ΑΡΗΣ

Το κρατικό χρήμα της Αστάνα απειλεί τον Άρη

Ο Πέδρο Ενρίκε, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ήταν εκ των ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα της Αστάνα
Ο Πέδρο Ενρίκε, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ήταν εκ των ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα της Αστάνα AP PHOTO/ALEXEI FILIPPOV

Η Αστάνα από το Καζακστάν ήταν η πιθανή αντίπαλος του Άρη με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ισχυρών στον β' προκριματικό του Europa Conference League. Δεν την απέφυγε.

Ο Άρης περίμενε ότι ως ανίσχυρος δεν θα συναντήσει ένα χαμηλό εμπόδιο στην προσπάθεια πρόκρισης στον γ' προκριματικό του Europa Conference League. Στο υπογκρουπ με τους πιθανούς αντιπάλους θα έπεφτε με μια εκ των ΑΕ Λεμεσού, Σίβασπορ, Σότσι, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Αστάνα. Ραντεβού έκλεισε με την τελευταία. Ήταν η ομάδα με τον υψηλότερο συντελεστή εκ των πέντε και μία εκ των συνολικά 90 σε αυτή τη φάση με τουλάχιστον 20.000 βαθμούς στην κατάταξη της UEFA.

Η Αστάνα βρέθηκε σε αυτό το σημείο, διότι μετά από 6 διαδοχικές κατακτήσεις έχασε τον τίτλο του 2020 στην εγχώρια Premier League, τερματίζοντας μάλιστα στην τρίτη θέση, πίσω από Καϊράτ Αλμάτι (που ήταν από τις πιθανές αντιπάλους του Ολυμπιακού προτού μάθει ότι θ' αντιμετωπίσει μία εκ των Ντιναμό Τιφλίδας-Νέφτσι Μπακού) και την Τομπόλ Κοστονάι. Αντιθέτως στο πρωτάθλημα του 2021 οδηγεί αήττητη την κούρσα, ύστερα από 15 αγωνιστικές (10-5-0, 33-13 τέρματα), θέλοντας φυσικά ν' αποκαταστήσει την εντός των τειχών τάξη.

Ομάδα μιας πανίσχυρης κρατικής μηχανής

Το δίχως άλλο η είσοδός της στους ομίλους της νεοσύστατης διοργάνωσης αποτελεί έναν από τους στόχους της τρέχουσας σεζόν για ένα σύνολο του οποίου ηγείται ο Αντρέι Τιχόνοφ, παλαίμαχος διεθνής μέσος της εθνικής Ρωσίας. Είναι ο έβδομος προπονητής στα μόλις 12 χρόνια από την ίδρυσή της ως Λοκομοτίβ Αστάνα και αποτέλεσμα της συγχώνευσης που προέκυψε από τις Αλμάτι Μέγκασπορτ και Άλμα-Άτα, ακριβώς πριν το νεογέννητο κλαμπ μεταφερθεί στην πρωτεύουσα (νυν Νουρ-Σουλτάν) και τεθεί υπό την απόλυτη σκέπη του κρατικού μηχανισμού, αποκτώντας νέο έμβλημα και σύγχρονο γήπεδο. Η μεγαλεπήβολη ιδέα για τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα που θα διαφημίσει μέσω του επαγγελματικού αθλητισμού την πρωτεύουσα ανήκε στον (τουλάχιστον αμφιλεγόμενο για τις πρακτικές του) Νουρσουλτάν Ναζαράγεφ. Τον επί 20ετία Πρόεδρο της χώρας (1991-2019) και αρχικό σύμμαχο του Μπόρις Γέλτσιν, που πλέον είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Λαϊκού Κοινοβουλίου του Καζακστάν εξακολουθώντας φυσικά να ελέγχει τα πάντα.

Η ποδοσφαιρική Αστάνα αποτέλεσε κλαδί αυτού του αθλητικού κορμού, παρέα με τα φημισμένα τα τμήματα μπάσκετ (έχει δουλέψει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου), ποδηλασίας, χόκεϊ επί πάγου και πυγμαχίας. Το όλο πρότζεκτ υποστηρίχθηκε οικονομικά από τα κεφάλαια της Samruk-Kazyna, μιας επενδυτικής που παρουσιάζει ως μοναδικό μέτοχο το δημόσιο και εξακολουθεί να δαπανά χρήματα για τους ίδιους σκοπούς.

Με το κρατικό αυτό χρήμα, μέσω του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των λοιπών ορυκτών πόρων, οι 'κυανοκίτρινοι' κατάφεραν ν' αποκτήσουν την απαιτούμενη ισχύ, να και να συμμετάσχουν, δικαιωματικά, στους ομίλους του Champions League (2015-16), αφού πρώτα απέκλεισαν τον ΑΠΟΕΛ. Στον όμιλο έχασαν μόνο στη Λισαβόνα (2-0 από την Μπενφίκα) και στη Μαδρίτη (4-0 από την Ατλέτικο) μαζεύοντας τέσσερις βαθμούς. Η ευρωπαϊκή σταθεροποίηση ήρθε μέσα από τις τέσσερις διαδοχικές παρουσίες στους ομίλους της δεύτερης τη τάξη διοργάνωσης της UEFA, φτάνοντας τη μία φορά ως τα νοκ άουτ (αποκλεισμός από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας).

Υπό τον καλοπληρωμένο Βούλγαρο προπονητή Στάνιμιρ Στόιλοφ όλα αυτά, ο οποίος αποχώρησε τον Μάρτιο του 2018 για ν' αναλάβει -κατόπιν κυβερνητικής εντολής φυσικά- την εθνική ομάδα.

Κατά την τρίτη κύκλο της βραχύβιας πορείας της, η Αστάνα εισήλθε σε μια περίοδο αγωνιστικής κρίσης που οδήγησε σε διαδοχικές αλλαγές προπονητών και τεχνικών συμβούλων. Με το δίδυμο των Ντάβιντ Λόρια (εκτελεστικός διευθυντής) και Αντρέι Τιχόνοφ (προπονητής) από τον Οκτώβριο του 2020 εισήλθε σε μια τροχιά. Στο ρόστερ της εξακολουθούν ν' ανήκουν, πέραν των Καζάκων, διεθνείς ποδοσφαιριστές όπως ο Σέρβος Αντόνιο Ρουκάβινα, οι Αρμένιοι Χαρογιάν - Μπαρσεγκγιάν, ο Μαυροβούνιος Τομάσεβιτς, αλλά και ο νεαρός Βόσνιος φορ-'μελλοντικός Τζέκο' Σμάιλαγκιτς. καθώς τον Φλεβάρη του 2021 παραχώρησε στη βουλάρικη Λουντογκόρετς τον Κύπριο Πιέρο Σωτηρίου.

Ο Άρης θα έχει δύο ευκαιρίες για να αμφισβητήσει την Αστάνα.

TAGS ΑΡΗΣ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ