MARKET

Ο αθλητισμός από τα τρανζίστορ στα... smartphones

image
Ο αθλητισμός από τα τρανζίστορ στα... smartphones

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα και γράφει για την εμπειρία των μεταδόσεων στο παρελθόν σε σύγκριση με το σήμερα. Τα βιώματά μας, οι αναμνήσεις μας, ένα... ταξίδι υπέροχο και μοναδικό.

Ο κόσμος εξελίσσεται, πάει συνεχώς μπροστά, μαζί του και ο άνθρωπος. Αλίμονο αν έμενε στα ίδια και δεν κοιτούσε το βήμα παραπάνω. Πάντα έτσι γινόταν, είναι στη φύση του. Μια αέναη προσπάθεια για το κάτι διαφορετικό και το καλύτερο. Όχι ότι γίνονται όλα αναίμακτα και χωρίς κόστος, όμως το σίγουρο είναι πως έχουν γίνει βήματα προόδου σε πάρα πολλούς τομείς.

Η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα και οι ρυθμοί της εξέλιξης φαντάζουν (και είναι) εξωπραγματικοί. Ας τεστάρει οποιοσδήποτε τον εαυτό του, κάνοντας φλας μπακ και ενθυμούμενος τι ίσχυε μερικές δεκαετίες πίσω σε σχέση με το σήμερα. Είναι ασύλληπτα τα όσα έχουν συμβεί και δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα ανακαλυφθεί στο μέλλον. Η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ.

Αφορμή για τον παραπάνω στοχασμό αποτέλεσε η έκθεση του Κωτσόβολου στην Τεχνόπολη (13-15 Νοεμβρίου) με αφορμή τα 65 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς του στο τεχνολογικό κομμάτι και όχι μόνο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε τόσο μεγάλη έκταση, μια έκθεση τεχνολογίας φέρνει τις συσκευές του παρελθόντος κοντά στις τεχνολογίες του μέλλοντος, διαμορφώνοντας ένα ταξίδι από τις πρώτες συσκευές και εφευρέσεις έως πρωτοποριακές συσκευές του μέλλοντος. Ένα "πάντρεμα" του παρελθόντος με το παρόν με ορίζοντα το μέλλον.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων και κάνοντας αναγωγή στο αθλητικό κομμάτι, είναι εξωπραγματική η εξέλιξη στο κομμάτι των μεταδόσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παλαιότεροι που έχουν ζήσει όλη αυτή τη μετάβαση και είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, μπορούν να το αντιληφθούν καλύτερα σε σχέση με τους νεότερους που έχουν χάσει κομμάτια του "παζλ". Ακόμα και οι σημερινοί 30άρηδες έχουν να σου πουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες...

Ο αθλητισμός από τα τρανζίστορ στα... smartphones

Ποιος δεν έχει εμπειρία με τρανζιστοράκι; Πόσες αναμνήσεις, πόσες θύμησες, πόσα καρδιοχτύπια. Αποτελούσε την προέκταση του χεριού, το αυτί κολλημένο για να "ρουφάει" κάθε ατάκα του σπίκερ. Ακόμα και για τον υπογράφων, εκείνα τα κυριακάτικα μεσημέρια ήταν σκέτη ιεροτελεστία. Μετά το μεσημεριανό φαγητό, αμέσως στο δωμάτιο, το ραδιόφωνο στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και ακρόαση μέχρι τελικής πτώσεως. Σύνδεση με όλα τα γήπεδα, από εκείνα της Α' Εθνικής, μέχρι τις μικρότερες κατηγορίες. Να περιμένεις καρτερικά να πάει στο ματς της ομάδας σου ή να ακούσεις από το στούντιο ότι μπήκε γκολ και πρέπει να μεταφερθούν άμεσα εκεί. Ανέβαινε η ένταση της φωνής του σπίκερ όταν γινόταν μια ευκαιρία και αμέσως ένιωθες την καρδιά σου και το στομάχι σου να σφίγγουν. Μοναδικά συναισθήματα, αυθεντικά. Πόσες φορές δεν ήθελες να το αρπάξεις και να το σπάσεις, αν η ομάδα σου έχανε ή νόμιζες ότι από το στούντιο έκαναν σύνδεση λιγότερες φορές, ότι σε... έριχναν σε σχέση με τα άλλα ματς.

Όταν πλάθαμε εικόνες

Το ραδιόφωνο αποτελούσε παράλληλα τα "μάτια" του ακροατή. Εκείνος του μετέφερε όλες τις πληροφορίες, την ατμόσφαιρα, τα συναισθήματα, τον έβαζε "μέσα" στο γήπεδο με τον δικό του γλαφυρό τρόπο. Να ακούς ότι μπήκε γκολ και να... φτιάχνεις την εικόνα στο μυαλό σου για το πώς έγινε η φάση. Δεν σου έφτανε αυτό που άκουγες. Ειδικά για τους μεγαλύτερους, όταν δεν υπήρχε άλλο Μέσο Ενημέρωσης, το ραδιόφωνο ήταν βάλσαμο. Είτε στα καφενεία, είτε μαζεμένοι ανά παρέες και να ακούν ένα ματς. Τσακωμοί, διαφωνίες, μάχες πραγματικές και ας μην ήταν στο γήπεδο. Ήταν σαν να βρίσκονταν, τέτοια ζωντάνια υπήρχε. Έπλαθαν την εικόνα για τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή και ας μην τον είχαν δει ποτέ. Λάτρευαν την ομάδα τους μέσα απ' όσα άκουγαν ή διάβαζαν στις εφημερίδες. "Ιερά τέρατα" του ποδοσφαίρου και όχι μόνο που σήμερα έχουμε εικόνα τους, τότε τους ήξεραν εξ ακοής.

Το ραδιόφωνο δημιουργούσε μια λαχτάρα και ένα πάθος μοναδικό. Ακόμα και όσοι πήγαιναν στο γήπεδο, το έπαιρναν μαζί τους. Πώς αλλιώς θα άκουγαν τι γινόταν στα άλλα παιχνίδια; Πώς αλλιώς θα ήταν οι... μάγκες της εξέδρας, αν δεν ενημέρωναν πρώτοι και καλύτεροι τους υπόλοιπους; Κανονική ιεροτελεστία, σε μια εποχή που τα κινητά δεν υπήρχαν καν ως σκέψη και τα μεγάφωνα ενημέρωναν απλά για τα σκορ. Εσύ ήθελες να βλέπεις τον αγώνα σου και παράλληλα να... βρίσκεσαι και στα υπόλοιπα γήπεδα. Όποιος δεν το έχει ζήσει, είναι δύσκολο να το καταλάβει. Η προσμονή να περάσουν οι ώρες και να φτάσει η στιγμή για την... σέντρα σε όλα τα γήπεδα, από το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στις 3 το μεσημέρι μέχρι το Αθηναϊκός - Παναχαϊκή στα νταμάρια του Βύρωνα. Γούσταρες να ακούς για όλα τα παιχνίδια.

Ο αθλητισμός από τα τρανζίστορ στα... smartphones

Πανιώνιος - ΑΕΚ 3-2 στις 24/7/1960: Όταν η... εικόνα μεταφερόταν μέσω του ραδιοφώνου

Η συνήθεια δεν κόπηκε, το ραδιόφωνο εξακολουθεί να έχει τους θαυμαστές του και τον ρομαντισμό του. Είναι ιδιαίτερο Μέσο, διαφορετικό απ' τα άλλα, έχει μια ζωντάνια και μια ψυχοσύνθεση μοναδική (και σας το λέμε με την εμπειρία μας στο SPORT 24 Radio 103,3 ). εντούτοις το επόμενο βήμα ήταν μοιραίο να έρθει. Η "εικόναμέσω της ακρόασης μετατράπηκε σε πραγματική εικόνα μέσω της τηλεόρασης που μπήκε στη ζωή των ανθρώπων. Πλέον, αυτό που προηγουμένως άκουγες και το... έφτιαχνες στο μυαλό σου όπως ήθελες, μπορούσες να το βλέπεις και να το κρίνεις τελείως διαφορετικά. Οι μεγαλύτεροι που πάντα λένε πως "στη γειτονιά μας ήμασταν από τους πρώτους που βάλαμε τηλεόραση" ζούσαν κάτι μοναδικό. Εκείνα τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης μαζεύονταν σε σπίτια και παρακολουθούσαν ομαδικά, αργότερα έγινε πιο... πριβέ η κατάσταση.

Τα αθλητικά τηλεοπτικά Σαββατοκύριακα

Το να βλέπεις την ομάδα που υποστηρίζεις για πρώτη φορά στην τηλεόραση, δεν το ξεχνάς, μένει για πάντα στο μυαλό σου. Πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση που θυμάμαι να βλέπω φανατικά, ήταν το EURO '92. Την Γαλλία του Παπέν, την Αγγλία του Ινς, την Σουηδία του Μπρολίν και του Νταλίν, την Γερμανία του Κλίνσμαν και του Ματέους, την Δανία του Σμάιχελ και του Λάουντρουπ που... κούφανε όλη την Ευρώπη. Μόλις μπήκε και η ιδιωτική τηλεόραση στη μάχη της τηλεθέασης, ποιος δεν έβλεπε "Λεπτό προς Λεπτό", την κατά πολλούς κορυφαία αθλητική εκπομπή που έχει υπάρξει; Σύνδεση με κάθε γήπεδο για μερικά λεπτά και όποτε έμπαινε γκολ, πήγαινε αυτόματα εκεί. Κάποια στιγμή επέστρεφε στο στούντιο και έδειχνε την καρτέλα "με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα".

Ποιός δεν περίμενε κάθε Σάββατο στις 13:00 το "Σούπερ Σάββατο" στον ΑΝΤ1 με τα αγγλικά στιγμιότυπα με τον Σίμων Χωραφόπουλο στην περιγραφή τους; Ποιος δεν στηνόταν στις 22:00 τις Κυριακές για την κορυφαία και διαχρονικότερη εκπομπή, την "Αθλητική Κυριακή" για να δει όλα τα γκολ ακόμα και στη Β' Εθνική, τις κάρτες με τα αποτελέσματα, το τι έγινε στο μπάσκετ, στα διεθνή και στα "άλλα σπορ"; Με τον καιρό, μπήκε και η συνδρομητική τηλεόραση στη ζωή μας, όπου πλέον μπορούσες να βλέπεις τα πάντα. Τα πρώτα χρόνια με το... Filmnet και μετέπειτα το SuperSport ήταν το κάτι άλλο. Ένας καινούργιος κόσμος για τα αθλητικά δρώμενα. Αποκωδικοποιητής στο μέγεθος λαγάνας, όπου αν το είχες σπίτι σου, ήσουν ο καλύτερος της παρέας και σε λάτρευαν οι πάντες. Αν δεν είχες, πήγαινες σε καφετέρια όπου έψαχνες να καθίσεις και δεν έβρισκες με τίποτα, εκτός αν είχες προνοήσει για... reserve.

Ο αθλητισμός από τα τρανζίστορ στα... smartphones

Το διαχρονικό κυριακάτικο ραντεβού κάθε φιλάθλου που σέβεται τον εαυτό του

Επειδή όμως κάθετι καινούργιο στη ζωή (πρέπει να) γίνεται για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, το “πάντρεμα” των δυο παραπάνω Μέσων Ενημέρωσης ήταν αναπόφευκτο. Και αν τα κινητά αλλάζουν σε χρόνους ασύλληπτους, τα Smartphones αποτέλεσαν την εξέλιξη του σήμερα και τη... λύτρωση για κάθε άνδρα. Έχουν μέσα τους λειτουργικό σύστημα, το οποίο συνήθως είναι το android και δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να εγκαθιστά εφαρμογές και να κάνει σχεδόν ό,τι κάνει και σε έναν υπολογιστή . Λύνει αυτόματα το μαρτύριο σου. Αλήθεια, ποιος από εσάς δεν έχει βρεθεί σε θέση να πρέπει να πάει κάπου που... δεν θέλει, απλά και μόνο για να γλιτώσει την μουρμούρα της δικιάς του και την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΩΡΑ να παίζει η αγαπημένη του ομάδα;

Ναι φίλε αναγνώστη, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση, δεν είσαι μόνος σου. Μπορείς να πας εκεί που... δεν θα ήθελες ποτέ να βρεθείς και παράλληλα να δεις το ματς από τη συσκευή σου ή να παρακολουθήσεις Live την εξέλιξη ενός αγώνα που μπορεί να τον έχεις ποντάρει και στοιχηματικά. Πόσες φορές δεν έχω μπει στην εφαρμογή του Sport24.gr για να δω την εξέλιξη ενός αγώνα, βγαίνοντας από την δύσκολη θέση να πρέπει να... ρωτάω ανά δίλεπτο τους κολλητούς μου με μηνύματα. Μην είμαστε και αγενείς στους γύρω μας, όλα κι όλα.

Ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με κάποιο δίκτυο και να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο: να σερφάρει, να λάβει / στείλει email, να κάνει downloading, να δει βίντεο, ακόμα και αγώνα. Η τεχνολογία τού παρέχει πλέον αυτή την δυνατότητα, όπως και το να ψάξει όποια πληροφορία θελήσει και όποτε το θελήσει. Μεγαλεία...

Ο αθλητισμός από τα τρανζίστορ στα... smartphones

Τα Smartphones σε στέλνουν από παντού σε οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός

Όποιος επισκεφτεί την συγκεκριμένη έκθεση του Κωτσόβολου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (13-15 Νοεμβρίου), θα μπορέσει να δει ιδίοις όμμασι το τι έχει αλλάξει μέσα στις τελευταίες δεκαετίες και πώς φτάνει όλη η πληροφορία στον φίλαθλο πια, σε σχέση με το παρελθόν. Ένα... ταξίδι στο παρελθόν για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Μια διαδρομή που έχει αφετηρία, αλλά ουδείς γνωρίζει τον τελικό προορισμό της. Είπαμε, η τεχνολογική εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα τις παροχές του μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ