STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται κι άλλους Ντόι και Γκορντεζιάνι

Ο Ντόι στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον ΟΦΗ
Ο Ντόι στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον ΟΦΗ EUROKINISSI SPORTS

Την Κυριακή ο Μίτσελ και ο Λουτσέσκου πήραν το ρίσκο να χρησιμοποιήσουν Ντόι και Γκορντεζιάνι στα παιχνίδια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα, ένα ρίσκο που χρειάζεται να λάβουν κι άλλοι προπονητές της Super League.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο για την 7η αγωνιστική της Super League. Μία ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, όταν και ανακοινώθηκαν οι ενδεκάδες των δύο ομάδων, ο Μίτσελ προκάλεσε κάποιες εκπλήξεις με τις επιλογές του.

Ο Ισπανός προπονητής αποφάσισε δίπλα από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, να τοποθετήσει τον Ανδρέα - Ριχάρδο Ντόι. Ο 19χρονος διεθνής με την Κ21 της Αλβανίας κεντρικός αμυντικός με το ελληνικό διαβατήριο, καθώς γεννήθηκε στην Αθήνα, έκανε το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα σε ένα δύσκολο και σημαντικό παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ.

Ο Μίτσελ αποφάσισε να πάρει ένα ρίσκο, το οποίο μπορεί να μην τού βγήκε απόλυτα. Ο Ντόι υπέπεσε σε αρκετά λάθη, στέλνοντας μάλιστα και την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0 των Κρητικών. Στο ημίχρονο αντικαταστάθηκε από τον Μίτσελ, με τους ερυθρόλευκους να κάνουν πιο επιθετικό το σχήμα τους κυνηγώντας την ανατροπή.

Ο Ντόι, λοιπόν, έκανε λάθη. Ό,τι πιο συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον όταν τα κάνει ένα παιδί 19 χρονών, το οποίο αποκτά μόλις εμπειρία σε ένα ματς με υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Μην ξεχνάμε πως ο Ντόι είναι προϊόν των ακαδημιών του Ολυμπιακού, ενώ την περσινή σεζόν ήταν βασικός με τη β' ομάδα στη Super League 2.

Σχεδόν την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ έδινε εκτός έδρας μάχη με τον Λεβαδειακό. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επίσης επέλεξε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στην γραμμή κρούσης του Δικεφάλου.

Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ξανά τον Βασίλη Γκορντεζιάνι, στη δεύτερη εμφάνισή του μετά την ολιγόλεπτη συμμετοχή με τον Παναθηναϊκό. Ο 20χρονος κεντρικός επιθετικός είναι επίσης προϊόν των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και όπως ο Ντόι την περσινή χρονιά αγωνίστηκε στη Super League 2 με τη β' ομάδα του Δικεφάλου.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ήταν η μειοψηφία στο Big-5

Στη Super League δεν συνηθίζεται να αγωνίζονται Έλληνες νεαροί ποδοσφαιριστές, ειδικά όταν προέρχονται από τις ακαδημίες, με τους ηλικιακούς μέσους όρους να παραμένουν ψηλά.

Παρά τα ενθαρρυντικά δείγματα του Ντόι και του Γκορντεζιάνι, η χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών και δη νεαρών από το Big-5 στην 7η αγωνιστική παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα

Συγκεκριμένα από τους 55 ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν βασικοί σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, οι 12 ήταν Έλληνες. Οι ερυθρόλευκοι και ο Δικέφαλος είχαν τους περισσότερους, ενώ από αυτούς οι 6 ήταν κάτω των 25 ετών.

Οι βασικοί Έλληνες ανά ομάδα και ηλικία που έπαιξαν βασικοί:

  • Ολυμπιακός: Ντόι (19-ελληνικό διαβατήριο), Τζολάκης (19), Παπασταθόπουλος (34), Μασούρας (28)
  • ΠΑΟΚ: Γκορντεζιάνι (20), Τσαούσης (22), Κάργας (27), Λύρατζης (22)
  • Παναθηναϊκός: Ιωαννίδης (22), Κουρμπέλης (28)
  • ΑΕΚ: Αθανασιάδης (29), Ρότα (25)
  • Άρης: -

Χρειάζονται κι άλλοι Ντόι και Γκορντεζιάνι για να υπάρξουν Μουκοκό και Μουσιάλα

Το Σάββατο (8/10) η Ντόρτμουντ υποδεχόταν την Μπάγερν στο Klassiker της Bundesliga σ' ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, το οποίο έληξε 2-2. Εκ των πρωταγωνιστών για τις δύο ομάδες ήταν ο 17χρονος Γιουσούφα Μουκοκό και ο 19χρονος Τζαμάλ Μουσιάλα.

Είναι δύο παίκτες οι οποίοι δεν γεμίζουν απλά το ρόστερ και αγωνίζονται όταν υπάρχει ανάγκη, αλλά είναι φτιαγμένοι για τα τέτοια παιχνίδια. Ο Μουκοκό για παράδειγμα έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στο Klassiker (το τρίτο φέτος στην Bundesliga), ενώ ο Μουσιάλα ήταν μέχρι πρότινος ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των Βαυαρών (το ρεκόρ έσπασε ο Τελ).

Οι δύο παραπάνω ποδοσφαιριστές, πέρα από το γεγονός ότι μεγάλωσαν σε υγιή ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα, άρπαξαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν σε μικρή ηλικία. Παράλληλα, οι προπονητές τους, τους έδειξαν εμπιστοσύνη και παιχνίδι με το παιχνίδι ολοένα και βελτιώνονταν.

Στην Ελλάδα, ειδικά οι προπονητές του λεγόμενου Big-5, χρειάζεται να δείξουν επίσης εμπιστοσύνη στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως έκαναν ο Μίτσελ και ο Λουτσέσκου σε Ντόι και Γκορντεζιάνι αντίστοιχα. Και να συνεχίσουν φυσικά να το κάνουν, παρά τα λάθη στα οποία μπορεί να υποπέσουν στο παιχνίδι τους.

Μέσα από αυτή τη συνεχή εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με την σωστή δουλειά στα τμήματα υποδομής, μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξουν κι εδώ παίκτες που να πλησιάζουν τους Μουκοκό και Μουσιάλα.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ