ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φεράντο στο Sport24.gr: "Φοβήθηκα ότι θα χάσω το μάτι μου"

ÊÕÐÅËËÏ / ÂÏËÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ÊÕÐÅËËÏ / ÂÏËÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πρώην προπονητής του Βόλου, Χουάν Φεράντο, μιλά στο Sport24.gr για την περιπέτεια υγείας που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο με αποτέλεσμα παραλίγο να χάσει το μάτι του.

Ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2014 για λογαριασμό του Εργοτέλη. Η θητεία του στην ομάδα του Ηρακλείου αποδείχθηκε βραχύβια, αλλά το 2017 επέστρεψε στην πατρίδα μας.

Ο Χουάν Φεράντο οδήγησε τη νεοσύστατη τότε ομάδα του Βόλου σε δύο διαδοχικές ανόδου. Από την τρίτη στη δεύτερη κι από εκεί στην πρώτη κατηγορία.

Ο 39χρονος Καταλανός προπονητής καθοδήγησε την ομάδα της Μαγνησίας στην παρθενική της συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία και σε αυτόν οφείλεται το εντυπωσιακό ξεκίνημα, όσο και κατα ένα πολύ μεγάλο βαθμό η παραμονή της στη Super League 1.

Η θητεία του στο Βόλο ολοκληρώθηκε άδοξα. Οι λόγοι δεν ήταν αγωνιστικοί, αλλά υγείας. Ο Χουάν Φεράντο αντιμετώπισε πρόβλημα στο μάτι, τόσο που κινδύνεψε να το χάσει.

Επέστρεψε στη Βαρκελώνη και πλέον είναι καλά. Ο πρώην προπονητής του Βόλου - ο οποίος βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ - μιλά στο Sport24.gr για τη μεγάλη περιπέτεια με την υγείας του.

"Είμαι καλύτερα, η υγεία μου βελτιώνεται. Η υγεία μου πηγαίνει καλά. Προσπαθώ να περάσω το χρόνο βλέποντας ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Κυρίως βλέπω το ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ήταν κάτι περίεργο αυτό που συνέβη. Δεν ένιωθα καλά ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Το μικρόβιο αυτό έκανε μεγάλη ζημιά. Πήγα σε τρία νοσοκομεία. Στο Βόλο, στη Λάρισα και τελικά στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα στην όραση έγινε μεγάλη.

Δεν μπορούσα ν' αντεπεξέλθω στην καθημερινότητα, πόσο μάλλον να προετοιμάσω τις προπονήσεις. Δεν μπορούσα να δω τα videos για ν' αναλύσω στους παίκτες μου τον αντίπαλο. Ήταν ένα μικρόβιο που πείραξε τον κερατοειδή χιτώνα και προκάλεσε μόλυνση. Δεν είχα καλό ανοσοποιητικό και αυτό επηρεάσε.

Στην αρχή είπα στην ομάδα ότι δεν ήμουν καλά. Προσπάθησαν οι γιατροί στο Βόλο ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συντηρητικά με ενέσεις. Μέχρι να πάω στο νοσοκομείο της Λάρισας το πρόβλημα διογκώθηκε. Όταν διακομίσθηκα στη Λάρισα δεν υπήρχε η δυνατότητα να υποβληθώ σε θεραπεία και να γυρίσω γρήγορα στις προπονήσεις. Ήξερα ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνος από τον αρχικά εκτιμώμενο και εξέταση από εξειδικευμένους γιατρούς.

Προφανώς και φοβήθηκα ότι μπορεί να χάσω το μάτι μου. Ήμουν φοβισμένος από την πρώτη στιγμή. Όσο όμως περνούσε ο καιρός και δεν έβλεπα βελτίωση ο φόβος μεγάλωνε. Περνούσαν οι ημέρες, πέρασαν τα Χριστούγεννα και τίποτα δεν είχε αλλάξει. Δεν έβλεπε τίποτα. Ο πόνος έμενε ίδιος. Οι επιπλοκές ήταν εκεί. Ήμουν απελπισμένος. Δεν έβρισκα λύση στο αδιέξοδο. Ένιωθα φυλακισμένος στο νοσοκομείο. Μου έλεγαν ότι ίσως χρειαζόταν μεταμόσχευση, αλλά ένιωθα να μην μπορώ να κάνω κάτι".

Ο Χουάν Φεράντο στέκεται στη συμπαράσταση που πήρε τόσο από τους συνεργάτες του, όσο και από τους Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές της ομάδας και εκφράζει την επιθυμία να επιστρέψει στην Ελλάδα όταν το επιτρέψει η πανδημία.

"Οι παίκτες και οι συνεργάτες με έπαιρναν τηλέφωνο. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ισπανόφωνοι με επισκέφτηκαν. Ακόμη κι όταν επέστρεψα στην Ισπανία, δεν σταμάτησαν να με παίρνουν τηλέφωνο. Στην ομάδα το είπα και τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να δουλέψω γιατί δεν μου το επιτρέπει η υγεία μου.

Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι ο στόχος μου. Θα ήθελα να επιστρέψω. Αυτή η σεζόν με βρήκε ξανά στην πρώτη κατηγορία, αλλά δυστυχώς το απήλαυσα μέχρι το Δεκέμβριο. Θα ήθελα να επιστρέψω για ακόμη μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που είχα με το Βόλο. Δεν θέλω απλά δηλαδή να παλέψω για να μείνω στην κατηγορία".

Εφάρμοσε τη δική του φιλοσοφία στο Βόλο. Μια φιλοσοφία που πηγάζει από την Μπαρτσελόνα, από τα τμήματα υποδομής της οποίας ξεκίνησε.

Στους μπλαουγκράνα ήταν προπονητής της Κ16. Εξηγεί στο Sport24.gr τι ένιωσε ότι είδε τον Λιονέλ Μέσι για πρώτη φορά ν' ακουμπά την μπάλα.

"Παρακολουθούσα τα ματς του Βόλου, αλλά και γενικά τα ματς τόσο του πρωταθλήματος, όσο και του Κυπέλλου. Μεγάλωσα στη Μασία, στην Μπαρτσελόνα και στόχος είναι όχι μόνο να παίρνει η ομάδα τ' αποτελέσματα, αλλά να προσφέρει θέαμα. Αυτά διδαχθήκαμε στην Μπάρτσα κι έτσι έχω πορευτεί στην καριέρα μου.

Το πιο σημαντικό κι από το ίδιο το στυλ παιχνιδιού είναι να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Φέρνω δυο παραδείγματα διαφορετικού στυλ ποδοσφαίρου. Την Αταλάντα και τη Λειψία. Έπαιξαν κόντρα σε Βαλένθια και Τότεναμ που είναι τα φαβορί.

Όχι μόνο τις απέκλεισαν, αλλά το έκαναν και θεαματικά. Γιατί πίστεψαν σε αυτό το σχέδιο που είχαν. Αλλά πίστεψαν όλοι οι παίκτες σε αυτό.

Είδα τον Μέσι όταν ήμουν στην Κ21 της Μπαρτσελόνα κι αυτός ήταν 16 ετών. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Όλος ο κόσμος τον βλέπει να κάνει αυτά τα απίθανα που κάνει, αλλά στις προπονήσεις κάνει δέκα φορές πιο απίστευτα πράγματα. Κάθε προπόνηση γι' αυτόν είναι ένας τελικός Μουντιάλ".

Ποια η γνώμη ενός ξένου ουδέτερου προπονητή για την ελληνική διαιτησία; Πόσο θεωρεί ότι επηρέασε την πορεία του Βόλου το γεγονός ότι έπαιζε στο άδειο Πανθεσσαλικό;

"Η διαιτησία στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Αγγλία είναι δύσκολη. Όλοι μπορούν να κάνουν λάθη. Υπάρχοι καλοί και κακοί διαιτητές. Είναι μια δουλειά που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση. Είναι δύσκολο να μην κάνεις λάθεις, ειδικά όταν δέχεσαι πιέσεις από τον κόσμο.

Ήταν δύσκολο να παίζουμε με άδειο γήπεδο, το Πανθεσσαλικό ήταν άδειο κι αυτό ήταν πρόβλημα. Παραδέχομαι, ωστόσο, ότι στο Βόλο υπάρχουν ήδη δυο ιστορικές ομάδες: Ο Ολυμπιακός και η Νίκη. Νομίζω, ωστόσο, ότι όσο ο Βόλος θα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, θα μεγαλώσει και το κοινό του και θα τον αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος".

Κάθε αγωνιστική δραστηριότητα ανεστάλη στην Ελλάδα και η αναστολή παρατάθηκε μέχρι τις 24 Απριλίου σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης (2/4).

Ζητήσαμε από τον Χουάν Φεράντο να κάνει μια σύγκριση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ καθώς αναμετρήθηκε και με τις δυο ομάδες στον πρώτο γύρο.

"Η διαφορά του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είναι ότι δεν τα κατάφερε στα ντέρμπι. Ειδικά η ήττα από τον Παναθηναϊκό του έκανε μεγάλη ζημιά. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος. Ο Πέδρο είχε τον πρώτο χρόνο προσαρμογής που του αναλογούσε και είδαμε τι κάνει στο δεύτερο χρόνο.

Ο Αμπέλ ανέλαβε μια δύσκολη κατάσταση. Έφυγε ο Λουτσέσκου και κολύμπησε στα βαθιά. Αν καθίσει κι αυτός δεύτερο χρόνο θα δείτε ότι θα τα πάει καλύτερα. Θεωρώ ότι θα παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο από τον Λουτσέσκου και τα αποτέλεσμα θα δικαιώσουν τόσο τον ίδιο, όσο και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ