ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ζέντεν στο SPORT24: "Πολύ καλός ο Ολυμπιακός, αλλά μην ξεγράφετε την PSV"

Ο Μπουντεβάιν Ζέντεν
Ο Μπουντεβάιν Ζέντεν SPORT24

Ο παλαίμαχος Ολλανδός, Μπούντεβαϊν Ζέντεν, με θητεία σε Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Λίβερπουλ και νυν μέλος του προπονητικού τιμ της PSV, μίλησε στο SPORT24 για την αποψινή "μάχη" της ομάδας του με τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε (22.00, COSMOTE SPORT 2 HD) ένα από τα πιο σημαντικά φετινά του παιχνίδια. Στο Philips Stadion θα γίνει η αναμέτρηση με την PSV που θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα περάσει στους "16" του Europa League. Με το υπέρ τους 4-2 οι "ερυθρόλευκοι" έχουν το πάνω χέρι, αλλά οι Ολλανδοί είναι αποφασισμένοι να πάρουν εκείνοι το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Το SPORT24 ζήτησε τη γνώμη του Μπούντεβαϊν Ζέντεν για τη σημερινή μάχη στο Αϊντχόφεν. Τη γνώμη του Ολλανδού παλαίμαχου σπουδαίου μέσου, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την PSV και έπαιξε σε κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι, η Μίντλεσμπρο, η Λίβερπουλ, η Μαρσέιγ και η Σάντερλαντ. Σε ηλικία 44 ετών ο Ζέντεν δουλεύει στην PSV και αποτελεί έναν από τους στενούς συνεργάτες του προπονητή Ρότζερ Σμιντ.

Ο Ζέντεν, που αγωνίστηκε 54 φορές με την εθνική Ολλανδίας και σημείωσε επτά γκολ, παραδέχτηκε ότι ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι πιστεύει στην ομάδα του. Ευχήθηκε καλή τύχη στους φίλους του Βαλμπουενά και Μπρούμα, αλλά "στο ελληνικό πρωτάθλημα" και πριν ολοκληρωθεί η κουβέντα, εξήγησε τι είναι αυτό που κάνει την Ολλανδία, μια μικρή χώρα, να παράγει τόσο εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές.

- Θεωρείτε ότι ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί για να αποκλείσει την Αϊντχόφεν και να περάσει στους "16" του Europa League;

"Προφανώς, επειδή είναι τέτοιο το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Είναι σε καλύτερη θέση ο Ολυμπιακός, αλλά σε ένα δεύτερο παιχνίδι ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει, πώς μπορεί να εξελιχθεί. Έπαιξε καλά στο πρώτο ματς ο Ολυμπιακός, έβαλε τεσσερα γκολ, αλλά ακόμη πιστεύω ότι έχουμε καλή ομάδα, ικανή να περάσει. Το αποτέλεσμα στην Ελλάδα μπορεί να λέει κάτι διαφορετικό, αλλά η ρεβάνς θα είναι μια άλλη ιστορία. Οπότε ας μην ξεγράφει κανείς την PSV".

- Το τέταρτο γκολ που πέτυχε στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός είναι ικανό να κάνει τη διαφορά;

"Με το 3-2 σίγουρα θα ήταν όλα διαφορετικά. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι με αυτό το σκορ. Μας απογοήτευσε το τέταρτο γκολ. Οι αλλαγές που έκανε ο προπονητής του Ολυμπιακού στο πρώτο παιχνίδι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Τον βοήθησαν πολύ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι με 2-0 εμείς είμαστε αυτοί που θα περάσουμε. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε δυνατή ομάδα και μπορούμε να πετύχουμε κάτι ξεχωριστό σήμερα το βράδυ".

- Περιμένατε τέτοια εικόνα από τον Ολυμπιακό;

"Έχει καλούς παίκτες. Όπως τον φίλο μου Ματιέ Βαλμπουενά, με τον οποίο παίζαμε μαζί στη Μαρσέιγ. Είναι κομβικός για τον Ολυμπιακό. Είναι αποφασιστικός, έξυπνος, έχει φοβερή ικανότητα να δίνει ασίστ. Γνωρίζουμε και πόσο καλός σκόρερ είναι ο Αραμπί. Η ελληνική ομάδα έχει επίσης τον Μπρούμα, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ταχύτητα και τη διεισδυτικότητά του. Είναι παίκτης που χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την Αϊντχόφεν. Εύχομαι στον Βαλμπουενά και στον Μπρούμα καλή τύχη, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα, όχι με εμάς (γέλια)".

- Ο Ολυμπιακός ήρθε στην Ολλανδία με δύο στόπερ και τον Παπασταθόπουλο ο οποίος τραυματίστηκε στον προηγούμενο αγώνα και είναι αμφίβολη η παρουσία του. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ομάδα σας;

"Θα σου πω ότι ένας προπονητής δύο στόπερ χρειάζεται για έναν αγώνα (γέλια). Επίσης ο Ολυμπιακός έχει εξαιρετική άμυνα φέτος, το γνωρίζουμε. Δέχεται δύσκολα γκολ, ειδικά στην Ελλάδα. Επίσης είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Σεμέδο, που αυτή τη φορά θα είναι παρών".

- Και κάτι ακόμη, ξέχωρα από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αϊντχόφεν. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μια μικρή χώρα, όπως η Ολλανδία, μπορεί και παράγει τόσο σπουδαίους ποδοσφαιριστές; Ειδικά εσείς παίξατε με καταπληκτικούς συμπαίκτες στην εθνική σας ομάδα από το 1998 μέχρι το 2004.

"Στην Ολλανδία μας αρέσει να βελτιώνουμε τους νέους παίκτες. Τους βάζουμε να αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία από μικρή ηλικία. Παρότι είμαστε μικρή χώρα, προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι. Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση των Νέων. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνική και στην τακτική. Όταν είσαι νέος, αυτά είναι τα σημαντικά. Όσο μεγαλώνεις, βελτιώνεις τη φυσική κατάσταση, ενώ έχεις ήδη αποκτήσει την απαραίτητη τεχνική και τακτική".

- Η Ολλανδία έχει βγάλει τον επόμενο Ζέντεν;

"Όχι ακόμα (γέλια)...".

* Ο Ζέντεν αναδείχθηκε το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ολλανδία το 1997. Με την εθνική του αγωνίστηκε σε δύο Euro (2000, 2004) και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1998).

Κατέκτησε στην καριέρα του πρωτάθλα, κύπελλο και ολλανδικό σούπερ καπ με την PSV, πρωτάθλημα με τη Μπαρτσελόνα (1999), αγγλικό σούπερ καπ και UEFA με τη Λίβερπουλ και League Cup Αγγλίας με τη Μίντλεσμπρο. Με τη Λίβερπουλ έπαιξε και στον τελικό του Champions League που έγινε το 2007 στην Αθήνα (νίκησε 2-1 η Μίλαν).

Το νέο Matchcenter του SPORT24

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ EUROPA LEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ