MARKET

DIALECT – Χτίζοντας ανεκτικές κοινότητες μέσω του ποδοσφαίρου

DIALECT – Χτίζοντας ανεκτικές κοινότητες μέσω του ποδοσφαίρου

H ActionAid παρουσιάζει το DIALECT, ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει να φέρει κοντά νέους και νέες, χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο ως ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

Σε μια εποχή όπου η ρητορική μίσους είναι γεγονός οδηγώντας άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας σε ακραίες ομάδες και στον ρατσισμό, η εναλλακτική χρήση του ποδοσφαίρου που θα το μετατρέπει σε ένα μέσο για την προώθηση της αλληλεγγύης κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Το DIALECT - Ανακόπτοντας την πόλωση: χτίζοντας ανεκτικές κοινότητες μέσω του ποδοσφαίρου , στοχεύει στο να φέρει κοντά εφήβους και έφηβες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, συμβάλλοντας μέσω του ποδοσφαίρου, ως ένα μέσο για την προώθηση της αλληλεγγύης, στη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου, μέσω του οποίου απώτερος σκοπός είναι να παίξουμε ποδόσφαιρο διαφορετικά και να διαδώσουμε το μήνυμα "Ποδόσφαιρο για όλους: αφήνοντας τον ακραίο λόγο εκτός".

Η μεθοδολογία football3 που ακολουθείται για το παιχνίδι είναι καινοτόμα. Τα παιδιά καλούνται να παίξουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Σκοπός είναι να υπάρξει μία μετατόπιση στη χρήση του ποδοσφαίρου, η οποία θα προάγει την ισότητα και τον σεβασμό. Αξίες όπως αυτή της ενεργούς πολιτειότητας και της αλληλεγγύης θα μεταδοθούν μεταξύ των ομάδων και των χωρών, προωθώντας ισχυρά δίκτυα αλλαγής για την ανάπτυξη κοινοτήτων. Επιπλέον, στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά έφηβες και εφήβους, με ή χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Αθλητικές Ομοσπονδίες, Δημοτικές και Δημόσιες Αρχές και νέους και νέες με ηγετικές δυνατότητες, και να δημιουργήσει μεταξύ τους ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας.

Η ΑctionAid, μέσω της ομάδας νέων του Επίκεντρου, Beyond Goals χρησιμοποιεί ήδη το ποδόσφαιρο ως έναν εναλλακτικό τρόπο για να μαθαίνουν τα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα, να εκφράζουν τα προβλήματά τους και να αγωνίζονται για να βελτιώσουν τη ζωή στην κοινότητά τους. Τόσο το DIALECT όσο και το Beyond Goals πραγματοποιoύνται μέσα από το Επίκεντρο της ActionAid, ένα κέντρο στήριξης για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό, στον Δήμο Αθηναίων. Μέσα από ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν στο Επίκεντρο ενήλικες, παιδιά και οι οικογένειές τους, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες αλλά και τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του το Επίκεντρο έχει υποστηρίξει συνολικά περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2017 στα προγράμματα και στις υπηρεσίες του έχουν συμμετάσχει 2.812 ενήλικες εκ των οποίων οι 1.152 με μηδενικό εισόδημα. Μέσα από την υπηρεσία συμβουλευτικής εύρεσης εργασίας 253 άτομα έχουν καταφέρει να βρουν εργασία ενώ στα εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν συμμετάσχει 673 ανήλικοι. O υπεύθυνος του Επίκεντρου της ActionAid, Γιώργος Χατζηιωαννίδης αναφέρει: "στα τρία χρόνια λειτουργίας του Επίκεντρου έχουμε καταφέρει να δώσουμε ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη για τους συνανθρώπους μας, έχουμε δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο συμπερίληψης για όλες και όλους και έχουμε καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα για όλες τις ηλικίες. Οι συμπολίτες μας ενδυναμώνονται για να αλλάξουν τη ζωή τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν όσα ονειρεύονται για την κοινότητά τους. Η μεθοδολογία μας για το ποδόσφαιρο χτίζει τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό στην κοινότητα, ενθαρρύνοντας ισότιμη συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον ενώ προωθεί τον ειλικρινή διάλογο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν".

Το πρόγραμμα DIALECT πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την ActionAid και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στην Ιταλία από την ActionAid, στην Ουγγαρία από την Otlalom Sport Association, και στη Σερβία από την Football Friends και διενεργείται με τη συνεργασία του Streetfootballworld στη Γερμανία και του Melissa Network στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ