FOOTBALL ANALYSIS

Ζοζέ Σα, ο μοναδικός που δεν πρέπει να πωληθεί

Ο Ζοζέ Σα είναι ο Ελ Αραμπί στο τέρμα για τον Ολυμπιακό
Ο Ζοζέ Σα είναι ο Ελ Αραμπί στο τέρμα για τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Σα είναι για τον Ολυμπιακό ο Ελ Αραμπί στο τέρμα. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως ο Πορτογάλος κάνει τη διαφορά για τους ερυθρόλευκους και εξηγεί γιατί πρέπει να έχει ταμπέλα "δεν πωλείται".

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 τον Παναθηναϊκό, εκμεταλλεύτηκε την ήττα του Άρη από την ΑΕΚ και σφράγισε την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος, επτά αγωνιστικές πριν τη λήξη των playoffs.

Η ομάδα του Μαρτίνς ήταν καλύτερη σε όλα τα επίπεδα και στην ουσία πήρε τον τίτλο χωρίς συναγωνισμό. Ο Ολυμπιακός ήταν ούτως ή άλλως η καλύτερη ομάδα, με το ποιοτικότερο ρόστερ και το πιο δουλεμένο αγωνιστικό σχέδιο, την ώρα που οι ανταγωνιστές του ήταν κάτω κι από το δικό τους ταβάνι.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν πρωταγωνιστές σε όλες τις θέσεις, τον killer Ελ Αραμπί, τον κορυφαίο δημιουργό Φορτούνη, τον υποτιμημένο Μασούρα, την τριάδα Εμβιλά, Μπουχαλάκη, τον Σεμέδο στην άμυνα και εσχάτως τον Σωκράτη στο πλευρό του.

ΣΑ, Ο ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ

Όμως, μετά τον Ελ Αραμπί, αυτός που έκανε τη μεγάλη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού ήταν ο Ζοζέ Σα. Ανεξάρτητα από την απόδοση των ομάδων, υπάρχει και η αποτελεσματικότητα. Και αυτή διαμορφώνει τη βαθμολογία.

Όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί, όμως η αποτελεσματικότητα κρίνεται από τον πρώτο και τον τελευταίο. Από τον φορ που θα τελειώσει τις φάσεις και από τον τερματοφύλακα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις τελικές των αντιπάλων.

Σ'αυτές τις δύο θέσεις, ο Ολυμπιακός είχε δύο παίκτες που έκαναν κυριολεκτικά τη διαφορά. Τον Ελ Αραμπί γιατί έβαλε περισσότερα απ'αυτά που θα έπρεπε και τον Ζοζέ Σα που έφαγε λιγότερα απ'αυτά που θα έπρεπε.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚ

Και αν κοιτάξει κανείς τι έγινε στις άλλες ομάδες, ίσως τελικά ο Σα να ήταν περισσότερο πολύτιμος κι από τον Μαροκινό εκτελεστή. Πάμε να το δούμε στο σχετικό infographic, να συγκρίνουμε τον Πορτογάλο με τους πέντε τερματοφύλακες που έπαιξαν περισσότερο σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.

Η σύγκριση του Σα με τους τερματοφύλακες σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό
Η σύγκριση του Σα με τους τερματοφύλακες σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό SPORT 24

Μέσω των expected goals on target της Opta μπορούμε να αξιολογούμε με ακρίβεια τους τερματοφύλακες. Γνωρίζουμε πόσα γκολ θα "έπρεπε" να δεχθούν με βάση τις τελικές που πήγαν στην εστία τους και έτσι ξέρουμε αν τα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα.

Ο Σα έχει φάει φέτος έξι γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Οι τελικές που αντιμετώπισε (χωρίς να μετράμε τα πέναλτι) ήταν για 16 γκολ και ο Πορτογάλος έφαγε μόνο 10.

Δείτε τι έχει γίνει στις άλλες ομάδες. Πασχαλάκης και Ζίβκοβιτς έχουν φάει 4 και 6 γκολ παραπάνω απ'αυτά που θα "έπρεπε", έχουν κοστίσει και οι δύο μαζί 10 γκολ στον ΠΑΟΚ.

Τσιντώτας και Αθανασιάδης έχουν φάει από τέσσερα γκολ παραπάνω, έχουν κοστίζει μαζί οκτώ γκολ στην ΑΕΚ. Μόνο ο Διούδης δεν έχει τέτοια κατηφορά.

Ο κίπερ του Παναθηναϊκού μετά το ντέρμπι στη Λεωφόρο είχε φτάσει να έχει δεχθεί σχεδόν πέντε γκολ λιγότερα από τα expected. Ήταν σε τρομερή φόρμα, ακολούθησε η πτώση και πλέον έχει δεχθεί ένα γκολ λιγότερο από τα προσδοκώμενα.

ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ 10 ΓΚΟΛ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΤΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν βαρεθεί να μαζεύουν την μπάλα από τα δίχτυα, την ώρα που ο Σα εξασφαλίζει στον Ολυμπιακό πως θα δεχθεί λιγότερα γκολ απ'αυτά που αξίζουν στον αντίπαλο με βαση τις ευκαιρίες του.

Και το σημαντικό στην περίπτωση του Σα είναι η σταθερότητα σ'αυτήν την ικανότητα. Το ίδιο έκανε ο Πορτογάλος και πέρυσι. Τότε ο Σα έφαγε τέσσερα γκολ λιγότερα απ'αυτά που θα έπρεπε, φέτος έχει φτάσει τα έξι.

Δέκα γκολ λιγότερα απ'τα expected είναι τεράστιο νούμερο και, πάνω απ'όλα, είναι βαθμοί. Με τον ίδιο τρόπο που ο Ελ Αραμπί δίνει βαθμούς βάζοντας περισσότερα γκολ απ'αυτά που πρέπει, ο Σα προσθέτει κι άλλους βαθμούς με τα γκολ που γλιτώνει τον Ολυμπιακό.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Και ναι, ο Πορτογάλος έκανε λάθη. Πέρασε ένα κακό διάστημα, σε σημαντικά ματς, που η δική του αστάθεια κόστισε. Ασταθείς, κακές αντιδράσεις στην Τούμπα, στη Λεωφόρο και στο Αϊντχόφεν.

Συμβαίνει σε όλους. Η φόρμα είναι προσωρινή, η κλάση είναι μόνιμη. Γι'αυτό έχουμε και τους αξιόπιστους αριθμούς της Opta, για να μη βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα.

Λάθη κάποια στιγμή θα κάνουν όλοι. Το σημαντικό είναι πως στη διάρκεια ο Σα μπορεί σταθερά να γλιτώνει τον Ολυμπιακό από γκολ, την ώρα που στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ τρώνε σταθερά περισσότερα απ'αυτά που πρέπει.

ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ-ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ;

Με τον Σα στο τέρμα του ΠΑΟΚ και τον Πασχαλάκη με τον Ζίβκοβιτς να εναλλάσσονται στα γκολπόστ του Ολυμπιακού που θα ήταν η εικόνα; Σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο, μάλλον ο Ολυμπιακός θα ήταν πάλι ο πρωταθλητής.

Δεν θα ήταν όμως αυτή η διαφορά των δύο ομάδων στη βαθμολογία, οι ερυθρόλευκοι δεν θα έπαιρναν τον τίτλο επτά αγώνες πριν το τέλος, τα πράγματα θα ήταν πιο "κλειστά", πιο ανταγωνιστικά.

Η παρουσία του Σα σε συνδυασμό με το δράμα στο τέρμα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ ήταν αυτή που άνοιξε τόσο την ψαλίδα υπέρ του Ολυμπιακού, που ούτως ή άλλως βέβαια ήταν καλύτερη ομάδα.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ

Ο Σα είναι πολύτιμος και η κλάση του θα πρέπει να τον καθιστά παίκτη που δεν πωλείται από το selling club που λέγεται Ολυμπιακός. Γιατί όσο καλοί κι αν είναι οι παίκτες της επίθεσης, τα γκολ μπορείς πάντα να τα αγοράσεις.

Πληρώνεις και βρίσκεις γκολ, η ανάγνωση των καλών επιθετικών δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

Το να βρεις καλό και σταθερά αξιόπιστο τερματοφύλακα δεν είναι εύκολο. Οι ομάδες το γνωρίζουν και δεν τους αποχωρίζονται. Αν βρουν το καλό Νο1 το κρατάνε με νύχια και με δόντια.

Όσα λεφτά κι αν τους δώσεις, δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να ψάχνουν για τερματοφύλακα, γιατί γνωρίζουν πόσο μπορεί να τους ταλαιπωρήσει αυτό.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝ ΝΤΕΡ ΣΑΡ ΣΤΟΝ ΣΑΡΓΚΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗ

Η Γιουνάιτεντ ξέρει τι πέρασε από το αντίο του Μπαρτέζ μέχρι να βρει τη σιγουριά στο πρόσωπο του Φαν ντερ Σαρ. Η Λίβερπουλ ξέρει πόσο ταλαιπωρήθηκε μέχρι να βρει τον Άλισον. Η Τσέλσι πούλησε τον Κουρτουά και έκανε μια τρύπα στο νερό όταν έκανε τον Κεπά τον πιο ακριβό τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Αφήστε τον εξωτερικό, κοιτάξτε τα εγχώρια. Η ταλαιπωρία σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι τεράστια. Κι οι φίλοι του Ολυμπιακού σίγουρα θυμούνται τα χρόνια μετά τον Σαργκάνη και τη διαφορά με τα χρόνια του Νικοπολίδη.

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο καλός τερματοφύλακας δεν (πρέπει να) πωλείται. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεις τον επόμενο, αυτόν που θα κάνει δική του τη θέση και θα τελειώσει τις συζητήσεις.

Λάθη και κακές βραδιές θα έχουν όλοι. Το θέμα είναι να έχεις αυτόν που τα λάθη δεν σε κάνουν να λες "υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να βρούμε άλλον".

Ο Σα είναι σταθερά παραπάνω από καλός. Είναι πολύτιμος, είναι ο Ελ Αραμπί στο τέρμα. Είναι αυτός που εξασφαλίζει πως η καλύτερη αμυντική λειτουργία του πρωταθλήματος θα δεχθεί ακόμα λιγότερα γκολ απ'αυτά που πρέπει.

Είναι η μεγαλύτερη διαφορά του Ολυμπιακού με τους ανταγωνιστές του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ