ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ποδόσφαιρο στον Κολωνό παίζεται αλλιώς

Το ποδόσφαιρο στον Κολωνό παίζεται αλλιώς
Στην ομάδα Beyond Goals της ActionAid κορίτσια και αγόρια παίζουν μαζί ACTIONAID

Ο Δημήτρης Μπενετάτος είναι εκείνος που προπονεί τα τελευταία δύο χρόνια την ποδοσφαιρική ομάδα τους Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα έπειτα από την προτροπή του πρεσβευτή της δράσης Beyond Goals και ποδοσφαιριστή Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Από μικρός με μια μπάλα στο χέρι, με μια βαθιά αγάπη για το ποδόσφαιρο κι έχοντας περάσει ο ίδιος από τη θέση του παίκτη, ο Δημήτρης Μπενετάτος είναι εκείνος που προπονεί τα τελευταία δύο χρόνια την ποδοσφαιρική ομάδα τους Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα. Βρέθηκε στο πρόγραμμα έπειτα από την προτροπή του πρεσβευτή της δράσης Beyond Goals και ποδοσφαιριστή Δημήτρη Παπαδόπουλου κι έκτοτε μαθαίνει ποδόσφαιρο στους νέους και τις νέες που ζουν στην περιοχή του Κολωνού.

Για τα παιδιά που προπονούνται στο γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το ποδόσφαιρο παίζεται αλλιώς, καθώς η αποστολή είναι διαφορετική και αξία δεν έχουν μόνο τα γκολ. "Είναι τελείως διαφορετικό όσο αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και τις αξίες που βάζουμε για την ισότητα, τον σεβασμό και τη συνεργασία" μας τονίζει. "Τα παιδιά διαλέγουν ποια αξία θα δουλέψουν και πάνω σε αυτή βάζουν κανόνες". Ενώ όπως αναφέρει έχει δει πολύ μεγάλες και θετικές αλλαγές στο διάστημα που έχει περάσει ως προς τον τρόπο που λειτουργούν μεταξύ τους.

Μπάλες ποδοσφαίρου
Μπάλες ποδοσφαίρου ACTIONAID

"Όσο βλέπω ότι έρχονται στην προπόνηση, τόσο πιο πολύ μου δίνουν κίνητρο να δουλεύω ακόμα περισσότερο" λέει για τα παιδιά, που συχνά ανήκουν σε προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Και όπως μας προσθέτει το γεγονός αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία για εκείνον που προσπαθεί να τους προσφέρει "πράγματα τα οποία δουλεύονται σε μια ακαδημία".

Ο Δ. Μπενετάτος στην παρουσίαση του προγράμματος Beyond Goals
Ο Δ. Μπενετάτος στην παρουσίαση του προγράμματος Beyond Goals ACTIONAID

Ο Δ. Μπενετάτος στην παρουσίαση του προγράμματος Beyond Goals

Ενώ βλέποντας τις αλλαγές στον τρόπο που δρουν τα μεν στα δε, τα αγόρια απέναντι στα κορίτσια και όλα μαζί συνολικά σε άλλα, στους φιλικούς αγώνες που πραγματοποιούν, προσθέτει ότι "Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ένταξης. Κακά τα ψέματα πολύς κόσμος περιφέρεται γύρω από αυτό, είτε ως θεατής, είτε ως ποδοσφαιριστές, προπονητές κλπ. Είναι ένας μεγάλος κρίκος που βοηθάει πάρα πολύ στην ένταξή τους".

Δίνοντας ο ίδιος πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό το στοιχείο μας μιλάει και για τη συμμετοχή των κοριτσιών στο παιχνίδι. Άλλωστε η ισότητα των φύλων και ο σεβασμός είναι δύο από τις αξίες που δουλεύονται στην ομάδα,. Ωστόσο, παρόλο που ο χώρος του ποδοσφαίρου παραμένει ανδροκρατούμενος ο Δημήτρης μας σχολιάζει ότι "…αρχίζει σιγά σιγά αυτό το κομμάτι και εξαλείφεται. Τα τελευταία χρόνια μπαίνουν πολλά κορίτσια στο ποδόσφαιρο και βλέπουμε σιγά σιγά η διαφορά να χάνεται".

Κλείνοντας και έχοντας στο νου του τα σχόλια των παιδιών που συχνά του λένε ότι περνάνε πολύ ωραία στην προπόνηση και ότι ευχαριστιούνται πολύ που έρχονται περιμένει κι εκείνος να ξεκινήσουν ξανά. Ελπίζοντας τα παιδιά να είναι καλά και υγιή, αναμένει και φέτος να δουλέψουν στις αξίες που έχουν και να βελτιωθούν!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ομάδα και το πρόγραμμα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ