Αστεροσκοπείο Αθηνών: Αυτό είναι το προγνωστικό σύστημα που προλαμβάνει τραγωδίες

Ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μίλησε για το νέο μοντέλο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις φωτιές της 23ης Ιουλίου. Τι είναι το σύστημα WRF-SFIRE και γιατί αποτελεί τον υπέρτατο σύμμαχο στην αντιμετώπιση μιας φωτιάς.

Ένα εργαλείο... ζωής, που μπορεί να αναλύει σε πραγματικό χρόνο όλες τις παραμέτρους μιας φωτιάς, δηλαδή, που καίει, σε τι έδαφος, ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά και να προβλέπει την πορεία της έχει ήδη στα χέρια της η Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, που μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Διαδρομιστές”, το μοντέλο WRF-SFIRE εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην φωτιά της Κινέτας.

Πώς λειτουργεί το WRF-SFIRE

Πρόκειται για το σύστημα που μπορεί να προβλέψει την εξάπλωση ενός πύρινου μετώπου και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός διακρατικού προγράμματος, μεταξύ της Ελλάδας- Κύπρου - Βουλγαρίας. "Το σύστημα λαμβάνει και αναλύει όλα τα δεδομένα. Τον άνεμο, την χρήση γης, αν πρόκειται για δάσος ή αστική περιοχή” σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και συμπληρώνει: “Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο πολύ γρήγορα μπορεί να “τρέξει” και να μας δώσει μια συνολική εικόνα, από την στιγμή που θα ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Προς τα που θα κινηθεί και , πόσο μεγάλο είναι το μέτωπό της. Η εφαρμογή του είναι σε πιλοτικό στάδιο και το θέσαμε σε επιχειρησιακή λειτουργία - για πρώτη φορά- στην φωτιά της Κινέτας και την ίδια μέρα στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Θα είναι, ωστόσο, σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι και έτσι οι πολίτες και οι φορείς που εμπλέκονται στην πυρόσβεση θα μπορούν να έχουν ένα εργαλείο που μπορεί να μας δώσει όλα τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο".

Όπως αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος εφόσον κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθεί και τον Αύγουστο, ενώ ήδη είναι σε πλήρη επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό.

"Είναι μια τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ" επεσημαίνει ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογραμμίζοντας ότι "η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα να θέσουμε σε κοινή λειτουργία υπηρεσίες και διαδικασίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν. Δεν θα αποφύγουμε ποτέ τις απώλειες, πιστέψτε με. Όμως δεν θα κάνουμε πίσω και θα επιμείνουμε να έχουμε στη διάθεση μας όλα αυτά τα εργαλεία".

Πηγή: news247.gr

Μπείτε στο LIVE Blog του News247.gr

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Γιατί δεν πρέπει να στηρίζεις τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη

Σε μια χώρα που ψάχνουμε τον πολιτισμό με το κυάλι, ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ