ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"
INTIME SPORTS

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr και μίλησε για την Εθνική ομάδα, τα λάθη που έγιναν, το πλάνο για το μέλλον, τον Γιώργο Καραγκούνη, τον Σταύρο Κοντονή, αναφέρθηκε στο θέμα του επόμενου προπονητή και έκανε απολογισμό της θητείας του.

Βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ από τον περασμένο Ιανουάριο, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα, Γιώργο Σαρρή. Ανέλαβε σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα ανοικτά μέτωπα ήταν πολλά και η πρόκληση ήταν μεγάλη για τον ίδιο.

Παλιός παράγοντας ο Γιώργος Γκιρτζίκης, με πάνω από τέσσερις δεκαετίες στην "πλάτη" του, προφανώς και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν. Δυσπιστία και απαξίωση από τον κόσμο, υποθέσεις που έτρεχαν με την δικαιοσύνη ήταν μερικές από τις "καυτές πατάτες".

H συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, πραγματοποιήθηκε πριν από το παιχνίδι της Εθνικής μας με την Φινλανδία στο Καραϊσκάκη

Επίσης, μείζον ήταν και το θέμα της Εθνικής ομάδας που είχε περιέλθει σε τέλμα, αλλά και οι διαμάχες με την Πολιτεία που παραλίγο να οδηγήσουν σε Grexit με αφορμή το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο. Στην πορεία προέκυψαν και άλλα προβλήματα, όπως αυτό με τον Γιώργο Καραγκούνη και τον Σέρχιο Μαρκαριάν, όπου αμφότεροι αποτέλεσαν παρελθόν.

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας μίλησε για όλα αυτά στο Sport24.gr και έδωσε τις δικές του απαντήσεις. Μίλησε για την Εθνική ομάδα, ανέλυσε τα λάθη που έγιναν, αλλά και το πλάνο που πρέπει να ακολουθηθεί, είπε ότι θέλει άμεσα να λυθεί το θέμα του επόμενου προπονητή, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στον Γιώργο Καραγκούνη, με τον οποίο οι σχέσεις μόνο καλές δεν είναι πλέον.

Παράλληλα, έκανε απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, αναφέρθηκε στο μέλλον και στο τι προτίθεται να κάνει ως τις επόμενες εκλογές, ενώ δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει για τον Σταύρο Κοντονή, το Grexit το οποίο μπορεί και πάλι να μας χτυπήσει την πόρτα, τους τακτικούς δικαστές στο Διαιτητικό Δικαστήριο και όχι μόνο.

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"
INTIME SPORTS

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Γκιρτζίκη στο Sport24.gr:

Ένα χρόνο πριν η Εθνική βρέθηκε μια ανάσα από τους "8" του Μουντιάλ και σήμερα είναι τελευταία στα προκριματικά του EURO, αποκλεισμένη και "πληγωμένη". Αν κάνατε την αυτοκριτική σας, που θα εντοπίζατε τα λάθη σας;

Σίγουρα έχουν γίνει λάθη. Μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για ποδόσφαιρο. Και όλα σωστά να είχαν γίνει, αυτό δεν θα διασφάλιζε την επιτυχία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κρίνουν τα αποτελέσματα, υπάρχουν και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες. Από την ομάδα που έπαιξε στη Βραζιλία, πολλοί παίκτες δεν αγωνίστηκαν στα παιχνίδια των προκριματικών λόγω αποχώρησης ή λόγω τραυματισμών. Η ομάδα έχασε τη συνοχή της και πολλά προβλήματα που προϋπήρχαν βγήκαν στην επιφάνεια. Το βασικό για μένα δεν είναι να μοιράσουμε τις ευθύνες, αλλά η ομάδα να ξαναστηθεί σε υγιείς βάσεις και να γυρίσει το συντομότερο στις επιτυχίες.

Αν είχατε την δυνατότητα να πάτε τον χρόνο πίσω από τη μέρα που αναλάβατε, τι θα κάνατε διαφορετικό σήμερα, ώστε τα πράγματα να κυλούσαν διαφορετικά;

Εξελέγην Πρόεδρος τέλη Ιανουαρίου και δύο μήνες αργότερα είχαμε το εξαιρετικά κρίσιμο παιχνίδι με την Ουγγαρία. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο δεν μπορούσαμε ως Ομοσπονδία να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές. Αυτό που προείχε ήταν να βρούμε προπονητή, ο οποίος θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Καραγκούνη και να διεκδικήσουμε νίκες.

Ο Γιώργος Καραγκούνης είπε στη συνέντευξή του ότι δεν ήθελε κανείς στην ΕΠΟ τον Σέρχιο Μαρκαριάν και μετά έγινε... μεταστροφή του κλίματος. Ισχύει αυτό; Ήταν άλλες οι δικές σας σκέψεις και αλλάξατε γνώμη στην συνέχεια;

Μα πώς είναι δυνατόν να προσελήφθη ως προπονητής της Εθνικής χωρίς να τον θέλει κανείς στην ΕΠΟ; Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του κ. Καραγκούνη, αποφάσισε την πρόσληψη του και μάλιστα ομόφωνα και χωρίς καμιά παρατήρηση. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν η καλύτερη λύση εκείνη τη στιγμή. Εγώ δεν άλλαξα γνώμη για τον κ. Μαρκαριάν. Δυστυχώς ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει, για τους δικούς του λόγους.

Επειδή ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από το διαζύγιο με τον Σέρχιο Μαρκαριάν, καθώς είπε ότι ήταν ηθικός ο λόγος. Μπορείτε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα, τι ακριβώς έφταιξε και αποφάσισε να φύγει παρά την δική σας προσπάθεια να τον μεταπείσετε.

Επειδή ακριβώς σέβομαι τους παλιούς συνεργάτες, δεν θα ήθελα να πω εγώ κάτι παραπάνω. Εκτιμώ τη δήλωση του, που έκανε στην "Αθλητική Κυριακή", ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα, η οποία θα μαζευόταν την επόμενη ενόψει των προσεχών αγώνων. Από την άλλη, βέβαια, επειδή υπάρχουν ερωτηματικά –όπως είπατε- αν θελήσει στο μέλλον να μιλήσει για όλα αυτά, πιστεύω ότι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Με τον Γιώργο Καραγκούνη θα προσπαθήσετε με κάποιο τρόπο να γεφυρώσετε το χάσμα που υπάρχει αυτή την στιγμή ή θέλετε να λύσετε δικαστικά τις όποιες εκκρεμότητές σας; Είδαμε ότι στην ανακοίνωση-απάντηση της ΕΠΟ ούτε καν αναφέρεται το όνομά του.

Δεν υπάρχει θέμα δικαστηρίων. Το είπε άλλωστε και ο κύριος Καραγκούνης ότι ούτε εκείνος έχει τέτοια πρόθεση. Το γεγονός ότι σταμάτησε η συνεργασία μας, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τη μεγάλη του προσφορά ως παίκτη, όπως και όλων των ποδοσφαιριστών που έχουν τιμήσει το εθνόσημο. Λυπούμαστε όλοι που δεν ήταν το ίδιο επιτυχής η θητεία του ως συνεργάτης της Ομοσπονδίας, όσο ήταν η θητεία του ως ποδοσφαιριστής. Τη συνέντευξη του κυρίου Καραγκούνη, ακολούθησαν συνεντεύξεις παλιών παικτών της Εθνικής που κλήθηκαν να σχολιάσουν όσα είπε. Η ανακοίνωση, λοιπόν, της Ομοσπονδίας υπενθύμιζε ότι έχουμε αγώνες μπροστά μας Ε! σε αυτή την ανακοίνωση δεν μπορούσαμε ονομαστικά να αναφέρουμε τα ονόματα των παλιών παικτών σαν να τους τραβάμε το αυτί. Απευθυνόταν σε όλους, και ζητούσε να στηριχθεί η προσπάθεια του Κώστα Τσάνα και των παικτών της Εθνικής που είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους. Χαίρομαι που η έκκληση αυτή εισακούστηκε.

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"

Ο κόσμος προβληματίζεται, ανησυχεί και ενδιαφέρεται για το μέλλον της Εθνικής. Πώς προσανατολίζεστε να πορευτεί από 'δω και πέρα για να επανέλθει στον σωστό δρόμο; Συγκεκριμένες κινήσεις που έχετε σκεφτεί να κάνετε.

Το ζητούμενο είναι η Εθνική να ξαναβρεί την ηρεμία της, να επιστρέψει ο αλληλοσεβασμός και η πειθαρχία. Η Ομοσπονδία έχει εμπιστοσύνη στους διεθνείς ποδοσφαιριστές και στον Κώστα Τσάνα, που έχει αναλάβει την ευθύνη της Εθνικής Ανδρών. Παράλληλα, μετά από αυτά τα δύο παιχνίδια προχωράμε στις επόμενες κινήσεις για να χτίσουμε μια ομάδα σε νέες και υγιείς βάσεις, με στόχο να ξαναβρεθούμε το συντομότερο στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.

Υπάρχει κάποιο μοντέλο που έχετε να σκεφτεί να ακολουθήσετε στο θέμα των Εθνικών ομάδων και της λειτουργίας τους; Είτε από το εξωτερικό είτε ίσως από κάποιο άλλο άθλημα όπως το μπάσκετ που βλέπουμε πως έχει μια συνεπή πορεία όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν πιστεύω στη μεταφορά μοντέλων από το εξωτερικό και πόσο μάλλον άλλων αθλημάτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πιστεύω στην προσεκτική επιλογή συνεργατών, που μπορούν να ανταποκριθούν στους ρόλους τους. Μεγάλη σημασία για μας έχει το μοντέλο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου και ένα ενιαίο μοντέλο λειτουργίας από την Εθνική Παίδων ως την Ανδρών. Σε αυτό τον τομέα, όντως το πρόγραμμα που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Τεχνικός διευθυντής θα έρθει στην ομάδα; Εννοούμε ένας άνθρωπος σε ρόλο αντί-Φύσσα στην ομάδα ή είναι ειλημμένη απόφαση να μην υπάρξει τέτοιο;

Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί αντι- Σάντος ή αντι- Ρεχάγκελ ή αντι-Φύσσας, το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι μέσα στην Εθνική Ομάδα και καλή συνεργασία ανάμεσα σε αυτούς που την υπηρετούν.

Ο επόμενος προπονητής που θα έρθει, ποια ακριβώς στοιχεία θέλετε να έχει; Έχετε ξεχωρίσει κάποιες περιπτώσεις και αν ναι, μπορείτε να μας πείτε από ποιες χώρες προέρχονται και μέχρι πότε θα έχει κλείσει;

Ο προπονητής της Εθνικής πρέπει να επιβάλλει την πειθαρχία και να εμπνεύσει τον αλληλοσεβασμό μέσα στην ομάδα. Αυτό είναι το βασικότερο. Προτάσεις για συνεργασίες έρχονται στην Ομοσπονδία από την ημέρα που παραιτήθηκε ο κ. Μαρκαριάν και αξιολογούνται με προσοχή. Έχουν γίνει επαφές, θα συνεχίσουμε και μετά τους δύο αγώνες και ευελπιστούμε ότι πριν από τα παιχνίδια του Οκτωβρίου θα έχουμε καταλήξει.

Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας μετά την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του EURO σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτή την στιγμή; Φανταζόμαστε ότι δεν υπάρχουν οι ανέσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Επίσης, τι ποσό μπορεί να διατεθεί για το επόμενο προπονητικό τιμ;

Σίγουρα, το οικονομικό είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας. Οι αμοιβές των συνεργατών μας, οφείλουν έτσι και αλλιώς να προσαρμόζονται όχι μόνο στις δυνατότητες της Ομοσπονδίας, αλλά και στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν μπορούμε να προκαλούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά ένας καταξιωμένος προπονητής, αντάξιος της ιστορίας και των στόχων της Εθνικής Ομάδας, σίγουρα έχει συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις. Επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή σε αυτό το πλαίσιο.

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"
INTIME SPORTS

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου; Εννοώ τα διαχρονικά του προβλήματα, τα οποία δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμα. Αν ρωτήσει κάποιος τον κόσμο, θα μιλήσει για διαφθορά, έλλειψη οργάνωσης και τεχνογνωσίας και πολλά ακόμη. Ποια είναι η άποψή σας;

Η μεγαλύτερη παθογένεια κατά τη γνώμη μου είναι η δυσπιστία του φιλάθλου κόσμου απέναντι στο ποδόσφαιρο. Άλλες φορές δικαιολογημένη, αλλά πολλές φορές αδικαιολόγητη, καθώς μη υπαρκτά ζητήματα ανάγονται δυστυχώς σε μεγάλα, από μερίδα του τύπου. Ο κύριος στόχος, ο δικός μας, είναι λοιπόν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα φιλάθλου και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Με το θέμα των τακτικών δικαστών στο Διαιτητικό Δικαστήριο, βλέπουμε ότι η UEFΑ πήρε το μέρος σας, αλλά ο κ. Κοντονής δεν κάνει πίσω. Πολλοί λένε ότι δεν θέλετε τους τακτικούς δικαστές. Τι απαντάτε; Επίσης, πως σκέφτεστε να κινηθείτε στο συγκεκριμένο θέμα...

Η Ομοσπονδία έχει επανδρώσει τα δικαιοδοτικά όργανα με τακτικούς δικαστές, σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο νόμος και το καταστατικό μας. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, όμως, είναι διαφορετικό θέμα. Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός ο κ. Κοντονής ζήτησε την άποψη της UEFA για το ζήτημα και πήρε από τον κ. Ινφαντίνο την απάντηση που δημοσιοποιήθηκε και στη δική σας ιστοσελίδα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Συνομοσπονδίας συμμετείχε στη Γενική μας Συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα και εξήγησε με σαφήνεια τι συμβαίνει διεθνώς. Δεν πήρε λοιπόν το μέρος μας η UEFA, απάντησε στο ερώτημα του κ.Κοντονή. Το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο σε όλο τον κόσμο και η θέση της ΕΠΟ είναι σταθερή σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων, που θέτουν οι Διεθνείς Συνομοσπονδίες.

Μας βλέπουν με μισό μάτι στην UEFA και στην FIFA μετά τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες και το παρ' ολίγον Grexit; Θεωρείτε ότι θα το συναντήσουμε ξανά μπροστά μας στο μέλλον; Άλλωστε, έρχεται και το μεγάλο αθλητικό νομοσχέδιο...

Ως ΕΠΟ προσπαθήσαμε πολύ, κρατώντας χαμηλούς τόνους να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να μην φτάσουμε στα άκρα, δηλαδή στον εξοβελισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και ως τώρα το επιτύχαμε. Τώρα, αν η Κυβέρνηση, η όποια Κυβέρνηση, επανέλθει προσπαθώντας να πλήξει την ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου, τότε θα ξαναγίνουμε το «μαύρο πρόβατο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν θα κινδυνέψουμε με αποβολή. Άλλωστε είμαστε σε επιτήρηση, καθώς επανειλημμένως οι Διεθνείς Συνομοσπονδίες έχουν κινηθεί για να σταματήσουν παρεμβάσεις του κράτους στο ποδόσφαιρο.

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"
INTIME SPORTS

Θα διεκδικήσετε την προεδρία της ΕΠΟ στις επόμενες εκλογές;

Μέσα σε αυτούς τους 7 μήνες που υπηρετώ την Ομοσπονδία από τη θέση του Προέδρου, είμαι σε διαρκή συνεργασία με τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Βλέποντας την ανταπόκριση των Ενώσεων στο παραγόμενο έργο και την πρόθεση τους αυτό να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια, θα αποφασίσω αν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία;

Η Εθνική Ομάδα είναι σίγουρα η πρώτη και άμεση προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα στο περιβάλλον που δημιουργεί η οικονομική κρίση η υποστήριξη των Ενώσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι επίσης σημαντική προτεραιότητα. Η Εθνική είναι η κορυφή του οικοδομήματος του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, το Ερασιτεχνικό είναι σίγουρα η βάση του.

Από ποιους θα θέλατε βοήθεια και δεν την έχετε ως τώρα σε διάφορους τομείς και ποιοι είναι αυτοί (Κυβέρνηση-παράγοντες-Λίγκα-σωματεία-διαιτητές);

Προσπαθώ να συνεργάζομαι αρμονικά με όλους και όλων η συνεισφορά είναι απαραίτητη για να επιλύονται τα προβλήματα. Και ξέρω πολύ καλά ότι πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Από την άλλη, θα σας πω το ποδόσφαιρο δικαιούται πολύ περισσότερα όσων λαμβάνει, αν αναλογιστούμε πόσα προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Και πολύ φοβάμαι ότι αν αυτή η αδικία συνεχιστεί θα πάψουμε να έχουμε ποδόσφαιρο.

Υπάρχει πεδίο δράσης της ΕΠΟ από το οποίο να είστε ικανοποιημένος; Ποια θα ήταν η απάντησή σας αν σας ρωτούσαν "Πείτε μας πέντε-έξι θετικά που έχουν γίνει στην θητεία σας";

Αυτή τη στιγμή πολλά θέματα είναι εν εξελίξει, τα οποία παρουσίασα πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει αρκετά στη διαιτησία και στους κανονισμούς που έχουν γίνει αυστηρότεροι. Επίσης από την εκλογή τακτικών δικαστών στα δικαιοδοτικά όργανα, από την ίση αντιμετώπιση προς όλους χωρίς διακρίσεις και από την αποδοχή των αλλαγών και του έργου μας, από την ευρύτατη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ. Επειδή όμως, όπως είπα, πολλά βρίσκονται εν εξελίξει, απολογισμό θα κάνω σε ένα χρόνο, όταν λήγει η θητεία αυτής της Εκτελεστικής Επιτροπής. Πρέπει να πω, επίσης, ότι πολύ υπερήφανο με έκανε η διοργάνωση του ΕURO U-19 σε Κατερίνη, Λάρισα και Βέροια, για την οποία δεχθήκαμε θερμά συγχαρητήρια από τον Γενικό Γραμματέα της UEFA κ. Ινφαντίνο.

Ασχολείστε εδώ και δεκαετίες με το ποδόσφαιρο και το έχετε υπηρετήσει από διάφορα πόστα. Έχετε σκεφτεί πότε θέλετε να αποσυρθείτε ή είναι μακρινή σκέψη ακόμα;

Όπως είπατε, έχω υπηρετήσει ποδόσφαιρο από πολλά πόστα εδώ και 43 χρόνια. Από ερασιτεχνικό σωματείο ως ΠΑΕ της Α’ Κατηγορίας και από την Ένωση του Νομού μου μέχρι την Προεδρία της Ομοσπονδίας. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος και είμαι καλά στην υγεία μου, θα συνεχίσω να προσφέρω.

Γκιρτζίκης: "Να χτίσουμε τη νέα Εθνική, λυπούμαστε που δεν πέτυχε ο Καραγκούνης"
INTIME SPORTS

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ