MARKET

Μεγάλες αλλαγές στη Φίλιππο Ένωση με νόμο Βασιλειάδη

Μεγάλες αλλαγές στη Φίλιππο Ένωση με νόμο Βασιλειάδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σημαντικές τομές στη λειτουργία του ιπποδρόμου, με στόχο να μπει τέλος στην απαξίωση, φέρνει με νόμο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό ιππόδρομο αναμένουν να κατατεθεί στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει σημαντικές "τομές" που αφορούν την Φίλιππο Ένωση (ΦΕΕ). Όπως τονιζόταν στη σχετική διαβούλευση, στόχος του Υπουργείο Αθλητισμού είναι να τεθούν νέες βάσεις νομιμότητας και εκδημοκρατισμού της ΦΕΕ.

Η ιπποδρομιακή κοινότητα «φώναζε» επί χρόνια για την ανάγκη αλλαγών στη ΦΕΕ, με πολλά μέλη της να έχουν καταγγείλει περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, αυθαίρετες πρακτικές, ακόμη και «κυνήγι μαγισσών» εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει πολλά από τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της ιπποδρομιακής κοινότητας.

Ταυτόχρονα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τις 3.000 οικογένεις που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα

Οι αλλαγές που προωθεί ο Γιώργος Βασιλειάδης

Το αθλητικό νομοσχέδιο τραβάει μια κόκκινη γραμμή στο απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΦΕΕ, που παρέμενε ουσιαστικά το ίδιο από το 1938, δηλαδή από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

Eπιπλέον, δίνεται τέλος στη λειτουργία της ΦΕΕ ως κλειστό κλαμπ «αθανάτων», καθώς τα μέλη της δύνανται να αυξηθούν σε 100. Ακόμη, προωθείται η πολυφωνία εντός του ΔΣ της ΦΕΕ και η συναίνεση (π.χ. υποχρεωτική λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία 2/3) για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις ιπποδρομιακές τάξεις (π.χ. Κώδικας Ιπποδρομιών, στελέχωση Επιτροπών Ιπποδρομιών κ.ά.). Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία, την εξέλιξη και ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών.

Tαυτόχρονα, σύμφωνα με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου, σημαντικός θα είναι ο εποπτικός ρόλος της Πολιτείας, καθώς οι αποφάσεις του ΔΣ της ΦΕΕ για κομβικά ζητήματα υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Επίσης, το νομοσχέδιο εισάγει ασυμβίβαστα που σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες (για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων), αποτρέπουν και εμποδίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων και τη σύγχυση των ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ρητές προβλέψεις για το ποιοι δεν μπορούν να οριστούν ελλανοδίκες και μέλη της Επιτροπής Ιπποδρομιών.

Επιπλέον, προβλέπεται ρητά ότι οι ελλανοδίκες, τα μέλη της Επιτροπής Ιπποδρομιών, ο Γενικός Διευθυντής και το προσωπικό της ΦΕΕ απαγορεύεται να συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ιπποδρομιακό στοιχηματισμό και να αναλαμβάνουν ή να αναμιγνύονται, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στην περίθαλψη και τη φροντίδας των ίππων.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Τα αιτήματα για αλλαγή της ΦΕΕ είναι διαχρονικά και έχουν τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι. Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ίππων (ΕΛΣΙΙΙΠ) και νυν γενικός γραμματέας του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιπποπαραγωγών Δρομώνων Ίππων (ΣΙΙΔΙΠ), σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου, κατήγγειλε σοβαρές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και παραβίασης της αρχής της αμεροληψίας, οι οποίες προωθούνται λόγω του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου που αφορά την ΦΕΕ.

Μάλιστα είχε αναδείξει ότι μέλη της διοίκησης της ΦΕΕ είναι ιπποπαραγωγοί και ιδιοκτήτες ίππων, έχοντας ταυτόχρονα ελεγκτικές αρμοδιότητες (π.χ. ορισμός επιτροπών ελέγχου, κατευθύνσεις για τον τρόπο απόδοση δικαιοσύνης). Επίσης, είχε αποκαλύψει ότι η ΦΕΕ δίνει άδειες σε επαγγελματίες του χώρου και μέλη της διοίκησής της χρησιμοποιούν πολλούς από αυτούς τους ως συνεργάτες.

Επιπλέον, ο κύριος Παπαδόπουλος είχε καταγγείλει ότι τα δικαιώματα που δίδονται στη ΦΕΕ της επιτρέπουν να «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει», εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο χωλαίνει σοβαρά όσον αφορά στις δημοκρατικές αρχές.

Συνολικά, λοιπόν, το αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις υπέρ της νομιμότητας και της διαφάνειας στον ιππόδρομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ