ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

Βοτανικός: Από 35.000 έως 38.000 θέσεις το νέο γήπεδο

Βοτανικός: Από 35.000 έως 38.000 θέσεις το νέο γήπεδο

Το πλάνο της χωρητικότητας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού με βάση την αναπροσαρμοσμένη μελέτη και η απόφαση για τα καθίσματα που θα κρίνει τον τελικό αριθμό των θεατών.

Δεν είναι κρυφό πως ένα απ’ τα μεγαλύτερα ερωτήματα των φίλων του Παναθηναϊκού απ’ τη στιγμή που άρχισε να μπαίνει ξανά στις... ράγες το θέμα της "Διπλής Ανάπλασης" στην περιοχή του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετά και την υπογραφή στις 20 Νοεμβρίου του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας (MoU) ανάμεσα σ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ήταν το ποια θα τελική χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου, που θα αποτελέσει τη νέα έδρα του "τριφυλλιού" εφόσον το πρότζεκτ προχωρήσει μέχρι τέλους. Βασική απορία όλων...

Η διατύπωση στο MoU μνημόνιο προσεκτική και επικεντρωνόταν στα όσα αναφέρει (και) το Προεδρικό Διάταγμα: "Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων".

Παράλληλα, στην ανάλυση όλων των έργων με το αρχικά προτεινόμενο κοστολόγιό τους (σε έγγραφα που είχαν επισυναφθεί στο MoU), δίπλα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο υπήρχε η (αρχική) αναγραφή 34.000 θέσεων, μαζί με το κόστος κατασκευής του, που θα φτάσει -μαζί με τον ΦΠΑ- τα 88,9 εκατ. ευρώ.

Η τελική απόφαση για τη χωρητικότητα, θα παρθεί όταν θα φτάσουμε στο τελικό στάδιο της ανέγερσης του νέου γηπέδου. Το πλάνο που υπάρχει στο τραπέζι των εμπλεκόμενων πλευρών (και πρώτα απ’ όλα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός), αφορά ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 35.000 θέσεων και άνω.

Σε αυτούς τους αριθμούς έχει επικεντρωθεί εδώ κι αρκετούς μήνες η αναπροσαρμογή της μελέτης του ποδοσφαιρικού γηπέδου, που είχε γίνει απ’ την περίοδο 2006/2007, ούτως ώστε να εναρμονιστεί στα νέα οικονομικά κι αγωνιστικά δεδομένα της εποχής.

Η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στην εν λόγω -αναπροσαρμοσμένη- μελέτη για τη χωρητικότητα του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό, επεκτείνεται σε όριο έως 3.000 επιπλέον θέσεων. Και μπορεί να φτάσει στο σύνολο, μέχρι και τις 38.000 θέσεις, ανάλογα με τις τροποποιήσεις και το μήκος των καθισμάτων.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η συγκεκριμένη μελέτη "σηκώνει" δομικά αυτές τις επιπλέον 3.000 θέσεις -εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο- και δεν θα αλλάξει τίποτα ως προς τη συνολική διαμόρφωση του γηπέδου και των εξεδρών. Η αύξηση της χωρητικότητας πάνω απ’ τις 35.000 θέσεις, θα εξαρτηθεί καθαρά απ’ την απόφαση που θα πάρουν οι "πράσινοι" και ο δήμος Αθηναίων (ως "ιδιοκτήτης" του γηπέδου) για το μέγεθος των καθισμάτων που θα μπουν όταν μπει στο τελικό στάδιο η ανέγερση του γηπέδου. Εάν δηλαδή θα είναι μήκους 45, 50 ή 60 εκατοστών (όπως είναι οι προδιαγραφές τους διεθνώς), ανάλογα πάντα με τις αποφάσεις για το τελικό κόστος, "επηρεάζοντας" και τη χωρητικότητα.

Η τελική μελέτη προσφέρει πάντως ευελιξία, προκειμένου να φτάσει το νέο γήπεδο από τις 35.000, στο μάξιμουμ των 38.000 θέσεων, εφόσον ο Παναθηναϊκός το αποφασίσει.

TAGS ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ