THE SPORTS ECONOMIST

Βλαχοδήμος - Νιουκάστλ: Σενάρια και πραγματικότητα

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η άγνοια του Βλαχοδήμου, οι προθέσεις της Μπενφίκα και το καλοκαιρινό συμφωνηθέν πλαίσιο, αλλά βασικά τα χειροπιαστά δεδομένα που υπάρχουν στη Νιουκάστλ απαντούν σαφώς στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών.

Η αξία και το στάτους του Οδυσσέα Βλαχοδήμου ουσιαστικά… επιβάλλουν την εμπλοκή του σε κάθε μορφής σεναριολογία. Είτε αυτή αφορά την αγορά πολυκατοικίας από τον διεθνή Έλληνα στη Λισαβόνα (ούτε υπόγειο δεν έχει αγοράσει…) είτε την εμπλοκή του στις μεταγραφικές λίστες της σαουδαραβικής πλέον χρηματοδοτούμενης Νιουκάστλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ody εμφανίζεται να ενδιαφέρει/απασχολεί τις "καρακάξες". Πριν 1,5 χρόνο υπήρξαν οι πρώτες αναφορές. Οι διαφορές του τότε με το τώρα, δύο. Πρώτον, τα ατελείωτα χρήματα που πλέον υπάρχουν στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" και μπορούν να αγοράσουν τον οποιονδήποτε και δεύτερον το ότι αυτά είναι τα μόνα που περισσεύουν στη Νιουκάστλ.

Δεν έχει καν τεχνικό διευθυντή. Οι νέοι της ιδιοκτήτες ψάχνουν να στελεχώσουν το οργανόγραμμα, χωρίς ακόμη να το έχουν καταφέρει. Η "σιδηρά Κυρία" του club, η… προξενήτρα της αγοράς από το fund της Σαουδικής Αραβίας, η Αμάντα Στέιβλι βρίσκεται στο μέσο των πάντων ως προς την στελέχωση, όχι όμως και ως προς το αγωνιστικό σκέλος αυτής.

Εκεί, ο πλέον αρμόδιος τη δεδομένη στιγμή – και μέχρι να πλαισιωθεί στελεχιακά – είναι ο νιόφερτος προπονητής Εντί Χάου. Διαχρονικά οι προτεραιότητες του οποίου ως προς τις μεταγραφικές επιλογές προέρχονται από τη Γηραιά Αλβιόνα. Εννοείται βέβαια πως δεν είχε, στις προηγούμενες δουλειάς του, την απεριόριστη οικονομική άνεση που πλέον απολαμβάνει στη Νιουκάστλ.

Αυτό όμως που επηρεάζει άμεσα τις "καρακάξες" και την μεταγραφική τους συμπεριφορά είναι το βαθμολογικό τους στάτους. Ουραγοί στην Premier League, με μόλις 10 βαθμούς ύστερα από 15 αγωνιστικές, χωρίς καν νίκη ως τώρα και σοβαρούς, σοβαρότατους μπελάδες ως προς την εξασφάλιση της παραμονής τους.

Το πλάνο λοιπόν των νέων τους ιδιοκτητών σε συνδυασμό με αυτά που θέλει και ο Χάου χωρίζεται σε τρία μέρη: πρώτον, το άμεσο, αυτό του Ιανουαρίου, με ενίσχυση με ποδοσφαιριστές "ψημένους" στο αγγλικό πρωτάθλημα ώστε να μπορέσουν ευκολότερα να ξεπεράσουν τη σοβαρή δίνη στην οποία βρίσκεται βαθμολογικά ο σύλλογος.

Από εκεί και πέρα, αν αυτό επιτευχθεί, το καλοκαίρι, θα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης ποδοσφαιριστών που αυτόματα θα αλλάξουν επίπεδο τη Νιουκάστλ και θα την καταστήσουν – τουλάχιστον – διεκδικήτρια ευρωπαϊκού εισιτηρίου και, έκτοτε, σε ορίζοντα διετίας, (το πολύ) τριετίας η μετατροπή της σε ομάδα διεκδικήτρια κορυφής και τίτλων.

Όσο αγνοείται η πληρότητα στο οργανόγραμμα, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα στόχων της Νιουκάστλ. Στο άμεσο λοιπόν, αυτό του Ιανουαρίου, η απόκτηση τερματοφύλακα δεν αποτελεί στόχο. Στο ρόστερ δεσπόζει το όνομα του Μάρτιν Ντουμπράβκα. Και ναι, μπορεί φέτος ο Σλοβάκος να μην είναι στα καλύτερά του (κάτι που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση στα ενδότερα του club), δικαιολογημένα όμως αφού πρόσφατα επέστρεψε από τραυματισμό, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση παγιωμένος, επιπέδου Premier League και αγαπημένος της εξέδρας.

Ο Χάου έχει ζητήσει ενίσχυση στην άμυνα (σε όλες τις θέσεις) και έναν box-to-box μέσο. Για τερματοφύλακα συγκεκριμένα δεν έχει γίνει αναφορά και αίτημα, εκατέρωθεν (είτε δηλαδή από προπονητή προς διοίκηση είτε από διοίκηση προς προπονητή).

Ο Ody και η Μπενφίκα

Πέραν των όσων ισχύουν στη Νιουκάστλ και δεν δικαιολογούν τη φημολογία περί αμεσότητας ενδιαφέροντος για τον Βλαχοδήμο, υπάρχουν και τα ισχύοντα στη Λισαβόνα. Πρώτο και κύριο, η παντελής άγνοια εκ μέρους του διεθνή τερματοφύλακα για οτιδήποτε σχετικό με τις "καρακάξες". Και τότε, πριν 1,5 χρόνο και τώρα.

Και ακόμη και αν υπήρχε κάτι τώρα, το πιθανότερο είναι πως θα υποδέχονταν με σκεπτικισμό. Τόσο λόγω της παρουσίας του Ντουμπράβκα – ο Βλαχοδήμος πλέον όπου συνεχίσει την καριέρα του μετά την Μπενφίκα δεν θα το κάνει διεκδικώντας θέση βασικού, αλλά έχοντας κατοχυρώσει αυτή τη θέση – όσο κυρίως λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται η Νιουκάστλ.

Ακόμη λοιπόν και αν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για αγορά του Ελληνα τερματοφύλακα (που δεν υπάρχει ούτε υποψία ως και τώρα) τον Ιανουάριο, ακόμη και αν του στρώνονταν πακτωλός χρημάτων στα πόδια από τους Σαουδάραβες ιδιοκτήτες της Νιουκάστλ, μοιάζει λογικό να επιλέξει, στη δεδομένη στιγμή της καριέρας του, μια ομάδα η οποία κινδυνεύει σοβαρά με υποβιβασμό;

Κάτι που πέραν του κύρους, αλλά και της αβεβαιότητας που σε κάθε περίπτωση προκαλεί, θα έχει – εφόσον συντελεστεί – και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, αφού δεδομένα (και προβλεπόμενα σε κάθε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή συλλόγου της Premier League) αν η Νιουκάστλ υποβιβαστεί στην Championship θα υπάρξει σημαντικότατο "ψαλίδι" (ως και 40% βάσει της τρέχουσας νόρμας σε όλες τις ομάδες της Premier) στις απολαβές των ποδοσφαιριστών.

Πέραν όμως του Βλαχοδήμου και η Μπενφίκα αφενός δεν είναι ενήμερη για κάτι που να υποδηλώνει… δραστηριότητα εκ μέρους της Νιουκάστλ, αλλά και επιπρόσθετα δεν έχει καμία διάθεση να πουλήσει άμεσα, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζονται εδώ τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Η αλλαγή στον προεδρικό θώκο των "αετών" με τον Ρουί Κόστα να αναλαμβάνει τα ηνία, συνέβαλλαν και στην αλλαγή των δεδομένων στην σχέση των δύο πλευρών, η οποία είχε επηρεαστεί σημαντικά από την – ακατανόητη όπως αποδείχτηκε – απόφαση του Ζόρζε Ζεσούς να αφήσει στον πάγκο τον Βλαχοδήμο στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν.

Η Μπενφίκα προσδοκούσε σε καλοκαιρινή πώληση του Ody, ωστόσο ακριβώς λόγω αυτού του παραγκωνισμού του δεν βρήκε το ύψος των προτάσεων που επιθυμούσε. Ούτε η Μαρσέιγ, ούτε η Λιλ, ούτε η προοπτική της Ατλέτικο Μαδρίτης ούτε στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου η Βαλένθια (για όλες ενημερωθήκατε επακριβώς από το SPORT24) μπόρεσαν να φτάσουν σε επίπεδα ή πακέτα προσφορών που θα δελέαζαν τους Λουζιτανούς.

Και εφόσον αποκαταστάθηκε η θέση του Βλαχοδήμου στην ενδεκάδα της Μπενφίκα, οι δύο πλευρές (Μπενφίκα – Βλαχοδήμος), αμέσως μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κατέληξαν πως θα ήταν πλέον αμοιβαίο ζητούμενο – και επωφελές – να αποκατασταθεί και το οικονομικό στάτους του Ody στην αγορά, ώστε το ερχόμενο πλέον καλοκαίρι, η Μπενφίκα να εξασφαλίσει το ποσό που επιθυμεί για τον Έλληνα τερματοφύλακα.

Κάτι που με τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις του δικαιώνει την εν λόγω απόφαση, αλλά και την βάσιμη προσδοκία πως ως το καλοκαίρι τα μίνιμουμ 20 εκατ. ευρώ των αξιώσεων των Λουζιτανών, θα προκύψουν από τους μνηστήρες του Βλαχοδήμου. Και αν τότε σε αυτούς βρίσκεται η Νιουκάστλ, ακόμη καλύτερα για όλους. Τώρα όμως δεν προκύπτει η παραμικρή βασιμότητα, από οποιονδήποτε φερόμενο ως εμπλεκόμενο στην πρόσφατη φημολογία.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΜΠΕΝΦΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ