AUTO MOTO 2022

Οι 12 "εντολές" της ασφαλούς οδήγησης στη βροχή

Οι 12 "εντολές" της ασφαλούς οδήγησης στη βροχή

Όπως καθετί στην οδήγηση, έτσι και η βροχή μπορεί να γίνει αρκετά λιγότερο επικίνδυνη αν κάνουμε αυτά που πρέπει. Ενόψει του χειμώνα, παρακάτω μπορείτε να διαβάστε 12 πρακτικές συμβουλές.

Ποτέ η εμπειρία δεν είναι αρκετή. Όσο κι αν γνωρίζετε το αυτοκίνητο, τα ελαστικά σας, τις επιπτώσεις του νερού στην πρόσφυση, πάντα η βροχή -και η οδήγηση εν γένει- θα κρύβει απρόβλεπτες καταστάσεις. Και όσο πιο προετοιμασμένους βρουν εσάς και το αυτοκίνητό σας οι καταστάσεις αυτές, και πιο προσηλωμένους στο έργο της οδήγησης, τόσο πιο πολύ θα έχετε μειώσει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Ας δούμε 12 πολύ χρήσιμες συμβουλές που είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας, καθώς ο χειμώνας μας περιμένει.

Μειώστε την ταχύτητά σας

Η πρώτη και πιο αυτονόητη κίνηση. Μειώνοντας την ταχύτητά σας και αυξάνοντας την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, τόσο πιο πολύ διασφαλίζετε την αίσια κατάληξη ενός φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Διότι, ως γνωστόν, στη βροχή η απόσταση φρεμαρίσματος διπλασιάζεται, λόγω χαμηλότερης πρόσφυσης. Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγετε να ασκείτε έντονη πίεση στα φρένα, ακόμα και αν διαθέτετε ABS.

Ανάψτε τα φώτα σας

Ανάβοντας τα φώτα σας δεν εξασφαλίζετε μόνο τη δική σας καλύτερη ορατότητα, αλλά βοηθάτε και όσους σας ακολουθούν να βλέπουν ακριβώς που βρίσκεστε - ώστε να κρατούν την σωστή απόστασης ασφαλείας από εσάς.

Κρατήστε τα τζάμια καθαρά

Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας είναι σε καλή κατάσταση, διαφορετικά αλλάξτε τους με την πρώτη ευκαιρία. Επίσης, ενεργοποιήστε τον κλιματισμό για να μην θαμπώνουν τα τζάμια και περιορίζουν την ορατότητά σας.

Οι 12 "εντολές" της ασφαλούς οδήγησης στη βροχή


Αντιδράτε ήπια

Σε περίπτωση υδρολίσθησης, όταν τα ελαστικά δεν απομακρύνουν αρκετά γρήγορα το νερό κι έτσι αυτό μεσολαβεί μεταξύ του ελαστικού και της ασφάλτου, η πιο αποτελεσματική αντίδραση είναι η πολύ ήπια χρήση του πεντάλ φρένου και του τιμονιού, το κατέβασμα σχέσης στο κιβώτιο και η απελευθέρωση του γκαζιού. Πιό βίαιες κινήσεις απλώς θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Στόχος είναι το αυτοκίνητο να γλιστρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να ανακτήσει ταχύτερα την πρόσφυση.

Αλλάξτε έγκαιρα ελαστικά

Διασφαλίστε ότι ο χειμώνας θα σας βρει με καλής κατάστασης ελαστικά, ακριβώς για να περιορίζετε το φαινόμενο της υδρολίσθησης και να αντιμετωπίσετε τη μείωση, κατά το ήμισυ, της πρόσφυσης λόγω του νερού. Το ελάχιστο νόμιμο βάθος των αυλακώσεων είναι 1,6 χιλιοστά, αλλά καλό είναι να έχουν τουλάχιστον το διπλάσιο - και επίσης να ελέγχετε τακτικά την πίεσή τους.

Οι 12 "εντολές" της ασφαλούς οδήγησης στη βροχή


Οδηγείτε στα πατήματα των μπροστινών

Πατώντας στις στεγνότερες γραμμές των προπορευόμενων αυτοκινήτων εξασφαλίζετε λίγο καλύτερη πρόσφυση, μιας και το νερό είναι λιγότερο εκεί. Τα χνάρια αυτά βοηθούν, επίσης, να μένετε στην πορεία σας αν οι διαγραμμίσεις του δρόμου δεν φαίνονται καλά. Για τους ίδιους λόγους, καλό είναι να αποφεύγετε τις αλλαγές κατεύθυνσης, αν δεν είναι απαραίτητες.

TAGS AUTO MOTO 2022 ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ