UEFA

Η UEFA έβγαλε ανακοίνωση-απάντηση στην FIFA που εξηγεί γιατί είναι εναντίον του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

O πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ρώμη (7 Φεβρουαρίου 2019)
O πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ρώμη (7 Φεβρουαρίου 2019) @ 2019 ALESSANDRA TARANTINO/ASSOCIATED PRESS

Η επιθυμία της FIFA να διοργανώνονται τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια βρίσκει κάθετα αντίθετη την UEFA, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους της διαφωνίας της και αναφέρει τους κινδύνους του εγχειρήματος.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει διατρανώσει εδώ και λίγο καιρό την επιθυμία της να δει το Παγκόσμιο Κύπελλο να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και σχεδιάζει μάλιστα ραντεβού με ανθρώπους εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών για να τους πείσουν για τα ωφέλη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ωστόσο την ίδια ώρα κορυφώνονται οι αντιδράσεις.

Ουκ ολίγοι άνθρωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου και κυρίως προπονητές ήταν εκείνοι που βγήκαν δημόσια και τάχτηκαν με έντονο ύφος εναντίον μίας τόσο κοσμογονικής αλλαγής όσον αφορά στο αγωνιστικό καλεντάρι του βασιλιά των σπορ ενώ αρνητική ήταν από την πρώτη στιγμή και η UEFA, που έχει υπό την αιγίδα της τόσο το Euro όσο και τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Μάλιστα, η έντονη αντίθεσή της απέναντι στην παγκόσμια ποδοσφαιρική όμοσπονδία πήρε την Τετάρτη (22/9) τον πλέον επίσημο χαρακτήρα, αφού μέσω μακροσκελούς ανακοίνωσης που εξέδωσε, προειδοποιεί για τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν αν εφαρμοστεί η η συγκεκριμένη πρόταση και κάνει λόγο για "ατεκμηρίωτα διαφημιστικά συνθήματα" από την απέναντι πλευρά.

"Η UEFA αναγνωρίζει ότι η FIFA έχει παρουσιάσει μια πρόταση που προϋποθέτει διπλασιασμό των τελικών τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2028 καθώς και των τελικών τουρνουά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών από το 2025, σε συνδυασμό με μαζική αναδιάρθρωση των ημερομηνιών που επιφυλάσσει το Διεθνές Ημερολόγιο Αγώνων για τους αγώνες που διεξάγονται τακτικά από όλες τις 211 ενώσεις μέλη της FIFA.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσοχή που υπάρχει αναφορκά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA, με την προτεινόμενη διπλή συχνότητα της τελικής διοργάνωσης, αλλά προτιμούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με μια περιεκτική και όχι κερδοσκοπική προσέγγιση.

Η UEFA είναι απογοητευμένη με τη μεθοδολογία που έχει υιοθετηθεί, η οποία έχει οδηγήσει έως τώρα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις να ανακοινωθούν και να προωθηθούν ανοιχτά προτού δοθεί, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση διαβούλευσης.

Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό το σχέδιο:

• η υποβάθμιση της αξίας του Νο 1 παγκόσμιου γεγονότος ποδοσφαίρου, του οποίου η διοργάνωσή του ανά τέσσερα χρόνια δίνει ένα μυστήριο με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές οπαδών.

• η διάβρωση των αθλητικών ευκαιριών για τις πιο αδύναμες εθνικές ομάδες με την αντικατάσταση των τακτικών αγώνων με τα τελικά τουρνουά.

• ο κίνδυνος βιωσιμότητας για τους παίκτες, που αναγκάζονται να συμμετέχουν σε καλοκαιρινούς αγώνες υψηλής έντασης κάθε χρόνο αντί να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα από την αγωνιστική δράση για την ανάκαμψή τους.

• ο μελλοντικός κίνδυνος για τα γυναικεία τουρνουά, που επισκιάζονται από την εγγύτητα των κορυφαίων ανδρικών εκδηλώσεων.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ανησυχίες που προκαλεί η πρόταση της FIFA με την πρώτη ματιά και δεν μπορούν να διαλυθούν απλά με ατεκμηρίωτα διαφημιστικά συνθήματα σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη ενός πιο φορτωμένου ημερολογίου με την παρουσία περισσοτερών τελικών φάσεων μεγάλων διοργανώσεων", αναφέρει μεταξύ άλλων η UEFA, απορρίπτοντας ουσιαστικά -με τον πλέν επίσημο τρόπο- την πρόταση-όραμα της FIFA για Μουντιάλ ανά διετία.

TAGS UEFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ