ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οριόλ: "Το σόι μου είναι υπέρ της απόσχισης, εγώ κατά"

A Spanish flag, right, and an ''estelada'' or Catalonia independence flag hang on balconies of a building in Barcelona Saturday, Sept. 30 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due to be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended. (AP Photo/Bob Edme)
A Spanish flag, right, and an ''estelada'' or Catalonia independence flag hang on balconies of a building in Barcelona Saturday, Sept. 30 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due to be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended. (AP Photo/Bob Edme) AP

Ο 30χρονος Καταλανός μπακ του Ατρομήτου, Τζουάν Οριόλ, μιλά στο Sport24.gr για το δημοψήφισμα με αντικείμενο την ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Ισπανία. Η "ρίζα" των αποσχιστικών τάσεων και το ποδοσφαιρικό μέλλον των Μπαρτσελόνα κι Εσπανιόλ στη La Liga.

Η Ισπανία ζει στους ρυθμούς του δημοψηφίσματος όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Καταλονίας που διεξάγεται την Κυριακή (1/10). Ο Θανάσης Κρεκούκιας εξήγησε αναλυτικά τι θα συμβεί με τη Μπαρτσελόνα και τις υπόλοιπες ομάδες της Καταλονίας στην περίπτωση που προκύψει απόσχιση από την Ισπανία και ανεξάρτητο κράτος.

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ LIVE ΑΠΟ ΤΟ ΝEWS247

Αλήθεια ποια είναι η "ρίζα" των αποσχιστικών καταλανικών τάσεων και γιατί διεξάγεται το δημοψήφισμα; Το Sport24.gr μίλησε με τον 30χρονο Καταλανό αριστερό μπακ και πρόσφατο απόκτημα του Ατρομήτου κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο, Τζουάν Οριόλ.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Πόμπλα Μαφουμέτ, Ρέους, Γκαβά, Βιγιαρεάλ, Οσασούνα, Μπλάκπουλ, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Μαγιόρκα μπορεί να ζει χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρά του, αλλά εκεί βρίσκονται οι φίλοι του, η οικογένειά του.

Και μπορεί όλο το σόι του να είναι υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, αλλά ο ίδιος είναι κατά. Θέλει η Καταλονία να μείνει ενωμένη με την υπόλοιπη Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση υπερασπίζεται τη διεξαγωγή ως δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κομματιού του ισπανικού λαού.

"Η οικογένειά μου ζει στην Καταλονία, είναι Καταλανοί. Ζουν σε ένα χωριό έξω από τη Βαρκελώνη, το Καμπρίλς. Οπότε το ζουν έντονα και θα ψηφίσουν την Κυριακή (1/10) και είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και της απόσχισης. Αλλά, εγώ είμαι ο μοναδικός από την οικογένειά μου που είμαι υπέρ της ένωσης. Είναι πολέμιος του εθνικισμού και του διαχωρισμού. Ωστόσο, παραδέχομαι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της απόφασης. Ίσως αυτό προκαλεί την αντίδραση γιατί το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά δεν θέλει να επιτρέψει το δημοψήφισμα.

Οριόλ: "Το σόι μου είναι υπέρ της απόσχισης, εγώ κατά"

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα κι αυτό που θέλουν οι Καταλανοί είναι μπορέσουν να εκφραστούν. Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ως Καταλανός αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης προκαλούν περισσότερο μίσος και τάση για διαχωρισμό. Οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να μη γίνει κάτι την Κυριακή που θα βλάψει την εικόνα της χώρας μας".

Ποια όμως είναι η "πηγή" του προβλήματος; Γιατί θέλουν να "φύγουν" οι Καταλανοί; Πώς αντιμετωπίζουν μια εκλογική διαδικασία - όπως αυτή του δημοψηφίσματος - οι Ισπανοί; Υπάρχει φανατισμός; Ο Τζουάν Οριόλ θεωρεί ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή - ακόμη κι αν τη θεωρεί παράνομη - για να μην μεγαλώσει η δυσαρέσκεια εναντίον της.

"Η πηγή του προβλήματος είναι οικονομική. Για να ξέρετε, οι Καταλανοί πληρώνουν τους περισσότερους φόρους από κάθε άλλη περιοχή της Ισπανίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι ένα δικό μας σύστημα, όπως για παράδειγμα ισχύει στη Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα. Οπότε νομίζω ότι εκτός από πολιτικό είναι και οικονομικό το θέμα. Δεν μπορεί ο,τι παράγει η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας να πηγαίνει στο κράτος.

Bayern's David Alaba of Austria, right, and Villarreal's Joan Oriol challenge for the ball during their Champions League Group A soccer match between FC Bayern Munich and Villarreal in Munich, southern Germany, on Tuesday, Nov. 22, 2011. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's David Alaba of Austria, right, and Villarreal's Joan Oriol challenge for the ball during their Champions League Group A soccer match between FC Bayern Munich and Villarreal in Munich, southern Germany, on Tuesday, Nov. 22, 2011. (AP Photo/Matthias Schrader) ASSOCIATED PRESS

Δεν ξέρω εάν υπάρχει φανατισμός. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην Ισπανία υπάρχει πολιτικός διχασμός. Νομίζω ότι τα κόμματα (δεξιά κι αριστερά) που έχουμε είναι περισσότερο ακραία, παρά λαϊκά. Επαναλαμβάνω, αυτό που ζητά η Καταλονία είναι να έχει την ελευθερία να εκφραστεί μέσω της ψηφοφορίας. Δεν μπορεί να το εμποδίσει η κυβέρνηση ακόμη κι αν θεωρεί τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παράνομη. Θα προκαλέσει περισσότερο μίσος σε αυτήν την περίπτωση".

Πάμε και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Σε περίπτωση που τελικά η Καταλονία αποσχιστεί από την υπόλοιπη Ισπανία, πού θα παίζουν οι Μπαρτσελόνα, Ζιρόνα, Ρέους, Ολότ, Γιαγκοστέρα, Σαμπαντέλ, Γέιδα, Εσπανιόλ, Ταραγόνα, Κορνεγιά και Μπανταλόνα; Πως "βλάπτει" τη "φούρια ρόχα" η αντιπαράθεση (και σε αυτό το πεδίο) των Σέρχιο Ράμος και Ζεράρ Πικέ; Πόσο μπορεί να επηρεάζουν την κοινή γνώμη δύο εκ των πιο προβεβλημένων Ισπανών αθλητών;

"Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν από τη La Liga, η Μπαρτσελόνα και η Εσπανιόλ. Η Μπαρτσελόνα έχει πάρει θέση υπέρ, όπως κι άλλες ομάδες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, η Εσπανιόλ δεν έχει ανακατευτεί και δεν θέλει να μπλέξει με την πολιτική. Ο,τι και να συμβεί πιστεύω ότι η Καταλονία δεν θα φύγει από την Ισπανία.

Spain's Gerard Pique, left, and Sergio Ramos attend a training session at the Sports Complex Marcel Gaillard in Saint Martin de Re in France, Tuesday, June 14, 2016. Spain will face against Turkey in a Euro 2016 Group D soccer match in Nice on Friday. (AP Photo/Manu Fernandez)
Spain's Gerard Pique, left, and Sergio Ramos attend a training session at the Sports Complex Marcel Gaillard in Saint Martin de Re in France, Tuesday, June 14, 2016. Spain will face against Turkey in a Euro 2016 Group D soccer match in Nice on Friday. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Κάνουν λάθος και ο Πικέ και ο Σέρχιο Ράμος. Αμφότεροι δημιουργούν διχαστικά συναισθήματα ανάμεσα σε Καταλανούς και υπόλοιπους Ισπανούς. Πώς είναι δυνατόν; Φορούν την ίδια φανέλα. Όλοι είμαστε Ισπανοί. Άλλοι είναι Καταλανοί, άλλοι Βάσκοι, άλλοι Γαλιθιανοί. Ίσως εμείς οι Καταλανοί να έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στο τοπικιστικό στοιχείο. Δεν χρειάζεται να το αναπαράγουμε. Αυτό που κάνουν και οι δύο είναι να δημιουργούν διαμάχη.

Είμαστε σε μια χώρα δημοκρατική, πανέμορφη. Δεν χρειάζεται να φύγουμε. Αυτό που χρειάζεται η Καταλονία είναι να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Μαδρίτη και να βρει μια λύση για το καλύτερο όλων. Τα ματς της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ θα συνεχίσουν να είναι τα ίδια. Θα υπάρχει πάντα ο Πικέ που θα αποτελεί το "επίκεντρο" λόγω του χαρακτήρα του και των απόψεών του, αλλά τίποτα παραπάνω".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ