ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Επαγγελματίας ετών 16

Επαγγελματίας ετών 16

O Στέφανος Τσιτσιπάς περιγράφει στο Sport24.gr την εμπειρία του στο Αυστραλιανό Όπεν και αποκαλύπτει τι θα ρωτούσε τον Ρότζερ Φέντερερ (video).

Τρεις παίκτες με ελληνικό αίμα προκάλεσαν αίσθηση στο Αυστραλιανό Όπεν. Ο 19χρονος Νικ Κύργιος, ο 18χρονος Θανάσης Κοκκινάκης και ο 16χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς. Οι δύο πρώτοι είναι "προϊόντα" του αυστραλιανού τένις και παίζουν ήδη στους επαγγελματίες, ο Στέφανος όμως είναι... 100% ελληνικό προϊόν, ένας αθλητής που στοχεύει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας τα επόμενα χρόνια.

Στην παγκόσμια κοινότητα του τένις ο Στέφανος ανήκει ήδη στα πρόσωπα που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον. Από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν νίκησε τον Νο1 τζούνιορ στον κόσμο, Αντρέι Ρούμπλεφ στα ημιτελικά του Orange Bowl. Ο Στέφανος έγινε ο δεύτερος Έλληνας μετά τον Πάρη Γεμουχίδη που εξασφάλισε το εισιτήριο στον τελικό του σημαντικότερου τουρνουά τζούνιορ στον κόσμο, πάλεψε και έχασε τρία σετ από τον Αμερικανό Στέφαν Κόζλοφ. Ο Στέφανος έχει την ευκαιρία να επιστρέψει φέτος.

Στον τελικό του Orange Bowl:

Προς το παρόν μοιράζεται με το Sport24.gr την εμπειρία της πρώτης συμμετοχής στο Αυστραλιανό Όπεν και το μοναδικό ταξίδι που έχει ξεκινήσει η οικογένεια Τσιτσιπά. Τον Στέφανο τον εντοπίσαμε στην Αυστραλία όπου παρέμεινε μετά τη συμμετοχή του στα προημιτελικά του τουρνουά τζούνιορ για να δώσει και άλλους αγώνες, έχοντας κοντά του τον πατέρα/προπονητή του, τον Απόστολο.

" Η πρώτη μου συμμετοχή σε Grand Slam ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή", διηγείται ο Στέφανος. " Ένιωθα σαν να κατάφερα ενα μικρό κομμάτι από αυτό που ονειρευόμουν απο μικρή ηλικία. Ήμουν μέρος ενος μεγάλου Grand Slam τουρνουά! Το Australian Open ήταν πάντα ενα απο τα αγαπημένα μου Grand Slams. Εντυπωσιάστηκα απο τις εγκαταστάσεις, τα γήπεδα, τους διοργανωτές, τα ball kids, τους υποστηρικτές και όλα τα υπόλοιπα τα όποιο έκαναν αυτο το τουρνουά τόσο μοναδικό".

Προπόνηση με τον Mr Melbourne

Τα τουρνουά τζούνιορ ξεκινούν στα Grand Slam λίγες μέρες μετά την έναρξη των προσπαθειών των επαγγελματιών, ουσιαστικά τη δεύτερη εβδομάδα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μικροί και μεγάλοι προπονούνται δίπλα δίπλα. Ο Απόστολος, ο πατέρας του Στέφανου, κυνήγησε μεγάλο... λαβράκι, αλλά δεν κάθισε η ψαριά.

" Το ότι βρισκόμουν τόσο κοντά σε όλους τους επαγγελματίες τενίστες έγινε συνήθεια μετά απο λίγο. Στην αρχή ήμουνα φαν, αλλα αργότερα κατάλαβα ότι ήμουν και εγω ένας αγωνιζόμενος, όπως και αυτοί. Δυστυχώς δεν έκανα προπόνηση με κανένα επαγγελματία, παρόλο που ο πατέρας μου είχε μιλήσει με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και αυτός δεν είχε πρόβλημα. Είχα όμως την ευκαιρία να προπονηθώ δίπλα στον Στάνισλας Βαβρίνκα και άλλους όχι τόσο διασημους τενίστες", περιγράφει ο Στέφανος που βρίσκεται πλέον στην ηλεκτρονική βαθμολογία της ATP και στο Νο14 στα τζούνιορ.

Επαγγελματίας ετών 16

Ατυχώς στην Ελλάδα το ρεπορτάζ αφορά τους επαγγελματίες αθλητές και δεν αναφέρεται πάντα η πορεία, η προσπάθεια που έχει κάνει ο συγκεκριμένος αθλητής ή αθλήτρια για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν είναι εύκολο να φανταστούμε την προσπάθεια της οικογένειας του Στέφανου, ο οποίος έχει ξεκινήσει να κάνει καριέρα στο τένις, ένα σπορ που το αγαπάμε στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε παράδοση.

" Το πρόγραμμα θα αρχίζει να έχει αρκετά Futures και Challenger τουρνουά. Θα προσπαθήσω να βελτιώσω όσο καλύτερα μπορώ το ATP ranking μου. Θα πρέπει να αρχίζω να "μπαίνω" σιγά-σιγά πιο πολύ στα επαγγελματικά τουρνουά. Επίσης το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κάποια ITF Juniors (Grade 1)".

Άρα ο Στέφανος θα πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι απουσίες που μπορεί να κάνει ένας μαθητής στο ελληνικό σχολείο δεν δικαιολογούν το διάστημα που απαιτείται για να ταξιδέψει στα τουρνουά, οπότε η οικογένεια του Στέφανου βρήκε μια διαφορετική λύση που ακολουθείται χρόνια στο εξωτερικό: "Το σχολείο δεν στάθηκε εμπόδιο διότι μπόρεσα και βρήκα online school και έτσι συνεχίζω με τα μαθήματα μέσω του υπολογιστή".

Καρπός τενιστικής οικογένειας

Η οικογένεια Τσιτσιπά είναι πενταμελής. Οι γονείς του Στέφανου υπήρξαν παίκτες και ο πατέρας του είναι επιτυχημένος προπονητής. Οπότε ο Στέφανος και τα αδέρφια του έπαιζαν παιχνίδια στο κορτ, όπως τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού τους.

" Η πρώτη μου ανάμνηση από το τένις είναι να παίζω μπάλες με τον πατέρα όταν είχε κενό ανάμεσα στα μαθήματα που έκανα. Ήταν πολύ ευχάριστη αίσθηση να ασχολείται με εμένα. Στην τηλεόραση έβλεπα τένις από δύο ετών. Δεν θυμάμαι τους παίκτες, αλλά είχε πλάκα να παρακολουθώ".

Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι στο μαγικό κόσμο του τένις είναι ο πατέρας του, ο Απόστολος. Μας μιλάει για την απόφαση να ασχοληθεί ο Στέφανος επαγγελματικά με το τένις.

" Πραγματικά για να ασχοληθεί ένας αθλητής με το τένις χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια οικογένεια με άλλα τρία παιδιά. Όπως θα γνωρίζετει η οικογένεια μας ειναι μια τενιστική οικογένεια. Και οι δύο γονείς ασχολήθηκαν και ασχολούνται εππαγελματικά με το τένις, όπως και όλα τα παιδιά τις οικογένειας είχαν πρόωρη ενασχόληση με αυτο το άθλημα. Αυτες η συνθήκες ήτανε ευνοϊκές για να παρθεί η απόφαση ώστε ο Στέφανος να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα και η υπόλοιπη οικογένεια να μπορεί να κατανοεί αυτή την ιδιομορφία".

Επαγγελματίας ετών 16

Πώς συνδυάζει τους δύο ρόλους, του πατέρα και του προπονητή; " Προσπαθώ να ειμαι καλός προπονητής και δάσκαλος μέσα στο γήπεδο και καλός πατέρας/φίλος έξω απο το γήπεδο. Νομίζω ότι η αγάπη και στα δύο παίζει σημαντικό ρόλο", εξηγεί ο Απόστολος.

Η οικογένεια Τσιτσιπά δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη ο Στέφανος άλλαξε εταιρεία που τον ντύνει και τον προμηθεύει παπούτσια, ενώ είναι αμέριστη η συμπαράσταση του Ομίλου Αντισφαίρισης Γλυφάδας (ΟΑΓ): " Εκεί ανδρώθηκε τενιστικά ο Στέφανος, ήταν και παραμένει η τενιστική "φωλιά" του Στέφανου. Ο όμιλος του συμπαραστάθηκε σε όλους τους τομείς, προπονητικά, οικονομικά και συναισθηματικά. Ο Γιώργος Φουντούκος, το συμβούλιο του ΟΑΓ, η υπόλοιποι προπονητές καθώς και τα μέλη βρίσκονται πάντα κοντά του. Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν μπορώ να τους αναφέρω σε λίγες σειρές".

Μια συζήτηση με τον Φέντερερ

Με ύψος στα 1,92μ. ο Στέφανος αναγνωρίζει πως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στο παιχνίδι του. Έχει ήδη μεγάλο σερβίς και καλά χτυπήματα από τις δύο πλευρές και υπογραμμίζει " πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσω την αντοχή στη δύναμη και να έχω το σερβίς σαν ένα μεγάλο όπλο. Επίσης οι επιστροφές μου θέλουν ακόμα δουλειά".

Επαγγελματίας ετών 16

Φυσικά, θαυμάζει τον αρτιότερα τεχνικά τενίστα της εποχής μας, τον Ρότζερ Φέντερερ. Δεν τον έχει γνωρίσει ακόμη, αλλά έχει ήδη έτοιμο ένα πρόχειρο ερωτηματολόγιο και όχι που κρατάει τα επτά τρόπαια του Γουίμπλεντον: "Θα τον ρωτούσα πολλά πράγματα: Τι τρώει κατά τη διάρκεια του τουρνουά, τι σκέφτεται την ώρα του αγώνα, πόση διάρκεια έχει η γυμναστική του, ποια είναι η καθημερινή του ρουτίνα και αν του άρεσε η Ελλάδα".

Αν λύσει αυτές τις απορίες θα πλησίασει πιο κοντά στο όνειρο της ζωής του. Και ο Στέφανος κοιτάζει πολύ ψηλά. " Το ονειρό μου είναι να καταφέρω να γίνω ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Είναι δύσκολο, αλλά είμαι πρόθυμος να το πραγματοποιήσω".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ