FOOTBALL ANALYSIS

Ο Ζίβκοβιτς είναι σαν να μην υπάρχει στο τέρμα του ΠΑΟΚ

Ο Ζίβκοβιτς είναι κάκιστος στα τελευταία οκτώ ματς του ΠΑΟΚ
Ο Ζίβκοβιτς είναι κάκιστος στα τελευταία οκτώ ματς του ΠΑΟΚ EUROKINISSI / SPORT24

Ο Ζίβκοβιτς έγινε ξανά βασικός στον ΠΑΟΚ και στα τελευταία οκτώ ματς είναι σαν να μην υπάρχει στο τέρμα. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις τραγικές επιδόσεις του Σέρβου τερματοφύλακα.

Ήταν Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Το προηγούμενο βράδυ ο Ολυμπιακός είχε φύγει με 1-1 από την Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ είχε το προβάδισμα, αλλά η κεφαλιά του Μπα από κόρνερ στέρησε τη νίκη από τον Δικέφαλο.

Ο τίτλος στο θέμα της επόμενης μέρας ήταν "Γιατί παίζει ο Πασχαλάκης;" Όχι βέβαια για την άστοχη έξοδο που έφερε το 1-1. Αυτή ήταν η αφορμή, δεν θα κρίναμε ποτέ έναν παίκτη από μία και μόνο φάση.

Το θέμα δεν ήταν η τραγική έξοδος, αλλά η αλλαγή στη θέση του τερματοφύλακα στον ΠΑΟΚ. Ο Γκαρσία είχε επαναφέρει τον Πασχαλάκη κάτω από τα γκολποστ, αλλά τα στοιχεία της Opta έλεγαν πως μια τέτοια αλλαγή ήταν κόντρα στη λογική.

Ο ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΗΤΑΝ ΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Ο Ζίβκοβιτς δεν είχε σπουδαίες επιδόσεις, αλλά ήταν εμφανώς καλύτερες απ'αυτές του Πασχαλάκη. Ο Πασχαλάκης στο διάστημα που αγωνίστηκε είχε μόλις 69.6% στις αποκρούσεις, το τρίτο χειρότερο ποσοστό του πρωταθλήματος, μακριά από το 77.8% που είχε ο Ζίβκοβιτς μέχρι να χάσει τη θέση του.

Εντός περιοχής τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Ο Πασχαλάκης δεν έβγαλε ούτε μία στις δύο τελικές που αντιμετώπισε εντός περιοχής. Είχε το κάκιστο ποσοστό του 45.5%, που τον έφερνε πολύ κοντά στο 44.4% του Τσιντώτα, που όπως είχαμε δει τότε ήταν ο χειρότερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο ΠΑΟΚ έφερε 1-1 στο ντέρμπι, το θέμα γράφτηκε την επόμενη μέρα και ο Πασχαλάκης δεν αγωνίστηκε έκτοτε. Ο Ζίβκοβιτς επέστρεψε κάτω από τα γκολποστ, αλλά αυτό που ακολούθησε δεν μπορούσε κανείς να το προβλέψει.

Μια κατηφόρα άνευ προηγουμένου στα οκτώ ματς πρωταθλήματος που ακολούθησαν. Ένα τραγικό διάστημα για τον Ζίβκοβιτς, που κάνει ακόμα και τον Πασχαλάκη να φαίνεται καλός.

Ιδού οι επιδόσεις του Ζίβκοβιτς σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια

Οι τραγικές επιδόσεις του Ζίβκοβιτς στα τελευταία οκτώ παιχνίδια στη Super League Interwetten
Οι τραγικές επιδόσεις του Ζίβκοβιτς στα τελευταία οκτώ παιχνίδια στη Super League Interwetten EUROKINISSI

Όχι δεν υπάρχει πουθενά λάθος. Στα τελευταία οκτώ ματς 13 τελικές των αντιπάλων έχουν πάει στην εστία του ΠΑΟΚ και ο Ζίβκοβιτς έχει φάει οκτώ γκολ. Ποσοστό αποκρούσεων, μόλις 39%.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν εξετάσει κανείς μόνο τις τελικές που έχουν γίνει εντός περιοχής. Έντεκα τελικές, οκτώ τα γκολ και μόλις τρεις οι αποκρούσεις του Ζίβκοβιτς.

Απίστευτο, αλλά αληθινό. Ο Ζιβκοβιτς έχει πιάσει μόνο τρία από τα 11 σουτ εντός περιοχής που έχουν πάει στην εστία του, μόλις το 27%.

ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΚΟΛ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ "ΕΠΡΕΠΕ"

"Ναι, αλλά άμα οι αντίπαλοι εκτελούν μόνοι τους, τι φταίει ο τερματοφύλακας, η άμυνα φταίει". Υπάρχει τρόπος να το δούμε κι αυτό.

Στη σούμα, τα expected goals on target αυτών των 13 τελικών ήταν 3.85. Με απλά λόγια, ο μέσος τερματοφύλακας θα έπρεπε να δεχθεί 3.85 γκολ απ'αυτές τις τελικές. Ο Ζίβκοβιτς έφαγε οκτώ, 4.15 πάνω από τα προσδοκώμενα.

Ο Ζίβκοβιτς έχει φάει τέσσερα γκολ παραπάνω απ'αυτά που θα "έπρεπε" και γι'αυτό δεν φταίει η άμυνα.

ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ

Ο Πασχαλάκης ήταν τόσο κακός, που το να παίζει ο Ζίβκοβιτς ήταν απλή λογική. Ακόμα και μέτριος, θα ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή για τον ΠΑΟΚ.

Ο Σέρβος κατάφερε σ'αυτά τα οκτώ ματς να είναι σχεδόν "ανύπαρκτος", μια παρουσία που κάνει τον Πασχαλάκη να μη φαίνεται και τόσο κακός.

Τα ποσοστά των τερματοφυλάκων στις τελικές εντός περιοχής
Τα ποσοστά των τερματοφυλάκων στις τελικές εντός περιοχής SPORT24

Πριν χάσει τη θέση του, ο Ζίβκοβιτς είχε 66.7% στις τελικές εντός περιοχής. Με αυτά που (δεν) έχει κάνει στα τελευταία οκτώ ματς, πλέον ο μέσος όρος του στη σεζόν είναι 47.8%, κοντά πλέον στους δύο χειρότερους, Πασχαλάκη και Τσιντώτα.

ΕΝΑΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στο τέλος της ημέρας, είναι σαφές πως η κουβέντα στον ΠΑΟΚ πρέπει να αλλάξει. Πλέον δεν τίθεται το ζήτημα "Πασχαλάκης ή Ζίβκοβιτς", πάει αυτό, πάλιωσε.

Προκύπτει πιο έντονα από ποτέ η σκέψη πως η πρώτη καλοκαιρινή μεταγραφή του Δικέφαλου πρέπει να είναι ένας τερματοφύλακας για να πάψει να υπάρχει δίλημμα και κουβέντα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ