MARKET

Το video που θα σε πείσει ότι ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για το περιβάλλον

Το video που θα σε πείσει ότι ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για το περιβάλλον
HOULAKI

Όσα μάθαμε από το "αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει", τη νέα καμπάνια της Lidl Ελλάς για τη μείωση του πλαστικού και της σπατάλης τροφίμων με στόχο ένα #kaliteroavrio.

Αναπολείς τα παιδικά σου χρόνια. Τα χρόνια της νιότης, της ανεμελιάς, της παιδικής αθωότητας. Τα χρόνια που ήσουν παιδί. Τότε, βιαζόσουν να μεγαλώσεις. Με μία μπάλα ποδοσφαίρου στο ένα χέρι, ήθελες να γίνεις μεγάλος ποδοσφαιριστής. Και με μία μπάλα μπάσκετ στο άλλο, η εναλλακτική σου, σε περίπτωση που το πρώτο πλάνο στράβωνε.

Σταματάς να αναπολείς και στρέφεις το βλέμμα σου προς την οθόνη που βρίσκεται μπροστά σου. Παρακολουθείς το video από τη νέα καμπάνια της Lidl Ελλάς. Ένα παιδί, που τότε, αν ήσασταν συνομήλικοι θα σου φαινόταν τρελό. "Μπαμπα, μαμά, δεν θέλω να μεγαλώσω", λέει κατηγορηματικά στους γονείς του. Ένα παιδί αρνείται να μεγαλώσει. Η παιδική πλευρά του εαυτού σου αρνείται να το χωνέψει. Μα όλοι μας θέλαμε να μεγαλώσουμε.

Το video τελειώνει και στρέφεσαι ξανά στις παιδικές αναμνήσεις, κάνοντας σύγκριση με αυτό που μόλις είδες και έπειτα με το δικό σου σήμερα. Όχι, κανείς μας δεν ήθελε να μεγαλώσει. Όλοι θα θέλαμε να είμαστε ακόμα παιδιά. Να δημιουργούμε τα όνειρά μας, να ορίζουμε τα πρότυπά μας και να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις μας.

Αυτό το παιδί αρνείται να μεγαλώσει. Όχι γιατί επιλέγει τον εύκολο, τον ξέγνοιαστο δρόμο, χωρίς ευθύνες, κανόνες, υποχρεώσεις, μόνο με μπάλα και ξεγνοιασιά. Αλλά γιατί αρνείται να αφήσει το δικό του "σήμερα", για τη θέση ενός αύριο που του επιβάλλουν. Γιατί αρνείται να δεχτεί ως φυσιολογικό, καθημερινό, νορμάλ, αυτό που στη δική του παραμυθένια σκέψη μοιάζει με τη διαιώνιση ενός μόνιμου κακού τέλους. Λένε πως για κάθε παιδί που δεν πιστεύει στις νεράιδες, κάπου μια νεράιδα πεθαίνει.

Η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης είναι μία από τις αμέτρητες ανησυχίες των παιδιών. Η δική τους παρουσία, όμως, είναι η λύση για την καταπολέμηση και ανοικοδόμησή της. Είναι η νεράιδα που έχουν το δικαίωμα να πιστέψουν.

Προφανώς και το video της Lidl Ελλάς έχει αλληγορικό ύφος και χαρακτήρα. Κανένα παιδί δεν μπορεί να μείνει παιδί. Ούτε αυτό θα ήταν φυσιολογικό. Η παιδική φιγούρα, όμως, κι ακόμα περισσότερο η παιδική αθωότητα που εισέρχεται σε έναν κόσμο πολύ ξένο και σκοτεινό για το δικό του αμόλυντο μυαλό, θα πρέπει πάντα να υπάρχει εκεί, για να παραδειγματίζει. Να δημιουργεί ή έστω να διορθώνει τα πρότυπα των μεγάλων, αφυπνίζοντας συνειδήσεις, θυμίζοντάς τους ότι όλοι υπήρξαν παιδιά, σε εκείνο το “σήμερα” που δεν επέλεξαν και για ένα αύριο που, αν είχαν ορίσει, ίσως να ήταν διαφορετικό.

Σε έναν κόσμο που καθημερινά ρυπαίνει, σπαταλά και αδιαφορεί συστηματικά για το περιβάλλον. Ρυπαίνοντας πρώτα απ’ όλα τα πρότυπα και την παιδεία των παιδιών. Εκεί αποσκοπεί και η καμπάνια της Lidl Ελλάς. Αυτό είναι και το νόημα πίσω από το παιδί που αρνείται να μεγαλώσει, να δεχτεί, να συμβιβαστεί με αυτή την ιδέα, η οποία, δυστυχώς, όχι απλά έχει ωριμάσει, αλλά τείνει να μπαγιατέψει στο μυαλό των ενηλίκων.

Κάθε κίνηση που ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση δίνει και ένα επιπλέον κίνητρο σε αυτό το παιδί να μεγαλώσει. Η κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, η μείωση σπατάλης τροφίμων, ο περιορισμός του πλαστικού στις συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας και άλλες τέτοιες καινοτόμες ενέργειες και πρωτοποριακές δράσεις που περικλείονται στην καμπάνια εταιρικής υπευθυνότητας της Lidl Ελλάδας. Για να αναδείξει τις ανησυχίες των παιδιών, να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των μεγάλων, να επιδιώξει ένα #kaliteroavrio.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ