έβαλε βασικούς τον Ζοάο Φέλιξ, τον Φλορεντίνο Λουίς. Σκέφτεσαι ότι εάν έμενες στην ομάδα, ίσως τώρα να έπαιζες βασικός;

"Δεν ξέρω, ίσως. Ο νέος τεχνικός δίνει ευκαιρίες σε νέους. Αυτός με ανέδειξε. Δεν σκέφτομαι τώρα την Μπενφίκα, αλλά μόνο τον Παναιτωλικό".

Benfica's Samaris, celebrates after scoring his team's second goal against Moreirense during a Portuguese league soccer match at Benfica's Luz stadium in Lisbon, Saturday, Aug. 29, 2015. (AP Photo/Steven Governo)
Benfica's Samaris, celebrates after scoring his team's second goal against Moreirense during a Portuguese league soccer match at Benfica's Luz stadium in Lisbon, Saturday, Aug. 29, 2015. (AP Photo/Steven Governo) AP PHOTO/STEVEN GOVERNO

- Ο Ανδρέας Σάμαρης είναι μια τέτοια περίπτωση. Ήταν μεταξύ πάγκου κι εξέδρας, τώρα ξανά βασικός και κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου του...

"Ναι μιλάω πολύ με τον Ανδρέας. Είναι ηγέτης. Πρέπει να τον δεις στις προπονήσεις. Έμαθε τέλεια πορτογαλικά μέσα σε σύντομο διάστημα κι αυτό λέει πολλά για την ευφυΐα του".

- Στην Μπενφίκα είναι εντυπωσιασμένοι από τον Βλαχοδήμο. Η άποψή σου;

"Ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη της Μπενφίκα που τον πήρε από τον Παναθηναϊκό. Σε λίγα χρόνια θα παίζει σε πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα..."

- Η καριέρα σου δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Αρκετά εμπόδια πέρασες, μία ρήξη χιαστού και υποτροπή σε μικρή ηλικία μέσα σε λίγους μήνες. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Μπενφίκα, Ζόνας, έτρεξε και σου αφιέρωσε ένα γκολ που πέτυχε. Θυμάσαι αυτή τη στιγμή;

"Κάναμε μαζί αποθεραπεία. Αυτός είχε πρόβλημα στα πλευρά. Ήμασταν σε διπλανά κρεβάτια. Όταν επέστρεψε μου είπε: Όταν σκοράρω θα στο αφιερώσω. Του είπα θα περιμένω.

Σκόραρε με την Γκιμαράες, αλλά δεν το αφιέρωσε. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε. Ήταν το πρώτο μου γκολ μετά τον τραυματισμό, ήλθαν όλοι πάνω μου και δεν μπόρεσα. Στο υπόσχομαι θα σκοράρω και στο επόμενο. Έτσι και έκανε. Έβαλε γκολ στη Σετούμπαλ, έτρεξε και το αφιέρωσε στην κάμερα".

Γκούγκα: "Ο ΠΑΟΚ ένα κλικ πιο πάνω από τον Ολυμπιακό"
AP PHOTO/PEDRO ROCHA

- Γκούγκα, τι σημαίνει το όνομά σου;

"Ο πατέρας μου με έβγαλε έτσι γιατί ήταν θαυμαστής του Βραζιλιάνου τενίστα, Γκούγκα"

- Έχεις τρέλα με τα κατοικίδια, έτσι δεν είναι;

"Ναι, έχω φέρει και τη σκυλίτσα μου στο Αγρίνιο. Λέγεται Τάγια".

- Το αγαπημένο σου φαγητό στην Ελλάδα;

"Πίτα γύρο (γέλια)".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ