ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φλεβαράκης: "Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί"

Φλεβαράκης: "Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί"
ASTANA OFFICIAL SITE

Ο Κώστας Φλεβαράκης ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλάει στο Sport24.gr για το τέλος της συνεργασίας του με την Αστάνα στο Καζακστάν.

Μπορεί ακόμη να μην έχει κλείσει τα 50 (γεννήθηκε τον Μάιο του 1969) όμως ο Κώστας Φλεβαράκης, μετράει ήδη πάνω από 23 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στους προπονητικούς πάγκους. Το 1995 προωθήθηκε για πρώτη φορά στο τεχνικό επιτελείο της αντρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, τον οποίο αργότερα υπηρέτησε κι ως χεντ κόουτς, έχει εργαστεί από νωρίς στο εξωτερικό, πέρασε από Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Κύπρο, έχει συνεργαστεί με παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ αλλά και με μικρότερες.

Με άλλες ομάδες πάλεψε για την σωτηρία, με άλλες διεκδίκησε υψηλότερους στόχους, με άλλες βίωσε οικονομική ασυνέπεια. Πίστευε πως τα είχε δει... όλα όμως η εμπειρία του στην Αστάνα (η συνεργασία του διακόπηκε αρχές Ιανουαρίου) αποδείχθηκε ξεχωριστή από κάθε άποψη. Ο Κώστας Φλεβαράκης μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr για όσα βίωσε το διάστημα που βρέθηκε στο Καζακστάν:

"Έφυγα με ανάμικτα συναισθήματα, από την μια σου μένει η ικανοποίηση της προσπάθειας, οι επιτυχίες, οι σχέσεις που ανέπτυξες και από την άλλη η πικρία γιατί αν η ομάδα έμενε όπως σχεδιάστηκε απ την αρχή θα πετύχαινε το απόλυτο των στόχων της", εξήγησε χαρακτηριστικά.

- Τι ακριβώς συνέβη με την συνεργασία σου εκεί;

"Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Αστάνα ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις την σεζόν , έδειξε ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πρόσωπο από τα φιλικά παιχνίδια ακόμη. Συνεχίσαμε με επιτυχία στο Πανασιατικό πρωτάθλημα. Η Αστάνα κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας αλλά και του Κοζάκικου μπάσκετ μετάλλιο, την 3η θέση συγκεκριμένα, μια επιτυχία πρώτου μεγέθους αν αναλογιστούμε πως η καλύτερη επίδοση της στην συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν η 7η θέση. Να σημειωθεί ότι η ομάδα αγωνίστηκε με δύο από τους έξι ξένους παίκτες της και χωρίς τον καλύτερο Καζάκο παίκτη της. Κι από εκεί και έπειτα ξεκινάει μια προβληματική κατάσταση κι ένα μπαράζ λανθασμένων αποφάσεων - παρεμβάσεων.

- Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

"Γυρίζοντας από το Πανασιατικό η Αστάνα θα πρέπει να αρχίσει τις υποχρεώσεις της στην VTB με εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στην CSKA και πέντε εκτός έδρας παιχνίδια (τεράστια συνεχόμενα ταξίδια) και όλα αυτά ενώ η ομάδα για τρεις βδομάδες δεν είχε τους πέντε πιο βασικούς παίκτες της στο ρόστερ. Ξεκινάμε οπότε με ένα μεγάλο ντεζαβαντάζ.

Παρόλα αυτά εμφανίζουμε ένα πολύ καλό πρόσωπο και στις δυο διοργανώσεις, είμαστε μακράν η καλύτερη ομάδα στο Καζακστάν (αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστερημένη είσοδό μας στο πρωτάθλημα ήταν ένα επιπλέον πρόβλημα γιατί σου στερούσε την δυνατότητα να δώσεις παιχνίδια και ρυθμό στους 5 βασικούς παίκτες που τις 3 τελευταίες βδομάδες ήταν εκτός ρόστερ) και αρκετά ανταγωνιστικοί στην VTB (με 2 πολύ σημαντικές νίκες. Ακολουθεί νέα διακοπή για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων όπου και οι 9 Καζάκοι του ρόστερ καλούνται στην Εθνική.

Και σα να μην έφταναν αυτά στην διακοπή του πρωταθλήματος εκτός από την απουσία όλου του Καζάκικου ρόστερ αποφασίζεται αλλαγή ενός πολύ σημαντικού παίκτη (σ.σ.: του Βίλιαμσον), για την χημεία της ομάδας από την διοίκηση της ομάδας με κάποιον της αρεσκείας τους. Παραμονές του επόμενου αγώνα και ενώ υπήρχε νέα απώλεια από τραυματισμό του αρχηγού μας τα παιχνίδια της εθνικής ενημερώνομαι ότι ο καινούριος παίκτης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και όταν προτείναμε να αγωνιστεί τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το πρόβλημα ο υπό αντικατάσταση παίκτης αυτό δεν έγινε αποδεκτό! Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει.

Μια ομάδα να ξεκινάει καλά και στην πορεία να αποδυναμώνεται κατά αυτόν τον τρόπο μετά μάλιστα από πολύ σημαντική επιτυχία. Κάποιος όσο ήμουν εκεί μου είπε "ξέρω ότι αυτοκτονούν οι απελπισμένοι και οι δυστυχισμένοι εμείς αυτοκτονούμε ως ομάδα ενώ είμαστε ευτυχισμένοι".

Φλεβαράκης: "Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Ποιος ευθύνονταν για όλα αυτά;

"Ξεκάθαρα τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στα θέματα επιβολής και κυριαρχίας εντός του ντόπιου μάνατζμεντ της ομάδας. Δεν θέλω στην παρούσα φάση να αναφερθώ ονομαστικά.

Ξέρεις κάτι, δεν με ενόχλησε ούτε το ότι ήμουν μακριά από το σπίτι μου, ούτε τα ταξίδια που ήταν πολύ δύσκολα και μακρινά, ούτε το γεγονός πως η Αστάνα έχει από τα πιο μικρά μπάτζετ στην VTB. Αν δεν μου το ρωτούσες ούτε καν θα σου μιλούσα για μπάτζετ. Επιλογή μου ήταν και την υπερασπίστηκα. Μπορώ να διαχειριστώ καταστάσεις, να ανταπεξέλθω αγωνιστικά , να έχω μια ανταγωνιστική ομάδα που να παλεύει απέναντι σε ισχυρούς όπως η Χίμκι, η Ούνικς, ομάδες που κοιτάξαμε στα μάτια και χάσαμε στο τέλος από χαμένες βολές αν και αγωνιστήκαμε με λιγότερους ξένους.

Έχω δουλέψει αρκετά στο εξωτερικό, στην Γερμανία ας πούμε ο ρόλος του τζένεραλ μάνατζερ είναι πολύ έντονος, όμως η συνεργασία μου εκεί ήταν άψογη. Αυτό όμως ήταν κάτι άλλο".

- Μήπως θα έπρεπε να προβληθούν αυτές οι αντιρρήσεις από την πλευρά σας με μεγαλύτερη ένταση;

"Διαφωνία υπήρξε και εκνευρισμός από την πλευρά μου και το έδειξα εκεί που έπρεπε. Υπάρχουν όμως και πράγματα που πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν λαμβάνεις μια απόφαση. Στην Αστάνα με ακολούθησε ένα σταφ από Ελλάδα, διαπραγματεύτηκα με κάποιους παίκτες για να έρθουν και να στηρίξουν μια προσπάθεια. Ήθελαν και ήθελα να μείνω να παλέψω και για τον εαυτό μου και για όλα αυτά τα παιδιά αλλά από ένα σημείο κι έπειτα αυτό αποδείχθηκε αδύνατο".

- Η πορεία της Αστάνα στην VTB πώς ήταν;

"Θα πρέπει να αναφέρω σε ότι αφορά το πρόγραμμα πως δεν παίζεις κυκλικά όπως στην Ελλάδα. Ας πούμε η Αστάνα πριν φύγω είχε παίξει ήδη 2 φορές , μέσα έξω με την ΤΣΣΚΑ. Αντίθετα με την τελευταία της VTB την Ρίγα δεν είχαμε παίξει ούτε μια φορά. Άρα όταν είσαι μια νίκη κάτω από τα play off και εκκρεμούν 7 εντός έδρας παιχνίδια με τους 9 τελευταίους και με όλες τις αντιξοότητες που προέκυψαν, δεν δικαιούται κανείς να πει ότι η ομάδα ήταν εκτός στόχων στη VTB, με δεδομένο ότι είχε ήδη πετύχει το μάξιμουμ των προσδοκιών στους άλλους δύο στόχους. Το αντίθετο, όλοι πίστωσαν στη δική μας δουλειά τις 2 νίκες της εθνικής καθώς ήταν ξεκάθαρη η διαφορά με τις συντριπτικές της ήττες μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι".

Φλεβαράκης: "Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Πώς σου φαίνεται η φετινή "κούρσα" των ομάδων στην Ευρωλίγκα;

"Θεωρώ ότι φέτος στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει η ομάδα μεγαθήριο, αυτή που είναι αχτύπητη. Σίγουρα ομάδες όπως η Φενέρ ή η ΤΣΣΚΑ που έχουν για πολλά χρόνια ίδιο κόουτς , ίδιο κορμό έχουν ένα πλεονέκτημα εξαιτίας της χημείας τους. Όλη η ουσία στην Ευρωλίγκα κατά την γνώμη μου είναι η φάση των χιαστί".

- Ένα σχόλιο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό;

"Στον Ολυμπιακό εκτιμώ εκτός όλων των άλλων πως ένα θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι η χημεία με τους ξένους παίκτες που απέκτησε. Όπως και να χει όμως στο Ελληνικό πρωτάθλημα όλα θα κριθούν στα πλέι οφ αν και είναι εντυπωσιακό το στοιχείο πως ο Ολυμπιακός έχει κάνει φέτος 4 ήττες στην Α1. Ο Παναθηναϊκός βασίζεται πολύ φέτος στο τρέξιμο και στην αθλητικότητα. Αυτά τα είναι ισχυρά του σημεία".

- Παρακολουθείς την πορεία της πρώην ομάδας σου, της ΑΕΚ;

"Παρακολουθώ από απόσταση. Η ΑΕΚ έκανε μια σημαντική επένδυση τα τελευταία χρόνια όμως έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και αυτό εκτιμώ ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολλές και συνεχείς αλλαγές. Πιστεύω πως θα πρέπει να κατασταλάξουν σε ένα μοντέλο, ένα πλάνο και να το στηρίξουν".

- Μια ευχή για το 2018;

"Πιστεύω και εύχομαι FIBA και Euroleague να βρουν μια λύση, κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από αυτό το μπάχαλο. Δημιουργείται σύγχυση η οποία κάνει ζημιά στο ίδιο το μπάσκετ. Δεν μπορεί να μπαίνει στην μέση ο παίκτης , ο προπονητής για το αν θα παίξει δεν θα παίξει κάποιος στην Εθνική. Για το καλό του αθλήματος πρέπει να χαραχτεί μια κοινή γραμμή με απόλυτο σεβασμό της μιας πλευράς στον ρόλο της άλλης".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ