MARKET

Γιαννιώτης στο Sport24.gr: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συνδυάζει αθλητισμό και ιστορία"

Γιαννιώτης στο Sport24.gr: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συνδυάζει αθλητισμό και ιστορία"

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης, Σπύρος Γιαννιώτης, μίλησε στο Sport24.gr από το Πευκί Ευβοίας για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η διεξαγωγή διοργανώσεων εν μέσω πανδημίας και η ευκαιρία εκτόξευσης του αθλητικού τουρισμού.

Ο ιστορικός αγώνας Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης αναβίωσε 2.500 χρόνια μετά, στο Αρτεμίσιο. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα απόλαυσαν με απόλυτη ασφάλεια το σπουδαίο αθλητικό γεγονός, που έγινε στις 4-6 Σεπτεμβρίου 2020 στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ενώνοντας τον θρύλο με την ιστορία.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 2.500 χρόνια πραγματοποιήθηκε η αυθεντική διαδρομή των 10χλμ. με ονόματα παγκόσμιας κλάσης που κολύμπησαν πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου του 480 π.Χ. ακολουθώντας το παράδειγμα του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, τους πρώτους δηλαδή κολυμβητές υπεραποστάσεων, σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο, που βοηθήσαν τις ελληνικές δυνάμεις στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου εναντίον του περσικού στόλου. Η απαιτητική διαδρομή διεξήχθη στα στενά του Αρτεμισίου, ενώνοντας τη Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τους νομούς Ευβοίας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε παρουσία του αργυρού Ολυμπιονίκη, παγκόσμιου πρωταθλητή και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Σπύρου Γιαννιώτη.

Γιαννιώτης στο Sport24.gr: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συνδυάζει αθλητισμό και ιστορία"

Τιμητική βράβευση του Δήμαρχου Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοντζιά για την ιδέα και το έργο του, από τον αργυρό Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη (photobyDimitrisAndritsosPhotography@ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης)

Το Sport24.gr τον συνάντησε στο Πευκί. Το μήνυμα που στέλνει η διεξαγωγή διοργανώσεων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και η ευκαιρία εκτόξευσης σε αυτό το πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού.

- Τι μήνυμα στέλνει η διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων εν μέσω πανδημίας;

"Είναι δύσκολο, αλλά όλα τα μέτρα τηρούνται. Σεβόμαστε όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο. Φοράμε τις μάσκες, τηρούμε τις αποστάσεις και λαμβάνουμε όλα τα προστατευτικά μέτρα κόντρα στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Όλοι περιμένουμε να βγει το εμβόλιο. Θα αλλάξουν λίγο τα πράγματα, αλλά θα κρατήσουμε κάποια πράγματα. Όπως για παράδειγμα είναι οι αποστάσεις, ο καλύτερος προγραμματισμένος. Να κρατήσουμε τα θετικά, αλλά να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

Γιαννιώτης στο Sport24.gr: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συνδυάζει αθλητισμό και ιστορία"

Εντυπωσιακή εναέρια λήψη της αθλητικής εγκατάστασης που κατασκευάστηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (photobyDimitrisAndritsosPhotography@ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης)

Εδώ συνδυάζεται η ιστορία με τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Είναι πολύ σημαντικό, δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα για τους αθλητές, για τον τόπο, για τους ντόπιους. Ελπίζω, πιστεύω και εύχομαι ότι θα γίνει θεσμός αυτή η διοργάνωση".

- Θα μπορούσαν παρόμοιες διοργανώσεις να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις;

"Κάποιες εκδηλώσεις έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις. Περιορισμένες όμως και σωστά γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο κόσμος θέλει να αθληθεί, να ξεπεράσει τον εαυτό του. Δεν έχει να κάνει με χρόνο, επίδοση, πρωτιά ή μετάλλιο. Ο κόσμος θέλει να αθληθεί και να εκφραστεί. Τιμούν την προσπάθεια των διοργανωτών".

- Θα μπορούσε να έχει πιο διεθνή χαρακτήρα η διοργάνωση κορονοϊού επιτρέποντος;

"Σίγουρα. Είναι εδώ ο Στόιτσεφ που είναι τοπ αθλητής. Τα περιοριστικά μέτρα δεν το επέτρεψαν φέτος. Ο αθλητικός τουρισμός είναι οι αγώνες. Σιγά-σιγά έχει αρχίσει και δείχνει τη δυναμική του ο αθλητικός τουρισμός και θα κάνει άλματα τα επόμενα χρόνια".

Γιαννιώτης στο Sport24.gr: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συνδυάζει αθλητισμό και ιστορία"

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης με την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κα. Άντζελα Γκερέκου (photo by AngelosZymaras @ Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης)

- Εσύ έχεις ξεπεράσει τον εαυτό σου ως αθλητής. Πώς αισθάνεσαι όταν ένα παιδί λέει θέλω να μοιάσω στον Γιαννιώτη και όχι σε έναν αθλητή του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ;

"Μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να προσελκύσω με τον τρόπο και το λόγο μου ακόμη περισσότερους στον αθλητισμό και το υγρό στοιχείο. Είναι χαρά μου και ευτυχία να ακούς κάποιον να θέλει να σου μοιάσει.

Ο καθένας εδώ έχει τον δικό του αγώνα. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της διοργάνωσης. Είναι μια διοργάνωση που τη χαίρεται αυτός που συμμετάσχει και αυτό είναι το κέρδος. Το άγχος είναι μέρος της ζωής μας. Πρέπει ο καθένας να το διαχειρίζεται. Εδώ δεν χρειάζεται άγχος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ