ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το πανόραμα των Top-5 πρωταθλημάτων: Οι νικητές, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, οι υποβιβασμοί κι οι εκκρεμότητες

Barcelona's Robert Lewandowski celebrates after scoring his side's opening goal during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Valladolid CF at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 28, 2022. (AP Photo/Joan Monfort)
Barcelona's Robert Lewandowski celebrates after scoring his side's opening goal during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Valladolid CF at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 28, 2022. (AP Photo/Joan Monfort) AP

Το φινάλε των κορυφαίων πρωταθλημάτων του κόσμου βρίσκει ορισμένους νικητές, ορισμένους ηττημένους και σίγουρα κάποιες πολύ σημαντικές εκκρεμότητες για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τον υποβιβασμό.

Μία εβδομάδα απέμεινε πριν από τη λήξη της δράσης στις εγχώριες ευρωπαϊκές διοργανώσεις που ακολουθούν το θερινό καλεντάρι και ήδη στα Top-5 πρωταθλήματα η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει, όσον αφορά τις περισσότερες θέσεις που δίνουν τρόπαια, ευρωπαϊκά εισιτήρια ή οδηγούν στον υποβιβασμό.

Τρία εξ αυτών ολοκληρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα έχει κριθεί σε πολλές από τις καίριες θέσεις και ένα θα χρειαστεί άλλη μία αγωνιστική για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Η επιβλητική Νάπολι όρισε τη Serie A

Η αναμορφωμένη Νάπολι έκανε... πάρτι στη φετινή Serie A, ξεχώρισε από την αρχή, άνοιξε την απόσταση ακόμα και στους 20 πόντους και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα χωρίς τον Ντιέγκο Μαραντόνα αρκετές εβδομάδες πριν από το τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στη σκιά των "παρτενοπέι", Ίντερ, Λάτσιο, Μίλαν, Γιουβέντους, Ρόμα και Αταλάντα έδωσαν μεγάλη μάχη για την τετράδα. Οι δύο πρώτες την κέρδισαν, η Γιουβέντους πίστεψε ότι έκανε το ίδιο μέχρι να ξανατιμωρηθεί με αφαίρεση 10 βαθμών και τελικά να της πάρει τη θέση η Μίλαν. Γιουβέντους, Ρόμα και Αταλάντα θα κοντραριστούν πλέον για τα δύο εισιτήρια του Europa League, με την τελευταία να αρκείται σε αυτό του Europa Conference League.

Στη μάχη του υποβιβασμού, Σαμπντόρια και Κρεμονέζε έμοιαζαν καταδικασμένες από καιρό, με τη Βερόνα να κάνει ντεμαράζ και να απειλεί πλέον τη Σπέτσια. Τη θέση τους θα πάρουν Φροζινόνε, Τζένοα και η νικήτρια των μπαράζ ανόδου στα οποία έχουν μείνει Μπάρι, Πάρμα, Κάλιαρι και Σουντιρόλ.

Όσο για το Coppa Italia, διασταύρωσαν τα ξίφη τους δύο ομάδες που μετέχουν και σε ευρωπαϊκό τελικό (όπως κι η Ρόμα), η Ίντερ με τη Φιορεντίνα και τους "νερατζούρι" να κατακτούν το τρόπαιο.

Η ταυτότητα της Serie A 2022-2023

  • Πρωταθλήτρια: Νάπολι
  • Champions League: Λάτσιο, Ίντερ, Μίλαν (όμιλοι)
  • Europa League: Δύο εκ των Αταλάντα, Ρόμα και Γιουβέντους (όμιλοι)
  • Europa Conference League: Μία εκ των Αταλάντα, Ρόμα ή Γιουβέντους (playoffs)
  • Υποβιβασμός: Κρεμονέζε, Σαμπντόρια και Σπέτσια ή Βερόνα
  • Προβιβασμός: Φροζινόνε, Τζένοα και μία εκ των Μπάρι, Πάρμα, Κάλιαρι, Σουντιρόλ
  • 1ος σκόρερ: Βίκτορ Όσιμεν (25 γκολ, Νάπολι) ή Λαουτάρο Μαρτίνες (21 γκολ, Ίντερ)
  • Coppa Italia: Ίντερ
  • Supercoppa: Ίντερ

Η επιστροφή της Μπαρτσελόνα στην κορυφή της La Liga

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε η La Liga ύστερα από τρία χρόνια απογοητεύσεων, στην πρώτη πλήρη σεζόν του Τσάβι στο τιμόνι της. Άφησε από νωρίς πίσω της τη Ρεάλ (η οποία δίνει μάχη με την Ατλέτικο για τη 2η θέση) και δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

Οι "μερένγκες" ασχολήθηκαν περισσότερο με τις υπόλοιπες διοργανώσεις από ένα σημείο και μετά, κατακτώντας το Copa del Rey, αλλά χάνοντας στον τελικό του Supercopa απ' την Μπαρτσελόνα.

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ συμπλήρωσε την τετράδα του Champions League επιστρέφοντας στη διοργάνωση έπειτα από τέσσερα χρόνια, κάτι που αφήνει τις Βιγιαρέαλ και Μπέτις στο Europa League. Για το Europa Conference League θα γίνει μεγάλη μάχη την τελευταία αγωνιστική μεταξύ Οσασούνα, Αθλέτικ, Ζιρόνα, Ράγιο και Σεβίλλης για το ένα και μοναδικό εισιτήριο.

Ο υποβιβασμός της Έλτσε ήταν γνωστός εδώ και μήνες, της Εσπανιόλ ακολούθησε την Κυριακή και η τελευταία ομάδα που θα πέσει θα είναι μία εκ των Κάντιθ, Χετάφε, Βαλένθια, Αλμερία, Θέλτα και Βαγιαδολίδ. Γρανάδα και Λας Πάλμας επιστρέφουν στην κατηγορία και στα μπαράζ ανόδου θα ακολουθήσει μία εκ των Λεβάντε, Αλαβές, Έιμπαρ και Αλμπαθέτε.

Η ταυτότητα της La Liga 2022-2023

  • Πρωταθλήτρια: Μπαρτσελόνα
  • Champions League: Ρεάλ, Ατλέτικο, Ρεάλ Σοσιεδάδ (όμιλοι)
  • Europa League: Βιγιαρεάλ, Μπέτις (όμιλοι)
  • Europa Conference League: Αθλέτικ ή Οσασούνα ή Ζιρόνα ή Ράγιο Βαγεκάνο ή Σεβίλλη (playoffs)
  • Υποβιβασμός: Έλτσε, Εσπανιόλ και μία εκ των Χετάφε, Κάντιθ, Αλμερία, Βαλένθια, Θέλτα, Βαγιαδολίδ
  • Προβιβασμός: Γρανάδα, Λας Πάλμας και μία εκ των Λεβάντε, Αλαβές, Έιμπαρ, Αλμπαθέτε
  • 1ος σκόρερ: Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (23 γκολ, Μπαρτσελόνα)
  • Copa del Rey: Ρεάλ
  • Supercopa: Μπαρτσελόνα

Η κυριαρχία του Χάλαντ στην Premier League

Η Premier League ολοκληρώθηκε την Κυριακή με ανοιχτά μέτωπα μόνο για το εισιτήριο του Europa Conference League και τον υποβιβασμό. Η υπόθεση τίτλος είχε κριθεί νωρίτερα ελέω των 36 γκολ του Έρλινγκ Χάλαντ, που άφησε σε δεύτερη μοίρα την εκπληκτική πορεία της Άρσεναλ. Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε τον τίτλο, οι "κανονιέρηδες" επιστρέφουν στο Champions League όπως και η Νιούκαστλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμπλήρωσε την τετράδα.

Η Λίβερπουλ έμεινε εκτός κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 2016 και θα βρεθεί στους ομίλους του Europa League μαζί με την Μπράιτον που κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη. Το τελευταίο εισιτήριο κατέληξε στην Άστον Βίλα, που κάνει κι αυτήν την ευρωπαϊκή επιστροφή της από το 2011 μέσω Europa Conference League.

Όσο για τον υποβιβασμό, η Σαουθάμπτον είχε αποχωρήσει από νωρίς και την τελευταία αγωνιστική ακολούθησαν Λιντς και Λέστερ, με την Έβερτον να σώζεται και τις Μπέρνλι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Λούτον (που νίκησε στο μπαράζ των 200.000.000 ευρώ την Κόβεντρι στα πέναλτι) να τις αντικαθιστούν.

Μοναδική εκκρεμότητα στην Αγγλία ο τελικός του FA Cup μεταξύ των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, που ήδη έχουν κερδίσει από ένα τρόπαιο (η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το League Cup στον τελικό με τη Νιούκαστλ).

Η ταυτότητα της Premier League 2022-2023

  • Πρωταθλήτρια: Μάντσεστερ Σίτι
  • Champions League: Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιούκαστλ (όμιλοι)
  • Europa League: Λίβερπουλ, Μπράιτον (όμιλοι)
  • Europa Conference League: Άστον Βίλα (playoffs)
  • Υποβιβασμός: Λέστερ, Λιντς, Σαουθάμπτον
  • Προβιβασμός: Μπέρνλι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Λούτον
  • 1ος σκόρερ: Έρλινγκ Χάλαντ (36 γκολ, Μάντσεστερ Σίτι)
  • FA Cup: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή Μάντσεστερ Σίτι
  • League Cup: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • FA Community Shield: Λίβερπουλ

Το θρίλερ της Bundesliga είχε το σύνηθες τέλος για την Μπάγερν

Η Μπάγερν στέφθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας για 11η διαδοχική σεζόν, όμως αυτή η πρόταση δεν περιγράφει αυτό που συνέβη φέτος στην Bundesliga. Ουνιόν και Φράιμπουργκ πατούσαν διαρκώς κορυφή στον 1ο γύρο, η Ντόρτμουντ βρισκόταν εκτός θέσεων Ευρώπης κι όμως την τελευταία αγωνιστική οι Βεστφαλοί ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μέχρι να χύσουν την καρδάρα με το γάλα κόντρα στη Μάιντς. Το γκολ του Τζαμάλ Μουσιάλα στο 89' έδωσε στην Μπάγερν τη νίκη 2-1 στην Κολωνία και συνάμα το δικαίωμα να σηκώσει την περίφημη σαλατιέρα, έστω κι αν δεν ήταν η αυθεντική.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι ομάδες του Klassiker μαζί με τη Λειψία και την Ουνιόν (ντεμπούτο) θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Champions League ύστερα από τη φετινή αποτυχημένη παρουσία στον θεσμό. Η Φράιμπουργκ θα μπει στους ομίλους του Europa League και η Λεβερκούζεν στα playoffs του Europa Conference League.

Το παραδοσιακό μπαράζ παραμονής θα περιλαμβάνει τη Στουτγκάρδη των Ντίνου Μαυροπάνου και του Θωμά Καστανάρα και απέναντί της θα υπάρχει μια παραδοσιακή ομάδα Bundesliga, το Αμβούργο, που κατάφερε να μην προβιβαστεί απευθείας ακολουθώντας την Ντάρμστατ, αφού η Χάιντενχαϊμη της πήρε την μπουκιά από το στόμα με απίθανη ανατροπή στις καθυστερήσεις, για να γίνει η 57η διαφορετική ομάδα που θα αγωνιστεί στα "μεγάλα σαλόνια".

Τελευταία εκκρεμότητα το DFB-Pokal μεταξύ Λειψίας και Άιντραχτ, που θα καθορίσει και το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν το τρόπαιο καταλήξει στην Φρανκφούρτη, αυτό θα είναι του Europa League, αν όχι θα είναι του Europa Conference League, ξανά για την Άιντραχτ που τερμάτισε στην 8η θέση και είναι η πρώτη επιλαχούσα.

Η ταυτότητα της Bundesliga 2022-2023

  • Πρωταθλήτρια: Μπάγερν
  • Champions League: Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λειψία, Ουνιόν (όμιλοι)
  • Europa League: Φράιμπουργκ (όμιλοι)
  • Europa Conference League: Λεβερκούζεν (playoffs)
  • Μπαράζ παραμονής: Στουτγκάρδη, Αμβούργο
  • Υποβιβασμός: Σάλκε, Χέρτα
  • Προβιβασμός: Ντάρμστατ, Χάιντενχαϊμ
  • 1ος σκόρερ: Νίκλας Φίλκρουγκ (16 γκολ, Βέρντερ), Κριστοφέρ Ενκουνκού (16 γκολ, Λειψία)
  • DFB-Pokal: Λειψία ή Άιντραχτ
  • DFL-Supercup: Μπάγερν

Η Παρί έγραψε ιστορία στη Ligue 1

Η Παρί πήρε άλλο ένα δύσκολο πρωτάθλημα, αφού χρειάστηκε να φτάσει στην 37η αγωνιστική για να το εξασφαλίσει μαθηματικά της κατάκτηση της Ligue 1, χάρη σε μια ισοπαλία στην έδρα της Στρασμπούρ. Ο τίτλος αυτός είναι ιστορικός, αφού είναι ο 11ος, αφήνοντας στη 2η θέση πλέον τη Σεντ Ετιέν των 10 πρωταθλημάτων από το 1981.

Η Λανς ήταν η βασική ανταγωνίστρια της Παρί στη μάχη του τίτλου και τελικά κέρδισε την επιστροφή της στη φάση των ομίλων του Champions League έπειτα από δύο δεκαετίες, με τη Μαρσέιγ να μένει στα προκριματικά.

Λιλ, Ρεν και Μονακό διεκδικούν το μοναδικό διαθέσιμο εισιτήριο για το Europa League, αφού το έτερο κατέληξε στην κυπελλούχο Γαλλίας Τουλούζ του Χάρη Τσιγγάρα. Άλλη μία ομάδα από αυτές θα πάρει το ένα εισιτήριο για το Europa Conference League, με τη Λιόν να έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες να προλάβει το φετινό ευρωπαϊκό τρένο.

Μεγάλη μάχη γίνεται και για την αποφυγή του υποβιβασμού, παρότι ήδη τρεις ομάδες είναι γνωστό ότι θα πέσουν. Τρουά, Αζαξιό και Ανζέ έχουν αποχαιρετήσει, όμως θα τις ακολουθήσει είτε η Οσέρ είτε η Ναντ, αφού από του χρόνου η κατηγορία θα έχει 18 ομάδες (γι' αυτό και θα ανέβουν δύο εκ των Χάβρης, Μπορντό και Μετς).

Η ταυτότητα της Ligue 1 2022-2023

  • Πρωταθλήτρια: Παρί
  • Champions League: Παρί, Λανς (όμιλοι), Μαρσέιγ (3ος προκριματικός)
  • Europa League: Λιλ ή Ρεν ή Μονακό (όμιλοι)
  • Europa Conference League: Λιλ ή Ρεν ή Μονακό ή Λιόν (playoffs)
  • Υποβιβασμός: Τρουά, Αζαξιό, Ανζέ και Οσέρ ή Ναντ
  • Προβιβασμός: Χάβρη ή Μπορντό ή Μετς (προβιβάζονται δύο)
  • 1ος σκόρερ: Κιλιάν Εμπαπέ (28 γκολ, Παρί), Αλεξάντρ Λακαζέτ (27 γκολ, Λιόν), Τζόναθαν Ντέιβιντ (24 γκολ, Λιλ)
  • Coupe de France: Τουλούζ
  • Trophée des Champions: Παρί
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ LA LIGA ΙΣΠΑΝΙΑ SERIE A ΙΤΑΛΙΑ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE BUNDESLIGA ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ LIGUE 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ