FIFA

Τρία δισεκατομμμύρια απώλειες για την UEFA αν το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια

Μονομαχία Τρίπιερ - Βεράτι στον τελικό του Euro 2020 μεταξύ της Αγγλίας και της Ιταλίας
Μονομαχία Τρίπιερ - Βεράτι στον τελικό του Euro 2020 μεταξύ της Αγγλίας και της Ιταλίας @ 2021 FACUNDO ARRIZABALAGA/AP IMAGES

Μελέτη αγγλικής φίρμας κατέληξε ότι οι απώλειες της UEFA σε βάθος τετραετίας θα φτάσουν τα 3.000.000.000 ευρώ εξαιτίας της διεξαγωγής Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

Η UEFA αναμένεται να απωλέσει δισεκατομμύρια σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση της FIFA για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανέθεσε στην αγγλική φίρμα Oliver and Ohlbaum την ανάλυση των δεδομένων και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο PA τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν μέσω βιντεοσύσκεψης την Τρίτη και ήταν συγκλονιστικά.

Την ώρα που η παγκόσμια ομοσπονδία αναμένεται να εκτοξεύσει τα έσοδά της σε κάθε τετραετή κύκλο από μία τέτοια εξέλιξη, η UEFA και όλοι οι μέτοχοί της (ομοσπονδίες, ομάδες, λίγκες, συνεργάτες κλπ.) αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες εσόδων στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στόχος της FIFA για το καλεντάρι είναι να μειωθεί ο χρόνος διεξαγωγής των προκριματικών των μεγάλων διοργανώσεων και από τα "παράθυρα" Μαρτίου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να υπάρχει μόνο αυτό του Οκτωβρίου και αν χρειαστεί και του Μαρτίου. Σε περίπτωση που οι εθνικές ομάδες αγωνίζονται Οκτώβριο και Μάρτιο, τότε οι απώλειες για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα ανέλθουν στα 2.500.000.000 ευρώ, ενώ αν αγωνίζονται μόνο τον Οκτώβριο, τότε οι απώλειες θα εκτοξευθούν στα 3.000.000.000.

Η μείωση των εισιτηρίων, των τηλεοπτικών εσόδων και των χορηγιών λόγω των λιγότερων προκριματικών αγώνων (το καλεντάρι της FIFA προβλέπει μέγιστο αριθμό επτά προκριματικών αγώνων για κάθε εθνική ομάδα) θα προκαλέσουν οικονομικό "πονοκέφαλο" στην UEFA.

Προβλήματα θα υπάρξουν και στην πλευρά των παικτών, αφού σε περίπτωση αποκλεισμού θα χρειαστεί να περάσει ακόμα και ένας χρόνος (στο σενάριο του μονού "παραθύρου") μέχρι να ξαναδώσουν κάποιον αγώνα με το εθνόσημο, αλλοιώνοντας κάθε έννοια συνέχειας στην εθνική ομάδα τους.

Ταυτόχρονα, η αύξηση του αριθμού των Παγκοσμίων Κυπέλλων θα προκαλέσει ένα ντόμινο που θα επηρεάσει και το ποδόσφαιρο γυναικών, μιας και από τις ανακατατάξεις πάντα θα υπάρχει κάποια μεγάλη διοργάνωση αντρών που θα συμπίπτει ημερολογιακά.

TAGS FIFA UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ