ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Τσιρίλο στο Sport24.gr: "Για εμάς του Ναπολιτάνους, ο Μαραντόνα ήταν θεός"

Ένα μικρό παιδί σε φράχτη με φωτογραφίες του Μαραντόνα στο Σαν Πάολο
Ένα μικρό παιδί σε φράχτη με φωτογραφίες του Μαραντόνα στο Σαν Πάολο ALESSANDRO GAROFALO/LAPRESSE VIA AP

Ο Ναπολιτάνος, Μπρούνο Τσιρίλο μίλησε στο Sport24.gr για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον μύθο που δημιούργησε στη Νάπολι, καθώς και για την πρώτη του εμπειρία στο Σαν Πάολο.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν είναι πια κοντά μας. Ο Αργεντίνος θρύλος την Τετάρτη (25/11) έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών έχοντας υποστεί ανακοπή. Πλέον ο μύθος του Ντιεγκίτο ανήκει στην αιωνιότητα έχοντας κάνει το τελευταίο του ταξίδι προς τους ουρανούς.

Ο Μαραντόνα αποτέλεσε ένα έμβλημα για τη Νάπολι. Ήταν ο ήρωας της πόλης της νότιας Ιταλίας και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στους θαυμαστές του. Οι παρτενοπέι τιμούν τον θρύλο τους, καθώς το Σαν Πάολο θα φέρει το όνομα Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ενώ πριν από την έναρξη του αγώνα με τη Ριέκα για την 4η αγωνιστική του Europa League, οι οπαδοί της Νάπολι έκαναν τη νύχτα μέρα με καπνογόνα και συνθήματα.

Ποιος θα μπορούσε όμως να εξηγήσει καλύτερα το φαινόμενο Μαραντόνα από κάποιον που μεγάλωσε στη Νάπολι την εποχή που μεσουρανούσε ο Αργεντίνος. Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Ναπολιτάνο, Μπρούνο Τσιρίλο, ώστε να μας περιγράψει τι πραγματικά ήταν για την ιταλική πόλη ο Ντιεγκίτο.

Ο Μπρούνο Τσιρίλο στην Νέα Σμύρνη παρακολουθεί τον Πανιώνιο
Ο Μπρούνο Τσιρίλο στην Νέα Σμύρνη ACTION IMAGES PRESS AGENCY


"Έμαθα για τον θάνατό του από το ίντερνετ. Το συναίσθημα ήταν άσχημο, γιατί είμαι από τη Νάπολι. Πήγαινα νέος στο γήπεδο για τον δω. Για όλους εμάς ήταν πάρα πολύ ξεχωριστός" ανέφερε αρχικά για την αντίδρασή του στο άκουσμα της τραγικής είδησης.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ τόνισε ότι για τη Νάπολι, ο Μαραντόνα ήταν ένας θεός: "Για εμάς τους Ναπολιτάνους, ο Μαραντόνα ήταν σαν θεός, μάς έδωσε πάρα πολλά πράγματα. Ζήσαμε το πιο όμορφο ποδόσφαιρο. Στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ, γιατί ακριβώς ήταν σαν θεός για εμάς. Είναι μεγάλη λέξη, αλλά έτσι νιώθαμε όλοι".

Ήταν ένα όνειρο να βλέπουμε τον Μαραντόνα

Φυσικά, δεν ήταν δυνατό να μην μας διηγηθεί την πρώτη του εμπειρία από το Σαν Πάολο, όταν σε μικρή ηλικία είδε από κοντά τα θαύματα του Ντιέγκο Μαραντόνα, στην κατάμεστη έδρα της Νάπολι που ζούσε το όνειρο:

"Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα. Ήμουν πολύ μικρός και δεν έβλεπα την ώρα να πάω στο γήπεδο. Ένα από τα πράγματα που θυμάμαι ήταν ένας μικρόσωμος ποδοσφαιριστής με πολλά μαλλιά. Για μένα αυτή η μέρα ήταν ξεχωριστή. Το Σαν Πάολο ήταν γεμάτο, με 70.000 κόσμο απλά για να δουν τον Μαραντόνα.

Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική, γιατί ήταν όνειρο να τον βλέπουμε. Ήταν πάρα πολύ όμορφο. Ήμουν συγκεντρωμένος πάνω του, ώστε όταν ακουμπήσει την μπάλα, να δω κάτι που δεν έχω δει στη ζωή μου. Φυσικά θυμάμαι όλα τα φανταστικά γκολ που πέτυχε στην καριέρα του" περιέγραψε ο Μπρούνο Τσιρίλο.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της Νάπολι, στις 10 Μαΐου του 1987
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της Νάπολι AP

Στα χρόνια που ο Μαραντόνα αγωνιζόταν στη Νάπολι, υπήρχαν αρκετές ιστορίες που συνδέονταν με το όνομά του. Πολλές από αυτές ήταν αστικοί μύθοι, άλλες βέβαια ήταν πέρα για πέρα πραγματικές. Ο Τσιρίλο μάς περιγράφει μία ιστορία που κουβαλάει πάντα στο μυαλό του για την "δύσκολη" ζωή του Ντιεγκίτο στην πόλη της νότιας Ιταλίας.

"Η ιστορία που έχω στο μυαλό μου είναι η εξής. Ο Μαραντόνα δεν μπορούσε να βγει στην πόλη το πρωί και το απόγευμα, ήταν αδύνατο να ζήσει μία κανονική ζωή. Έτσι, έβγαινε την νύχτα, όταν ήταν άδεια, ώστε να μπορεί να κάνει μία βόλτα. Το πρωί ήταν αδύνατο γι' αυτόν".

Ο Τσιρίλο εμπνεύστηκε στην καριέρα του από τον Μαραντόνα, αλλά όπως δηλώνει και ο ίδιος, ήταν κάτι φυσιολογικό, αφού για τα μικρά παιδιά που μεγάλωσαν με την εικόνα του ήταν ένα ίνδαλμα: "Φυσικά και ο Μαραντόνα με ενέπνευσε. Νομίζω ότι όχι μόνο εμένα, αλλά και πάρα πολλούς ανθρώπους. Ήμουν νέος και όλα τα μικρά αγόρια που μεγάλωσαν με αυτόν ήταν για εκείνα ένα είδωλο".

Τέλος, ζητήσαμε από τον Τσιρίλο να μας περιγράψει τον Αργεντίνο θρύλο με μία λέξη: "Με μία λέξη, ο Μαραντόνα ήταν ένας θεός για εμένα, όπως και για όλους. Δεν θα βγει άλλος παίκτης στον κόσμο σαν και αυτόν".

TAGS ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΝΑΠΟΛΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ