ΒΟΛΕΪ

Volley League: Εκεί που η λογική χάνει από το πρώτο σερβίς

Volley League: Εκεί που η λογική χάνει από το πρώτο σερβίς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr καταγράφει τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Volley League των ανδρών με τις εξελίξεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Το πρωτάθλημα της Volley League των ανδρών ξεκινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τα ερωτήματα και τις απορίες σχετικά με το τι θα γίνει να είναι πολλές. Πρώτα απ' όλα δεν πρέπει να θεωρεί κανείς δεδομένο πως όντως θα έχουμε το πρώτο σερβίς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΕΑ για να αδειοδοτήσει τους φακέλους των ομάδων.

Κοινώς είναι εξαιρετικά πιθανό κάποια ή κάποιες από αυτές να έχουν ελλείψεις, οπότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε αναγκαστικά σε νέα αναβολή.

Ας μην προτρέχουμε όμως, κι ας ασχοληθούμε μόνο με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Δεδομένο 1: Ο Εθνικός έχει αποσυρθεί από το πρωτάθλημα, η ΕΣΑΠ αρνήθηκε να πάρει τη θέση του η Ροδίων Άθλησις και ο ΔΑΣ Δραπετσώνας και έτσι ήταν δεδομένο ότι θα είχαμε έντεκα ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα. "Στο πλαίσιο της σταδιακής μείωσης του αριθμού των ομάδων, αποφασίστηκε από τη σεζόν 2018-19 να μην αναπληρωθεί η θέση του ΤΑΑ Εθνικού Πειραιώς που αποχωρεί και δεν θα αγωνιστεί σε καμία κατηγορία (2018-19)" ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΑΠ.

Δεδομένο 2: Ο Ηρακλής Χαλκίδας με επιστολή του έκανε γνωστή την αδυναμία του να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο σημαίνει αμέσως ότι από τις έντεκα ομάδες πέφτουμε στις δέκα (κρατήστε αυτό το νούμερο γιατί θα το συναντήσουμε πάλι παρακάτω). Συνεδριάζει η ΕΣΑΠ και έπειτα από ζυμώσεις, αλλά και αναβολή μιας εβδομάδας, αποφασίζετε να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα με δέκα ομάδες και δύο εξ αυτών να έχουν ρεπό. Μοναδική εξαίρεση η 10η και η 21η αγωνιστική όταν και είχαν κληρωθεί να παίξουν μεταξύ τους ο Εθνικός με τον Ηρακλή Χαλκίδας. Όλα αυτά την ώρα που υπήρξε πρόταση για νέα κλήρωση, ώστε κάθε Σαββατοκύριακο να υπάρχουν πέντε ματς για όλες τις ομάδες και όχι τέσσερις αγώνες και δύο να έχουν ρεπό.

Δεδομένο 3: Την ώρα που το πρώτο σερβίς της σεζόν είχε προγραμματιστεί για το διήμερο 13-14/10 και ενώ το περιβόητο Λιγκ Καπ έχει ήδη ξεκινήσει, οι φάκελοι των ομάδων δεν έχουν εξεταστεί ακόμα από την ΕΕΑ και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με αυτούς. Περιμένουμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως κάποιοι εξ αυτών έχουν ελλείψεις.

Δεδομένο 4: Στην ανακοίνωση που είχε βγει για την πρόθεση της Ροδίων Άθλησις να κατέβει στη Volleyleague ανέφερε μεταξύ άλλων: "Τα ΤΑΑ ανταποκρινόμενα στον ανωτέρω σχεδιασμό αποφάσισαν με υπευθυνότητα όπως από τις 11 ομάδες που θα αγωνιστούν τη σεζόν 2018-19 να υποβιβαστούν πάλι οι δύο (2) ομάδες". Με απλά λόγια από τις έντεκα ομάδες θα έπεφταν οι δύο. Το τι θα γίνει τώρα που έμειναν δέκα οι ομάδες θα το μάθουμε προσεχώς, αφού αν μη τι άλλο πρέπει να υπάρχει και μία ξεκάθαρη προκήρυξη πρωταθλήματος πριν αυτό ξεκινήσει. Να ξέρουν και οι ομάδες βρε αδερφέ πόσες από αυτές θα πέσουν του χρόνου στην Α2.

Δεδομένο 5: Αρκετές ομάδες και οι παράγοντες τους δίνουν τα λεφτά τους για να φτιάξουν ανταγωνιστικές ομάδες το προϊόν υποβιβάζεται από τους ίδιους που δεν φροντίζουν να προστατέψουν τις επενδύσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα δεν έχει ανακοινώσει κεντρικό χορηγό αφού μένει να δούμε τι θα γίνει με τον ΟΠΑΠ, ενώ δόθηκε φιλί ζωής (μόνο έτσι μπορεί να μεταφραστεί η χορηγία ύψους 500.000 ευρώ) από την ΕΡΤ.

Δεδομένο 6: Στις 17 Ιουλίου η ΕΣΑΠ ανακοίνωσε πως από τη σεζόν 2020-21 η Volleyleague θα διεξάγεται με 10 ομάδες για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Την περίοδο 2019-20 θα υποβιβαστούν - προβιβαστούν με αντίστοιχη πρόβλεψη στις προκηρύξεις ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ (και μετά από συνεννόηση των δύο φορέων) τόσες ομάδες ώστε από την αγωνιστική περίοδο 2020-21 ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων θα είναι δέκα (10) στη Volley League". Έστω και από καραμπόλα δόθηκε αυτή η δυνατότητα από τώρα στην ΕΣΑΠ, διοργανώνοντας το φετινό πρωτάθλημα με δέκα ομάδες και 18 αγωνιστικές και να υπάρξει η αλλαγή από τώρα και όχι μετά από δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα; Οι ομάδες αποφάσισαν δύο εξ αυτών να έχουν ρεπό κάθε εβδομάδα και να έχουμε 22 αγωνιστικές κανονικά.

Δεδομένο 7: Από τον αριθμό των ομάδων που θα αποφασίσουν οι σύλλογοι της Λίγκας να υποβιβαστούν, υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα και αφορά εκείνες της Α2. Για παράδειγμα οι σύλλογοι που αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με δεδομένο ότι ανεβαίνουν δύο στη Volley League της επόμενης περιόδου. Αν οι δύο ομάδες γίνουν μία τότε όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Κοινώς την ώρα που το πρωτάθλημα της Α2 ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου οι ομάδες σχεδόν είκοσι μέρες νωρίτερα δεν ξέρουν πόσες εξ αυτών θα ανέβουν κατηγορία.

Συμπέρασμα: Με όσα έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία δέκα χρόνια με ομάδες να παίρνουν στις καθυστερήσεις αδειοδότηση ή να αποχωρούν στη διάρκεια της σεζόν, είναι δεδομένο πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση στη Λίγκα για να μπορέσει επιτέλους να ανέβει και η ποιότητα του προϊόντος. Παράλληλα, η μείωση των ομάδων είναι μονόδρομος και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στη Λίγκα.

Φυσικά, θα πρέπει και οι ίδιες οι ομάδες να καταλάβουν το συμφέρον τους. Όταν για παράδειγμα ο Ηρακλής θα παίξει στις 24/11 με την ΑΕ Κομοτηνής και μετά θα αγωνιστεί ξανά στις 15/12 κόντρα στον Παμβοχαϊκό λόγω του ότι έπαιζε πρώτα με τον Εθνικό και μετά με τον Ηρακλή Χαλκίδας και ζητά να αρχίσει το πρωτάθλημα με το υπάρχον πρόγραμμα δεν θα του φταίει κανένας εάν οι παίκτες του δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό μετά από 21 ημέρες απραξίας.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό βόλεϊ. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών ή VolleyLeague γυναικών όπως ονομάζεται από πέρσι δεν έχει τηλεοπτική στέγη. Δηλαδή, το πρωτάθλημα στο οποίο παίζει ο κάτοχος του Challenge Cup των γυναικών Ολυμπιακός και έχει αθλήτριες όπως η Μοντάνιο του Άρη ή η Γκουΐτζι του Αίαντα Ευόσμου δεν βρήκε ένα κανάλι να ενδιαφερθεί για να δείχνει έστω ένα ματς ανά Σαββατοκύριακο.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελούν και τα γήπεδα τα περισσότερα από τα οποία είναι στο όριο του ακατάλληλου για τη διεξαγωγή αγώνων βόλεϊ, όμως αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού. Όπως και να έχει περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που θα υπάρξουν αυτή την εβδομάδα στη Λίγκα και με τις αδειοδοτήσεις των ομάδων για να ασχοληθούμε επιτέλους και λίγο με την αγωνιστική τους εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ