ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το SPORT24 στο Λονδίνο: Το Euro 2020 είναι η διοργάνωση τού "Black Lives Matter"

Οι παίκτες της Αγγλίας και της Ρουμανίας γονατίζουν πριν από την έναρξη του φιλικού αγώνα
Οι παίκτες της Αγγλίας και της Ρουμανίας γονατίζουν πριν από την έναρξη του φιλικού αγώνα PHOTO CREDITS: PAUL ELLIS, POOL VIA AP

Οι παίκτες της Αγγλίας έχουν μια ιερή υποχρέωση, πολύ μεγαλύτερη από την κατάκτηση του Euro 2020. Να δείξουν σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι αυτή η διοργάνωση είναι κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρική. Είναι η διοργάνωση τού "Black Lives Matter".

Η πρόβα τζενεράλε της Αγγλίας απέναντι στη Ρουμανία πριν από την έναρξη του Euro 2020 δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απολύτως πετυχημένη. Κι ας κέρδισαν εν τέλει τα "λιοντάρια" χάρη στο πέναλτι – γκολ του Μάρκους Ράσφορντ. Επτά μέρες πριν από το συναπάντημα με την Κροατία, στην πρεμιέρα του Δ' Ομίλου, πάντως, το αποτέλεσμα του φιλικού με τη Ρουμανία είναι το τελευταίο που απασχόλησε.

Πολύ απλά γιατί η προσοχή όλων στράφηκε κατά βάση στην απόφαση των παικτών του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να γονατίσουν πριν από την έναρξη της αναμέτρησης. Μία κίνηση που ούτε πρώτη φορά έγινε, ούτε τελευταία. Τα "λιοντάρια" έχουν πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο Euro 2020, κι ας υπάρχουν μερικές (λίγες) φωνές που αντιτίθενται στο μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΛΟΜΠΑΡΙΝΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ

Στην ουσία του πράγματος όμως, τι είναι το Euro 2020; Μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, που θα την παρακολουθήσει ολόκληρη η Ευρώπη. Άρα πάνω απ όλα (πριν από τα γκολ, τις ασίστ και τις σπουδαίες αποκρούσεις) αυτό που μετράει είναι το μήνυμα που περνούν οι παίκτες, οι προπονητές, οι φίλαθλοι. Το μήνυμα της ισότητας, το μήνυμα της αλληλεγγύης, το μήνυμα της αγάπης.

Αυτό το μήνυμα λοιπόν, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και οι παίκτες του είναι διατεθειμένοι να το “φωνάξουν” με την στάση και τον τρόπο τους, προς πάσα κατεύθυνση, αδιαφορώντας για τις αντίθετες απόψεις. Ακόμη κι αν αυτές εμφανίζονται στο γήπεδο. Για τη σημασία και την ουσία του "kneeling" μίλησε άλλωστε κι ο ίδιος ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας μετά το φιλικό με την Τσεχία, πριν από μερικές ημέρες. Εσχάτως προσέθεσε όμως πως "δεν χρειάζεται να ρωτάτε κάθε φορά εμένα και τα παιδιά γι αυτό, ας εστιάσουμε στο ποδόσφαιρο".

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συγκεκριμένη απάντηση δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε προσπάθειας αποσιώπησης της κίνησης των παικτών. Το κάθε άλλο, με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να σταματήσει οποιαδήποτε (άλλη) κουβέντα. Η στάση όλων στο στρατόπεδο των “λιονταριών” δεν πρόκειται να αλλάξει, έως ότου αντιληφθούν όλοι αυτό που θέλουν να πουν.

Μέχρι κι ο τελευταίος φίλαθλος ή αντίπαλος καταλάβει πως αυτά τα δευτερόλεπτα, με το ένα γόνατο στο έδαφος είναι πιο σημαντικά από τα ενενήντα λεπτά ενός αγώνα. Πολύ απλά γιατί το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης έχει ουσία/αξία για μερικές ώρες ή μέρες. Αλλά το αποτέλεσμα μιας τέτοιας (μαζικής) κίνησης μπορεί να αλλάξει την ιστορία ενός ολόκληρου κόσμου, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο άπαντες βλέπουν τα πράγματα.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ